Descoperind-o pe scriitoarea Gabriela Raucă în ”Simfonia culorilor ”

Descoperind-o pe scriitoarea Gabriela Raucă în ”Simfonia culorilor ”

 

Descoperind-o pe scriitoarea Gabriela Raucă în ”Simfonia culorilor ”

cronicǎ literarǎ

SIMFONIA CULORILOR*Gabriela Raucǎ

Intâlnirea cu scriitoarea  Gabriela Raucǎ din Austria s-a produs pur şi simplu pe calea undelor  intr-o emisiune de radio!  Realizatoarea emisiunii radio ”Printre gânduri printre rânduri printre oameni ”,  doamna Mioara Hususan de la Radio Romantic din Romania,avea şi în 3 iulie 2021, o emisiune  ca în alte  sâmbete. Nu a divulgat nimănui ce surprize pregǎteste şi  nimeni  nu  avea sǎ ştie ce urmeazǎ: Cu totul întâmplǎtor am deschis pe la jumǎtatea emisiunii  şi am  aflat cǎ  era o emisiune surprizǎ  în care lansa douǎ cǎrti de poezii ” Focul din Noi” şi ”Simfonia Culorilor” vrând sǎ facǎ o surprizǎ autorilor. Mi-am recunoscut ultimele versuri pe care le recita cu un glas duios şi lacrimi de fericire au inceput sǎ îmi înmugureascǎ în coltul ochilor! Eram surprinsǎ, bucuroasǎ şi fericitǎ  primind acest cadou total neaşteptat şi am început sǎ citesc mesajele trimise de ascultǎtori. Inima îmi vibra puternic într-ul vals al împlinirilor când am auzit vocea realizatoarei  care anunța cǎ  va trece la ce-a de a doua carte  pe care o lanseazǎSimfonia Culorilor! Am avut un regret cǎ  lansarea cǎrții mele se terminase şi eu nu am apucat sǎ o aud,îmi pǎrea rǎu cǎ nu am intrat de la început,  dar am ştiut cǎ doamna Mioara  va avea o înregistrare  a emisiunii pe care o voi putea asculta mai târziu  aşa cǎ m-am concentrat spre  cartea nouǎ pe care tocmai o anunțase.

Glasul suav al realizatoarei  recita  poeziile Gabrielei Raucǎ  cu aceeaşi  finețe şi sensibilitate  cu care le recitase pe ale mele, aveam chiar senzatia cǎ anumite versuri se aseamǎnǎ şi cǎ  melodicitatea  versurilor  este aproape  aceeasi. Eram atât de miratǎ! Cum ne-a ales pe noi douǎ,  doamna Mioara?  Oare sǎ fi observat acelaşi lucru? Am devenit tot mai curioasǎ sǎ aflu şi sǎ o cunosc pe scriitoarea  Gabriela Raucǎ cu care devenisem ”surori de botez”  fǎrǎ sǎ ne cunoaştem dar ceva îmi spunea cǎ noi douǎ avem ceva în comun…Ne-am împrietenit chiar de la acea lansare minunatǎ şi i-am transmis cǎ doresc neapǎrat cartea  sa ”Simfonia culorilor”.

Astǎzi cartea a ajuns la Montreal  şi am început  imediat sǎ o citesc! Am parcurs filǎ dupǎ filǎ pe nerǎsuflate pânǎ am terminat de citit cele 200  de pagini ale cǎrții. Mi-au dat lacrimile! Doamne,  intuiția nu m-a inşelat, chiar suntem suflete ”surori” şi   nu  cred cǎ am fost alese la intâmplare de doamna Mioara ,ca sǎ fim  ”surori de botez”!

Cartea Gabrielei Raucǎ, publicatǎ la Editura Pim din Iaşi  in 2021, este a doua sa carte de poezii şi este de o calitate impecabilǎ atât estetic, artistic cât şi ca şi conținut literar. Coperta este realizatǎ într-un stil modern, de domnul Mihai Cǎtrunǎ care adaugǎ ilustrații grafice desǎvârşite în carte. Gândurile scriitoarei sunt aşezate firav pe primele pagini care într-un limbaj  cald şi duios transmit un mesaj de iubire cititorului şi un îndemn sǎ o descopere. Gabriel Vulpoiu prefațeaza cartea Gabrielei Raucǎ  cu ”Ferestre deschise”  o introducere în lumea magicǎ a scriitoarei , aceastǎ     ”Simfonie” a culorilor în care deschide larg  porțile sufletului sǎu spre desfǎtarea cititorului.

Scriitura Gabrielei Raucǎ din volumul Simfonia culorilor  este de un lirism debordant, cu o versificație încântǎtoare care curge lin în poezii pline de mister, romantism şi dǎruire. Cuvintele sale formeazǎ  o rapsodie plinǎ de candoarea nuanțelor sufletului ce joacǎ pe portativul iubirii. Autoarea Gabriela Raucǎ îsi rǎsfrânge iubirea din suflet asupra a tot ce o înconjoarǎ,  descrie cu multǎ sensibilitate anotimpurile, marea, casa pǎrinteascǎ, armonizându-şi trǎirile în versuri brodate cu fir de aur.

