Vasile Bele-DESPRE REVISTA NR 6/2021

Vasile Bele
 
 
POEZII PENTRU SUFLETUL MEU – REVISTĂ DE LITERATURĂ, ARTĂ ȘI CULTURĂ
NR. 6/2021
(fondată în 30 octombrie 2018 la Montreal, Canada)
Mulțumesc dragi prieteni de peste ocean! Cu respectul cuvenit și cu prețuire profundă, vă anunț, mulțumindu-vă și în acest moment, că am primit coletul cu revistele. O mare bucurie! O altă realizare literară pentru care meritați, din adânc de suflet, felicitări! O revistă din care reiese eleganță și admirație, drag pentru literatură și varietate literară. Cu un Editorial – Viața, un miracol, semnat de către senior editor Johnny Ciatloș Deak, foarte frumos elaborat, cu profesionalism, din care am să redau o frântură, de maxim interes obiectiv: ,,Datorită vremurilor pe care le trăim tindem să programă totul înainte, practic trăim mai mult pentru viitor decât pentru prezent. Nimeni nu ne poate asigura viitorul așadar fii fericit pentru acest moment. Momentul de față este viața ta, clipa următoare este incertă. Nu irosi nicio secundă din timpul tău; dacă o faci, înseamnă că nu ai descoperit adevărata valoare a vieții. Din nefericire drumul vieții nu este presărat doar cu petale de trandafiri, dar vei avea mereu o opțiune. Te vei limita la a te plânge că tufa de trandafiri are spini sau te vei bucura că tufa de spini are trandafiri”.
În prima parte a acestui număr de revistă, semnează poezie, astfel: Mircea Marcel Petcu, Delia Cristiana Stamate, Teodora Dumitru, Flăcăi Maria Goga, George Rîurel Bălan, Nina Lavric, Marilena Călin, urmând o recenzie realizată de pr. stavr. Radu Botiș, la volumul, Repere ale autobiografiei spirituale din spațiul ortodox în secolele XIX și XX: Ioan de Kronstadt, Siluan Athonitul și Nicolae Berdiaev, apărut la Editura Lumen, Iași, 2019 și semnat de către Iuliu-Marius Morariu.
Distinsa prietenă, Camelia Florescu, la rubrica Români de succes!, realizează un interviu cu admirabila cântăreață Corina Chiriac. Un interviu excelent. Foarte frumos elaborat. Eleganță în întrebări. Eleganță și sobrietate în răspuns. Am citit și recitit interviul, din drag pentru amândouă doamnele. Onoare și respect. Apreciere și prețuire. Felicitări, Camelia Florescu! Felicitări, Corina Chiriac!
Mircea Ruștiuc ne surprinde cu pictură (Portrete, ulei pe pânză), iar Lucian Dumbravă, propune pentru acest interesant număr al revistei, un fragment dintr-o proză – Copilul și lumea (după o idee de Rudy Löbel), după care ne surprind cu poezie: Aurelia Rînjea, Florica Pățan, Cristian Bodnărescu, Victor Manole, Victoria Guțu, Aura Ungureanu. Mihaela CD, redactor fondator, ne surprinde cu articolul Regizor la 15 ani, cu referire directă la Robert Dumitrescu, născut la București, emigrat împreună cu părinții, de la vârsta de doi ani, în Canada. Am să vă las Dumneavoastră curiozitatea de a afla mai multe amănunte despre copilul-regizor de la Montreal, iar eu voi puncta articolul scris sau dăruit de către Johnny Ciatloș-Deak, Ziua iei într-un colț de rai românesc, organizată ,,într-un decor absolut superb, într-un colț de rai românesc, mai precis pe domeniul familiei Roman, din Berthierville unde clădirea restaurantului este împrejmuită de o superbă pădure de arțăgos canadieni întinsă pe o suprafață de câteva hectare, iar cei dornici, pot beneficia de o plimbare reconfortantă în mijlocul naturii”. Al. Florin Țene, ne vorbește despre Spiritul liric în poezia Mihaelei CD, iar Maria Frum, se lasă descoperită cu picturile de o imensă frumusețe, lucrări realizate în acrilic și ne mai oferă, bonus, un eseu, numit Miracolele din viața noastră.
