GENESIS -Interviuri-amprente scriitoricești
editura Globart Universum- Canada 2022
fragment din cartea GENESIS pag 392-398
Interviu cu scriitorul MIHAELA CD
1. Cititorii au deseori ocazia să citească CV-ul dumneavoastră în diverse publicaţii. Eu voi începe acest interviu cu o întrebare privind personalitatea dumneavoastră şi vă întreb: Cine este scriitorul Mihaela CD? Cum v-aţi descrie personalitatea în câteva cuvinte?
Sunt un om căruia îi place mai mult să dăruiască decât să primească, un mare iubitor de oameni care trăieşte onest cu valori şi principii sănătoase, un om care nu vrea să plece din această lume fără să facă ceva pentru ea, un om care îşi strânge avuţii celeste şi nu pământeşti. Cred că am moştenit personalitatea tatălui meu, care era un om foarte prietenos, bun, cald, generos, iubitor de tot ce-i în jur, natură, oameni, animale şi cred că îmbătrânind încep să capăt şi eu înţelepciunea lui.
2. În ce moment al vieţii dumneavoastră aţi debutat ca scriitor? Puteţi să ne oferiţi câteva detalii referitoare la geneza scriitorului Mihaela CD?
Primii paşi în domeniul scrisului au fost la şcoală când profesoara mea de limba română mi-a apreciat o poezie şi am primit o notă de zece. Poeziile şi scrierile mele din acea vreme s-au pierdut, citeam mult şi scriam compuneri frumoase, participam la olimpiade, dar nu m-am gândit că am să devin scriitor. Petreceam mult timp în bibliotecă unde bibliotecara, doamna Livia David, devenise prietena mea care-mi ştia sufletul şi mă îndruma. Eram îndrăgostită de poezia lui Minulescu, îl îndrăgeam pe Eminescu şi îl consideram un mare geniu contemporan pe Păunescu. Deşi toţi profesorii mei spuneau că voi deveni actriţă şi mi-aş fi dorit enorm de mult, viaţa a avut o alta cale pentru mine… Anii au trecut, am emigrat în Canada unde am trimis unei reviste locale o poezie dedicată mamei în limba engleză şi am fost plăcut surprinsă când mi-au publicat poezia. Acest fapt eu nu l-am considerat un debut literar pentru că atunci nu am continuat să public, scriind sporadic şi doar pentru mine.Pasiunea mea pentru scris a existat dintotdeauna, mi-a plăcut să compun, să scriu poveşti, scrisori, memorii nu neapărat poezii.
Am fost întotdeauna foarte legată de părinţi chiar dacă erau departe, ne vizitam anual şi petreceam clipe minunate împreună. Sensul vieţii mele s-a schimbat şi inima mi s-a făcut franjuri în momentul în care l-am pierdut pe tatăl meu care m-a aşteptat să ajung în România şi şi-a dat ultima suflare in braţele mele. De atunci, versurile nu mi‑au mai dat pace şi m-au hăituit noapte de noapte şoptite parcă de o voce divină. Primele versuri erau rugăciuni, nu puteam să mă rog decât în versuri fără să înţeleg de ce. Am început să le scriu, să le adun , am primit încurajări de la scriitori să le public dar nu-i uşor să îţi pui sufletul în vitrina cititorilor, am publicat mai întâi pe un website personal cu pagina blog. Viaţa ne dă lecţii când ne aşteptăm mai puţin! La numai şase luni de la plecarea tatălui meu am pierdut- o şi pe draga mamă a soţului meu care-mi era ca o mamă şi o bună prietenă! Atunci am început să intru-n contact şi cu alţi poeţi cu poveşti de viaţă asemănătoare „dăruiţi de Dumnezeu“ şi la scurt timp împreună cu soţul meu am fondat revista Poezii pentru sufletul meu la care au venit la început patru scriitori, apoi peste o lună 50 de scriitori, iar în câteva luni erau peste 100, apoi revista a devenit tot mai cunoscută şi apreciată. Am publicat primele poezii în revista Poezii pentru sufletul meu în octombrie 2018, apoi s-a născut în 2018 volumul Binecuvântare şi chin, care a fost publicat în 2019 la editura Celestium din România. Cartea a fost lansată în cadrul evenimentului „Serata armoniilor artistice“, în 28 septembrie 2019, la Montréal.
