MIHAELA CD-cronica-Dimensiunea filozofică în poezia lui Ștefan Dima Zărnești

293698865_463889591798643_1909776658366159527_n

 

Dimensiunea filozofică în poezia lui Ștefan Dima Zărnești

Sărutul apei  către foc

 Evenimentul ”La casa de nebuni”  de la Sinaia din data de  3 iulie 2022 a fost un prilej de întâlnire cu  o pleiadă de talentați  poeți  români printre care și distinsul poet  Ștefan Dima Zărnești  care mi-a dăruit cu această ocazie  volumul său de texte lirice   ”Sărutul apei  către foc”  apărută la editura Editgraph din Buzău, România, în 2020.

Ștefan Dima Zărnești este membru al World Poets Association România și membru fondator al asociației ASCIOR al Uniunii Scriitorilor Europeni  din Moldova , autor a 5 volume personale de poezii, participând la diverse antologii colective unele chiar traduse în greacă, germană, portugheză și italiană, publicând într-o multitudine de ziare și reviste literare, este câștigător a numeroase medalii și premii la concursurile de poezie internaționale.

Cartea primită în dar ”Sărutul apei  către foc ‘‘ are 90 de pagini în care sunt cuprinse 67 de poezii.In această carte poetul Ștefan Dima Zărnești ne invită într-o călătorie lirică  printr-un motto reprezentativ așezat la începutul cărții: ”O lumină divină/La  icoana poeziei/Cuvintele se-nchină”

Așa cum spune Paul Androne în prefața sa intitulată: ”Îmblânzirea lumii prin poezie sau poetul ca dresor de iluzii”, constatăm că într-adevăr pentru autorul Ștefan Dima Zărnești  ”poezia, reprezintă  forma esențială de comunicare”, versurile sale fiind puternic impregnate cu o  amprentă personală, unică cu colorit propriu.

În viziunea poetului viața este un joc cu bune și cu rele, cu lumină și întuneric,cu bucurie și tristețe ”Caldă și rece la un loc/Precum sărutul apei către foc”

Pentru  autorul Ștefan Dima Zărnești definiția poetului se apropie foarte mult  de cea a  artistului care cioplește, dresează, zugrăvește și transformă urâtul în frumos, cuvântul în lumină și  iluzia în curcubeu.

Găsim în cartea ”Sărutul apei  către foc ” un laitmotiv  omniprezent,  al luminii  care pare să-l preocupe foarte mult  pe poet, dar care, face din harul poetului  o unealtă a lui Dumnezeu  ”pentru purificarea Înălțării”. ”Pentru a putea atinge culmile creației/Poetul zboară cu puterea gândului/ Unde iluminarea spirituală/Îi conferă aura Îndumnezeirii”

Textele lirice deseori foarte scurte care au  formatul unor maxime, conțin reflecții meditative care  au rolul de a dezvălui sensuri adânci.Astfel durerea, tristețea, lacrima  și plânsul  devin”motiv de Înălțare”

Gândirea filosofică și viziunea înțeleaptă a poetului  se fac puternic simțite prin versul său echilibrat care nu fluctuează în tonuri apăsate, plânsete sau țipete ci își păstrează o constantă a glasului domol, controlat, prin exprimări șoptite și bocete tăcute, murmurate, prin înțelegerea naturii  și  a tuturor legilor nescrise ale universului.

Poezia  sa este vindecătoare, este balsam pentru suflet, lumină și înălțare, pentru că  ea ”șterge lacrima de pe obrazul lumii ”

”Iubirea ura și păcatul ” în creația poetului sunt închise  cu un lacăt, a cărui cheie  este lacrima, aceasta stă ”agățată-n poarta timpului”. Motivul  lacătului și al cheii reapare în mai multe creații repetiția fiind o caracteristică a poetului  pe care o folosește ca aleasă supremație.

Metafore de o sensibilitate aparte colorează cu iscusință universul liric  ce ni-l oferă  cartea’Sărutul apei  către foc ”  Astfel întâlnim expresii precum:”altarul stelelor” , ”parfum de nemurire”, mireasa vântului”, ”pumn de vise”, ”nicovala cerului”, ”teaca unei lacrimi”, ”pădurea norilor”, ”sângele cerului” etc.

232972839_818471112170660_6148535918964083029_n (2)Poezia  autorului Ștefan Dima Zărnești  certifică câteva motive preferate care pun o amprentă în conștiința cititorului, făcându-i versul ușor identificabil:  motivul  sângelui sau al însângerării,  motivul lacrimei,  motivul luminii și al înălțării, motivul vieții și al morții, motivul trecerii timpului, motivul cuvântului, etc.

Pline de sensuri adânci ce te poartă cu gândul pe făgașul dimensiunii filozofice, versurile elegiace ale poetului Ștefan Dima Zărnești  ascund o percepție profundă a vieții, sprijinindu-se pe ”toiagul de lumină”, dar și o înțelegere lucidă a devenirii ”la școala de îngeri” ”Eternitatea este luciditatea devenirii”.(Emil Cioran)

 

Mihaela CD

TWUC, LSR, WPAC

 

 
Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

Ce mai e nou prin librărie?

AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

 

 

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.