Vasile Bele *recenzie *antologia Universum-vol 4

Vasile Bele

Vasile Bele

recenzie

antologia Universum vol 4

,,Literatura este vehiculul sigur și tradițional prin care învățăm despre lume și trecem valorile de la o generație la următoarea. Cărțile salvează vieți”
Laurie Anderson
,,La ce mă gândesc?”, mă tot pistonează la cap, eternul prieten Feisbuc. Oare la ce se poate gândi un om așa cuminte ca mine? Ups! Și modest, foc! Azi am primit de la prietenii din Montreal, Canada, antologia Universum, vol. IV. Am mai făcut rostire despre acești prieteni ai literaturii de bună calitate și ai noștri, ai scriitorilor. Mai ales ai celor care facem parte din acest proiect, Antologie de literatură contemporană. Autori români de pretutindeni, vol. IV, apărut la Editura Globart UNIVERSUM, Montreal, Canada, 2020, ISBN 978-1-7773321-5-0 (softcover) – 978-1-7774175-0-5 (e-book), 400 p., coord. Johnny Ciatlos Deak (senior editor și coordonator), Mihaela CD (redactor coordonator).

Felicitări pentru întreaga activitate literară și succes în toate proiectele viitoare. Sperăm să intrăm în normalitate, să putem organiza și lansarea cărților care le-am tipărit în această perioadă de pandemie. Cel puțin eu sper și aștept o astfel de lume.
Am primit coletul cu volumele și mulțumesc tuturor celor care au muncit la realizarea lor. Mii de mulțumiri!
Abia aștept să am timpul necesar pentru a face recenzia acestuia. De răsfoit, l-am răsfoit! Din curiozitate. Am văzut nume și persoane importante, scriitori valoroși și consacrați, prieteni respectabili în fața cărora, te apleci cu respect și prețuire.
Felicitări participanților. Să tot fie câțiva … Întâi mă gândesc la munca și efortul depus pentru derularea acestui proiect, pentru realizare a celor 5 volume din această colecție. În paralel, munca depusă pentru realizarea proiectelor personale … îmi dau seama ce înseamnă toate acestea. Apoi emoțiile sau ,,stresul” cu cei din tipografie! Și eu sunt ,,Stan Pățitu’!”. Emoții pentru cei antologați, unii mult prea nerăbdători. Alții, cu calm și credință. Iată, că s-a ,,produs” efectul! Reușită și pentru acest volum. Mai este un hop … Cel din urmă volum. Va fi și acesta! Cred în Dumneavoastră, în echipa cu care ați pornit la drum. Regret că nu am timpul și nici resursele financiare necesare pentru a achiesa tuturor provocărilor. Sunteți minunați! Sunteți puternici! Iubiți arta și calitatea literară. Vă sfătuiesc, așa ca pe niște prieteni, ce-mi sunteți, să nu faceți compromisuri. Nu cred că merită elita literaturii (cu)prinse în aceste cărți.
Voi reveni cu amănunte! Merită! Deocamdată atât pot să adaug, un mare și din suflet mulțumesc. Cu toată sinceritatea … Doamne ajută să fie bine!
De data asta au și răspuns alți prieteni, scriitori. Ați reușit să antrenați sute de suflete sensibile, încărcate de frumos, care au crezut în Dumneavoastră. Performanța și frumusețea, mesajele literare, profunzimea textului sunt doar câteva dintre elementele ce definesc și acest volum. Au răspuns inițiativei mulți prieteni. Fac o trecere în revistă. Lhana Roma Nova, Nina Lavric, Petrică Tatu (unul dintre cei mai proaspeți prieteni de pe facebook!), Mihail Cătrună, Arpád Tóth, Angela Dumbravă, Victor Manole, Mioara Ardieleanu, Ștefan Popa, Florin Dragomir. Aceștia sunt doar câțiva dintre cei cu care colaborez, socializez, am participat la proiecte literare comune. Evident că macii opri, preț de câteva clipe, în dreptul fiecărui antologat. E o formă de manifestare a respectului și aprecierii pentru fiecare.
