Semnal editorial: autor Vasile Bele-despre revista nr5

 

Vasile Bele

REVISTA POEZII PENTRU SUFLETUL MEU – REVISTĂ DE LITERATURĂ, ARTĂ ȘI CULTURĂ

(semnal editorial; autor Vasile Bele)

Azi, este despre „mai eliminăm din restanțele literare”, pe care vreau să le semnalez ca apariții editoriale. Am primit, e adevărat, de ceva timp Revista „Poezii pentru sufletul meu”, o revistă de literatură, artă și cultură a românilor de pretutindeni. Este vorba despre nr.5/2021, (o revistă dintre cele mai recente care au apărut), foarte frumos elaborată, cu un cuprins extrem de generos. Revista ni se deschide cu un Editorial – Suntem iubire!, semnat de către Johnny Ciatloș-Deak, care afirmă: „Revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU, în ciuda obstacolelor impuse de pandemie, nu a renunțat și nu și-a întrerupt activitatea, chiar dacă a fost greu. Am continuat să publicăm online, zi de zi, pentru cititorii noștri, care, iată, au ajuns, la 600 de mii și, în același timp, am continuat și cu revista de colecție tipărită”, (p. 3).

Apărută în condiții grafice ireproșabile, revista impune și se impune. Foarte frumos concepută, variantă color, revista „Poezii pentru sufletul meu”, a „primit girul”, unor persoane și personalități ale literaturii contemporane, (colaboratori de seamă), din țară și din străinătate, printre care amintesc: Aurelia Oancă, Árpád Tóth, Liliana Badea-Cârstea, Aurelius Belei, Aurelia Rînjea, Timur Chiș, Ana Munteanu Drăghici, Daniela Cărămănuță (Marea Britanie), Ioan Draga, Diti Zurbagiu, Cristian Pavel (Canada) sau Kessy Ellys Nycollas.

Printre poeți și poezii, până în acest moment, redactorii au introdus, foarte inspirat, pentru o diversitate în literatură, lucrări de artă, picturi adică, ale talentatei Rodica Florea. Se simte finețea și sufletul creator, în fiecare lucrare. Se simte pasiunea pentru frumos, se simte meșteșugitul penel, o vocație fără dubiu și se simte talentul desăvârșit. La rubrica Români de succes!, printr-un interviu realizat de Camelia Florescu, aflăm amănunte despre viața și activitatea artistică a interpretei Luminița Anghel.

Răzbate bucuria, fericirea, sensibilitatea, prietenia, respectul pentru cultură, respect și prețuire profundă pentru artă a celei care ni se dăruie cu sufletul pe scena spectacolelor – Luminița Anghel. Foarte frumos elaborat, interviul ne surprinde prin eleganță și sinceritate. Să nu uităm, Eurovision 2005, când am fost reprezentați, cu mare cinste, de către interpretă. Vă aduceți aminte piesa? Let Me Try! Este de menționat, în acest context, colaborarea cu trupa Sistem. Mai retrăiesc emoțiile acelui Eurovision 2005.

Din punctul meu de vedere, sunteți câștigătorii acestei ediții.

Felicitări! Vă las și dumneavoastră bucuria lecturii acestui amplu și minunat interviu.

Alte lucrări de artă, alt artist. Rămânem la secțiunea Pictură. De această dată, cu o sensibilitate aparte, cu o sinceritate debordantă, cu o cromatică extraordinară ne surprinde, cu lucrările Domniei Sale, Mariana Băițelu. Tot bucurie ne dăruie, Kessy Ellys Nycollas, și prin poezie, și prin lucrările realizate folosind tehnica quilling.

Editorul Johnny Ciatlos Deak, (permisă-mi fie gluma!), face „concurență”, Cameliei Florescu, evident, una constructivă, de care ne bucurăm toți. Domnia Sa, realizează un interviu, de o finețe și rafinament deosebit. Este vorba despre rubrica Amprente în literatura românească. De vorbă cu scriitorul și omul de cultură Lucian Dumbravă.

