Iuliana Pasca* Reflectările unei molecule* Debut literar premiat!

reflectarile  unei molecule

Iuliana Pasca* Reflectările unei molecule* Debut literar premiat!

Autoarea volumului trilingv de poezii ”Reflectările unei molecule” a  câstigat premiul cel mare pentru debut al revistei ”Literadura” Volumul cuprinde 29 de poezii în limbile română, italiană și engleză, precum și 5 eseuri ale unor critici literari din România, traduse în italiană și engleză de către autoare.

După cum  spune chiar autoarea intr-un interviu publicat de Book Nation ea este intr-o continuă căutare  si se consideră ca fiind ”un om care caută să înțeleagă de unde vine, unde se îndreaptă și ce face sau ce ar trebui să facă între timp. Scriu, pentru că scrisul mă apropie de această căutare și, în același timp, mă ajută să răspund/ rezolv și celelalte două întrebări. Mi-ar plăcea ca poeziile mele să aducă un sentiment de proveniență, o stare de regăsire sau chiar o iluminare în mințile cititorilor.Reflectările unei molecule este doar primul pas spre acest ideal, un pas mic, aproape nesemnificativ, dar hotărât, căruia sper să-i urmeze alții, mai mărișori. Căutarea în sine mă încântă, de aceea călătoresc mult, încerc să descopăr diverse aspecte ale diferitelor locuri și culturi, fără un scop precis, așa, ca viața. Cred că această dorință de cunoaștere vine dintr-o curiozitate pisicească, bine ar fi să am și nouă vieți, să pot afla și mai multe.”

Parcurgând acest interviu aflăm că titlul cărtii  sale nu a fost ales la intâmplare iar  scriitura poetei  este vădit impregnată cu elemente din mitologia egipteană, chineză, nordică, universală, etc  

”Titlul volumului nu a fost ales la întâmplare. Reflectările unei molecule reprezintă relația esenței cu lumea înconjurătoare, un fel de oglindire a sinelui în universul exterior, într-o încercare de înțelegere a conștiinței în raport cu materia. Fiecare poezie din această carte este, într-un fel sau altul, o reflectare asupra unor aspecte considerate esențiale de către eul poetic. După cum au observat și criticii literari care mi-au susținut volumul, acesta „înfățișează o poezie aflată la confluența miturilor”; câteva din aceste mituri fiind: mitul peșterii, mitul eternei reîntoarceri, mitul androginului etc., îmbinate cu elemente din mitologia universală, precum Anubis (din mitologia egipteană), Șarpele Alb (din mitologia chineză) sau Yggdrasill (din mitologia nordică).”

Premiul „Marin Ifrim”pentru debut

Volumul Reflectările unei molecule, apărut anul acesta la editura eCreator din Baia Mare, a primit premiul „Marin Ifrim” pentru debut la concursul lansat de redacția revistei „Literadura”.

Cele două secțiuni ale concursului au fost : volum debut cu premiul „Marin Ifrim” si volum scriitori consacrați cu premiul „Ion Caraion”

Premiului „Ion Caraion”, în valoare de 500 de lei, a fost câștigat de scriitorul Alexandru Sfârlea cu volumul Obiecte și voci, editura Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2020. 

Premiul „Marin Ifrim” pentru debut, în valoare de 500 de lei, a fost câștigat de Iuliana Pașca cu volumul Reflectările unei molecule, editura eCreator, Baia Mare, 2020.

Iuliana Pașca a studiat Limba și Literatura Română-Limba și Cultura Chineză la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2010-2014), obținând două burse de studiu în Hangzhou, China (2012-2014). A prezentat lucrarea de licență Nebunia în literatură. Pornind de la „Jurnalul unui nebun” al lui Lu Xun, apoi a absolvit cursurile masteratului internațional Conflict Analysis and Management din cadrul Facultății de Științe Politice, cu lucrarea de dizertație Mediation System in Mainland China (2017). Și-a prezentat lucrări științifice precum Diaoyu Islands – a contemporary dispute between China and Japan la conferința Europe-China Dialogue in Media and Communication Sciences, la Università della Svizzera italiana, Lugano, Elveția (2016).

A participat la cenacluri literare din țară și din străinătate, fiind membră a unor grupări literare online, a publicat poezii în Albumul ARTivated (Cluj-Napoca, 2015), Antologia Cercul Poeților vol.II (Cluj-Napoca, 2018), Antologia Paradisul Iubirii (Baia-Mare, 2020), dar și în reviste de literatură online (din țară și din străinătate), în acestea din urmă publicând și interviuri cu scriitori români și lucrări de literatură. A debutat cu poezii în volumul trilingv Reflectările unei molecule (Ed. Ecreator, Baia Mare, 2020).

