Măiestria de a stârni emoții-Lacrimioara Iva -recenzie-Nora, in cautare identitatii-Mara Popescu Vasilca

 

Nora_Coperta_publicata-5-mai-2020-_2_

Măiestria de a stârni emoții

de Lăcrimioara Iva 

 
28577351_10211646703067410_7548489183830715418_n”Nora” m-a captivat datorită măiestriei autoarei de a stârni emoții. Uneori cuvintele nu sunt suficiente pentru a le stârni. Și atunci avem nevoie de sunete, culori, forme, miros: stropi de ploaie, un tango, o vioară, o tartă  cu pere și șerbet de vin fiert, clinchet de pahare, fermoarul unei rochii tras încet, excitant de încet, foșnet de lenjerie de mătase…
Maria Popescu-Vasilca analizează cu măiestrie sentimente, emoții și surprize într-o succesiune de transformări și prezintă caracterul Norei  printr-un limbaj fluent și clar.
Valorile care aparțin sufletului uman sunt descrise și dezvoltate cu mare sensibilitate până la punctul în care de la paginile scrise trec încet-încet la inima cititorului.
Toți suntem unici, avem acel ceva aparte în modul în care gândim, ne mișcăm, suferim, iubim, spunem, muncim, ascultăm, zâmbim, comunicăm, visăm…Suntem unici și imperfecți. ”Nora” Mariei Popescu-Vasilca este atât de imperfect de umană încât devine reală. Iubirea acesteia are mai multe forme! Toate formele sale sunt rezultatul a ceea ce aceasta are în interior, fiecare dorință și fiecare lipsă îi modelează modul de a iubi. 
Autoarea evidențiază comportamentul Norei și ne impulsionează să facem o călătorie în interiorul nostru, să ne ascultăm, să ne înțelegem și să ne facem timp pentru a ne lăsa gândurile să curgă.. Abia după o călătorie interioară vom reuși să înțelegem  comportamentul acesteia.
Nora este o femeie  fermecătoare, al cărei comportament nu este ușor de clasificat, ceea ce ridică spontan mai multe întrebări. Cine este Nora? Ce o bântuie? Este o victimă, o femeie tulburată, cu o minte fragilă și rănită? Nora este afectată de sindromul Burnout? Va putea protagonista noastră să înțeleagă ceva mai mult despre viață, despre dragoste și despre ea însăși?
În viața unui cuplu, uneori, se întâmplă ca pasiunea și emoția de la început să dispară, lăsând loc rutinei, chiar și în dormitor.
Nora și Valentin vor reuși să iasă din rutină? Vor găsi vreo modalitate de a-și salva căsnicia? Vor reuși să reaprindă flacăra pasiunii?
Cu siguranță Maria Popescu-Vasilca oferă cititorului o experiență  plină de surprize și emoții. ”Nora” este o carte despre trăiri, despre puterea de a-ți schimba interiorul pentru a deveni și a te simți împlinit!
Autoarea  reușește cu un stil fluid să ne facă să ne identificăm cu traseele parcurse de inima Norei, lăsându-ne să păstrăm vie speranța că, în final, fiecare tip de dragoste poate fi trăit în mod liber.
Lumea Norei este lume de afecțiune și suferință alternativă, decizii de luat și un concept de clarificat. Oare este întotdeauna corect să urmezi ceea ce poruncește inima sau este mai bine să lași rațiunea să prevaleze?
Un roman delicat, însă în același timp capabil să transmită un puternic un mesaj de schimbare, de maturizare și speranță.
Pentru relația fierbine cu Liviu, Nora dă vina pe vioara acestuia.
”Vioara e vinovată. A stârnit în mine vibrație, ea mă face să sufăr, să cad în
visare, să fiu în brațele lui, acum. Dar ce mai contează, lumea mea e plină de
păcate. Nu am vrut să pornesc pe drumul ăsta, dar l-am simțit. Am reușit să
mă hotărăsc să fac ce simt.” Nora reușește Să „investigheze” toate fațetele – dragostea, pasiunea, dorința, sexualitatea, durerea, gândul, obsesia – și să exploreze formele erotismului, de la cele mai simbolice și aluzive reprezentări la cele mai provocatoare.