Ioana Gărgălie, deschide cronica literaților incluși în acest volum. Volume personale, volume în nume colectiv (participări în antologii), colaborare cu revista literare (online sau ediții tipărite). În acest proiect propune poeziile Când verdele pleacă în august, Te-aștept, Feedback, din care voi cita un strofă:
,,Hai, luați că este gratis, îmi pun sufletul pe tavă,
Să luați din el esență v-am ales-o de neghină,
Am spălat-o de păcate, voi s-o scuturați de pleacă
Și s-o semănați curată chiar în propria grădină!”, din Feedback, (p.11).
Liana Roma Nova, prezentă în ,,15 antologii literare și în 2 dicționare”. Cărti publicate în nume propriu, iar munca literară i-a fost răsplătită cu premii importante. Derulează proiecte importante în care antrenează scriitori valoroși. Acestea sunt o dovadă clară că pasiunea pentru literatură, pornește din adânc de suflet. Pentru acest proiect/volum, a propus poezii.
,,Tu, român din România, să nu-ți pierzi vreodat’ făclia,
limba ta cea românească … doar ea știe să zdrobească
rătăcirile din unii (precum au făcut străbunii),
rătăcirile tiraje dinspre state suzerane!
Zi cu noapte se îngână într-un ta limbă română
și se nasc din rezonanță vechi luceferi de speranță
Ce-i cântă cu toți la strană, ea – balsam la orice rană …”, din poemul Îngerul de la fântână, (p. 17).
Maria Magdalena Stan, plină de zâmbet și tinerețe, studentă. Cărti publicate în nume propriu și în nume colectiv, colaborări cu reviste literare, textier, aici ,,vine” cu frânturi de suflet – poezii.
,,Plânset, vaiete, suspine,
Adunate-n trup la tine,
Spasmele-nfricoșătoare,
Te topesc rău pe picioare”, din Veșnicie-n paradis, (p.31).
Lucia Steffens, are deocamdată 4 volume de poezii și ,,e în curs de terminare primul roman”, (pag. 33). Membră în L.S.R., filiala Brașov, dar locuiește în Germania de 30 de ani.
,,Caut fericire-n lume,
Caut tot ce-i mai frumos,
O iubire adevărată,
Cum a fost între noi doi.
Am găsit ce-am căutat,
Iubire cu adevărat,
Era un om deosebit,
Iubirea noi ne-am dăruit”, din poezia Iubire, (p. 39).
Angela Mihai, născută la Riscă Montană (CS), apoi se mută în Săteni (BT). Scrie din 2013. Publică poezii în reviste virtuale, de unde vin aprecierile și încurajările. Numeroasele apariții editoriale în nume personal și în apariții colective, o legitimează și o îndreptățesc la premii și diplome. De această dată propune un grupaj de poezii, sensibile și profunde.
,,Dacă m-ai iubit pe mine, niciodată n-o să știu,
Nici, prin nenăscut încă lumi, de oi fi ca să îți fiu.
Dacă tu, în afară viață, nu mi-ai dat de înțeles,
Tulburata-mi veșnicie, fără tine, m-a ales.
Dacă prin zădărnicie privilegia m-a purtat,
Călătoare peste vremuri … mie asta mi-a fost dat”, din poezia Dacă, (p. 45).
Petronela Mocanu, suflet nobil, ni se mărturisește, spunând despre sine: ,,Iubesc poezia … scriu versuri încă din copilărie, poezia este pasiunea mea”, (p. 51). Pentru ea poezia înseamnă ,,liniște, calm și pace”. Debutează literar ccu volumul de versuri, Pe margine de timp. Are apariții editoriale în antologii. Propune câteva poezii interesante și puternic ancorate în lirism.
,,De vei pleca spre vise mai senine,
Lăsând în urmă nopți pline de dor,
Am să-ți ridic altar lângă hotare,
Să-ți lumineze drumul înapoi”, din poezia De vei pleca …, (p. 54).
Nina Lavric, din Republica Moldova, raionul Cantemir. Debutează literar cu volumul Căutai iubirea, în 2019. Premii, diplome și medalii pentru bogata activitate literară, cât și numeroasele apariții în volume colective, sunt cele ce pot fi cuprinse în această recenzie. Pentru vol. IV, din acest proiect, propune poezii.
