Profil Gold: Mihaela CD 

autor Mihaela CD

Despre autoarea Mihaela CD 

gold1

Membru  al Clubului Gold al colaboratorilor revistei ”Poezii pentru sufletul meu” din Canada

Este fondator al  revistei ”Poezii pentru sufletul meu”,membru al Uniunii scriitorilor din Canada, The national organization of professionally published writers,  TWUC-  ”The Writers’ Union of Canada”.si este membru  al asociatiei  ”World Poets Association”,membru al Ligii Scriitorilor Romani,  Președinte al World Poets Association filiala Canada.

Un suflet de artist!

Scriitoarea Mihaela CD are prin excelentă un suflet de artist, ea respiră și trăiește prin literatură și artă. Are o  bogată activitate literară și jurnalistică, scrie poezie, proză, articole, cronici, aforisme, poezii pentru copii, publicând în numeroase reviste, platforme literare și grupuri culturale. Este autoarea a 18 cărți  personale de autor după cum urmează: 2 cărți de eseuri și cronici literare în limba română, 9 cărți  de poezie în limba română (două dintre ele sunt dialoguri cu un alt poet),   3 cărții de poezii în limba engleză, 3 cărți de aforisme bilingve română-engleză și un roman în limba română. Publică în peste 50 de volume colective /antologii. Colaborează cu scriitori, pictori, muzicieni și artiști având 12 melodii compuse pe versurile sale, la 6 dintre acestea compune și linia melodică.  Adoră să picteze atât pictură tradițională cât și  pictură digitală realizând mai multe colecții cu lucrări proprii. Lucrările sale de artă sunt prezente  ca și imprimeuri ART DESIGN  în mai  multe  colecții de moda-artă purtabilă (îmbrăcăminte) și  în numeroase colecții de mic mobilier ,design interior și articole diverse. Are o bogată activitate culturală participând la organizarea unor evenimente artistice, susținând literatura, arta și muzica deopotrivă. Fiind un promotor neostenit al literaturii, artei și culturii în lume,  primește în 2020 din partea World Literature Academy,”Trofeul de promovare a literaturii la nivel global” iar în anul 2022 la Sinaia primește titlul și diploma de ”AMBASADOR CULTURAL EUROPEAN” 

Iată câteva impresii despre scrierile Mihaelei CD:

AL FLORIN TENE

”Romantismul poetei e un semn al cosmicității, o expresie veche românească a cumpenei lumilor de sus şi de jos, în primul rând, în al doilea rând, vine intuiția moral- erotică şi moral-eroică şi exemplaritatea unei umanităţi al cărei letopiseţ e întocmit din efigii. În concluzie, există în poezia Mihaelei CD o adâncime a perspectivelor ontologice trăite, exemplificând spiritualismul cu extazul lui, o atât de strânsă omogenitate între ceea ce este creat şi trăit, încât poeta întruchipează o existenţă universală, nu lipsită de drama cu răsunet filozofic, desprins de cazul particular şi de sentimentele incomunicabile. Marile ei alegorii – ale morţii, ale iubirii, ale trăirilor în natură, ale pasiunii în sensul vechi, teologal – izvorăsc dintr-o verificată expresie culturală: universalitatea dramei unui eu exponenţial e sporită de inteligibilitatea  modelelor culturale.”

MUGUREL PUSCAS

 ”Poeme dăltuite cu har ne dezvaluie o lume interioară subtilă, complexă, contemplativă ce se descoperă pe ea  insăsi,  cu mirare si dor, ca o mimoză literară, gingasă, ascunsă si caldă.Un poesis bun, de inaltă  tinută care va avea multe de spus, de dezvăluit, in viitoare tărâmuri de vers, in următoarele coperti de carte !”   

prof. VIOLETA BOBOCEA

”Valsând pe clapele iubirii, pe corzile sufletului, pe cărări de dor , sub ploaia de gânduri, Mihaela CD pendulează între durere și bucurie, acolo unde doar secundele se-adună pe pervaz, strângând ” bucățele din sufletu-i cuvântat”, într-un permanent dialog cu divinitatea, în care” lumina vie să ne fie încântare”. 

