AURELIA RINJEA-GÂNDURI DIN ROMÂNIA-recenzie revista nr 6/2021

 
aurelia rinjea -2
 
AURELIA RINJEA -ROMANIA 

GÂNDURI DIN ROMÂNIA

Azi o să vă prezint Revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU, nr 6 / 2021, Revistă de literatură, artă și cultură, a Românilor de pretutindeni, fondată în 30 octombrie în Canada, care apare prin colaborarea între editura Celestium şi Globart Universum, al cărui Redactor fondator este binecunoscuta scriitoare MIHAELA CD, căruia îi mulțumim.

Un frumos început, VIAȚA, UN MIRACOL!, semnat de JOHNNY CIATLOȘ-DEAK , senior editor, ne întâmpină îmbrățișându-ne în cuvinte pline de  divin,  subliniind frumoasa  cooperare, prin dăruire, a tuturor colaboratorilor revistei.

Trecem pe rând de la „E Liniște”, „Spiralele de foc” și căutările lui Mircea Marcel Petcu (România), la „Fuga de acasă” a  Deliei Cristiana Stamate, Belgia, rezonând și acum în inima mea versurile ei:  „Jos, la marginea tăcerii / Plângea vrabia / În ziua sfânta a Învierii. / Sus, Domnul se juca / Cu miracolul / De-a v-aţi ascunselea.”

„Confesiunile unui nevăzător”, ale lui Vasile Dan Marchiş (România), continuă  cu dialogul către Dumnezeu, în lumea invadată de zăpezi, pentru ca apoi, Soarele să răsară ca o „Albă Floare”, cu sufletul căutându-l pe Creator, Teodora Dumitru (România), alături de Flavia Maria Goga, (România), cu care pios pășim „În Biserică”: „În Biserică, bucuroasă îmbrăţişez / Micul Hristos, Pruncul dragostei fără / hotar”.

Poeziile pătrunse adânc de spiritul românesc, ale lui George Rîurel Bălan (România), ne face să vibrăm și noi pe frecvența sa: „A noastră limbă-i un poem, / e-atâta dor şi e Lumină, / parfum de smirnă, ce alină, / e tot ce mai de preţ avem”, pentru ca Nina Lavric (Elveția) să ne aducă aroma binecunoscută: „Floarea mea de tei”.

Recenzia despre cartea lui Iuliu-Marius Morariu, Repere ale autobiografiei spirituale din spaţiul ortodox în secolele XIX şi XX: Ioan de Kronstadt, Siluan Athonitul şi Nicolae Berdiaev, Editura Lumen, Iaşi, 2019, este realizată de pr. stavr. Radu BOTIŞ (România), prin care acesta o recomandă cu căldură cititorilor.

Marilena Călin (Germania), ne invită la un popas în sufletul ei, în Introspecții.

O minunată întâlnire cu Corina Chiriac, are loc în rubrica Români de succes, (care de curând a lansat cea de-a doua sa carte, intitulată „Minuni Trăite”), în interviul realizat de Camelia Florescu. O bucurie de a descoperi gândurile acestui mare și frumos artist, care ne vorbește despre viața sa, despre cariera sa artistică, despre prieteni, oameni și locuri.

Mircea Ruştiuc (România) ne încântă prin Portretele sale (ulei pe pânză), care ne surprind în modul cel mai plăcut, umplând sufletele noastre atât avide de culoare și de emoții înalte.

O întâlnire minunată a fost prezența lui Lucian Dumbravă, România, care ne-a dăruit cu vocea sa divină atâtea  recitări de suflet, care au făcut să-mi lunece o lacrimă pe obraz, căzută parcă din cer. Acum, în „Copilul și Lumea” ne face să reflectăm, cum noi, cei care scriem, mergem de mână cu copilul care am fost, toată viața.

Mă regăsesc și eu, Aurelia Rînjea (România) „Mereu copil”, în „Lacrimă pentru tata”, vibrând violet și fractalic, „cu îngeri și lumini în sufletele românilor”.

