Interviu cu Mihaela CD

118654233_3551017351608532_3528130415235600002_o

Femeia,  un nou anotimp  in literatura contemporana 

-interviuri- publicata  la Editura Rotipo 2020

coordonator:  doamna Mariana Moga

.

120363780_931030267384077_3945939439652876366_n

Interviu realizat de doamna Mariana Moga cu  autoarea  Mihaela CD

.

MM:V-aș ruga să-mi vorbiți mai întâi despre dumneavoastră ca și cititor. Care este cartea preferată sau ce cărți  v-au determinat să treceți granița către tabăra autorilor?

MCD:De cand ma stiu mi-a placut sa citesc, atat poezie cat si proza, am  bineinteles cativa autori preferati dar trecerea  mea catre tabara  autorilor nu  se datoreaza unei carti sau  unui autor anume ci mai degraba  unei cumplite suferinte… Aici parerile sunt impartite pentru ca in timp ce unii spun ca  este un har/dar  de la Dumnezeu, altii  sustin ca  acesta este un talent pe care il aveam de multa vreme si care  astepta sa fie descoperit! Iar socul  ranirii sufletesti  nu a fost  decat un declansator. 

MM : Ce ne puteți spune despre autoarea Mihaela CD? Ce sentimente doriți să transmiteți și cum ați vrea să fiți percepută de către cititori?

MCD:Ca autor cred ca sunt  un autor usor de citit, ceea ce scriu vine din  suflet , sentimente, amintiri si intamplari traite de mine sau de cei dragi  din jurul meu dar si din  inspiratia  data de natura si tot ce-i frumos . Pana in prezent am publicat numai poezie si  cititorii ma percep ca  fiind ”poet” insa eu scriu si proza, am doua carti in lucru, ma descopar si ma dezvolt intr-un ritm ametitor care ma bucura si ma sperie deopotriva. Eu insumi sunt mirata si fascinata de tot ceea ce mi se intampla.Mi-ar place sa  fiu perceputa de catre cititori  ca o surpriza placuta , de la suflet la suflet!

MM: Sunteţi scriitoare mamă. Două roluri foarte diferite şi ambele solicitante. Ce vă dă energia să le puteți face pe amândouă?

 MCD:Ambele roluri sunt binecuvantari care  mi-au fost date de Bunul Dumnezeu  si le fac cu bucurie , iubire si pasiune. Iar atunci cand faci totul cu multa pasiune nu ti se mai par atat  de solicitante. 

MM: Ce face o scriitoare în timpul ei liber?

MCD:Creeaza, picteaza, asculta muzica, iese in natura si se intalneste cu prietenii.

MM: Când și de unde a apărut nevoia de a scrie?

MCD:Nevoia de a scrie a aparut brusc,  intr-un moment de mare durere sufleteasca! Mi-am pierdut tatal pe care il iubeam enorm iar de la plecarea sa, versurile nu mi-au dat pace, m-au urmarit,  m-au bantuit…  in poezia ”Binecuvantare si chin”  am scris exact despre acest lucru.( poezia   da si titlul volumului de poezii Binecuvantare si chin  publicat in 2019  la editura Celestium-Romania)

MM: Aveți tabieturi la scris? Momente preferate, locuri, zi sau noapte?

MCD:De la plecarea tatalui meu am scris incontinuu, nu m-am mai oprit, scriu oriunde imi vine inspiratia, uneori scriu pe o bucata de hartie, alteori notite pe telefon chiar si intr-o sala de asteptare,  insa cel  mai des scriu acasa, noaptea,  ard efectiv ca o lumanare pana la epuizare.

MM:Ce gen de literatură preferați si ce scriitor a avut influență asupra dumneavoastră? 

MCD:Fac parte din generatia ”Cenaclului Flacara” deci n-am cum sa nu fi fost indragostita de  poezia lui Paunescu pe care il consider un geniu, insa  prima mea  iubire ramane poezia de dragoste a lui Ion Minulescu.

