*concurs*Frumusețea și importanța copilăriei*EXCELENT*

CONCURS COPILARIE-EXCELENT

Sectiunea: Creatii literare

 

Frumusețea și importanța copilăriei

 eseu- copilarie

Autor: Ralea Ștefania-Arina

România

 

     Copilăria, din punct de vedere teoretic, este un interval temporal ce începe cu nașterea unei ființe și se termină în momentul în care aceasta ajunge la vârsta de 18 ani. Din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai importantă perioadă a vieții, întrucât reprezintă clipa în care făptura umană își formează caracterul, bazat pe învățăturile elementare oferite de cei din jur.

     Unul dintre aspectele mele preferate legate de copilărie este senina perspectivă prin care omul privește viața la acea fragedă vârstă.

     Atunci când ființa umană este mică, nu pare a identifica pericolele și lucrurile rele din jurul său. Acest fapt se datorează lipsei de experiență a unui copil. Este evident că nu primim gândirea rațională la naștere, nici în primul an de viață, ci atunci când vom fi suficienți de maturi din punct de vedere emoțional pentru a înțelege anumite lucruri. Astfel, neavând capacitatea de a vedea răul din anumite aspecte ale realității, copilul consideră că tot ce îl înconjoară este bun, pozitiv.

     Deși această naivă perspectivă este ceva trecător și periculos dacă ființa umană o ,,păstrează” pentru o perioadă mai lungă de timp, ea simbolizează aflarea făpturii umane într-o sferă a bucuriei eterne. Atâta timp cât o persoană nu știe de existența aspectelor rele și nu are niciun fel de contact cu acestea, poate rămâne veșnic fericită. Ideea precedentă este sugerată de mesajul poeziei ,,Trei fețe”, scrisă de Lucian Blaga.

     Monologul liric debutează cu afirmația ,,Copilul râde”, fapt care ilustrează portretul unei făpturi umane, ce este cuprinsă de bucurie. De asemenea, structura lingvistică descrie imaginea obișnuită a unui copil fără experiență în raport cu părțile rele ale vieții. Astfel, tipul de ființă umană precizat anterior nu are motiv să fie trist.

     Această concluzie reiese și din lucrul pe care copilul prezentat de eul liric îl pune pe primul loc. Inversiunea ,,Înțelepciunea și iubirea mea e jocul”, ce simbolizează cuvintele unei foarte tinere făpturi umane, scot în evidență acea veșnică fericire din perioada copilăriei.

     Așa cum se poate observa, în fragmentul citat subiectul este exprimat prin substantivul comun, simplu, articulat cu articol hotărât, ,,jocul”. Prin urmare, cea mai importantă parte a existenței pentru făptura omenească la o vârstă fragedă este distracția, iar celelalte aspecte precum înțelepciunea și iubirea sunt doar niște subcategorii.

     Din preferarea jocului de către copil, reiese ideea că acesta alege să simtă unicul sentiment emanat de distracție, și anume, fericirea. Pe de altă parte, făptura umană nu pare a avea nevoie de calitatea de a fi inteligent sau de cea de a înțelege sensul profund al iubirii. Astfel, se remarcă această senină perspectivă, prin care doar sufletul nevinovat, inocent al unui copil poate privi.

     Din păcate, în ziua de azi este imposibil să trăiești într-o societate în care singurele acțiuni permise sunt cele ce au o bună influență. Prin urmare, perspectiva naivă, descrisă anterior trebuie înlocuită cu o gândire rațională, menită a ajuta făptura omenească să se descurce în viața cotidiană.

     Procesul de schimbare al modului copilăresc de a gândi într-unul matur este vizibil în ultimele patru versuri din opera blagiană, unde se conturează și celelalte două ,,fețe” ale unei persoane.

     După copilărie, ființa umană nu mai pune jocul în prim plan, ci începe a aspira la mai mult. Acest fapt este redat de segmentul discursiv ,,Tânărul cântă:/ ,,Jocul și-nțelepciunea mea-i iubirea!” ”, care înfățișează portretul unui adolescent a cărui doleanță este găsirea ,,iubirii adevărate”.

