Impresii/articole: Aurelia Oancă

aurelia-oanca-lansare05

Impresii/articole: Aurelia Oancă

gold1

Director onorific  și Membru al Clubului Gold al colaboratorilor revistei ”Poezii pentru sufletul meu” din Canada

Iata  câteva impresii/articole despre scrierile sale:

Gelu Dragoş

Aurelia Oancă ne propune cartea de poeme „Poezia picturii, pictura poeziei”, colecţia Poesis, editura eCreator.Pe autoare o cunosc de ceva timp, fiind o prezenţă constantă la manifestările culturale ale Băii Mari, în primul rând la lansările de carte ale colegilor de la Liga Scriitorilor Români, filiala Maramureş, dar şi ale colegilor epigramişti din Clubul Spinul. A fost de fiecare dată şi la întâlnirile literare ale Cenaclului „Petre Dulfu” din Satulung, sporind asfel importanţa şi valoare şedinţelor cenaclului sătesc. Îmi amintesc cu plăcere că şi-a prezentat două cărţi pentru copii la Şcoala Gimnazială din Mireşu Mare şi Lucăceşti. Este vorba de „Săniuţa fermecată”, Editura Eurotip 2012 şi „Două fete şi două zîne …Miruna”, Editura Eurotip 2014.

Interesant este faptul că scriitoarea Aurelia Oancă, absolventă a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” Baia Mare şi a Şcolii Postliceale Tehnice Financiare, a funcţionat pe postul de contabilă la SC Phoenix, dar pentru Domnia sa prima şi ultima iubire o reprezintă beletristica, adică literatura pentru adulţi şi copii şi artele plastice. Fire deschisă, trecând cu uşurinţă peste singurătatea poetului, peste greutăţile cotidiene, financiare, a reuşit din 2000, de la debut şi până astăzi şă scrie nu mai puţin de treisprezece cărţi, adică una în fiecare an,  printre care şi romanul „Flămânzi de dragoste”, Editura Eurotip 2011.

În „Poezia picturii, pictura poeziei” avem de a face cu două creatoare de frumos, fiindcă ilustraţiile volumului sunt realizate măiastru de către pictoriţa Carmen Mihaela Coca. Prin lecturarea celor nouăzeci şi cinci de poezii ne dăm seama poeta Aurelia Oancă este la apogeu, stăpâneşte cu uşurinţă tehnicile realizării unei poezii, versificaţie, muzicalitate, imaginaţie iar poemelor pastel le dă o şi mai mare valoare picturile aşezate şi gândite de Carmen Mihaela Coca. Repet, versificaţia perfectă, imaginaţia debordantă, poezia impresionistă vin şi prin faptul că aceasta a luat foarte în serios ceea ce a semnat, fie că vorbim de poezie pentru copii, proză, poezie pur şi simplu sau epigramă. Am să încerc să exemplific câteva teme şi motive întâlnite în acest volum. O primă constatare: poeziile au trei strofe şi abordează ca primă temă anotimpurile. Astfel, în poezia „Alb” ninsoarea este descrisă astfel: „Alb, covorul de petale/Peste câmp s-a aşezat/Şi cu fulguiri banale/Îngerii s-au adunat.” În poezia „Zăpadă” ne sugerează nişte imagini-pastel superbe: „Crăiasa tremură-n zăpezi culoarea/Plimbându-se prin spaţiul necuprins/Şi aşezând o floare lângă-o floare/E fericită-n albul ce-a învins!” în poezia „Emoţii” culorile sunt personificate: „Verdele plin de emoţii/Urcă-n bradul cel semeţ,/Risipind negura nopţii/Într-un val de vis măreţ!” alte imagini plastice de neuitat găsim în poezia „Simfonie”: „În zori trubadurul solar se trezeşte,/Îşi pune vioara în braţe de raze,/Cu ochii senini lângă apă zăreşte/O floare de fată ce-i crescută în oaze,//De tainice flăcări ce-s stinse-n izvor/Şi care înalţă spre cerul cu fluturi,/Concertul simfonic de suflet de dor,/În note pe zburdalnicele arcuşuri.”

În poezia „Cosmos”, aşa cum îi spune titlul, întâlnim chiar o cosmogonie, o muzică astrală: „Din clocot de culoare s-a născut/Imensitatea încă necuprinsă,/Ce infinitul vast l-a cunoscut/Îmbrăţişat cu pulbere aprinsă.//Cu note magice din univers/Se-adună pulberi calde-n simfonia/Zidită în vioara unui vers/Ce caută în cosmos armonia.//Apoi o pune pe arcuş de vreme/Cu el orchestra cosmică zideşte,/Concertul străbătut de mii de teme/Ce-n infinitul cosmis tainic creşte!”