,,Marea mea m-a sărutat,
Soarele m-a-mbrățișat,
Pe un ochi de mândră lună,
Semn de fel vă stea, stăpână”, din poezia, Marea mea, (p. 63).
Victoria Guțu, din Republica Moldova, debutează în 2008, într-un concurs de poezii, obținând premiul III. Abia în anul 2018 debutează literar în volum personal, Lumina din voastră. Lucrează la un roman epistolar dar și la un volum de versuri. Aici, ne dăruie, câteva poezii.
,,Pe clipele albe, lăsându-și prinosul,
Strigam către tine, auzi-mi chemarea,
Îți dau toată sarea legată în locul,
Slăbănogului care-Ți cerșește iertarea”, din Memento mori, (p. 69)
Mariana Notiță Turda, cea care scrie de la 15 ani. Apoi, apare cu poezii în reviste și antologii. Un important promotor cultural și un poet prestigios. Aici, vine cu poezii
,,Eu te-am uitat,
Dar te păstrez în dulcea amintire,
Ca pe un vis frumos
Fără izbândă!
Erai doar o iluzie deșartă,
Erai o muză,
Un vers de poezie,
Cuvinte pe o coală de hârtie!”, din Eu te-am iubit, (p. 77).
Marinela Belu Capșa, licențiată în filologie, are o bogată activitate literară și profesională. Apariții editoriale în versuri și proză scurtă, în volume colective și în volume personale, de-a lungul anilor, dar debutează, în 2014, cu Pe aripile vieții, proză scurtă și în versuri, în 2016, cu Dansul cuvintelor. Lucrează la un jurnal de călătorie în India. În cadrul acestui proiect ne dăruie versuri interesante și captivante.
,,cântecul în buzunar
speranța în suflet
și zâmbetul pe buze
salută depărtările”, din poezia Dincolo de tine, (p. 85).
Petrică Tatu (unul dintre cei mai proaspeți prieteni de pe facebook), este prezent în această antologie cu versuri, a ,,prins dragoste de literatură și poezie din copilărie”. Un scriitor, relativ tânăr, care își listează poeziile pe pagina de facebook sau unele site-uri de poezie. Pentru acest proiect literar propune poeme de suflet, din sufletu-i plin de noblețe și dragoste pentru acest gen literar.
,,Ești atâta de frumoasă,
Nu vreau, o clipă, să te pierd.
Ești ca o piatră prețioasă,
Te alint și te dezmierd”, din poezia Să fii mireasa vieții mele, (p. 90).
Lăcrimioara Maricica Niță, cu origini în ,,Moldova lui Ștefan cel Mare”, trăiește în Roma, Italia. Un om complex, care-și găsește timp și pentru poezie. Are o activitate literară bogată și apreciată. Organizează evenimente culturale și este un promotor cultural de excepție. Apare în antologii colective, iar în anul 2020, îi apare volumul de versuri, Suflet departe de casă (poezii în limba română), și Il destino di una lacrima, (în limba italiană). Obține premii și diplome pentru activitatea literară desfășurată pe acest tărâm. Propune, poezii dintr-un volum aflat în pregătire:
,,În pliurile hainei mele
timpul coase noi dorințe
înaripate, furtunoase și translucide.
Simt o rafală de vânt împrăștiind
rămășițele coșmarurilor
chiriașe nepoftite ale camerei mele”, din poezia Broderie și dantelă, (p. 103).
Mihail Cătrună, ,,editor, pictor, grafician, ilustrator”, (p. 105), este prezent și Domnia Sa în volum. O activitate bogată – colaborator și fondator al revistei ,,Eminesciana”, a realizat coperte de carte, tehnoredactor, a realizat afișe la manifestări artistice și culturale, invitații pentru lansări de carte, vernisaje, spectacole sau alte evenimente. Numeroase premii și diplome de excelență și de participare îl legitimează și îl motivează în activitatea desfășurată.