     În schimb, cea de-a treia față, bătrânul, consideră rolul înțelepciunii ca fiind cel mai important dintre cele trei. Acest lucru reiese și din secvența ,,Iubirea și jocul meu e-nțelepciunea!”, unde subiectul enunțului reprezintă o parte a existenței, ce este pusă în prim plan de către bătrân.

     În opinia mea, singurul aspect în care unica emoție prezentă este bucuria, este susținut de joc. Recunosc faptul că atât în iubire, cât și în înțelepciune există o parte de fericire, însă mai sunt și laturi triste. Spre exemplu, dragostea poate fi înșelătoare uneori, iar inteligența te poate determina să ajungi la niște concluzii de-a dreptul nostalgice, legate de anumite fragmente ale vieții. Dar în perioada copilăriei nu se pune atât de tare accent pe iubire sau înțelepciune, ci pe buna dispoziție.

     În concluzie, opera lirică ,,Trei fețe” evidențiază senina perspectivă a unui copil și indică faptul că atâta timp cât aceasta nu va fi înlocuită cu o matură cugetare, iar ființa umană nu va întâmpina aspectele negative ale realității, aceasta va fi veșnic fericită.

     Consider că momentul potrivit de a ,,transforma” încetul cu încetul gândirea copilărească a unei persoane într-una rațională este clipa în care aceasta începe a merge la grădiniță. Am ajuns la această concluzie, întrucât, aflându-se într-un loc public fără părinți, copilul se va comporta cu ceilalți așa cum a fost învățat pe parcursul anilor în care a stat acasă, alături de cei dragi. Astfel, ființei umane trebuie să i se aducă la cunoștință lucruri precum interzicerea comunicării cu persoanele străine, necesitatea unui comportament adecvat sau importanța respectului în raport cu cei din jur. De asemenea, la vârsta aceea este ideal ca un copil să afle faptul că nu toate ființele umane cu care va interacționa vor fi prietenoase. Spunându-i-se această idee, la vederea unui comportament neprietenos, batjocoritor sau răutăcios, făptura omenească nu va mai fi chiar atât de afectată.

     Într-o oră de germană, doamna profesoară puse întrebarea ,,Cine sau ce oferă unui copil conștiința, această gândire rațională, absolut necesară în viața noastră?”. Atât eu, cât și ceilalți colegi am rămas puțin pe gânduri. Niciunul dintre noi nu părea să fi auzit acea interogație până atunci. Văzând că nu primește niciun răspuns, doamna profesoară ne-a dat un exemplu din a ei viață personală, în speranța că ne va ajuta cu formularea unei concluzii pertinente.

     Relatarea cadrului didactic era despre obiceiul fiicei sale, în vârstă de trei ani, de a lua păpușile din mâna altor fete, fără a le cere voie. Observând un astfel de gest, doamna profesoară i-a explicat fiicei sale că nu este bine ceea ce face și a încercat a o convinge să renunțe la acest obicei.

     Ascultând această poveste, cu toții am ajuns la concluzia că părinții sunt cei care determină copilul a face diferența dintre bine și rău. Însă, reflectând mai bine la acea întrebare simplă la prima vedere, am realizat faptul că nu doar părinții influențează modul copiilor de a gândi, ci și întâmplările din traiul acestora.

     Îmi amintesc cu exactitate de a mea copilărie și de evenimentele ce au avut un oarecare efect asupra personalității mele. Un bun exemplu pentru afirmația precedentă este interpretat de sfârșitul primei mele zile de școală.

     Tocmai ce se terminase prima zi din clasa a I-a, iar eu eram de-a dreptul încântată de începutul unui nou capitol din viața mea. Încă de la frageda vârstă de șapte ani prezentam interes pentru literatură. Astfel, m-am decis a le arăta părinților fiecare pagină din manualul de germană primit în ziua respectivă.

     Cu toate că amândoi erau deosebit de ocupați, se străduiau a fi atenți la poveștile mele. Însă eu nu am perceput lucrurile în acest mod și nu am observat efortul părinților de a-mi asculta explicațiile în timp ce își făceau treaba, interpretând astfel întregul episod greșit. Am crezut că atât mama, cât și tata nu considerau învățătura o valoare și am încercat a ascunde pentru un timp această pasiune pentru literatură.

