Tot mai des auzim sintagma ”Sa cumparam produse romanesti!” dar oare cati dintre noi o intelegem cu adevarat? La ce se refera aceasta sintagma si ce ar trebui sa intelegem ?



Pe toate canalele auzim aceste indemnuri insotite de imagini cu rosii, ceapa si cartofi… Dar oare numai atat produce romanul? Oare numai producatorul agricol are nevoie de sustinerea romaneasca? Bineinteles ca NU, o sa raspundeti, cu gandul la alte produse de larg consum…








Ca sa pastram locurile de munca din toate domeniile este nevoie sa sustinem economia romaneasca, sa incurajam productia locala si sa nu mai importam produse si bunuri de larg consum pe care le putem produce in Romania . Incepand de la produsele cosmetice, de igiena personala sau de intretinere si pana la imbracaminte, incaltaminte, mobila etc…, putem si stim sa producem aproape orice! In acest sens producatorii au facut si fac campanii sustinute pentru a sensibiliza clientul roman in cumpararea produselor romanesti. In fond, pe buna dreptate, am observat ca de cele mai multe ori produsele romanesti sunt chiar mai calitative decat cele din import!
Dar inafara de produsele alimentare si bunurile de larg consum made in Romania mai sunt si alte produse romanesti! Romania produce si arta, literatura, cultura, artizanat, obiecte decorative, acestea sunt si ele produse romanesti care sunt de cele mai multe ori foarte apreciate in strainatate si din pacate mai putin vandabile in Romania.







Deci ce facem cu artistii populari , pictorii, sculptorii, artizanii si artisti nativi care produc obiecte decorative adevarate bijuterii hand made, cu ei cum ramane? Produsele lor nu sunt tot produse romanesti? De ce sa cumparam produse decorative din strainatate cand noi avem artisti extraordinari! Pe acestia cine ar trebui sa ii sustina? Nu tot noi?
Cu totii cumparam produse decorative, un tablou, o vaza, o lumanare, fie pentru noi insine fie pentru a le face cadou unor prieteni, cu ocazia unei zile de nastere, a unui eveniment sau chiar cu ocazia unei vizite! De ce sa nu daruim produse artistice, native romanesti?
Sa nu ii uitam nici pe muzicienii si cantaretii romani a caror munca in absenta unor turnee sau spectacole e tot mai putin recompensata, melodiile lor fiind mai degraba piratate de pe internet decat cumparate pe site-uri de specialitate sau in magazinele de muzica. Cati dintre noi am cumparat un cd cu muzica romaneasca in ultimul an?