GEORGE CALIN

”Mihaela CD îmbină armonios substanța unei culturi temeinic asimilate cu o sensibilitate proprie,privind lumea cu înțelepciunea filosofului convins de antinomiile acesteia. Poeta excelează în arta sugestiei evanescente, în conturarea pastelului interior, fiind posesoarea unui lirism de esențe tari care cultivă îndeosebi diafanul și suavul.Poezia sa nu poate fi pusă în legătură nici directă,nici mediată cu suferințele/ condiția feminității,nu pariază,cum s-ar spune, pe simbolurile speciei,nepromovând o viziune asupra lumii marcat feminină.În acest sens,poeta ne face să ne gândim la Ileana Mălăncioiu sau Angela Marinescu scriind poezie pur și simplu,dincolo de orice limitare ontică.Aceasta este zona înaltă în care se situează și poezia sa. Nu se forțează pentru a-ntregi șiruri de metafore. Ele curg șerpuind în sufletele cititorilor precum un fluviu dens și arzător luminându-le prin tainice trăiri poetice Calea spre Mântuire.(…) Poemele sale integrează reprezentări dintre cele mai diferite,neoromantice,onirice,postmoderne,ale unei naturi generoase (de genul celei din poezia lui Octavian Goga sau Ioan Alexandru) ale cosmicității sau- surprinzător -ale vieții interioare. Sunt texte care se citesc cu interes și emoționează cu rezonanță în conștiința cititorului, nu plictisesc. Ele pot fi traduse cu succes,întrucât valorifică în primul rând o idee artistică și nu pitorescul cuvintelor.Mihaela CD este o poetă care și-a obișnuit cititorii cu bogăția ideilor și frumusețea stilului,precum și o calitate excepțională a cadrului pe care așază frumusețea întâmplările trăite cu ardoare.”

LILIANA MOLDOVAN 

‘Stablită în Canada, scriitoarea de origine română, Mihaela CD, scrie cu pana sufletului înmuiată în bucurie și culoare. Volumul „Prin roua gândurilor” este rodul unor exerciții critice foarte bine gândite, atent elaborate și riguros meșteșugite, concepute pentru a fi un punct de sprijin necesar celor care scriu. Ochiul critic al scriitoarei este luminos iar examenele critice la care sunt supuse cărțile pe care le-a recenzat fac, indiscutabil, parte din categoria criticii constructive, care îndreaptă cu gingășie și pune în lumina reflectoarelor virtuțile fiecărei cărți și măiestria creatoare a fiecărui autor analizat.”

FLORIN GRIGORIU

”Poemul de la pagina 107 a antologie, este însoțit de alte 18 poeme, dovedind la fel trăire creștină, emoționant-lirică, o dotare aparte a transpunerii sentimentului înnăscut în noi de credincioșie, dar și o bună stăpânire a trecerii acestei stări în vers, rugăciune, psalm, imn religios. Voi mai cita, pentru că nu pot trece peste această descoperire și viețuire în poeme; ”Strâmbă-i, Doamne, lumea asta,/ Plină-i de nepăsare și de farisei,/ C-așa-i lăsat să ducem năpasta,/ Printre cei buni, să fie și mișei!// Pudrată-i lumea cu fățărnicie/ Și de interese meschine legați, /Azi nu se mai întrec în dărnicie/ Nici cei ce se consideră frați…”…”Dă-ne, Sfinte, înțelepți și calzi,/ Dornici să ne dea bune povețe/ Și-n pură omenie să ne scalzi,/ Lăsându-ne-n urmă fapte mărețe”.Poeziile talentatei poete au fost publicate în antologia tematică, apărută la Editura ”Izvorul Cuvântului”, prin scriitorii Daniela și Florin Căprar, intitulată ”Cele 10 Porunci pe calea vieții”.                                               

LACRIMIOARA IVA

”Poezia Mihaelei CD este binecuvântare și chin, o rugăciune „în versuri strop cu strop”, un crez îndeplinit, o romanță „pictată cu ceară-n stropi de dor” pentru oameni și îngeri! Asemenea bunicii sale, poeta pune multă pasiune în tot ceea ce face! Este atentă și minuțioasă și parcă perfecțiunea caută.”                                                                                              

AURELIA OANCA

”I-au fost lăsate picături din darul ceresc încă din copilărie, dar adevărata revărsare s-a produs în urma unei drame sufleteşti.Poezia i-a bătut în fereastra sufletului, i-a trezit simţurile îmbrăcate în durere şi i-a pus pana măiastră în mână. Când se întâmplă acest lucru, se deschid toate porţile zăvorâte până atunci şi ies la suprafaţă sensibilităţi, trăiri, frumuseţe, lacrimi şi toate acestea îmbrăcate în cuvinte.”                                                                                                                        

VIOLETA  BUTNARIU

‘Respectul şi sfinţenia cu care curge versul, singur, îţi impun să te înclini cu respect pentru limba, pentru stăruinţa şi pentru giuvaierele primite de la el. Acolo unde Dumnezeu a pus har cuvintele oamenilor sunt mici, incomparabile cu talentul poetei” 

