Unchiul Carol

final CATIA

Unchiul Carol

 

fragment din romanul Catia, Gustul Amar al Trădării

Mara Popescu-Vasilca

Era o iarnă geroasă a anului 1910, nu prea știu în ce lună, eram prea mic ca să-mi mai amintesc. Mă ascunsesem sub o tarabă din piață. Acolo veneau dimineața țăranii cu câte ceva de vânzare și îmi mai dădeau și mie un colț de pâine, o cană cu lapte. De data asta se adunase mai multă lume în jurul meu. Știau că sunt al nimănui, dar nu știau dacă mă pierdusem sau dacă părinții mei mai erau în viață. Printre toți curioșii văd că se îndreaptă spre la mine un om îmbrăcat în uniformă militară, cu caschetă și mănuși albe, asta nu am să uit niciodată.

-Ce-i oameni buni? De ce stați adunați aici?

-Ne uităm la micuțul ăsta aproape degerat. Îl găsim dimineața aici zgribulit și vai de el, îi spuse negustorul de la taraba sub care stăteam. Eu tremuram de frig și de frică. Nu înțelegeam mare lucru. Văd că omul în uniformă se descheie la manta, se apleacă, mă ridică de sub tarabă și mă pune în picioare pe tejghea. Apoi mă ia în brațe, aproape de pieptul lui cald și mă înfășoară ținându-mă strâns.

Asta nu se uită. Nu se poate uita căldura lui trupească, dar mai ales cea sufletească. Lui, un militar care s-a înduioșat când m-a văzut desculț și zdrențuit, nu i-a fost frică că-l murdăresc pe uniformă. Atunci când eram în brațele lui, am simțit că sunt salvat, că nu mai sunt orfan.

-Oameni buni, o să-l duc la unitate. Dacă întreabă cineva de el să spuneți că e la Unitatea de Infanterie și că l-a luat Colonelul Brânzei. Bate din călcâie, duce mâna la caschetă, îi salută pe cei prezenți. Se întoarce și mă duce la mașina care-l aștepta puțin mai departe.

Eu aveam vreo cinci ani. Eram singur, flămând, murdar, al nimănui. Erau timpurile grele, de doliu de după îngrozitorul război mondial din anii 1914-1919, care luase viața a milioane și milioane de oameni în toată Europa. Muriseră nu numai soldați, dar și mulți civili, bătrâni și tineri, femei, bărbați și copii, săraci și bogați. Îi secerase nu numai violența războiului, dar și înfricoșătoarea gripă spaniolă. Boală fără leac, pedeapsa lui Dumnezeu pentru păcatele comise de umanitate împotriva ei însăși.

***

MPV-Dragostea2 (2)

Toate cărțile Marei Popescu Vasilca  au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Google play, Apple – book,  Barnes & Noble. Este suficient sa  dați o căutare  scriind numele autoarei Mara Popescu -Vasilca și veți găsi  cărțile sale în format electronic!

Mai citeste: 

Creații literare- Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune

În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul  editorului

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.