Felicitări!  La cât mai multe publicatii, recunoasteri si premii literare!

tenor (30)

Tentatia  maxima

cronica de Daniel Marian 

(Iuliana Pașca – „Reflectările unei molecule / Riflessioni di una molecola / Reflections of a molecule”, Ed. eCreator, 2020)

În afara universului omologat, avem predestinare şi îndeosebi acolo ne aflăm. Suntem liberi la universurile proprii. Devine posibilă şi teribilă alcătuirea dintre eul şi eul care sughit unul după acelaşi. Cea mai tare este tentaţia moleculei indigo, în care dospim fiinţa pentru a deveni cât mai fiinţă, şi mai fiinţă.
În dorinţa de a se uni cu ea-metafora, Iuliana Pașca se rostogoleşte şi face tumbe într-o arenă a necunoscutului, optând pentru infinetizimal şi dezvoltând energii nebănuite pentru o contracţie suficientă, energizantă, putând fi considerată chiar dezamorfică. „Reflectările unei molecule / Riflessioni di una molecola / Reflections of a molecule” sunt despre substanţă, mai puţin despre forme. În fond, pe cine ar mai interesa formele azi, când e plin de forme, se nasc forme la tot pasul, de când cu impimantele 3D… Substanţa, asta a devenit problema, unde e substanţa…
Dilema despre tot sau nimic este spulberată franc, într-o clipită, desigur cu dezlegarea divinităţii… „La început eram un întreg nimic,/ androgin universal.// Apoi ne-ai împărţit/ în stânga şi-n dreapta,/ între lumină şi întuneric/ şi ai considerat toate acestea bune;// până când// sufletul luciferic/ a rupt balanţa în jocul cu moartea…// De atunci ne rugăm ţie:/ dă-ne nouă înapoi/ nimicul întreg!” (Primordial).
În acelaşi ton decis, pe muchia vorbirii cu înălţimile dar şi cu prăpăstiile existenţiale, lipsea luarea la rost a suflului sfânt… „De ce mi-ai dat vederea/ dacă vrei să-mi iei lumina?// mi-ai ucis străbunii în războaie,/ deşi mi-ai predicat dreptatea.// Raza albă nu mi-o poţi lua,/ aşa cum ai despărţit pământul de cer/ şi pe demoni de îngeri./ Ea se reflectă-n fiecare/ cuvânt/ scris cu sângele străbunilor/ căzuţi în războaiele tale.// Lumina mea eşti Tu/ cu toţi Luciferii Tăi/ şi cu străbunii mei arhangheli;// pe Tine însuţi nu mi Te poţi lua” (Răzvrătire).
Încrederea în sine e bună, fie că aduce după sine demoni sau îngeri, până la urmă nefiind altceva decât o pereche de paranteze oblice, sau altfel spus o carapace pentru pus sufletul să se învârtă ca titirezul în propriul său joc de-a toate cele.
Întâlnim o ipostază specială a tinerei poete, în care destăinuirea devine apogeul zbaterii pe care iat-o fecundă… „Iartă-mă, mamă,/ nu m-a, trezit când m-ai chemat,/ am dormit până mi-au crescut/ solzi mohorâţi pe aripi./ În loc să zbor, mă târăsc/ prin noroaie.// Iartă-mă, mamă,/ sunt fiul risipitor, care,/ încă,/ nu se întoarce./ Găurile negre (din ochi)/ absorb întunericul/ şi luminează călătoriile.// Iartă-mă, mamă,/ sufletul de lupoaică a Romei/ nu-mi ajunge/ să-ţi răzbun destinul./ Nici Dumnezeu n-ar înţelege Raiul/ din pământul ce-l strângi/ în mâinile crăpate.” (Mamei,).
Între înţelesuri şi subînţelesuri, Iuliana Pașca se strecoară în tine ca o lamă de ea-însuşi- înţeles, crudă şi predispusă la profunzimi. Un debut notabil, de ţinut minte şi de urmărit evoluţia tinerei poete.

Alte articole ale Iulianei  Pasca:

ABONAMENT ELECTRONIC(eBook) pe un an /4 numere

ABONAMENT ELECTRONIC 4 numere/an .Revista de colectie aduna in paginile sale literatura, arta , articole si evenimente culturale. Primesti prin email in format pdf fiecare număr al revistei timp de un an pentru numai 20 dolari canadieni.

C$20,00

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.