Dumitrel Plopeanu aduce în actualitate tema întrebărilor existențiale
L-am cunoscut pe domnul Dumitrel Plopeanu mai întâi prin intermediul Antologiei Universum volumul 3 publicat la editura Globart Universum din Montreal în care am fost colegi de condei iar mai apoi a venit împreună cu soția domniei sale la evenimentul ”La casa de nebuni” organizat la Sinaia în 3 iulie unde eu lansam 3 cărți și unde am avut surpriza să primesc în dar și volumul său de poezii ” Semne de întrebare” publicat în colecția ”Cele mai frumoase poezii” a editurii Inspirescu din București în anul 2022.
Extrem de interesant și inedit mi se pare faptul că această carte nu începe cu o prefață ci cu o biografie a autorului din care aflăm că poetul a debutat în anul 2015 cu volumul de versuri ”Drumul către eternitate” căruia i s-au adăugat pe parcursul anilor încă zece titluri de cărți personale de autor, dintre care 2 sunt realizate în colaborare cu poeta Petronela Mocanu, publicând de asemenea în 5 antologii colective și câștigând câteva premii.
Cartea ” Semne de întrebare” nu este voluminoasă, are 100 de pagini și cuprinde 88 de poezii scrise în majoritate în vers alb cu unele potriviri de rimă.
Așa cum se lasă să se înțeleagă și din titlu, cartea ‘” Semne de întrebare”” ascunde între coperțile de carte poezii ce conțin multe semne de întrebare. O căutare dincolo de eul poetic, un motiv al descoperirii ,o întrebare a întrebărilor ce cuprinde trecut și viitor și care interoghează însăși existența noastră, ființarea și viața.
Tema întrebărilor existențiale este o temă foarte complexă ce presupune cercetare, informare, argumente și contraargumente, o tema superbă care se pare ca nu-l sperie pe autorul Dumitrel Plopeanu , din contra acesta o abordează cu seninătate și cu o oarecare inocență a scriiturii ce vine dintr-o pioșenie desăvârșită, dintr-o modestie a sufletului ce vrea doar un loc sub soare, vrea împăcare și iubire, vrea bunătate și normalitate.
Astfel poetul se întreabă ” oare ce ne-am face fără primavară?”…”ce-ar fi viața fără un pic de poezie?” și tot el răspunde la propriile întrebări retorice concluzionând : ” E semn ca viața asta însăși/Rămâne deocamdată un mare mister”(Ce ne-am face?)
Motivul timpului este de asemenea prezent în carte prin întrebări retorice:” timpul merge înainte?/se scurge înapoi?/Este la fel pentru amândoi?/Ori nu există timp?”( Explicații) , întrebându-se de asemenea asupra existenței lumii , cât va mai exista ea , o veșnicie sau o clipă… ”Mai este timp pentru o nouă simfonie?/Pentru un nou început?” ( Mai este timp?)
Întrebările esenței noastre umane, a vieții și a timpului care ne este dat fiecăruia pe care le pune autorul au fost și vor fi fără răspuns pentru ca în ele se află ascuns misterul facerii lumii, acel mister al devenirii noastre la care numai Bunul Dumnezeu știe răspunsul.
Cu toate că de când e lumea lume oamenii au murit iar alții s-au născut, anotimpurile s-au succedat în etape în fiecare an, perceperea vremelniciei noastre pe pământ nu este percepută de oameni decât în măsura în care aceștia avansează spiritual și devin mai lucizi. Așa a lăsat Dumnezeu ca omul să nu realizeze că toate sunt trecătoare pentru a-și putea trăi viața, a putea visa și a putea evolua.
Motivul adevărului iată prezent în poezia ”Până acum”, ” S-au spus multe până acum/Dar care este adevărul?”( Până acum)…”De ce clipesc stelele în noapte/Cine ar putea descifra mesajul?”( De ce?)
Întrebările pe care și le pune autorul, dorința sa de cunoaștere, se află mult mai presus decât o simplă curiozitate, este vorba de o stare profundă la care a ajuns poetul printr-o urcare spirituală dobândită de-a lungul timpului, o luciditate înțeleaptă care își impune setea cunoașterii.