Asemeni marilor clasici şi în tradiţia pastelului românesc, regăsim toate cele patru anotimpuri: primăvara în poezii ca „Pădure”, „Dans”, „Emoţii” şi „Şirag”: „Mireasma primăverii vreau/S-o risipesc peste grădină,/Iar fluturii nectar când beau/Tresar în zumzet de albină!”; vara este descrisă în poezii ca „Reţea”, „Văpaie” şi „Evantai”: „Din raze aurii se naşte/O vară caldă, colorată,/Ce-şi prinde părul cu o fundă/Eliberând chipul de fată.//Din trandafiri şi din narcise/Îi construieşte straiul tandru,/Ce-l plimbă peste iarba moale/Formând pe rând câte-un meamdru.//Dar vântul care o priveşte/S-a furişat pe câmpul lai/Rupând uşor o margaretă/Ce o transformă-n evantai!”. Anotimpul toamna este tema principală a mai multor pasteluri, dintre care amintim „Toamnă” sau „Oglindă”(2): „Toamna culegând rugină/A pictat frunza pădurii,/Transformând-o-n aur, toată”. Iarna, anotimpul rece şi îngheţat, îl întâlnim în poezii ca: „Alb” sau „Ţurţuri”: „Din cerul de noapte cu genele reci/Îşi coase veşmântul de gheaţă./Un crivăţ bolnav şi cu zâmbete seci/Ce vrea să se –nalţe din ceaţă.”

Poeziile pastel ale Aureliei Oancă sunt reuşite, pe alocuri fermecătoare, originale, în care poeta, aşa cum o ştim noi din toate zilele, ne transmite şi sădeşte în suflet pacea, liniştea, frumosul. Cartea este ca o binecuvântare pentru cel care se apleacă asupra poeziilor ei.

Poate că cel mai bine a descris-o Florin Dochia: „Dacă lectura va oferi, în alte alcătuiri prozodice şi senzaţia reconfortantă a familiarităţii cu creaţii ale poeţilor români de acum două secole, cu atât mai de folos va fi, pentru că fără muzichie şi bucurie vieţuirea noastră spirituală ar fi teribil de săracă. Iar atunci când penelul zugravului de sentimente care este Carmen Coca se alătură curajosului demers şi îl îmbogăţeşte, obiectul artistic rezultat nu poate fi decât unul de păstrat lângă inimă.”

Aurelia Oanca si Coca (1)

Lia Bradeanu 

ZIARUL  iNFORMATIA ZILEI  MARAMURES

Singuratatea a fost cea care a inspirat-o pe Aurelia Oanca. Atunci cand a scris volumul „Flamanzi de dragoste”, care a fost lansat luni la Centrul de Zi Caspev din Baia Mare. Alaturi de autoare a fost si Corul „Crizanteme”, care a interpretat cantece specifice zilei de 8 Martie. „Am redat dragostea dintre o femeie si un barbat. Este primul mini roman dupa ce am editat patru carti de povesti si poezii pentru copii”, a povestit Aurelia Oanca. Cu acest prilej, toate senioarele au fost felicitate de ziua lor.

ZIAR MM

Mos Nicolae a impartit cadouri copiilor, la Centrul CASPEV

Mos Nicolae nu i-a dezamagit pe copiii care l-au asteptat la Centrul CASPEV, din Baia Mare. Incarcat cu o desaga plina de cadouri, acesta le-a oferit nepotilor adusi de bunicii lor daruri constand in dulciuri.Cei mai curajosi dintre copii i-au recitat Mosului poezii, acestea fiind foarte apreciate.

“Corul Crizanteme” al CASPEV a interpretat cateva cantece specifice Sarbatorilor de Iarna.

In cadrul evenimentului, intitulat “Datini si obiceiuri de iarna”, autoarea Aurelia Oanca si-a lansat cartea pentru copii “Frumoasa Sanziana”.

Maria Tirenescu

Scriitoarea Aurelia Oancă mi-a trimis trei dintre cărţile pentru copii pe care le-a publicat la două edituri din Baia Mare, municipiul în care locuieşte autoarea şi de unde se inspiră. Sunt cărţi de colorat, dar care conţin texte diverse, poezii, basme, povestiri cu miez. Desenele îi aparţin scriitoarei.

E un bun prilej de a face un schimb de impresii, de idei, de amintiri legate de locurile copilăriei. Îi mulţumesc Aureliei Oancă pentru cărţile pe care le voi citi cu drag! Le vor citi şi nepoţii noştri atunci când vor veni în vizită la noi!

Antoaneta Turda 

Din ale cronicilor taine – Necenzurat MM

Pline de culoare sunt paginile dedicate  poetei Aurelia Oancă, o remarcabilă autoare de literatură pentru copii.