3. Din tot ce aţi scris până în prezent, care credeţi că este creaţia dumneavoastră literară care reprezintă „marca“ dumneavoastră de scriitor, prin care lăsaţi o amprentă în literatura românească?
Sunt îndrăgostită de tot ce scriu, îmi iubesc creaţiile şi cărţile în mod egal, nu ştiu ce să răspund la aceasta întrebare, pentru mine, prima mea carte Binecuvântare şi chin va rămâne o carte de căpătâi, pentru că s-a născut din durere, a fost un mod de a respira, de a exista, de a supravieţui şi o recitesc cu drag de multe ori. M-am uitat cu un ochi critic ca să văd dacă acum aş schimba ceva… dar am constatat că este uimitor de bună, de adevărată şi plină de trăire… şi nu aş schimba în ea absolut nimic, dar probabil că istoria va stabili dacă prin această carte sau prin oricare dintre cărţile mele am reuşit sau nu să las o amprentă în literatura română. Mi-aş dori să fie aşa pentru că eu cred cu tărie că adevărata menire o afli numai când eşti cu adevărat pregătit şi că aceasta îmi este menirea: să scriu şi să las ceva frumos în urma mea.
4. Care este cel mai frumos moment care v-a marcat copilăria şi dacă acel moment a influenţat în vreun fel scrierile dumneavoastră viitoare?
Din fragedă pruncie am avut talente artistice şi o înclinaţie spre frumos, spre literatură, muzică , artă teatrală şi pictură! Am fost un copil vesel, deschis, prietenos şi foarte inventiv. Am avut o copilărie fericită, părinţii mei, intelectuali cu principii, au avut mare grijă să-mi asigure o educaţie cât mai completă, urmând cursuri de balet, pictură, muzică, pian, limbi străine, sporturi atât individuale cât şi de echipă, cursuri de dansuri, teatru şi chitară. Părinţii au fost foarte fericiţi şi mândri cu fetiţa lor cu bucle aurii care devenise o mică Shirley Temple ce cânta, dansa, recita fără niciun trac de scenă la orice serbare, eveniment, concurs sau festival încât ajunseseră să organizeze mici spectacole acasă, cu diverse ocazii, cu invitaţi prieteni şi rude.
Aveam capacitatea de a inventa ad-hoc texte, poezii, versuri, cântece şi la toate serbările, scenetele de la grădiniţă, şcoală sau tabere şcolare, eu jucam mereu în roluri principale. Aceste talente au fost oarecum moştenite pentru că tatăl meu recita superb, interpreta monologuri lungi şi cânta extraordinar, mama mea a scris poezii în tinereţe, iar unchiul meu a scris poveşti pentru copii si poezii.Am crescut printre cărţi şi am prins drag de citit de mică. Cred că întreaga mea copilărie a fost o mare scenă de spectacol care avea să mă pregătească pentru scriitorul care am devenit azi.
5. Care este cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o până în prezent ca scriitor? Când şi în ce context?
Am avut mai multe satisfacţii, bucuria naşterii fiecărei cărţi, bucuria lansărilor, a autografelor, practic evoluţia mea ca scriitor s-a desfăşurat fulminant, mi se întâmplau zilnic lucruri la care nu mă aşteptam, mă miram în fiecare zi câte daruri primesc fără să le cer, eram invitată la evenimente literare, antologii, eram apreciată, citită, primeam e-mailuri de felicitare şi mesaje private de la scriitori şi cititori care mă încurajau să continui şi să nu abandonez scrisul.