Și totuși neîncrederea îi dă târcoale poetului și se întreabă în cine mai poate avea încredere :” Când și de la cine , vom primi răspunsuri/Cine va garanta că-i adevărat/În cine ne putem încrede/Când prea mulți dintre noi ne-am înșelat?”( Semne de întrebare)
Este cunoscut faptul că omul devine cu atât mai nefericit cu cât află mai multe adevăruri. Cu fiecare nou lucru pe care-l învățăm sau îl aflăm se nasc alte mii de întrebări ”Iar când descoperim ceva întâmplător/Apar în loc zeci de mistere”( Cine deține răspunsul?)
În tumultul întrebărilor mai răsare o întrebare privind relațiile interumane care sunt oare întâmplătoare sau dirijate: ”De ce tocmai tu?” pentru că ”Dintre sute de mesaje/Tu pe mine m-ai ales” ( De ce tocmai tu?)
O mare nebuloasă a vremilor pe care le trăim naște bineînțeles și o întrebare a întrebărilor: ” E cineva drept calauză? Care deja a și venit? ”…”Oare este cineva conștient /De ceea ce se întâmplă?”( Care este drumul?)
Într-o revelație absolută poetul declară ” Suntem doar baza piramidei/A piedestalului suprem/Pe care ierarhia se sprijină, la fel/Fiecare dintre noi contează/Orice cuvânt, orice silabă”( Va mai dura mult?)
În opinia poetului va trebui să vină vremea adevărului când ” Nu putem bate pasul pe loc, o veșnicie/ Trebuie să părăsim cercul/Odată pentru totdeauna/Să găsim calea spre infinit/O cale, numai una/A venit timpul marilor schimbări/O nouă eră va cuprinde omenirea/Când visul se va uni cu realitatea/Pentru totdeauna” (Adevărul adevărat)
În concepția poetului ”Ar trebui să uităm trecutul” pentru că este important doar viitorul iar ”Ziua de azi poate fi un nou început”
Fiecare răsărit de soare înseamnă un nou început , este prima zi de viață pentru un copil nou-născut, este prima îmbobocire pentru o floare dar poate să fie și începutul unei noi etape, o trezire a conștiinței universului, o apropiere de lumina Divină.”La răsăritul soarelui pare că se trezește conștiința universului”.(Victor Hugo)
Iubirea este o altă temă pe care o abordează poetul în cartea sa” Semne de întrebare” , aceasta reprezentând un adevăr, o iubire mărturisită și împărtășită plenar ‘‘Te iubesc și pentru tine /Aș fi în stare să iau viața iarăși de la capăt”( Pentru tine) … ”Trăiesc o stare de vis /Când sunt cu tine/Aș vrea să țină o veșnicie/Să nu se mai termine”( Stare de vis) dar care dacă e analizată apare întrebarea : ” Până când mă vei iubi ? (Până când?)
Observăm în poeziile autorului Dumitrel Plopeanu o nevoie de confirmare a permanenței, o nevoie avidă de stabilitate care să-i asigure confortul lumesc și sufletesc. Din păcate trecătoare sunt toate, și noi suntem trecători, lumea este într-o continuă transformare, nimeni nu deține răspunsul la întrebările domniei sale pentru că: ”Nimic nu este permanent”.(Buddha )
Prin cartea ” Semne de întrebare” poetul Dumitrel Plopeanu aduce în actualitate tema întrebărilor existențiale, un subiect deosebit de complex și interesant.
Mihaela CD
TWUC, LSR, WPAC
Mai citește:
Cv literar-artistic Mihaela CD
COMANDA cartile autoarei Mihaela CD
Clubul GOLD al revistei tiparite
Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!
Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor
AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp
Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023
Despre cartile autoarei Mihaela CD
Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)
PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!
35,00 CAD

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)
Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!
125,00 CAD
Felicitări amândurora!
ApreciazăApreciază