vizita lui Mircea

final CATIA

fragment din romanul Catia, Gustul Amar al Trădării

Mara Popescu-Vasilca

Mă pregătesc pentru vizita lui Mircea de la ora două. Sunt liniştită şi încrezătoare. Îmbrac un pantalon subţire, de vară, alb, cu un tricou scurt până în talie de culoarea măslinei verzi, deschis. Intru în sufragerie unde era pregătită masa pentru vizitator. Mătușa Ileana mă trimite să cumpăr cafea. Chiar la colțul blocului era o alimentară cu de toate.

Îmi pun sandalele, sunt în faţa uşii, tuşica vine cu banii şi îmi spuse să cumpăr cafea boabe.  Deschid uşa şi o zbughesc pe scări ca o căprioară, scăpasem de privirile curioase şi mai ales de teama că vor începe din nou discuţia despre el. Contactul cu animaţia străzii îmi dă o stare pozitivă. Strada e plină de oameni, care mai de care mai curioşi, unii îngânduraţi, cu sacoşe, alții cu flori, cu pachete, cu copii, cu câini. O doamnă avea un căţel într-un cărucior de copil. Mă uit curioasă. Ajung în faţa vitrinelor, mă tot uitam să văd cum sunt, îmi place de mine, nu mă mai gândesc la nimeni şi la nimic. Intru în magazin, iau un coş roşu şi încep să colind printre rafturi. Mă opresc în faţa unuia plin cu ciocolată, voiam să cumpăr una amăruie numai bună, dimineaţa, la cafea. Apoi mă îndrept spre sectorul unde era cafeaua. Acolo se putea ajunge și cu ochii închiși. Mirosea de departe a cafea prăjită proaspăt. De acolo se văd cele patru case de marcat, de la ieşirea din magazin. Îmi arunc privirea spre una care era chiar aproape, în dreptul meu, aşa la vreo şase metri. La casa cu numărul doi văd un tip înalt, pletos, cu un căruţ cu multe cumpărături şi cu o tipă lângă el, pe care o ținea prietenește, de umăr. Înlemnesc, părea că este Mircea. Ies de după raft şi mă postez în faţa lor. Da, era el, nu-mi vine să cred. Când m-a văzut, a luat mâna imediat de pe umărul tipei şi a început să-şi caute portofelul agitat şi încurcat. Se schimbase la faţă. Nu se aştepta la așa ceva.

Ies în faţa magazinului. Aştept să iasă. Cum m-a văzut, îi spune ceva tipei cu care era și care plecă. El vine spre mine.

-Bună, Catia! Ce faci tu aici?

-Cumpăr cafea! îi răspund îmbufnată. Te rog să nu îndrăzneşti să mai vii astăzi în vizită. Vizita e anulată. Ai înţeles?

-Aşteaptă, Catia, e doar o cunoştinţă, ce crezi că am ceva cu ea? E o fostă colegă de liceu o cheamă Tina.

“Da”, mă gândesc, “şi îi plăteşti cumpărăturile. Da’ proastă mă mai crezi!” Drept este că, între timp, tipa plecase cu maşina, auzisem doar că a demarat nervos, fără să se uite spre noi. El, uşurat, a început să-mi spună verzi şi uscate. Eu nu mai ştiam ce să mai cred. Oricum, intru din nou în magazin, cumpăr cafeaua şi ies crezând că a plecat. Fac câţiva paşi. El mă ajunge din urmă, mă prinde de mână, mă ia în braţe şi mă sărută direct pe gură, scurt, bum! Eu eram ca o curcă beată. Mă lasă din braţe, mă strânge lângă el şi începe să-mi spună, că o fi, că o împărţi, eu nu mai înţeleg nimic. A făcut ce a făcut şi am crezut tot ce mi-a spus până când am ajuns în faţa blocului. Aşa că vizita a rămas valabilă la ora stabilită.

Cum ajung în casă, mătuşa Ileana ia punga cu cafea, o desface şi pune în râşniţă câteva linguri din boabele parfumate, pe care le adusesem. În apartament se împrăștie repede un miros divin, de cafea râşniță proaspăt, “licoarea dragostei” mă gândesc, nimeni nu poate refuza o cafea. Se vede că sunt răvăşită şi că ceva se întâmplase, dar nu mă întreabă niciunul nimic. Am băut cafeaua în sfânta linişte. Când am terminat-o, tuşica îmi ia ceaşca şi o întoarce cu gura în jos pe farfurioara din faţa ei. O învârte de câteva ori şi bolborosește ceva ce numai ea ştie ce.

-Gândeşte-te la ceva, îmi spune.

Nu prea ştia să ghicească, le mai nimerea din când în când. Pun degetul pe fundul ceştii şi gândul se îndreptă spre el. Oare cine e? Ce vrea de la mine? Mă gândesc cu groază poate că vede că m-am întâlnit cu Mircea în magazin. Dar mă liniştesc, că doar nu vede până acolo.

-Dă-mi ceaşca! O întoarce, face ochii mici, o îndepărtează, apoi o apropie din nou, o analizează cu atenţie. După o pauză începe să spună ce vede. „Acu e acu, să vezi că ştie că el era cu alta la alimentară,” îmi vine repede în gând.

-Draga mea, tu eşti aici la centru şi lângă tine este o persoană care are un ochi mare în frunte.

-Ciclopul Polifem, mâncătorul de oameni, se grăbește unchiul Carol să completeze râzând în barbă şi iese pe balcon.

Tușica continuă netulburată.

-Şi mai are în loc de mâini, tentacule, ca o caracatiţă. Ai două obstacole, unul la drum şi altul în casă. Aici văd un pod pe care eşti tu chiar la mijloc. Primul obstacol este în faţa multor persoane care te privesc şi aşteaptă de la tine un răspuns. Al doilea nu se vede prea clar, oricum sunt multe semne de întrebare.

Între timp, unchiul vine înapoi să ia un pahar cu apă, dar voia să mai tragă cu urechea ce mai spune nevastă-sa.

***

MPV-Dragostea2 (2)

Toate cărțile Marei Popescu Vasilca  au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Google play, Apple – book,  Barnes & Noble. Este suficient sa  dați o căutare  scriind numele autoarei Mara Popescu -Vasilca și veți găsi  cărțile sale în format electronic!

Mai citeste: 

Creații literare- Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune

În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul  editorului

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.