Felicitări pentru întreaga activitate!
Árpád Tóth, născut la Brașov, locuiește în Covasna, are o vastă experiență culturală și literară. Aparițiile editoriale personale cât și cele în volume colective sunt numeroase. Te felicit, drag prieten, pentru întreaga activitate desfășurată. Propune pentru această apariție, un crâmpei de suflet din poeziile Domniei Sale.
,,Mi-e frică să îți ating pleoape cu un sărut,
Să nu-ți strivesc visele clădite cu atâta trudă,
Mi-e frică să te privesc în ochi,
Să nu-ți tulbur limpezimea ce inundă
Oceanul cristalinului și să te-ajut,
Ca nu cumva să mă deochi”, din poezia Mi-e frică, (p. 127).
Angela Mândâcanu, născută în Republica Moldova, debutează literar în paginile ziarului ,,Literatura și Arta”, în 2015, cu poezia Plânge-al meu popor la colț de Țară … are publicate 12 plachete și 2 volume de autor: Atât de simplu și atât de-acasă și Protoiereu Mihail Sărăcuța (2019). ,,Poezia nu se scrie cu penița, ci cu sufletul, cu inima, cu lacrima, cu așteptarea, cu durerea și cu infinită dragoste de viață, penița este doar un atribut tehnic pentru imortalizarea acestor emoții”, afirmă poeta, (p. 131). Ne prezintă creații literare în versuri.
,,Suntem izvor de viață și durere,
Suntem izvor de pace și conflict,
Suntem un drăgan sau adiere,
Tot noi suntem o lume și-un nimic”, din poezia Suntem o lume si-un nimic, (p. 137).
Angela Dumbravă, o foarte bună prietenă și colaboratoare, din Tulcea, o prozatoare și o povestioare desăvârșită. Colaborează cu reviste literare și are publicate volume de proză scurtă, în palmaresul literar al Domniei Sale, fiind trecute numeroase premii sau distincții pentru bogata activitate. Una dintre aceste medalii primite este Medalia literară Antologii de texte, recenzii de cărții – proiect literar 2020-2021, oferită de către coordonatorii acestui măreț și amplu proiect literar (n.a. știu din sursă sigură!). Pentru această antologie propune proză scurtă, Micii edecari.