Numărul cititorilor creştea de la o lună la alta , eram invitată la reviste, căutată de radiouri pentru interviuri, eram atât de copleşită de tot ce mi se întâmplă încât mi se părea că trebuie să mă redescopăr în fiecare zi! Mi-am dat seama că evoluţia mea nu-mi mai aparţinea şi m-am lăsat purtată de valul divin… Am înţeles cu fiecare zi ce trecea că voia Domnului este să dăruiesc tot ce am ţinut închis în suflet! Cred că cea mai mare satisfacţie pe care poate să o aibă un scriitor este să fie citit, să îi fie cumpărate cărţile, să îşi audă numele la posturi de radio, să îşi audă creaţiile recitate de prieteni sau necunoscuţi, să primească mesaje de la cititori necunoscuţi, să îi fie dăruite felicitări cu poza sa, cu textele sale, materiale video cu poeziile sale, să audă cântece pe versurile sale, să citească cronici despre scrierile sale, să primească întrebări de la cititori, mesaje,
flori, oameni care îţi transmit iubirea şi recunoştinţa lor pentru ceea ce tu ai creat. Aceasta este cea mai mare satisfacţie!
6. Aş dori să faceţi o paralelă între lumea imaginară a scriitorului şi viaţa reală de zi cu zi, cum se împletesc cele două? Care este mottoul dumneavoastră?
Activitatea mea este diversificată: sunt redactor, cronicar, artist, sunt promotor cultural, am organizat de-a lungul anilor mai multe concursuri literare şi de artă în imagini în revista online, apoi în revista tipărită Poezii pentru sufletul meu, am organizat evenimente culturale prin care să promovăm tinere talente dar şi scriitori şi artişti consacraţi români din întreaga lume.
Păşind prin viaţă am adunat experienţe şi amintiri care se află adânc în suflet şi care înmuiate în peniţa harului divin devin versuri. Poeziile mele sunt inspirate în general din viaţa de zi cu zi, cu bune şi cu rele, scriu cu sufletul, despre iubire, familie, părinţi, tinereţe, copilărie, amintiri, viaţă şi moarte, de dor, despre natură, de prietenie, divinitate, etc. Totul este un întreg, nici nu există una fără alta, viaţa mea de zi cu zi se întrepătrunde cu lumea mea artistică, ele respiră una prin alta.
Motto-uri scrise de mine am mai multe, am scris o carte de aforisme Uneori elefanţii zboară, în care le-am cuprins. unul dintre ele sună aşa: „Crede în visul tău şi oricât ţi-ar fi de greu nu renunţa niciodată! Succesul este medalia perseverenţei!“, iar dintre motto-urile scrise de alţii am să îl citez pe Ion Minulescu: „Nu sunt nimic din ce-aş putea fi pe pământ… / Nu sunt decât un strop de vorbe bune, / Ce-aştept un cititor cinstit să mă răzbune / Şi să m-arate lumii cine sunt!…“
7. În ce măsură credeți că personalitatea dumneavoastră ca scriitor influențează cititorul, anturajul, prietenii și familia?
Eu împreună cu soţul meu suntem convinşi că avem o misiune comună: să dăruim frumosul, să răspândim bunătatea, binele, să promovăm talente, să ajutăm pe alţii, să promovăm arta şi cultura în lume. Aceste lucruri vin din interiorul nostru şi din personalitatea noastră, care, desigur, se răsfrânge asupra celor din jur, anturaj, familie, prieteni. Nu putem să fim altfel sau altcineva, cred în bunătatea sufletului şi în puterea iubirii şi a exemplului pozitiv.
8. În ce direcţie se îndreaptă literatura română contemporană în opinia dumneavoastră?