Vasile BELE

SCRIERI LITERARE – prof. Olimpia MUREȘAN

UN DICȚIONAR AL SCRIITORILOR ȘI AL SCRIITURILOR…

Aurelia OANCĂ – care „manifestă interes atât pentru pastel cât și pentru poezia patriotică”, 

Stiri Maramures

Prezentare de carte la Scoala Miresu Mare

Miercuri, 28 noiembrie 2012, ora 12,oo la Scoala Gimnaziala Miresu Mare, director prof. Lucica Mogos, in modernul Centru de Documentare si Informare al scolii, prof. doc, Nicu Oanta, va avea loc prezentarea cartii de povesti „Saniuta fermecata” , autor Aurelia Oanca, membra a Ligii Scriitorilor din Maramures, carte proaspat editata la „Eurotip” Baia Mare, director Pamfil Godja.
Scriitoarea a mai scris pentru copii urmatoarele carti de povesti: Povesti de iarna, Taramul Zanelor, Lilica-Buburuzica si Dodi-Licurici, Menelau-Miorlau si Lilica-Miaunica, Frumoasa Sanzaiana si altele. La manifestare sunt invitati toti elevii din ciclul primar iar manifestarea literar-artistica va cuprinde si un Concert de colinde pregatit pentru oaspetii de seama din Baia Mare de catre elevii clasei a IV-a, invatator Gelu Dragos. Moderatorul intalnirii va fi profesorul, eseista, criticul literar – Virginia Paraschiv.

Angela-Monica JUCAN

Scriitoarea Aurelia Oancă s-a născut în localitatea Sătmărel (actualmente, aflată în componența municipiului Satu Mare), către sfârșitul seismicului, sub raport politic, an 1948, la 13 decembrie – în zodia de foc (foc spiritual) a Săgetătorului și de Ziua Tipografului.

Este absolventă a Liceului „Gheorghe Șincai” din Baia Mare și a Școlii Tehnice Financiare din același oraș, în care și-a și stabilit domiciliul. Ultimul serviciu avut înainte de pensionare a fost la S.C. „Phoenix”, unde a funcționat pe postul de contabil.

Are o familie frumoasă, constantă sursă de bucurii: trei copii (doi băieți și o fată) și trei nepoți (tot doi băieți și o fată).

În ce privește arta, prima și statornica iubire este sfera artelor plastice, cu preferință pentru desen și pictură, astfel încât este și ilustratorul propriilor sale cărți.

Iarna_desen de Aurelia Oanca_002

A doua iubire este beletristica. Scrie literatură de tip clasic pentru adulți și copii – în proză și în versuri, în ton cald sau umoristic, afirmându-se și ca epigramist.

Creațiile sale literare pot fi citite în presa tipărită și în publicații online. Editorial, a debutat târziu – abia în anul 2008, cu volumul „Povești de iarnă”, scos la Editura Zestrea din Baia Mare. Debutul însă odată produs, în continuare, Aurelia Oancă aproape anual va apărea în librării cu câte o lucrare sau două (excepție făcând doar anul 2015).

aurelia-oanca

Este membru al filialei băimărene a Asociaţiei Scriitorilor Români, membru al filialei din Baia Mare a Ligii Scriitorilor Români, membru al Clubului „Spinul” al epigramiştilor din Baia Mare și participă cu regularitate la ședințele acestor grupări literare; este prezentă, de asemenea, la alte manifestări culturale ale urbei, desigur, în primul rând la lansările de carte ale colegilor de cenaclu.

Iata cateva dintre volumele publicate:

• Povești de iarnă, Baia Mare, Zestrea, 2008. 40 p. (Cuvânt înainte de Nicoară Mihali.)
Aurelia Oanca_Flamanzi de dragoste• Lilica-Buburuzica şi Dodi-Licurici, Baia Mare, Zestrea, 2009. 12 p.
• Tărâmul zânelor [povești], Baia Mare, Zestrea, 2009. 56 p.
• Menelau-Miorlau şi Lilica-Miaunica, Baia Mare, Eurotip, 2010. 20 p.
• Flămânzi de dragoste [roman], Baia Mare, Eurotip, 2011. 80p.
• Frumoasa Sânziana, Baia Mare, Transilvania, 2011. [12] p.
• Caruselul [roman], Baia Mare, Eurotip, 2012. 201 p.
• Săniuţa fermecată. Carte de colorat, Baia Mare, Eurotip, 2012. X p.
• Prinţul din Codru, Baia Mare, Eurotip, 2013. 20 p.
• Floarea de câmp [roman], Baia Mare, Eurotip, 2014. 196 p.
• Două fete și două zâne… Miruna, Baia Mare, Eurotip, 2014. 24 p.
• Au! Mă doare… [;] … nu mă doare!, Baia Mare, Eurotip, 2016. 24 p.

Alte pagini  despre  autoarea Aurelia Oancă

Creatii literare : Aurelia Oanca

Profil Gold: Aurelia Oanca

Date biografice : Aurelia Onca

Pagina Bucuria copiilor

Carti disponibile  ale autoarei Aurelia Oanca:

Literatura pentru copii :

Au mă doare…,Două fete ..și Miruna, Prințul din codru, Săniuța fermecată.

Proză:

Floarea de câmp,

Poezie:

Din pulberi de stele, Zboruri înalte, Prin ochi de copil, Poezia picturii… 

Comanda cartile Aureliei Oanca direct de la autor!