Crizanteme la Craiova-Concertul “Tinerețea Romanței”…

thumbnail (2)

Crizanteme la Craiova

Concertul “Tinerețea Romanței”…

                    Duminică, într-o însorită zi de toamnă, șoaptele romanțelor s-au auzit în inima Olteniei, în orașul meu natal, Craiova….Cetatea – atât de sugestiv numită- a Băniei… într-un concert ce  face parte din Programul Naţional „Tinerețea Romanţei”, asociat Festivalului „Crizantema de aur”, ediția a 54-a.  Seria de concerte din marile orașe ale pământului românesc îndrăgostit de romanță a început la Deva în data de 3 noiembrie, a poposit la Craiova în 14 noiembrie și va continua în orașele Constanța, Brașov, Iași, Chișinău în perioada următoare.

                   Concertul, organizat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte,  în colaborare cu Opera Română Craiova , s-a desfăşurat într-o elegantă ambianță scenografică în sala Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a beneficiat de patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO .

thumbnail (1)

                    Repetițiile de sâmbătă, ziua premergătoare concertului, cu orchestra Operei Române Craiova mi-au răscolit sufletul, pentru că în urmă cu 40 de ani, pașii elevei de liceu ce eram, răsunau des pe culoarele operei, corp de clădire încorporat în clădirea Colegiului meu Carol 1 (pe atunci Nicolae Bălcescu).

                    A fost o mare, uriașă bucurie și deopotrivă o onoare, să fiu parte din această poveste, alături de artiști și soliști de primă mână ai scenei românești.

                   Îi salut și-i îmbrățișez pe toți, Alina Huțu ( câștigătoarea Trofeului „Crizantema de Aur” ediția 2020, secțiunea interpretare, anul acesta interpreta care a adus atâta căldură romanței semnate de compozitorul Bela Andrasi, pe versurile mele „O mie de cuvinte”, melodie ce a obținut Premiul „Cetatea Romanței”, solistă în Ansamblul „Rapsozii Botoșaniului”), Ana Maria Donose ( soprană, solista Operei Naționale Române Iași, o prezență luminoasă, de numele căreia mă leagă amintiri răscolitoare, fiind rudă cu maestrul meu , muzicologul Vasile Donose), tânărul bariton de la „Opera Națională” din Cluj Napoca, Samuel Barani(câștigătorul Trofeului Crizantema de Aur 2019, secțiunea interpretare) și de baritonul din Corul „Operei Timișoara”, lector universitar dr. la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara, Darius Divian Iordănescu(câștigătorul  premiului 2 la interpretare, anul acesta, ediția 54, Crizantema de Aur). Îi admir și le prețuiesc prietenia în scenă și în afara ei.

thumbnail (4)

                      Vreau să acord mulțumiri speciale Alinei Mavrodin Vasiliu, colegă de scenă de peste 35 de ani, interpretă de o sensibilitate aparte a romanței, cea care ține cu dăruire și implicare extrem de asumată, frâiele festivalului „Crizantema de Aur”. Despre Alina, oricât aș povesti, tot ar fi puțin față de cât merită această femeie caldă și determinată să impună și să păstreze romanța pe scena românească, înconjurându-se an de an numai artiști și muzicologi de calibru, luându-și parteneri serioși în organizarea festivalului, a concertelor conexe de după festival și parteneri media de primă mână. Alina Mavrodin a venit de la Târgoviște sâmbătă seara cu toate merele de pe dealurile frumoasei zone unde locuiește, cu daruri pentru noi toți, cu partiturile tuturor artiștilor asupra sa, cu ochii lucind de bucuria împlinirii, cu o vorbă bună pentru fiecare. Este mai mult decât „motorul” foarte bine pus la punct al acestor manifestări. Este „crizantema” noastră de aur…

                 Eleganța şi rafinamentul interpretărilor artiștilor enumerați mai sus, au fost puse în valoare de acompaniamentul asigurat cu profesionalism și multă dedicare de Orchestra de cameră a Operei Române Craiova, sub bagheta maestrului dirijor Lucian Vlădescu. Deosebit de apreciate au fost și momentele sensibile „Poeme printre romanțe”, susținute de actrița Edith Mag și de harpista Cristina Munteanu, omagiind patrimoniul poetic și muzical al Romanței.

thumbnail (5)

                  Prezentarea de excepție a concertului de duminică de la Craiova, a fost realizată de Ivona Stănculeasa, consilier artistic – ea însăși un artist deosebit de rafinat – al Operei Române din Craiova.

                  În seara concertului, l-am cunoscut personal și pe Directorul Operei Române Craiova, un profesionist desăvârșit, care an de an, sprijină romanța românească, prin prezența sa fie în juriul festivalului, fie alături de instituția pe care o păstorește, fiind gaza acestor concerte .

                 Am în suflet, un munte de bucurii pe care le-am adunat la concertul de duminică de la Craiova. Au fost în sală prieteni dragi(un mare mulțumesc Feli Șerban, Daniela Onofrei), foști colegi, rude, public iubitor de romanță, personalități ale urbei noastre dragi.

thumbnail (3)

                   Nu e puțin lucru pentru un artist care vine din zona pop-rock , să se simtă înconjurată de atâta dragoste și prietenie interpretând romanță (romanță despre care am mai spu , mi-a fost atât de firesc și definitiv inoculată în suflet, încât anul acesta m-am încumetat să și particip cu o compoziție proprie la secțiunea de creație, ba chiar să mă întorc acasă cu un premiu ).

                   Poate acum, în acest ceas al vieții mele de artist rebel, este momentul cel mai bun, ca să îmbrac o rochie lungă și să cânt romanță. Poate crezurile mele artistice s-au copt și au rodit în romanță. Sau poate, totul se întâmplă, numai pentru că Dumnezeu, așa cum rânduiește EL și numai EL lucrurile, are cu mine planuri la care nu am îndrăznit niciodată să visez.

Despre orice ar fi vorba, mă bucur să fiu atât de prezentă  în viața mea, cu vorba, cu gândul, cu fapta…

                          Tinerețea romanței e veșnică, se spune! Și ne unește !

Camelia Florescu

Mai citeste: 

Camelia Florescu  strălucind pe scena  Festivalului  ”Crizantema  de Aur” 2021

Camelia Florescu laureata a Galei Artelor Editia a 2-a

Despre autoarea:Camelia Florescu

Recitari, emisiuni si melodii: Camelia Florescu

7-carti-2

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Un gând despre „Crizanteme la Craiova-Concertul “Tinerețea Romanței”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.