Aurelia Oancă, Costache Năstase, Alice Puiu, Violeta Bobocea, Kessy Ellys Nycollas, subsemnatul Vasile Bele și Elena Căpățână urmăm cu cele mai recente poezii. În plus, Violeta Bobocea, ne propune un fragment din cronica volumului Uneori elefanții zboară/Sometimes Elephants Are Flying (bilingv), iar Trandafir Sîmpetru, președintele Uniunii Mondiale a Poeților din România, editor, poet care-și înmulțește cu rod ,,talanții” literari semnează articolul Moartea nu este un neant!
Aceeași Mihaela CD, ne surprinde cu pictură digitală și la rubrica De la artă, la modă, cu ,,imprimeuri ce asigură un succes vestimentar și decorativ de excepție”.
Georgiana Laura Gheorghe, apare cu un fragment dintr-o recenzie a volumului antologic Universum, vol. 5. Și iar poezie, prin vocile lui Camelia Florescu, Ileana Pascu și Teodora Chiric. Titina Nica Țene ne dăruie o proză scurtă, Orașul. Ileana Anghel Meșter, pictură, icoane pe sticlă, Marian Costache, ne oferă câteva Știri comunitare din Montréal. Mara Popescu Vasilca, prin vocea editurii Izvorul Cuvântului, editor Florin Căprar, ne este semnalată apariția editorială a volumului Bianca. PRINTRE castele de nisip – roman, 2021.
Virgil Dumitrescu, Ioan Popoiu, Dorina Omotă, Mugurel Pușcaș, Liliana Badea Cârstea, Rodica Mureșan și Lăcrămioara Iva ne surprind cu poezii, iar Carmen Florian să ne ofere, câteva picturi pe pânză, de o rară eleganță și o cromatică aparte. Raportat la acest spectacol al culorilor, cu referire directă la Carmen Florian, prin vocea Cameliei Florescu, ne sunt oferite câteva date despre vernisajul expoziției. Superb!
Rebeca Chirilă, ne vorbește despre Femmes fatales. Aurelia Oancă, ne vorbește despre Măria Sa, Cuvântul, prezentându-ne cele mai proaspete apariții editoriale. Măria Sa, poezia, este slăvită și prin vocea lui Corina Ligia Pătrașcu, Simona Mihuțiu, Cristian Pavel, Ștefan Doroftei Doimăneanu, Árpád Tóth, Olga Văduva (Grigorov), Marian Costache și Mihaela CD – cea care încheie pagina revistei. O muncă imensă și o responsabilitate enormă. Paginile, frumos ilustrate și o coloristică atrăgătoare. Imi place conceptul și îi dau notă maximă. Poeziile cuprinse în paginile revistei transmit mesaj puternic și au profunzime. Pe câțiva cei incluși îi cunosc personal din taberele literare. Oameni valoroși și pretențioși, întâi cu ei.
Felicit diversitatea culturală din acest număr. Apreciez munca din spatele revistei. Am spus, și nu regret deloc, repetând – sunteți minunați dragi prieteni și vă asumați o responsabilitate. Rezultatul este unul deosebit. Cinste și eleganță, cinstire și mulțumire vouă, celor care ați trudit. Sunt mândru că fac parte din cei cuprinși în paginile revistei – o revistă a românilor de pretutindeni. Bravo, oameni minunați! Dumnezeu să vă ocrotească pașii, că frumoase și minunate vă sunt faptele. Respect și prețuire, oriunde ați fi …
Sub o frunză de arțar,
Plânge-o lacrimă uscată,
Ce se-ascunde temerar,
De arșița dezmățată.
Tremură un gând agale,
Dragostea-I adusă-n dar,
Dar se-mpiedică în cale,
De al neputinței par.
Zguduind din temelie,
Al iubirilor culcuș,
Freamătă, sărind zglobie,
Spre potrivnicul urcuș.
Nu-i destul să ai silință,
Atunci când te întristezi,
Din neant și neputință,
Dragostea să ți-o salvezi.
Și-ntr-un fluviu de voință,
Curge al iubirii har
Și pe-alei de biruință,
Străluciri ți-aduce-n dar.
(Izbânda iubirii, autor Mihaela CD)
Chiuzbaia, 23 septembrie 2021
 

Mai citeste: 

Invitatie participare la revista tiparita, de colectie, nr 7/2021 SARBATORIM Aniversarea revistei fondata la 30 oct 2018

Invitatie -antologia GALAXY -ECOURI LITERARE ROMANESTI

Semnal editorial: autor Vasile Bele-despre revista nr5

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.