Prin prisma activităţii mele profesionale, de redactor de reviste şi cărţi am avut ocazia să citesc şi să cunosc mulţi scriitori contemporani. Sunt foarte mulţi scriitori români valoroşi cu har şi cu multă forţă şi dorinţă de scris. Cred în scriitorii adevăraţi, care scriu cu pana sufletului, cu multă responsabilitate şi cred în forţa literaturii contemporane, care cunoaşte o înflorire şi o dezvoltare continuă şi care sper să aibă o influenţă pozitivă asupra tineretului şi asupra generaţiilor viitoare, căci unul dintre rolurile literaturii este să educe şi să transmită mai departe valori morale şi culturale sănătoase.
9. Care sunt planurile de viitor pe termen scurt, mediu şi lung? La ce lucraţi în prezent?
Este adevărat că devenind tot mai ocupată cu diverse activităţi culturale, am ajuns uneori să fiu obligată să înăbuş „muza“ care îmi şopteşte versuri la ureche. Nu am renunţat însă la poezie, am în pregătire un volum de poezii care încă nu are nume, lucrez în paralel la o nouă carte de aforisme, am în lucru o traducere în limba engleză a volumului Binecuvântare şi chin, iar la capitolul proză lucrez în prezent la un roman Femeia care a uitat să mai plângă, o uluitoare poveste de viaţă pe care sper să o pot termina cât de curând. Desigur pe termen scurt şi mediu mai am multe alte proiecte privind publicări în reviste, colaborări, articole şi volume colective, iar pe termen lung am multe idei pe care doresc să le pun in aplicare, mă aflu într-o perioadă prolifică şi creativă, mă reinventez şi mă redescopăr zi de zi, mă bucur şi apreciez tot ce primesc!
10. Ce întrebare aţi fi dorit să vă pun şi nu v-am pus în acest interviu? Puteţi adăuga întrebarea şi răspunsul.
Mi-aş fi dorit să mă întrebaţi ce îmi doresc cel mai mult. Iar răspunsul meu ar fi: Să trăiesc într-o lume liberă şi să fiu sănătoasă ca să-mi pot continua menirea!
11. Cum aţi dori să vă perceapă cititorii? Ce mesaj doriţi să le transmiteţi? Un gând bun de încheiere?
Personal aş dori ca scriitura mea să fie percepută de cititori ca un mesaj de bucurie, de iubire, de pace, ca o stare de bine! Cititorilor aş dori să le transmit un mesaj de adâncă mulţumire pentru că ne citesc, fără ei, noi nu am exista, cititorul este spectatorul care aplaudă la final de spectacol şi care răsplăteşte ofranda noastră, adusă pe altarul literaturii prin darul comentariilor, al mesajelor care ne aduc lacrimi de bucurie. Să fiţi sănătoşi, buni, demni, liberi şi fericiţi! Doamne ajută!
Mai citește:
Aurelia Rinjea- recenzie- GENESIS-amprente scriitoricesti-INTERVIURI
INTERVIU CU DOMNUL MIHAI CONSTANTINESCU – ORGANIZATORUL FESTIVALULUI „GEORGE ENESCU”
Despre cartile autoarei Mihaela CD
Reflecții de azi pentru ziua de maine *Mihaela CD
INTERVIU-Radio România Internațional-DUPĂ 20 DE ANI (Audio)

Pachet TRIO LOVE-format TIPĂRIT (softcover)
Pachet TRIO LOVE este un pachet de 3 volume de poezii romantice :PAȘI DE CATIFEA, DIALOG PESTE OCEAN și IUBEȘTE-MA ÎN FIECARE ANOTIMP, însumând 700 de pagini în care veți pluti pe valul iubirii bucurându-va privirea cu imagini și picturi color care îmbogățesc trăirea. Comanda acum la preț promoțional pachetul TRIO LOVE la 95$ (Preț întreg 105$) și veți primi gratuit trei semne de carte din partea autoarei
95,00 CAD

LA CASA DE NEBUNI format tipărit (softcover)
LA CASA DE NEBUNI este o carte de poezii răzvrătite din suflet si pentru suflet Cartea este tipărita color si conține 262 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa pătrundeți alături de ea în tainele ”Casei de nebuni”. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea LA CASA DE NEBUNI în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!
35,00 CAD