Prof OCTAVIA MICU CEACA 

”Materialul,,Profil: Despre Mihaela CD” prezintă activitatea literară bogată, multitudinea proiectelor personale, referințe critice și poezii ale româncei  care trăiește în Canada și căreia i s-a decernat  de către World Literature  Academy și World Poets  Association  diploma și trofeul  pentru promovarea literaturii  la nivel global. Scrie poezie însuflețită de forța catharsisului , versurile ei spune un critic literar”îndulcesc inima cu bunătate, iubire  și credință”  Românca cunoaște realitățile din țară și deplânge urmările unor  fapte reprobabile, amintindu-ne de Octavian Goga, în accente profetice:”Feriți-vă de-a pământului vijelie/căci de-o veni, o să vă dea fiori” 

TEODORA DUMITRU                                                                                    

”Citind versurile frumoase ale autoarei, simți parte din trăirile sufletești pe care le-a lăsat în fiecare vers, împletind cu multă dăruire de frumos, iubirea, dorul ,supărarea, neliniștea și dialogul cu Dumnezeu. Stări sufletești de o sensibilitate aparte în care ne regăsim fiecare lecturând cu atenție versurile minunate ale autoarei!                                                                                                                        

 SANDU CHIVA

 ”Versurile curg ca mierea ce se revarsă dintr-un fagure și îndulcesc inima cu bunătate, iubire și credință.Toate acestea le găsim răsfoind cele peste 240 de pagini, ale superbului volum de versuri”Focul din Noi”Cartea ne atrage ca un magnet și odată ce am deschis-o, nu ne mai putem opri până nu ajungem la final. Pe măsură ce ne adâncim în lectura ei, o liniște ne cuprinde și simțim o descătușare de grijile ce ne înconjoară în viața de zi de zi.Devenim parcă mai buni, mai credincioși și parcă ne-am dori să îmbrățișăm pe cineva drag sau chiar primul om ce ne iese în cale!   

 

ȘTEFAN DIMA-ZĂRNEȘTI

”Poeziile Mihaelei C.D. merită iubirea fiecărui anotimp. Sunt ca un of de marmură ce-l cântă marea, iar gândurile ei îndrăgostite, poteci temerare, îți alină inima cu-al său parfum cu miros de infinit.Ascultă vibrația sufletului ce-l ține în palmă, ca pe o stea și piaptănă iubirea cu puii de lumină născuți din pasărea cuvintelor florate.Peste timp și peste zare s-a apropiat de poezie, ca de-o floare rară, cu miros de fericire. Când Luna-și cheamă stelele acasă, poeta cu ritmuri calde și divine, dansează cu razele speranței călătoare, îi face Soarelui cu ochiul și-l cheamă lângă mal, să îmbrace Universul în costum de carnaval.”

AL FLORIN TENE

”Se cunoaște faptul că aforismele și apoftegmele sunt maxime, sentințe formulate de obicei de o personalitate celebră, precum Mihaela CD,  și ele vin din antichitate. Aceste categorii, puțin neglijate de literatura română, sunt adevărate bijuterii ale înțelepciunii umane.Ele exprimă un adevăr și o sentință, fiind practic,  “sămânța” din care a rodit filozofia.Interesant este că autoarea intercalează, uneori, aforismele cu poezii autentice pe aceeași temă ce o încorsetează în aforismul respectiv: „ Cel mai frumos dar pe care ți l-a făcut Dumnezeu este viața!(…)Preocupată de condiția omului și de multitudinea de sentimente ce o încearcă de-a lungul vieții, Mihaela CD caută fațetele omului pentru a-i da o singură formă, aceea a iubirii. Ea cercetează natura umană, încercând să o îndrume către drumul destinat să-l facă pe om fericit. Și cum poți fi fericit? Doar iubind, desigur. Acest sentiment îl cântă poeta și în frumoasele sale versuri. Autoarea îndeamnă către introspecție, către acel„Nosce te ipsum!” care ar putea face oamenii să cunoască lumea intrinsecă de care mulți sunt văduviți.(…) Citind cele două cărți de aforisme ale poetei din Canada consider că aforismul este un adevăr îmbrăcat memorabil. O strălucire care îţi atinge sufletul şi în care te regăseşti. Dar, mai important, o strălucire care îşi pune amprenta asupra raţiunii tale fiindcă din adâncimile ei izvorăşte multă înţelepciune. Am descoperit în filele acestui volum că profunzimea şi cultura s-au îmbrăcat memorabil, filosofia şi analiza au fost şlefuite profund şi au dat naştere unor expresii pline de înţelepciune. Simt o existență creatoare în opera Mihaelei CD. Toată filosofia ei este un sprijin teoretic pe care-l dă acestui fel de existență –cărțile acestea sunt construcții de metafizică.Pot să spun, ca Blaga,  că aforismele doamnei Mihaela CD sunt “sarea gândirii magice.”