Felicitări și unuia și celuilalt. Ne întâmpină, cu poezii din cele mai proaspete, Nina Lavric, stabilită în Elveția, iar prof. Florica Pățan, semnalizează apariția editorială a volumului Poeme pe noptieră, Editura Globart Universum, semnat de către Alice Puiu, o ediție bilingvă româno-engleză. Autoarea volumului Poeme pe noptieră, Alice Puiu, ne și dăruiește crâmpei de suflet, din poemele incluse.

Felicitări, autoarei!

Felicitări, editurii pentru că știu că promovează calitate și valoare.

Felicitări, prefațatorului de carte, prof. Florica Pățan, pentru obiectivitatea surprinsă în volum.

Lucrări, în ulei pe pânză, ne dăruie Mircea Ruștiuc, iar Cristian Bodnărescu, Ioan Parfeni, Camelia Florescu, Dorina Omotă (Austria), ne surprind cu cele mai noi poeme, probabil dintr-un volum aflat în pregătire. Dacă e așa, să fie cu succes. Scriitoarea Angela Dumbravă, buna mea prietenă, pentru care am deosebit respect și prețuire profundă, ne surprinde, în paginile revistei, cu un Autoportret literar.

Felicitări! Pupici și îmbrățișări, om minunat.

Rebeca Chirilă, ne propune o „variantă”, de fapt o părere personală, pentru ceea ce înseamnă Învățământul online – avantaje și dezavantaje. Vreți părerea mea personală? Cu respectul cuvenit, prefer „învățărea tradițională față în față”, dar ne supunem regulilor impuse și noilor cerințe, nu-i așa? M-a bucurat și m-a surprins plăcut lecturarea articolului. Sperăm să fie bine! Așa cum sper ca „omul de la catedră”, dascălul adică, să-și primească respectul și prețuirea care i se cuvin. Prea l-am marginalizat. Dascălul are (sau ar trebui să aibă!), locul său de cinste și respect.

Mihaela CD, redactor fondator al acestei reviste, „Poezii pentru sufletul meu”, stabilită în Canada, ne oferă câteva picturi digitale. Interesante, cu o cromatică deosebită mă surprind. Adică sunt „ok!”. Poate pictura digitală este un nou curent. Sau știu eu prea puține lucruri despre acest gen. Și una și alta, clar! Repet, m-a surprins plăcut.

Felicitări, pentru întreaga activitate literară și artistică. Sunteți minunați și aveți proiecte interesante.

Maramureșul este reprezentat prin poemele bunului prieten, Radu Botiș. Vă felicit și vă mulțumesc pentru întreaga apreciere de care mă bucur în fața Dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru sfaturile dăruite și pentru implicarea în proiectele literare propuse de către noi. Respect și prețuire profundă.

Doamne ajută să fie și să fim sănătoși.

Din Belgia, ne surprinde profund, poeta Delia Stamate. Tot lectură plăcută și poeme sensibile ne-au pregătit și Maria Petrescu, Ileana Pascu (Spania), Lăcrămioara Iva (Italia), Violeta Bobocea, Crina Lazăr, Teodora Chiric sau Mircea Marcel Petcu.

Felicitări pentru alegerea făcută. Poemele sunt minunate, puternic ancorate în profunzime. Lăcrămioara Iva ne mai surprinde cu un fragment din prefața volumului Uneori elefanți zboară – reflecții și enunțuri emoționale, aparținând poetei Mihaela CD. Își numește prefața – Ancorarea la iubire. Cunosc volumul tocmai pentru că m-am oprit asupra lui, pentru a semnala această apariție editorială de referință. Cu picturi rafinate, alese, deosebite, ne bucură și Corina Ligia Pătrașcu și Maria Magdalena Tirchila.

Rămân în continuare pe tărâmul poeziei, bucurându-mă de prezența poeților: Cristina Serghiescu, Lidia Grosu (Republica Moldoca), iar din Canada, Marian Costache, ne emoționează cu trei acrostihuri și un poem.

