Dimensiunea filozofică în poezia lui Ștefan Dima Zărnești
Sărutul apei către foc
Evenimentul ”La casa de nebuni” de la Sinaia din data de 3 iulie 2022 a fost un prilej de întâlnire cu o pleiadă de talentați poeți români printre care și distinsul poet Ștefan Dima Zărnești care mi-a dăruit cu această ocazie volumul său de texte lirice ”Sărutul apei către foc” apărută la editura Editgraph din Buzău, România, în 2020.
Ștefan Dima Zărnești este membru al World Poets Association România și membru fondator al asociației ASCIOR al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova , autor a 5 volume personale de poezii, participând la diverse antologii colective unele chiar traduse în greacă, germană, portugheză și italiană, publicând într-o multitudine de ziare și reviste literare, este câștigător a numeroase medalii și premii la concursurile de poezie internaționale.
Cartea primită în dar ”Sărutul apei către foc ‘‘ are 90 de pagini în care sunt cuprinse 67 de poezii.In această carte poetul Ștefan Dima Zărnești ne invită într-o călătorie lirică printr-un motto reprezentativ așezat la începutul cărții: ”O lumină divină/La icoana poeziei/Cuvintele se-nchină”
Așa cum spune Paul Androne în prefața sa intitulată: ”Îmblânzirea lumii prin poezie sau poetul ca dresor de iluzii”, constatăm că într-adevăr pentru autorul Ștefan Dima Zărnești ”poezia, reprezintă forma esențială de comunicare”, versurile sale fiind puternic impregnate cu o amprentă personală, unică cu colorit propriu.
În viziunea poetului viața este un joc cu bune și cu rele, cu lumină și întuneric,cu bucurie și tristețe ”Caldă și rece la un loc/Precum sărutul apei către foc”
Pentru autorul Ștefan Dima Zărnești definiția poetului se apropie foarte mult de cea a artistului care cioplește, dresează, zugrăvește și transformă urâtul în frumos, cuvântul în lumină și iluzia în curcubeu.
Găsim în cartea ”Sărutul apei către foc ” un laitmotiv omniprezent, al luminii care pare să-l preocupe foarte mult pe poet, dar care, face din harul poetului o unealtă a lui Dumnezeu ”pentru purificarea Înălțării”. ”Pentru a putea atinge culmile creației/Poetul zboară cu puterea gândului/ Unde iluminarea spirituală/Îi conferă aura Îndumnezeirii”
Textele lirice deseori foarte scurte care au formatul unor maxime, conțin reflecții meditative care au rolul de a dezvălui sensuri adânci.Astfel durerea, tristețea, lacrima și plânsul devin”motiv de Înălțare”
Gândirea filosofică și viziunea înțeleaptă a poetului se fac puternic simțite prin versul său echilibrat care nu fluctuează în tonuri apăsate, plânsete sau țipete ci își păstrează o constantă a glasului domol, controlat, prin exprimări șoptite și bocete tăcute, murmurate, prin înțelegerea naturii și a tuturor legilor nescrise ale universului.
Poezia sa este vindecătoare, este balsam pentru suflet, lumină și înălțare, pentru că ea ”șterge lacrima de pe obrazul lumii ”
”Iubirea ura și păcatul ” în creația poetului sunt închise cu un lacăt, a cărui cheie este lacrima, aceasta stă ”agățată-n poarta timpului”. Motivul lacătului și al cheii reapare în mai multe creații repetiția fiind o caracteristică a poetului pe care o folosește ca aleasă supremație.
Metafore de o sensibilitate aparte colorează cu iscusință universul liric ce ni-l oferă cartea’Sărutul apei către foc ” Astfel întâlnim expresii precum:”altarul stelelor” , ”parfum de nemurire”, mireasa vântului”, ”pumn de vise”, ”nicovala cerului”, ”teaca unei lacrimi”, ”pădurea norilor”, ”sângele cerului” etc.
Poezia autorului Ștefan Dima Zărnești certifică câteva motive preferate care pun o amprentă în conștiința cititorului, făcându-i versul ușor identificabil: motivul sângelui sau al însângerării, motivul lacrimei, motivul luminii și al înălțării, motivul vieții și al morții, motivul trecerii timpului, motivul cuvântului, etc.
Pline de sensuri adânci ce te poartă cu gândul pe făgașul dimensiunii filozofice, versurile elegiace ale poetului Ștefan Dima Zărnești ascund o percepție profundă a vieții, sprijinindu-se pe ”toiagul de lumină”, dar și o înțelegere lucidă a devenirii ”la școala de îngeri” ”Eternitatea este luciditatea devenirii”.(Emil Cioran)
Mihaela CD
TWUC, LSR, WPAC
Mai citește:
Cv literar-artistic Mihaela CD
COMANDA cartile autoarei Mihaela CD
Clubul GOLD al revistei tiparite
Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!
Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor
AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp
Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023
Despre cartile autoarei Mihaela CD
Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)
PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!
35,00 CAD

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)
Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!
125,00 CAD