     Din a mea experiență, aș putea deduce faptul că după ce ființa umană începe a se ,,debarasa” de acea senină perspectivă asupra vieții, aceasta poate interpreta greșit unele întâmplări. Prin urmare, la acea fragedă vârstă rudele și persoanele apropiate făpturii omenești, ar trebui să-i explice acesteia faptul că nu toți adulții intenționează a fi răi cu ea.

     De asemenea, ar fi ideal ca persoanele ce au depășit perioada copilăriei, să încerce a se comporta cât mai frumos față de copiii din jurul lor. Am ajuns la această idee, deoarece tinerele ființe percep greșit unele lucruri, fapt dovedit și de a mea trăire, iar adulții ar trebui să-și împărtășească propria perspectivă, explicându-le copiilor că a lor interpretare este uneori antitetică realității.

     Un alt mod de ,,a mai avea grijă” de perspectiva unui copil este reprezentat de o uriașă cantitate de iubire, oferită de către ai săi părinți.

     Importanța dragostei unui părinte față de propriul copil este scoasă în relief de citatul ,,Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh; unii se înalță mai sus ca alții, însă fiecare zboară cât de bine poate. De ce să-i compari între ei? Fiecare este diferit. Fiecare este special. Fiecare este frumos!”. Fragmentul oferit anterior este des observat pe ușile spitalelor și evidențiază faptul că indiferent de defectul cu care o ființă s-ar putea naște, aceasta trebuie neapărat iubită și îngrijită.

     Foarte interesant mi se pare repetiția pronumelui nehotărât din propozițiile afirmative ,,Fiecare este diferit.”, ,,Fiecare este special.” și ,,Fiecare este frumos.”. Utilizând această valoare morfologică, autorul anonim al citatului pare a dori să accentueze ideea că fiecare are talentul său, a sa latură impresionantă, o voce care merită să fie auzită. Iar un simplu defect fizic nu ar trebui să stea în calea fericirii unui copil sau să-l împiedice a-și exprima gândurile, ideile și sentimentele.

     Comparația ,,Copiii sunt ca fluturii care zboară în văzduh” completează concluzia formulată anterior, arătând că fiecare mică făptură umană de pe lumea aceasta este un fluture, o creație plină de culori, menită a însenina și a umple de voioșie sufletele celor din jur.

     Pentru mine structura ,,în văzduh” are, de asemenea, un sens conotativ, făcând astfel aluzie la întregul univers, care fără speranța, bucuria și inocența unui copil ar fi oarecum ,,inutil”, sec din punct de vedere emoțional.

     Astfel, părinții ar trebui să-și îndrăgească fiii și fiicele și să nu îi compare cu alții, întrucât a fi tu însuți este superior ideii de a fi perfect. Nu este necesar ca personalitatea unui copil să fie schimbată doar din dorința părintelui de a avea un urmaș ideal. Toate făpturile sunt excelente în propriul fel și fiecare joacă un rol important în mărețul plan divin.

     Susțin faptul că întâmplările din viața unei persoane îi formează, în general, caracterul. Însă comportamentul părinților față de proprii copii poate influența personalitatea acestora prin diverse metode. Spre exemplu, adultul și-ar putea sprijini copilul, fiindu-i alături într-o situație mai dificilă sau dovedindu-i că a sa iubire pentru acesta este și va fi mereu necondiționată.

     Așadar, consider că în frumoasele momente ale copilăriei, făptura umană își construiește o unică personalitate, bazată pe ale sale trăiri și eventual influențată de prezența părinților. Prin urmare, trecerea de la copilărie la viața de adult semnifică transformarea unei firi fragile, inocente și cu o senină perspectivă într-o persoană matură, rațională. Pe deasupra, recomand ca fiecare ființă să se bucure din plin de această încântătoare perioadă, întrucât așa cum afirmă și Mark Twain, ,,un copilaş este un înger ale cărui aripi descresc pe măsură ce picioarele îi cresc”.

 

 

ABONAMENT ELECTRONIC(eBook) pe un an /4 numere

ABONAMENT ELECTRONIC 4 numere/an .Revista de colectie aduna in paginile sale literatura, arta , articole si evenimente culturale. Primesti prin email in format pdf fiecare număr al revistei timp de un an pentru numai 20 dolari canadieni.

C$20,00

2 gânduri despre „*concurs*Frumusețea și importanța copilăriei*EXCELENT*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.