Robert Dumitrescu (Canada), regizor la 15 ani, ne surprinde prin mesajul profund creștin al filmului The Call: „prin credinţă vom putea învinge orice criză şi vom fi mereu liberi”. Salutăm și noi creativitatea sa, îl felicităm alături de MIHAELA CD și așteptăm noi realizări cinematografice.

Prin Florica Pățan (România), pășim în „Ritmul” ei, într-o căutare a liniștii, ca o „porumbiță albă”.

Ziua Iei este frumos prezentată de Johnny Ciatlos Deak, unde Sărbătoarea a fost organizată într-un decor absolut superb, într-un colţ de rai românesc, pe domeniul familiei Roman, din Berthierville. Programul, creațiile populare, au făcut să ne simțim și noi în mijlocul evenimentului, bucurându-ne de la distanță.

Cristian Bodnărescu (România), ne invită la Judecata din urmă, „în vis de salvie” să ne bucurăm „de cireșii înfloriți”, care acum înfloresc și în suflete noastre.

Prietenul nostru, Victor Manole (România), ne prezintă iubirea de țară şi de portul românesc, frumuseţea datinilor, legământul străbunilor pentru glie. Alături, Victoria Guțu (Republica Moldova), ne invită de peste Prut, la o zi de sărbătoare, în  Duminica sufletului. O tânără și revigorantă poetă, despre care eu am mai scris! Cuminţenia scrisului ei te poartă la cer şi te aduce înapoi, în copilărie, însoțită de îngerul Poeziei, care a binecuvântat-o din plin.

Aura Ungureanu (România), continuă dialogul cu Dumnezeu, invitându-ne în „Poveste”.

Al. Florin Țene (România), ne prezintă Spiritul liric în poezia Mihaelei CD, în volumul „Pași de catifea”, cât și „evantaiul policrom al activităţilor acestei Doamne a Literaturii Române de pe Mapamond…: Mihaela CD este scriitor, poet, redactor, cronicar, textier, promotor cultural, artist plastic tradiţional şi digital, este membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, membru al World Poets Association–România, Preşedinte World Poets Association – Canada”.

Despre Miracolele din viața noastră, ne vorbește în eseu ei, Mariana Frum, (România) îndemnându-ne: „Fii tu, devino din nou o fiinţă de lumină! Este alegerea ta! Fă un MIRACOL! TE IUBESC!” însoțit de  admirabilele sale Lucrări, realizate în acrilic.

Aurelia Oancă (România), adună iubirea în florile de mac, pentru a o așeza tandru în „Pagini de boem”, spre a ne-o oferi.

Costache Năstase (România), de ziua Limbii române, exprimă trăiri, gânduri, sentimente profund românești, în Autoportret și o Stare de vrajă.

Alice Puiu (România), în Geometria verdelui nins, ne invită ca un „copil copil ascuns / în buzunarul primăverii”, să jucăm şotronul destinului, iar Violeta Bobocea (România) prezintă poeme dedicate vieții: „Stai, viaţă, aşază-te la masa mea, / Să mai vorbesc puţin cu dumneata, / Dar, parcă te cunosc de undeva / Sau… te confund cu-altcineva?”, alături de cronica la cartea  UNEORI ELEFANȚII ZBOARĂ, a MIHAELEI CD, o carte excepțională, o colecție minunată de reflecții aforistice, a cărei lectură  m-a încântat și pe mine.

Trandafir Sîmpetru (România), în „Moartea nu este un neant!”, realizează o pledoarie pentru redeșteptarea memoriei noastre atotcuprinzătoare: Fără artă, fără poezie, omul nu poate justifica universului o infinitate străină. Prin poezie, el dobândeşte singura formă prin care infinitul se poate institui în finit, în absenţa oricărei suferinţe”.

Pe aceeași pagină Vasile Bele, (România), în versuri înrourate,  cu aromă de iasomie, ne oferă Lumina, iar Kessy Ellys Nycollas (România), Editor al Revistei Literare Luceafărul din Vale, cu lumea căutărilor sale lăuntrice, parcă își dau amândoi mâna în numele poeziei.