Si in cazul autorilor avem aceeasi situatie. Cartile autorilor romani nu se prea vand din aceleasi considerente sau daca se vand ele concureaza cu autorii straini care sunt tradusi in limba romana si care se vand de cele mai multe ori mult mai bine. De ce? Pentru ca se bucura de un succes rasunator in tara lor de provenienta, acolo unde de regula exista un cult al cititului si unde sunt promovati si sustinuti de un sistem bine pus la punct.
De ce sa-i incurajam pe autorii romani?
Pentru ca autorii romani scriu, gandesc si transmit emotii in limba ta, au o istorie si un bagaj intelectual-cultural, emotional-genetic mai apropiat de al tau! Ai cel putin un punct de plecare comun care iti da un motiv in plus sa incerci! Vei ramane surprins sa afli cat de multi autori romani contemporani foarte buni, avem! Autorii romani sunt si pot fi la fel de buni ca si autorii straini insa sustinerea de care au parte este diferita! De ce?
Pentru ca in strainatate oamenii citesc mai mult.
Potrivit studiului „Barometrul de consum cultural 2018: ”Dinamica sectorului cultural în anul Centenarului Marii Uniri”, lansat de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC). doar 16% dintre români declară că citesc cărți într-o lună, în timp ce 35% susțin că nu au citit niciodată vreo carte și 76% n-au fost niciodată într-o bibliotecă.
De ce sa citim ? Iata cateva motive:
- Cititul stimuleaza creierul,reduce stresul si depresia,regleaza somnul
- Imbunatateste memoria, capacitatea de atentie si concentrare
- Dezvolta empatia, gandirea analitica si compasiunea
- Stimuleaza imaginatia, creste toleranta la ambiguitate
Pentru ca atunci cand citim tindem sa analizam fiecare detaliu, sa ne punem intrebari legate de secretele si comportamentul personajelor si sa criticam deciziile acestora. Lectura fiecarei carti inseamna o evadare din cotidian si o intrare intr-o alta lume. Involuntar, cand citim, ne apar in minte tot felul de imagini, un film propriu bazat pe intamplarile din carte. Cititul ne ajuta sa intelegem mai usor societatea in care traim, diverse stiluri de viata , cat si modul in care putem relationa cu cei din jurul nostru.
Datorita lecturii, reusim sa ne identificam cu emotiile, trairile si problemele celorlalti si astfel devenim mai sensibili, mai preocupati de ceea ce li se intampla celor din jur. Incertitudinea face parte din viata noastra si in plus, ne vom adapta mult mai usor in acele situatii care prezinta un nivel inalt de ambiguitate.
Sustine cititul, daruind carti copiilor, prietenilor si colegilor tai!
Cateva sfaturi utile: cum poti sa sustii un autor/artist/pictor roman:
Cunosti un autor/artist/pictor roman? Cumpara-i creatia!
Cunosti un autor/artist/pictor roman? Incurajeaza-l si cumpara-i creatiile, cartile, cd urile, picturile, nu astepta sa iti fie oferite gratuit! Sustinerea unui autor/artist/pictor porneste de la cei care ii sunt aproape!Indiferent dacă îți este prieten, rudă sau doar îl urmărești pe facebook și ți se pare că merită un like de la tine, cumpără-i creatia!


Arata-i un gest de multumire!
O carte nu este prea scumpă, nici un cd sau o mica pictura. Daca consideri că nu merită sa platesti că doar îl cunoști si îi poți zice să-ți dea un exemplar gratis el probabil ca o va face dar sa stii ca gresesti! Pentru ca nu despre asta e vorba ci despre sustinere si apreciere. Fă un efort! Cât înseamnă pentru tine acest efort?Pentru tine este ”o mica investitie” pentru el este un ”multumesc”, nu e vorba de bani, unii nici nu isi vor scoate costurile!Nu se vor îmbogăți peste noapte din creatiile vândute. Unii primesc un procent prea mic de la editură/ site/ galerie de arta /casa de discuri. Este vorba de un gest de apreciere si multumire!
Apreciaza munca si talentul sau!
În creatia, pictura,melodia sau cartea aceea este sufletul omului respectiv și nu doar atât. Pentru pictura, creatia, cartea aceea persoana in cauza chiar a muncit, și-a făcut griji sau poate chiar a întâmpinat dificultăți. Studioul muzical, imprimarea, panza, rama, culorile sau tiparul, distribuția, corectura, coperta, toate acestea costă. Timpul omului care a pictat, a creat, a scris o carte valoreaza chiar mai mult decat pretul pe care il platesti cumparandu-i o carte, o lucrare, un tablou, un cd. Apreciaza sufletul, munca, efortul, daruirea si talentul sau!
Incurajeaza creativitatea romaneasca!
Suportul pozitiv pe care il aducem prietenilor nostri, creatori de frumos, naste bunatate, pozitivism si spirit creator! Cand ai cumparat ultima data un produs hand -made facut de un roman? Haideti sa incurajam creativitatea romaneasca!
Vrei să susții un autor român?
Vrei să susții un autor român? Cumpără-i cartea! Și apoi scrie despre ea, fă-i o poză, dă-i autorului de două ori mai multe like-uri la postări. Cumpara-i cartea si ofer-o cadou celor dragi tie! Abia atunci îți vei arăta cu adevarat sustinerea si aprecierea.



Mai citeste si :
Viziteaza site-ul artistei Mihaela CD
Finanteaza proiectul autoarei pt 20

Revista TIPARITA nr2/2020 Poezii pentru sufletul meu
Cumpără numărul 2 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc in forma de inima de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!
C$20,00