Felicitări doamna Angela Dumbravă și vă asigurăm de întregul nostru respect. Succes pe mai departe …
Victor Manole, prieten și sfătuitor, colaborator și în proiectele noastre literare, colaborează cu reviste literare prestigioase, membru în L.S.R. filiala Brașov, cu o bogată activitate literară, propune spre a fi antologat cu aforisme despre Adevăr și înțelepciune, despre Fericire și despre Credință și nădejde.
,,Dragostea nu este numai flori și fericire, e și lacrimi, e și durere, e și pasiune și cădere, și putere”, din despre Fericire, (p. 147). Vă felicit domnule profesor pentru întreaga activitate literară și pentru aprecierea sinceră de care mă bucur în fața Dumneavoastră.
Corina Maria Zosim, născută la Brașov, ,,s-a remarcat de mică prin vocea sa de excepție cu un ambitus impresionant, prin timbrul cald împletit de o acuratețe impecabilă, prin sinceritatea expresiei vocale însoțite de o bucurie a cântării”, (p. 151). În prezent locuiește în Quebec, Montreal, ne propune poeme.
,,O dată-n viață,
într-o zi,
ori într-o oră,
Simțim nevoia unei alinări.
Și-atunci gândind
că suntem una,
Iubim profund și temător”, Poezia Arunci, (p. 160).
Diana Cosma, scrie de la 9 ani. Debutează literar în 2002, cu proza poetică Ninsoare, în revista ,,Liceenii”, din Ploiești. Premiile literare naționale și internaționale îi legitimează valoarea și calitatea literară. Publică poezii în volume colective dar și în nume propriu, iar în antologia Universum, ne surprinde cu poezii de suflet.
,,Curge șuvoi durerea din mine
ca supa alfabet
dintr-un stomac tăiat pe viu,
bucăți de cuvinte
care nu se pot forma”, din poezia Dintr-o dată, de nenumărate ori, (p. 170).
Elena Alina Grecu, profesor de limba și literatura română, scriitoare cu o bogată activitate literară, ne surprinde și ea. Debutează în anul 2011, în revista ,,Destine”, iar editorial cu volumul de poezie, Cuvinte pentru … Tine, în același an, 2011. Volume de beletristică, lucrări științifice, articole, studii de specialitate o propulsează în elita literaturii contemporane. În acest volum, ne convinge cu un grupaj de poezii.
,,Rege-n paradis, răpitor,
Dulce și-mbătător miros,
Ești vesel în buchet, frumos,
Rege-n paradis, răpitor!
Ești cu gust, înnebunitor,
Te faci sirop bun, răcoros,
Rege-n paradis, răpitor,
Dulce și-mbătător miros!”, poezia Trandafirul, (p. 183).
Rodica Mijaiche, născută în Reșița, este pasionatăde muzică și dans. a publicat șapte romane, debutând cu Anotimpul iubirii, ne oferă poezii din frumusețea sufletului Domniei Sale.
,,Nu te aud, nu te simt. Am învățat așa.
Nu te văd, nu te gust. M-am obișnuit așa.
Oh … praful, pulberea de nestemate, iubirea”, din poezia Pulbere de nestemate, iubirea, (p. 186).
Alexandra Balm Dumitrescu, absolventă de ,,litere”, master de Studii Americane, din 2014 doctor cu teza despre Metamodernitatea în Literatură, locuiește în Noua Zeelandă. Scrie poeme, eseuri, povestiri și studii literare, a publicat în reviste literare, face traducere, o legitimează la premii, diplome, medalii și burse. Ne oferă poezie.
,,cu tine
am acum doar povești
pe care le inton în tăcere
să înșel timpul
noaptea târziu
când jarul clipește mocnit
în memoria unei case de lemn
pe dealuri tăcute”, din Scrisoare de dragoste târzie, (p. 195).
Eugenia Zabulica, din Republica Moldova, s-a reîntâlnit cu poezia în anul 2017, pentru că din copilărie creiona versuri. Colaborări cu reviste literare, câștigătoare a mai multor premii și diplome, aduce frumusețea vieții prin poeziile scrise în ceas de taină.
,,Vai, gândurile mele zbuciumate,
În care colț de pernă m-așteptați
Când somnul dulce-mi vine pe la spate,
Iar voi începeți brusc să galați?”, din poezia Taine ascunse în artere, (p.201).
Lidia Popa
Chiuzbaia, 12 mai 2021
 
 

Mai citeste: 

Cum se comanda Antologiile Universum?

Antologia Universum volumul 1

Antologia Universum volumul 2

Antologia Universum volumul 3

Antologia Universum volumul 4

Antologia Universum volumul 5

ANTOLOGIA UNIVERSUM volumul nr 2 Tiparita (softcover)

Pre-comanda acum antologia UNIVERSUM , VOLUMUL NR 2 de literatura contemporana , autori romani de pretutindeni (400 PAGINI) transportul este inclus, livrare oriunde in lume! Data livrarii va fi comunicata prin email! Oferta timp limitat!

35,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.