Descoperind  bulgǎrele de luminǎ Mihaela CD -despre ”O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN ȚENE”

325905592_1521708045017709_9143014973537204402_n (1)

Descoperind  bulgǎrele de luminǎ

de Mihaela CD

De ziua Culturii Române  atenția mi-a fost capturată de  un eveniment  literar  deosebit ce a avut loc la biblioteca județeană a  județului Mureș. Protagonista principală a evenimentului fiind scriitoarea Liliana Moldovan care  a lansat cu  această ocazie cea mai recentă carte a sa:O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN ȚENE, 

Scriitoarea Liliana Moldovan, membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, secretar al filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români  și redactor șef al  Agenției de presă Aşii Români  este în opinia mea unul dintre cei mai buni cronicari români contemporani asumându-și prin scrierile sale un rol de moderator și intermediar între opera literară în sine și cititor, rol care nu  este chiar ușor  de asumat pentru că  reprezintă o mare responsabilitate!

De fiecare dată când citesc o recenzie, cronică sau un semnal  editorial ce poartă semnătura Lilianei Moldovan, știu că mă voi reîntâlni cu aceeași eleganță care ii caracterizează scriitura și cu aceeași măiestrie a cronicarului desăvârșit care reușește să pătrun-dă în  sufletul autorului, să ii scoată  acel bulgăre de lumină  interior la suprafață să îl citească să îl studieze, să îl interpreteze, și apoi să îl așeze cu grijă  înapoi  cu mare atenție ca să nu strivească nimic din strălucirea pe care o poate aduce.Acest lucru face  din Liliana Moldovan  nu numai un cronicar desăvârșit dar și o personalitate  literară extraordinară!

Spuneam mai devreme despre răspunderea pe care și-o asumă un cronicar dar aş dori să subliniez că răspunderea este cu atât  mai mare cu cât opera la care faci referire aparține unui Stejar al literaturii române contemporane cu o activitate imensă, precum  domnul Al Florin Tene, Președintele Ligii Scriitorilor Români.

Domnul Al Florin Tene  pe lângă calitățile sale incontestabile de scriitor, poet, dramaturg, cronicar, istoric, jurnalist, filozof și critic literar este și unul dintre  cei trei  părinti ai  Zilei Limbii Române, unicul care mai este în viată, zi care a fost legiferată la propunerea sa, ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2011 adoptată de Parlamentul României și care se serbează în fiecare an în 31 august.Tezaurul literar excepțional și extrem de prețios pe care l-a dăruit Al Florin Tene  literaturii române contemporane este foarte vast ( peste 93 de cărți personale publicate)  cuprinzând atât poezie, proză scurtă, romane, piese de teatru,biografii despre viața și opera unor scriitori români cât și eseistică,  scrieri și cercetări istorice și filozofice. 

Parcă dorind să guste pe deplin și să soarbă cât mai mult din forța călăuzitoare a acestui Mare Maestru al literaturii române contem-porane, autoarea Liliana Moldovan caută să descopere secretul puterii de creație a scriitorului,  jurnalistului și criticului  Al Florin Tene  ce-și trage seva din esența culturală și spirituală a sufletului românesc. Astfel  volumul  de consemnări literare al Lilianei Moldovan  cu titlul: O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN ȚENE, publicatǎ  la  Editura  Napoca Star, 2023, conține recenzii despre: ,,Aventurile ideilor printre metafore: Critică literară și eseuri ’’/ Al, Florin Țene.„Căutându-L pe Dumnezeu”/ Al. Florin Țene, „În poeziile mele nu va rima tractorul cu poporul: Viața poetului Vasile Militaru între realitate și poveste”/ Al. Florin Țene. „Întoarcerea poetului – Kthimi i poetit”/ Al. Florin Țene. „Oglinda de apă: Biografia unei primăveri în plină iarnă”/roman de Al. Florin Țene. Și prefețele la: „Opera și personalitatea scriitorului Al. Florin Țene în opiniile scriitorilor contemporani”. Vol. I și Vol. 2/de Liliana Moldovan şi în plus un interviu cu scriitoarea Titina Nica Țene și cu Al. Florin Țene.

285357576_3132323623750636_2148737150033013506_n (1)
MIHAELA CD

Sunt absolut convinsă că realizarea acestui volum a necesitat o muncă imensă  prin cantitatea enormă de materiale la care se face referire  dar și o  mare ambiție, o dorință  accerbă de reușită și  o  forță  extraordinară! Prin volumul  de consemnări literare  O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN ȚENE scriitoarea Liliana Moldovan dă dovadă încă o dată de o inimaginabilă capacitate  de înțelegere, analiză și interpretare a filonului  creator  de care este condus scriitorul.Autoarea îmbracă în haina de rouă caldă a cuvântului său întreaga aură celestă a Marelui Har  de care este înconjurat Al Florin Tene și  ne luminează astfel  prin cuvânt  pe noi cititorii săi. 

Felicitări din toată inima stimată doamnă Liliana Moldovan! 

Mihaela CD

 

membru al Uniunii Scriitorilor din Canada (TWUC)

membru al  Ligii Scriitorilor Romani (LSR)

Președinte al World Poets Association Canada (WPAC)

mk_OM-CN-BCe-NA

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-FORMAT TIPĂRIT(softcover)

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-este o carte bilingvă de aforisme, reflecții, versuri și enunțuri motivaționale ce poartă semnătura autoarei Mihaela CD. Imprimată full color conținând imagini extraordinare, cartea te va cuceri pe loc datorită pozitivismului pe care îl degajă. Autoarea va oferă gratuit un semn de carte și livrare gratuită pentru comenzile făcute înainte de 31 decembrie!Comandă acum cartea care te va ajuta să iți descoperi forțele ascunse!

55,00 CAD

Blessing and Torment -în limba engleză- FORMAT ELECTRONIC (ebook-pdf)

Blessing and Torment- este un volum de poezii din suflet si pentru suflet al autoarei Mihaela CD, care reprezinta o traducere din limba romana în limba engleza și o adaptare a cărții de poezii Binecuvântare și chin. Volumul conține 250 de pagini imprimate color. Comanda acum volumul Blessing and Torment în format electronic(ebook) și vei primi cartea ta în email în mai putin de 24 de ore. In plus vei primi gratuit din partea autoarei încă o carte în format electronic (pdf) pentru comanda ta făcuta înainte de 31 decembrie. Mai ieftin mai rapid, mai ecologic!

20,00 CAD

2 gânduri despre „Descoperind  bulgǎrele de luminǎ Mihaela CD -despre ”O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN ȚENE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.