Emoție, prin poezie, ne transmit și Maria Mazere, Simona Mihuțiu, Lucia Steffens (Germania), Cristina Leca (Marea Britanie), Marilena Călin, Mirela Ispășoiu sau draga și buna mea prietenă, ambasador cultural, important și prestigios promotor cultural din Cetatea Neamțului, (chiar din Piatra Neamț), dascăl al școlii românești, descoperitor de tinere talente, profesor Liliana Roibu.

Marian Costache face o trecere în revistă cu cele mai proaspete Știri culturale din Montreal. Așa aflăm amănunte despre Dan Fornade, George Rusu, Marius Fincă și Adrian Erbiceanu. Nu se lasă mai prejos, Ștefan Doroftei Doimăneanu, scriitorul Victor Manole, Ioan Ciurescu, Corina Vlad (S.U.A.), Viorica Floroiu, Gavril Iosif Sinai, Mariana Grigore, Emma Poenariu Serafin. Subsemnatul, Vasile Bele, sunt cuprins în acest proiect literar, cu un fragment, Despre antologia Universum – recenzie.

Mulțumesc pentru includerea gândului meu, despre această importantă carte. Antologiile Universum, un proiect literar amplu, include câteva sute de scriitori, în cele 5 volume apărute la Editura Globart Universum, Canada. Poeta maramureșeancă, Aurelia Oancă, scrie despre „cele mai noi”, Noutăți editoriale – Darurile lui Dumnezeu. Cea care „finalizează” aceste pagini ale revistei Poezii pentru sufletul meu, este redactorul fondator, Mihaela CD, un un grupaj de poeme, din care voi cita poemul Dovada că exiști:

Eu ți-s dovada clară că exiști,

Tu-mi ești dovada vie că respir,

Pe-altarul vieții dedicați artiști,

Titani viteji, uniți prin foc și mir

.

Și rătăcim naiv prin oarbe zări,

Trupuri călite-n ape curgătoare,

Cuvinte tandre ne șoptim în zori,

În labirint cătându-ne izvoare.

 

Ne așezăm timid bătrânul ceas,

Să ne măsoare clipele alene,

Să le-negăm în al iubirii glas,

Să-ncuiem timpul într-o vreme.

 

Și flămânzi de dor, în agonie,

Ne pierdem în sărutul ancestral,

Eu ți-s dovada scrisă pe hârtie,

Iar tu-mi ești aerul universal.

Felicit colectivul de redacție al acestei reviste!

Felicit participanții cuprinși în acest număr al revistei.

Așteptăm alte provocări literare, la care, cu siguranță, vom achiesa, cu interes și maximă seriozitate. Doamne ajută! Respect și apreciere sinceră …

Chiuzbaia, 4/5 august 2021

Mai citeste: 

Replici si dialoguri ingemanate-cantul 5-Vasile Bele -Focul din Noi

Vasile Bele *recenzie *antologia Universum-vol 4

Un adevarat manual despre viata*recenzie*Vasile Bele

 

PASI DE CATIFEA format TIPARIT (softcover)

Cartea Pasi de catifea a autoarei Mihaela CD vine sa confirme inca o data sensibilitatea si talentul poetei prin versuri care va vor mangaia sufletul. Cartea contine 250 pagini si 17 capitole insotite de incantatoare imagini color. Comanda acum la un pret de numai 35 CAD fiecare carte este insotita de un semn de carte din partea autoarei.

35,00 CAD

Uneori elefantii zboara/Sometimes elephants are flying *FORMAT TIPARIT (softcover)

Uneori elefanţii zboară a autoarei Mihaela CD este o culegere extraordinară de reflectii si enunturi motivationale, realizata in pagini color de inalta calitate, care se adresează tuturor celor care vor să creadă în visele lor! Pe parcursul celor 250 de pagini pline de culoare vei descoperi secrete ale succesului ca sa fii mai puternic si mai bun! Comandati acum la numai 45$. Livrare gratuita oriunde in lume!

45,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.