BRAȘOVUL – NOD DE CULTURA FOSFORESCENTĂ

thumbnail (33)

Georgeta BLENDEA-ZAMFIR

BRAȘOVUL – NOD DE CULTURA FOSFORESCENTĂ

La Centrul de Afaceri CATTIA, Brașov, veți avea o surpriză extraordinară de a vedea o expoziție de excepție Byblos, care vine din greacă și înseamnă papirus. Însuflețit de o mare evlavie si inspirație culturală, d-nul Valentin Bota, cu o muncă enormă, a deschis o expoziție, din care, energia culturii universale, se degajă din plin. În săli mari de expoziție, cu explicațiile organizatorului, aveți ocazia de a parcurge paginiile inspirate din cultura cristică; aceasta a alimentat întreaga umanitate. Mari pictori ca Tinttoreto, Rubens, Michellangelo, etc., au însuflețit opera lor cu imagini religioase.

În prima sală, d-nul Valentin Bota, ne prezintă sistemul nostru solar cu toate planetele, prin mecanisme din care răzbat lumini si culori. Soarele, magnificul generator de viață, Terra, Luna, simbolul curentului romantic, sunt prezentate ingenios. N-am fost niciodată negatoarea teoriei darwiniste. Evoluția a existat. Dar omul a fost creat de puterea divina care comunică prin muzica sferelor, cu noi. Ne aflăm in expoziție, in fața omului, această multitudine mirifică, de celule si infinita alcatuire sufletească. In zeci de volume, in sala a doua, ni se prezintă Biblia de la prima apariție pe papirus, apoi pe pergament, până la apariția tiparului. Munca migaloasă privind numărarea cuvintelor, a literelor, în vederea de a nu apărea nici o ștersătură, relevă această întreprindere, formidabilă a lucrului perfect executat.

Biblii în toate limbile pământului, din toate țările lumii au fost expuse, in vitrinele strălucitoare. Ni se relevă cele zece porunci si ne amintim de magnifica lucrare a lui Sigmund Freud “Studii despre literatură si artă” în care autorul prezintă statura lui Michellangelo, în care este înfațisat Moise, care aruncă tablele legii.

Uimitoare Biblii în format foarte mic, chiar minuscule, care nu pot fi citite decât la microscop, apar ca niște minuni omenești. Cruciulița din titan cu un pătrățel, cu un timbru pe care este Biblia, a fost plasată de astronauți pe Lună.

Ajungem lângă pian și într-un moment artistic, d-nul Valentin Bota ne prezintă cu vocea lui, foarte frumoasă, un cântec religios.        Vitrine întregi din biblioteca vastă a acestui domn, care cu puterea divină a reușit să organizeze această expoziție, sunt prezentate in continuare. Toată lumea crede că apocalipsa prezintă sfârșitul lumii.  Dimpotrivă așa cum știu toate religiile lumii de pe mapamond, va veni un timp al paradisului pierdut.

Reintoarcerea o cred posibilă așa cum și în cultură s-a revenit mereu. Renașterea este o reluare a antichității pe mai largi coordonate. În lumea noastră, atât de frivolă, în care prostituția, ura, crima, etc, sunt preponderente, oamenii nu mai știu să-și măsoare faptele bune. O cinematografie plină de lupte, bătăi, crime, realizează o educație a sângelui.

„Homo homini lupus ”

Privesc uimită în parc la copiii, care toți au arme, se joacă doar în spiritul filmelor pe care le văd în mass media. O carte enormă scrisă cu linii chirilice ne stă înfățișată cu însemnările celor care au citit-o, cu anii în care au citit-o.

O altă Biblie în latinește, atrage atenția prin masivitatea ei. Câtă cultură avea omul de rand? Astăzi, când rar mai deschidem o carte, prinși fiind de tehnologia modernă, a pătrunde în universul biblic, cel care a stat la baza fundamentului sufletului omenesc, avem o revelație.

„Omul sfințește locul“

Domnul Valentin Bota ne-a entuziasmat, prin munca enormă pe care a depus-o cu colaboratorii săi, de a organiza această expoziție deschisă până la sfârșitul lunii. Ies afară în acestă zi de toamnă, în care multitudinea de culori se întrepătrunde. În depărtare este Tâmpa (ce odioasă denumire). Numele adevărat este Tempus. Mă impresionează multitudinea de curcubeu a razelor soarelui. Soarele, ochiul lui Dumnezeu, îmi încălzește inima emoționată de vederea a atâtor minunății, care ascund adevăruri esențiale ale umanitătii.

–––––––––––––                                                                                            

Georgeta BLENDEA-ZAMFIR

Brașov, 14 octombrie 2021

Mai citeste

Vasile Bele-DESPRE REVISTA NR 6/2021

despre Dialog Peste Ocean… recenzie *prof Victor Manole

Despre cartea Pasi de catifea

Invitatie -antologia GALAXY -ECOURI LITERARE ROMANESTI

Revista TIPARITA nr 6/2021 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 6 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!

15,00 CAD

QUATRO-Daruieste-i inimii tale bucurie! -in format TIPARIT (softcover)

Cumpara cele PATRU ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ‘Pasi de catifea(250 pag)”,”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format electronic si daruieste-i inimii tale bucurie! Comanda acum la pret promotiona,l inainte de lansare, pachetul QUATRO [990 pagini] in format TIPARIT [in valoare de 150 $] la numai 130$!

130,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.