Dragostea  pentru naturǎ o exprimǎ în versuri de înaltă trǎire,cum numai un poet care scrie cu sufletul poate face,  ea ştie sǎ asculte valul, sǎ priveascǎ cerul senin sau cu nori, sǎ-nteleagǎ mângaierea vântului pe obraz sau briza ce se joacǎ în plete şi sǎ adune toate aceste daruri  miraculoase ale naturii în inima sa.

Amintirile din copilǎrie  cât şi chipul drag al pǎrinților îi revin mereu  pe partitura sufletului pentru cǎ dragostea  pentru ei nu s-a stins şi nu se va stinge niciodatǎ atât cât va trǎi.  Dorul de țarǎ îi murmurǎ în cuibul sufletului o baladǎ de dor ”Noi am plecat cândva din țarǎ,/Dar țara n-a plecat din noi”.

In poeziile Gabrielei Raucǎ întâlnim adesea  stilizat, fin şi subtil asemuirea tinereții cu vara pe care o iubeşte atât de mult şi  care nu ar mai dori sǎ facǎ loc toamnei în calendarul vieții. Ea trǎieşte fiecare zi cu intensitate, acceptând  şi bune şi rele cǎci toate trec.”Mi-e drag sǎ ințeleg ceva din viața/Bune sau rele, toate au trecut/Şi orice rid ce il primesc pe fațǎ/Sǎ ştiu , când şi de ce a apǎrut”

Dragostea pentru cel iubit nu existǎ pentru scriitoarea Gabriela Rauca în doze mici, este zugravitǎ  în culorile  intense ale belşugului, ale tumultului, ale mǎsurii nemǎsurabile :Şi te iubesc atât de mult încât mǎ doare” , ”Ce-nseamnǎ c-atât mi-am dorit /Sǎți fiu în suflet, a ta doamnǎ?/Cǎ visul mi l-am împlinit,/Pentru mereu, asta inseamnǎ!”

Deşi autoarea mǎrturiseşte în poezia ‘‘Cronos” că -n ”buchetul vietii” sale ” vor fi şase zeci ” de ani, totuşi  prospețimea şi copilǎria sufletului sǎu nu au dispǎrut şi  câteva poezii ghiduşe îşi gǎsesc locul în paginile  cǎrții ”Simfonia culorilor”. In poezia ”Ortografie’‘ autoarea  mǎrturiseşte ”M-am gândit  sǎ fac o poezie/Un mod vesel de-a aprofunda/Când şi cum  şi -n care loc se scrie,/Dacǎ-i  î din i sau â din a. ”  Iarna descrisǎ atâta de frumos  a sosit,  iar ”Moş Crǎciun pe horn coboarǎ, apoi ”Cadouri scoate, sub pom le piteşte,/Din sacul lui legat cu funde roşii/Ar vrea sǎ stea, dar totuşi  se grǎbeşte/Sǎ plece, pânǎ or cânta cocoşii ” şi totusi ”Adoarme Moş Crǎciun în casa dulce/Simțind în nǎri miros de scorțişoara/Şi-i este bine de nu s-ar mai duce/Sǎ-nfrunte iar troienele de-afarǎ

Gabriela Raucǎ  aduce în inima cititorului o luminǎ şi o prospețime, o bucurie a sufletului mereu tânǎr care  înalțǎ pe piedestale de iubire tot ce o înconjoarǎ. In versurile sale pline de culoare şi tandrețe cititorul se va simți câştigat, va simți  cǎ prinde aripi pentru cǎ autoarea scrie cu penița sufletului înmuiatǎ în iubire. O iubire de oameni, de naturǎ, de amintiri,  de locurile dragi, de copilǎrie, de familie, de omul iubit şi de binele pe care-l poartǎ în inimǎ.

Sunt fericitǎ cǎ  am avut şansa şi norocul sǎ ne întâlnim şi mǎrturisesc  cǎ  am sentimentul cǎ  o cunosc de-o viațǎ, între timp i-am trimis şi eu  trei dintre cǎrțile mele  şi odatǎ ce le va citi va ințelege…cǎ am avut dreptate, intuiția nu m-a inşelat… Scriitoarea Gabriela Raucǎ  este o poetǎ extraordinarǎ care va avea încǎ multe de spus pe altarul literaturii române, ea  rǎmâne pentru mine  o mare surprizǎ, o  bucurie şi o revelație! Felicitǎri!

Recomand  din toatǎ inima”  Simfonia culorilor ” acest volum de poezii absolut excepțional,  tuturor iubitorilor de poezie adevaratǎ, de calitate şi aşteptǎm cu mult interes noi apariții la fel de valoroase!

Mihaela CD

membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, TWUC

Presedinte World Poets Association Canada

membru  LSR -Liga Scriitorilor Romani

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. A câștigat PREMIUL LIGII SCRIITORILOR DIN ROMANIA -” PUBLICATIA LITERARA A ANULUI 2023 ” Revista de colecție de o calitate excepțională, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colecționează fiecare număr al revistei tipărite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.