Elena Căpățînă (România), pe care de curând am întâlnit-o la Buzău,  este aducătoare de pace: „Cântă Dumnezeu prin mine! / Iubirea-i, „molipsitoare”, / Lasă sufletul să zboare / Pe strune din fir de astru, ne invită să zburăm spre Lumină”.

MIHAELA CD (Canada) ne oferă PICTURĂ DIGITALĂ, o rezonanță de zile mari, de sărbătoare: Focul din mare, Percepţii confuze, Fibrilaţii, Scufundare, Vernisaj Reflexia gândurilor, Tăcerea e de aur, care împreună, parcă realizează un adevărat poem în vers liber, scris în culorile sufletului.

244562089_1697021067154328_8604008301405692213_n

De la artă la modă, Un labirint celular,  încântător prin designe și cromatică, semnat MIHAELA CD, „o viziune proaspătă, optimistă”, cum ne spune și Alice Puiu.

Ştefania Vasile (Italia) ne întâmpină Cu o gură de aer,  pictând „omenirea”, „Cărări pe drumul vieţii / Spre răsărit de soare”.

Recenziile continuă  prin Georgiana Laura Gheorghe (România) despre „UNIVERSUM Vol. V”, Editura GLOBART UNIVERSUM, Montreal, Canada, 2020, din care „Cititorii vor învăţa că există speranţă chiar şi în cele mai întunecate momente, iar credinţa şi iubirea sunt cele mai puternice arme împotriva răului”.

Camelia Florescu (România), în Blestem și Pânda Ielelor… ne face să ne amintim de tradiții, de daci, de Dragobete.

Ileana Pascu (Spania) ne poartă prin Suflet în Miraculoasa viață, unde „ne naștem pentru a trăi”, iar doamna Titina Ninica Țene (România) cu încântă amintiri și nostalgii, în „Orașul”.

Teodora Chiric (România) ne vorbește despre portul popular și tradițiile românești, pe care părinții ni le-au lăsat moștenire, fiind tare îndrăgostită de viața în care, doar iubirea ne lecuiește.

Ileana Anghel Meşter (Canada), prin Icoane sale pe sticlă, ne invită la expoziție ce cuprinde cei mai importanți sfinți creștini ai noștri: Maica Domnului, Isus Hristos, Sfântul Gheorghe, Sfântul Nicolae.

În Rubrica „Ştiri comunitare din Montréal”, aflăm despre „Hram la Biserica ortodoxă Sfântul Ilie din Anjou”, o mare şi frumoasă sărbătoare românească şi creştinească la Montréal, Québec, un Omagiu adus lui Nicu Naum, materialul fiind semnat de Marian Costache.

Virgil Dumitrescu (România), cu Recurs la Lună și Deriva sentimentelor,  orizontul de așteptare al lui Ioan Popoiu (România), Suspinele stigmatizate ale Dorinei Omotă (Austria), confirmându-i și noi: „Că nu e prea târziu”, „Portița din inima mea” a lui Mugurel Puşcaş (România), pe care am deschis-o și noi, sfioși, „Speranțele izbucnind în stele” ale Liliana Badea Cârstea, România, daruri care ne merg la suflet, într-o încununare literară plină de bucurie.

O nouă apariție pe scena literaturii, ne este prezentată de Editor Florin Căprar, „Bianca, printre castele de nisip”, roman, Ed. Izvorul Cuvântului, 2021 a scriitoarei Mara Popescu Vasilca (Canada), acesta invitându-ne la lectură.

Povestea Spectacolului, a culorilor, Ecouri ale vernisajului expoziţiei pictoriţei Carmen Florian prezentată de Camelia Florescu, cu  Ulei pe pânză, Cu primăvara-n suflet, Vas cu flori, Liliac, Macii sufletului meu, Pădurea fermecată, Abstract decorativ marin, Petale de bujori, Poeni cu magnolii, întregește fresca picturilor românești.