 ANGELA DUMBRAVA

”Cartea de eseuri, impresii, articole, recenzii și cronici literare PRIN ROUA GÂNDURILOR a scriitoarei, poetei, editoarei, jurnalistei Mihaelei CD este scrisă parcă după sufletul meu.Cuvintele pe care le folosește în scrierile sale sunt simple și pe înțelesul cititorului. Fiecare parte a cărții fie că este eseu, articole, povestiri, recenzii de carte sunt scrise cu pană de scriitor așezat bine și pe picioarele lui în această lume a scrisului. Textele curg ca o apă liniștită, iar tablourile pe care le creează le vezi ca atunci când te uiți la o peliculă de film. Este o carte scrisă ca de la om la om, iar atunci când o citești zici că ești acolo sau ai trecut măcar o dată.”

 

prof. AURELIA RINJEA

”Așa cum albina se orientează în drumul ei spre casă după direcțiile de vibrație ale luminii (fenomenul de polarizare), așa și MIHAELA CD își urmează întreg parcursul său existențial, având repere autentice, sădite adânc în sufletul ei, cu rădăcinile vii pe aceste plaiuri românești.MIHAELA CD scrie solar, promovând virtuțile umane creștine, sădindu-le în solul roditor al generațiilor viitoare, în marea Bibliotecă a Umanității, spre a dăinui peste timp.Se dovedește a fi o bună cunoscătoare a condiției scriitorului din Țară și din lume, mai ales în contextul actual.Autoarea ne împărtășește Lecția Iubirii, pe care dumneaei a învățat-o încă din copilărie de la cei dragi, o lecție de dat mai departe spre a fi învățată, trăită și dăruită.Lăuntric, autoarea își ascultă muzica sufletului, în bătăile de „fluture” ale inimii, ca apoi să își poarte cu demnitate menirea.Volumul este reprezentativ, o adevărată carte de vizită, cu un cod unic personal, dar și de natură divină, prin harul cu care a fost binecuvântată.Cu un palmares literar și artistic de excepție, scriitor, poet, jurnalist, artist plastic și cronicar, distinsa scriitoare MIHAELA CD știe să se dăruiască pe sine, din ceea se dumneaei este, să ne ofere bucurii și lecții de viață.”

                   

TEODORA CHIRIC

‘Se observă din start performanța lucrărilor expuse, cât și șansa de a continua mai departe cu noi apariții valoroase. Acel foc arzător a determinat curgerea ca și un fluviu a versurilor, după cum și faptic se vede prin primul sau volum < Binecuvântare si chin > care a deschis toate drumurile evoluării in acest sens. De acest autor nu ai cum să nu te îndrăgostești și să nu-ti fie sete de a parcurge operele sale.”                                                                                                                                   

prof. VICTOR MANOLE

”Scriitoarea Mihaela CD este un scriitor al adevārului în care se include talentul și harul, ca necesitate vitalā, ca aerul, la un loc cu cei mai valoroși scriitori  contemporani ,care  pune multā pasiune în tot ceea ce face si care știe sā împrāștie pe deplin cāldura sufletului prin cuvinte trāite ,care devin balsam pe rānile vieții.Ea înmoaie pana sa  în cernealā cu arome ale sufletului sāu, pe care le aseazā apoi în poezii și aforisme…. Aforismele dumneaei, sensibile, o înveșnicesc și o înobileazā prin cuvânt.În scrierile dumneaei am descoperit forța și rostul ,oglindit în toate capitolele. Pentru mine scriitoarea rāmâne o revelație, o bucurie și o surprizā prolificā și impresionantā.”    

LIDIA GROSU 

  ”Cu aceleași ritmuri ale nesecării din suflet a izvorului de duioșie pentru peisajele rămase din copilărie atunci când „culorile verii plâng resemnate”, cu un îndemn-sugestie prin care „Nicicând nu-i prea târziu să speri, / Că poți trăi superbe primăveri”, în aspirația de a conjuga pagini de amintire cu implacabilitatea timpului, poeta îngenunchează în fața miracolului rămas undeva, vie mărturie că rădăcinile dor, sângerează, cresc pe miriștea neuitării, tu fiind parte din ele, menținând trecutul nemuritor”                   

             18 carti MIHAELA CD

                                                     

Vă invităm să o descoperiți  pe Mihaela CD în paginile următoare:

Referințe critice: Mihaela CD

Profil Gold: Mihaela CD 

Cv literar-artistic : Mihaela CD

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Creații literare: Mihaela CD

Melodii pe  versuri scrise de:  Mihaela CD

Pictura și art design by Mihaela CD

Fashion collection Le Galeriste de Montreal 

MEDIA-interviuri-evenimente

Vizitează site-ul  artistei Mihaela CD 

Finanțează proiectul  autoarei pt 2023

2 gânduri despre „Profil Gold: Mihaela CD 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.