Întâlnirea cu  cu Paul, un gigolo fascinant, va fi benefică pentru Nora? O va ajuta acesta să se maturizeze, să își găsească identitatea?
”-Ascultă, eu sunt măritată. Soțul meu e medic. Eu sunt farmacistă. Nu ne
lipsește nimic. Avem o relație decentă și mulțumitoare din punct de vedere
social. Dar, vezi tu, nu prea știu cum să-ți explic. Tu, care ești expert, poate
că poți să mă ajuți să mă identific. Nu prea știu de ce vreau mereu să fiu
curtată de bărbați. Adică știu, așa sunt eu…!
Ce l-a împins pe Emil să se apropie de Nora? A simțit că aceasta are nevoie de ajutor. O să -i ofere ajutorul? Vor fi fericiți împreună? Va fi doar o relație pasageră?
”Simt cum mă dorește, așa obraznică și imprevizibilă, îndrăzneață, cu simțul umorului,
perfectă pentru un bărbat care aștepta să cunoască o femeie care să-l ajute să
se deconecteze, să revină la normal, să iasă din hainele consulului, să fie iar
bărbat, curtezan, iubit și tot ce mai vrea năzbâtia din brațele lui. Am râs cu
lacrimi. Suntem fericiți, liberi, ne sărutăm.”
Un secret divulgat după ani și ani de către Gabriela, mama Norei, va schimba destine?  Gabriela va avea puterea să ierte sau îi va da vieții un nou curs alături de Zoli,  prima ei iubire?
”Nora” este un roman de o profunzime aparte, bine scris și bine conceput, care, deși pare o carte exclusiv feminină, este de fapt o carte adresată tuturor.
Sentimentele, vicisitudinile legate de existență, fac din această carte o lectură plăcută, relaxantă și în același timp instructivă, care ne determină să ne punem întrebări despre noi înșine și  comportamentele noastre.
Maria Popescu-Vasilca a dat viață unui roman  care implică și stimulează curiozitatea de a afla mai multe despre iubire și forța acesteia de-a schimba caractere, despre erotismul femeii și ridicarea acestuia nivel de artă.
Maria Popescu-Vasilca transmite emoții, uneori emoții  care fac ochii să strălucească, alteori emoții care ating inima.
La sfârșitul lecturii acestui roman de dragoste, am impresia că Nora este o prietenă și împreună cu ea am împărtășit o bucată de viață, multe lacrimi, însă și multe zâmbete. Nu este de mirare de ce inimile noastre s-au contopit și au format o singură inimă. Nu este de mirare!
                                  Lăcrimioara Iva
scriitoare, poetă, membru al Uniunii Scriitorilor din România,
redactor șef la Magazin critic și Cutezător, președine Euro Education Sardinia.
 

Mai citeste : 

Recenzie de Emanuela Istrate ”Nora, în căutarea identității” de Mara Popescu-Vasilca

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

AURELIA RÎNJEA-Recenzia romanului  BIANCA, PRINTRE CASTELE DE NISIP al scriitoarei MARA POPESCU – VASILCA

Invitatie -antologia GALAXY -ECOURI LITERARE ROMANESTI

QUATRO-Daruieste-i inimii tale bucurie! -in format TIPARIT (softcover)

Cumpara cele PATRU ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ‘Pasi de catifea(250 pag)”,”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format electronic si daruieste-i inimii tale bucurie! Comanda acum la pret promotiona,l inainte de lansare, pachetul QUATRO [990 pagini] in format TIPARIT [in valoare de 150 $] la numai 130$!

130,00 CAD

Dialog Peste Ocean FORMAT TIPATIT(softcover)

Cartea Dialog peste ocean a autoarilor Mihaela CD si Trandafir Simpetru vine sa confirme inca o data universalitatea dialogului literar dincolo de orice distante geografice.Cele 200 pagini va vor purta pe valurile lirice inspumate ale eternei teme: iubirea! Comanda acum cartea DIALOG PESTE OCEAN fiecare carte este insotita de un semn de carte din partea autoarilor

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.