MM: Cât de mult lucrați la o carte?

MCD:Foarte mult! Pentru mine o carte este ca o biblie! Sunt foarte exigenta cu mine insumi  si nu las nimic la voia intamplarii. Volumele mele de poezii  au  cate 250 de pagini deci materialele cuprinse  sunt scrise pe parcursul a catorva luni  dar apoi  gasirea imaginilor  si aranjarea lor, impartirea  capitolelor, necesita foarte multa munca. Gasirea titlului cartii si alegerea copertii deasemenea  sunt  foarte importante pentru mine si uneori dureaza luni de zile.

 MM:A scrie, în România, este o profesie sau o vocație?

MCD: Eu nu mai locuiesc in Romania  de foarte multi ani, dar subscriu sintagmei  ”romanul s-a nascut poet” In centrele culturale ale diasporei din diverse tari  sunt foarte multi  autori  romani care  scriu poezie/proza/ critica literara  in limba romana si continua sa faca  acest lucru la  zeci de ani  distanta  de la plecarea din tara mama. Cred ca romanii oriunde au mers in lume au sfintit locul unde au calcat. Romanii  isi pastreaza identitatea si  nu se lasa asimilati usor chiar si prin aceasta ”vocatie”  pe care o au.

MM:Care este cea mai arzătoare dorință a autoarei Mihaela CD?

MCD:Cea mai arzatoare dorinta? O, eu am mai  multe dorinte arzatoare, dar cred ca cea mai arzatoare este sa termin romanul  la care lucrez”Femeia  care a uitat sa mai planga”

MM: Faptul că sunteți inclusă în acest volum confirmă o reputație, iar cititorul vrea să fie la curent cu felul în care gândiți. Ce rol joacă destinul în istoria unui scriitor?

MCD:Daca m-ati fi intrebat  acum cativa ani despre destin  v-as fi spus ca destinul ti-l faci cu mana ta  si   intr-o  oarecare masura mai cred acest lucru. Nu as fi crezut niciodata ca voi scrie poezii la modul serios  si asiduu. Dar viata ne da lectii uneori iar  Universul ne ia si ne da in acelasi timp prin acea lege nescrisa a compensatiei.

MM: Care ar fi planurile de viitor. La ce să se aștepte cititorii?

MCD: Sunt implicata in foarte multe proiecte, atat personale cat si de grup.Particip in calitate de coautor la mai multe antologii si volume colective  care urmeaza  sa fie publicate. Pe plan personal  public aproape zilnic poezii  in revista ” Poezii pentru sufletul meu”  cat si in  alte reviste si platforme literare din tara  si strainatate. Pregatesc in curand o carte  foarte interesanta si motivanta, o surpriza pentru cititori : ”Uneori  elefantii zboara”- carte bilingva  romano -engleza; pregatesc un al treilea volum  de poezii  care inca nu  are titlu; pregatesc traducerile in engleza a volumelor de poezii: ”Binecuvantare si chin”  si ”Focul din Noi”  si  lucrez la un roman care sper sa fie publicat pana la sfarsitul anului: ”Femeia care a uitat sa mai planga”  .

MM: Un mesaj pentru cititorii dumneavoastră.

MCD: Daca poeziile izvorate din sufletul meu au atins sufletele voastre sunt cea mai fericita! Va multumesc dragi cititori pentru dorinta  si bucuria voastra de a-mi lectura scrierile si va doresc tot ce e mai bun!

Mai citeste de acelasi autor: 

Amprenta iubirii

Vino pe altarul fericirii

Secrete: Focul din Noi

FORMAT ELECTRONIC (eBook) al Revistei nr3/2020

Cumpara numar 3 al revistei de literatura arta si cultura ”Poezii pentru sufletul meu” in format electronic.Revista in format electronic iti va fi livrata in email in mai putin de 48 de ore! Avantaje: mai ieftin, mai rapid, mai ecologic!

C$10,00

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.