Dan TEODORESCU-MANIFESTARE CULTURALĂ LA CERCUL MILITAR DIN IAȘI

thumbnail (2)xx

Dan TEODORESCU

MANIFESTARE CULTURALĂ LA CERCUL MILITAR DIN IAȘI

Conferinţă tematică, vernisaj de expoziţie şi lansare de carte la Cercul Militar din Dealul Copoului

Sâmbătă, 11 septembrie 2021, într-o frumoasă zi de toamnă, la Cercul Militar din Iaşi s-a derulat o interesantă manifestare culturală, organizată de Liga Scriitorilor Români – Filiala Iaşi-Nord Est, în parteneriat cu  Uniunea Creatorilor Profesionişti – Sucursala Iaşi, Cenaclul de Literatură şi Pictură  „Octav Băncilă” al Cercului Militar Iaşi şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România – Filiala Iaşi.

În debutul evenimentului a avut loc conferinţa  „11 septembrie – mereu în actualitate „, acolo unde Col. Grigore Radoslavescu şi Ing. Ilie Serediuc au vorbit publicului numeros despre faptele reprobabile întâmplate în SUA, în urmă cu 20 ani, în legătură cu prăbuşirea Turnurilor Gemene  de la World Trade Center din New York şi nu numai, în urma unor atacuri teroriste de neimaginat la un moment dat.

În continuare a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură „Natura vieţii” (autor: Eugenia Nechita) şi a prezentării excelentului album full-color cu acelaşi nume, acolo unde pictoriţa dovedeşte că portretul de pe pânza tablourilor sale face parte din natura sa umană, iar portretele de pe simeze parcă au viaţă, unul dintre exponatele principale fiind portretul marelui duhovnic Arsenie Boca. Au vorbit despre activitatea pictoriţei Eugenia Nechita şi despre expoziţia în sine şi albumul prezentat Calistrat Robu şi Corina Matei-Gherman, cuvintele rostite fiind doar la superlativ.

Pe ordinea de zi s-a aflat şi lansarea volumului  lui Doru Melnic – „Ultima strigare „, despre care a vorbit scriitorul Vasile Vajoga, cu aduceri aminte din timpul studenţiei, atunci când autorul era un pion de bază al cenaclului „Moldavia”.

Pictoriţa Eugenia Nechita şi scriitorul şi umoristul Doru Melnic au mulţumit  audienţei pentru prezenţă şi au promis că drumul lor în peisajul culturii ieşene va continua. Eugenia Nechita a mai amintit şi faptul că una dintre fostele sale colege de liceu de la „Oltea Doamna” (actualul Colegiu Naţional Mihai Eminescu Iaşi, înfiinţat în 1865, deci în urmă cu 156 ani), actriţa Rodica Mandache, a primit recent titlul de cetăţean de onoare al municipiului Iaşi, o mândrie pentru toată generaţia domniei sale.

Manifestarea culturală din 11 septembrie a fost presărată cu multe momente artistice de mare calitate, în faţa publicului fiind prezenţi interpreta de muzică uşoară Silvia Aboaice, folkiştii Adi Gegiuc şi Traian Lungu (venit special de la Bacău pentru acest eveniment, în amintirea Cenaclului Moldavia de la Iaşi), interpretele de muzică populară Karla Ursu, Maria Lincu, Diana Elena Crăcană şi Rodica Murgu, umoristul Doru Melnic, epigramiştii Vasile Vajoga şi Cornelia Livia Bejan.

În ultima parte a manifestării, Ilie Serediuc a prezentat publicului nr. 8 / septembrie 2021 al revistei „Nord-Est Cultural”, iar preşedintele filialei ieşene, Dan Teodorescu, a mulţumit publicului pentru prezenţă şi a prezentat programul de viitor al filialei din Dealul Copoului, care a primit invitaţii de participare la mai multe manifestări culturale din Iaşi, Vaslui şi Piatra Neamţ S-a mai menţionat şi faptul că următorul eveniment la Cercul Militar Iaşi, în organizarea LSR şi a partenerilor tradiţionali, va avea loc sâmbătă, pe 9 octombrie, de la ora 11.00, care va cuprinde din nou o conferinţă tematică, lansare de carte şi program artistic, manifestarea fiind dedicată Zilelor Iaşului cu ocazia Sf. Cuvioase Parascheva.

Moderatorul evenimentului din 11 septembrie a fost scriitoarea Corina Matei-Gherman, în cadrul sectorului foto-video fiind prezenţi Calistrat Robu şi Ioan Vârlan. Partenerii media ai manifestării au fost publicaţia „Sport Fan Club”, Agenţia de Presă „Aşii Români” (din Nürnberg, Germania), Revista „Mioriţa USA” (din Sacramento, statul California, SUA), Revista „Nord-Est Culturalˮ, Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP – Canada),  Sighet Online, Mangalia News, Meridianul Iaşi-Vaslui-Bacău.

––––––––––

Dan TEODORESCU

Iași, 11 septembrie 2021

Mai citeste: 

Clubul GOLD al revistei tiparite

Invitatie -antologia GALAXY -ECOURI LITERARE ROMANESTI

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.