Lăcrimioara Iva (Italia), cu ochiul înțelepciunii ațintit peste lume, amprentele iubirii ale Rodica Mureşan (România),  Femmes fatales – traducere de Rebeca Chirilă (România), pentru ca apoi, Corina Ligia Pătraşcu (România) să ne invite la un frumos Edelweiss.

Noutățile editoriale sunt semnate de AURELIA OANCĂ, ispitindu-ne la lectură.

Balada românilor plecați este semnată de Simona Mihuțiu (România),  cu întrebările adânci: „S-o fi-ntâlnit cu mama şi cu Dumnezeu?”, iar Cristian Pavel (Canada), ne răspunde convingător:Rămâne dorul sau se duce, / printre cărări uitate”. Ştefan Doroftei Doimăneanu (România), urcă pe Lună, pe stele, și din nou doi cunoscuți prieteni par că își dau mâna Árpád Tóth (România) cu entuziasm „Ce frumoasă este viața” și Olga Văduva Grigorov (România) cu invitația peDunăre, Vals al iubirii”.

Dialogul cu Dumnezeu e continuat de Marian Costache (Canada), care ne invită în copilărie și ne spune Povestea sirenei.

          Cercul se închide, ca o hora românească, pentru a reîncepe, chemând Soarele în centru, cu Mihaela CD (Canada), cu un triumf al vieții, cu IZBÂNDA IUBIRII, cu afirmația constructivă: VENIT-AM SĂ RĂMÂNEM!

REVISTA POEZII PENTRU SUFLETUL MEU cuprinde poezii pentru suflet, de la suflet la suflet, într-un corolar al gândurilor scriitorilor români, unde fiecare pe frecvența sufletului își cântă iubirile, nostalgiile, crezul, surprinse admirabil într-o orchestrație cu valențe cosmice și estetice, de realizatorii Revistei, care ne atinge corzile ființării, mângâindu-le și revigorându-le. Faptul că descoperim că suntem ÎMPREUNĂ în această mare Singurătate în care trăim, că suntem o MARE FAMILIE,  ne dă bucuria că am înțeles pe deplin ceea ce spunea un binecunoscut filozof român și prieten, prof. univ. dr. Traian-Dinorel Stănciulescu din Iași: „Doar împreună vom reuși!”.

Apreciez înființarea Revistei ca fiind minunat proiect cultural, atât din punct de vedere conceptual, axiologic cât și estetic, un proiect îndrăzneț și necesar, care zidește și păstrează valorile culturale românești, un templu al spiritului românesc, o dovadă că prin cultură vom dăinui. Aici, dumneavoastră

țineți o făclie aprinsă, cea a limbii Române, o făclie de dat mai departe copiilor și nepoților noștri. Aveți toată recunoștința și prețuirea noastră!

Revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU este un Arbore al Vieții  Dacic, cu rădăcinile adânc înfipte în pământul strămoșesc, cu ramurile în cer, ființând armonios pe această planetă.

Mă bucur că pe mulți dintre dumneavoastră vă cunosc, îmi sunteți prieteni, mă bucur de noile cunoștințe și vă îmbrățișez pe toți românește!

Vă iubesc, oameni ai Cuvântului, care faceți din scris o misiune personală și colectivă, dăruind lumii din ceea ce voi sunteți!

                                        Cu prețuire, AURELIA RÎNJEA

 

 Mai citeste: 

Impresii *Revista tiparita de colectie numarul 5/2021 Poezii pentru sufletul meu

IMPRESII despre Gala Artelor- editia a 2-a la Montreal

Impresii si mesaje de la dubla lansare de carte Mihaela CD-Gala artelor

Impresii despre romanul CARUSELUL

Impresii antologia UNIVERSUM volumul 5

De la 1 noiembrie schimbari de pret la abonamente!

 

 

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. A câștigat PREMIUL LIGII SCRIITORILOR DIN ROMANIA -” PUBLICATIA LITERARA A ANULUI 2023 ” Revista de colecție de o calitate excepțională, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colecționează fiecare număr al revistei tipărite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.