Mihaela CD -Iubirea, mai presus de toate-recenzie ”Catia, gustul amar al tradarii”

final CATIA

Iubirea, mai presus de toate

  

Romanul ”Catia, gustul amar al trădării” este unul dintre romanele bine cunoscutei scriitoare  canadiene de origine română  Mara Popescu -Vasilca  care face parte din colecția romanelor de dragoste : ”Dragostea, arză-o-ar focul”  o ediție    corectată, adăugită și reeditată la editura Globart Universum  din Montreal, Canada, 2022.

Așa cum ne-a obișnuit  scriitoarea Mara Popescu-Vasilca în  romanele sale,  aceasta prezintă  diverse aspecte ale vieții  creând personaje inspirate din viața reală,  care trec prin perioade extrem de interesante și palpitante ale vieții  cu greșeli  pe care și le asumă și care vor  influența  parcursul  acestora.

Cartea ”Catia, gustul amar al trădării” este o  poveste  tristă a unei femei care  gustă din amarul vieții trecând prin  perioade grele, crezând  că a găsit iubirea, dragostea și fericirea adevărată urmate  apoi de perioade de deznădejde, neîncredere, trădare și pelin.

Felul în care autoarea ne prezintă  povestea printr-o destăinuire narativă, cu ajutorul unui alt personal Paula care este cea mai bună prietenă a Catiei și cu care nu s-a văzut de mult timp, punându-și  la zi cele întâmplate în  perioada  cât nu s-au văzut,  face ca cititorul să aibă acces la  istoria acestei femei de la prima mână, fără intermediari,  la persoana întâi, ceea ce face  legătura cu cititorul mai solidă și mai  interesantă.

Un alt aspect interesant este franchețea cu care sunt redate faptele, lucru întâlnit în toate romanele  autoarei, care  face din aceasta un scriitor al realității oricât de dură ar părea aceasta, al adevărului spus verde în față fără menajamente astfel  oferind cititorului șansa la a reflecta și a înțelege  el singur modul în care a judecat personajul respectiv într-un anume moment în luarea anumitor decizii.

Deși subiectul romanului este total diferit față de celelalte romane el are un punct comun care  reprezintă epicentrul romanelor Marei Popescu -Vasilca și anume  căutarea fericirii, căutarea iubirii  plenare care te împlinește și care te ajută să înflorești și să rodești asemeni unui pom.

Un alt punct comun al romanelor Marei Popescu -Vasilca  îl reprezintă  greșelile pe care le fac personajele sale în alegerea partenerilor ce se dovedesc nepotriviți  în mare parte și  modul în care prezintă  cititorului aceste greșeli ale tinereții personajelor  fără să le acuze ci lăsând cititorului  șansa să  aleagă și să vadă ambele fețe ale medaliei, să discearnă singur dacă  e bine sau nu cum au procedat.

Deseori confuzia între dragostea carnală și iubirea profundă și adevărata duce la  rezultate dezastruoase care nu  aduc armonie și clădirea unui  cuplu solid lucru evident  arătat în romanele  Marei Popescu -Vasilca.Prin acestea, scriitoarea oferă lecții subtile  de viață  cititorului arătându-i cum să nu facă și unde poate greși în viață.

Modul în care  scriitoarea face referire la divinitate ne arată legătură strânsă cu credința-n Dumnezeu , un alt aspect pe care îl vom întâlni în toate romanele sale și care dorește să inducă subtil  ideea că atunci când suntem la ananghie toți facem apel la ajutorul divin, toți închinăm o rugă  o cerere de ajutor de luminare pe calea adevărului și a pocăinței.

Greșelile pe care le face Catia în viața sa  sunt asumate și recunoscute în fața prietenei sale Paula  care este un  personaj din altă carte a Marei Popescu- Vasilca,” Paula, împlinire târzie”  un personaj care  este la fel în căutarea  fericirii, a dragostei a căminului  plin de armonie , a stabilității  înfloritoare și care  și ea a trecut prin  diverse experiențe și încercări ale vieții.

Deși sunt prietene  și au crescut împreună în același cartier parcursul vieților lor este diferit  însă tocmai acest aspect  foarte interesant  atrage cititorul și îl  invită să citească și  povestea Paulei  din romanul ”Paula împlinire târzie” oferindu-i în acest fel o continuitate a  istoriilor de viață ale acestor două femei interesante, Paula și Catia.

Fără a dori să dezvăluie cititorilor povestea  romanului, lăsându-i să o descopere singuri, aș vrea să  punctez un  alt aspect interesant al romanului și anume că  iubirea de mamă  este evidențiată la fel ca și în romanul ”Ursula o mamă judecată de copii” unde  se arată la fel ca și în acest roman că dragostea mamei trece dincolo de dragostea și iubirea pentru orice bărbat, este o dragoste  mai presus decât  orice greutăți  pe care le întâlnește în viață  iar maternitatea  ca și o  ancora  oferită de Dumnezeu  acestor femei, le  ancorează în credință și le face mai puternice decât erau înainte de a  deveni mame.

Catia  trece prin gările vieții  ca un tren care oprește în stații dar merge mai departe, chiar dacă încărcătura  în vagoane crește,  anumite personaje coboară din tren dar urcă altele,  se nasc patru copii și responsabilitățile cresc dar acestea nu o sperie din contră o fac mai puternică.

Foarte interesant și sentimental este finalul cărții în care Catia trimite scrisori fiecărui copil mărturisind cine este tatăl lor, dând câteva detalii  și unde pot fi aceștia găsiți și cerându-le iertare copiilor ca un semn al  descărcării sufletului, un mod de  eliberare de păcat și de eliberare de niște secrete grele pe care le purta în suflet.

”Catia, gustul amar al trădării” este o carte despre căutare, despre greșeli, despre trădare și  iertare, despre durere fizică și psihică, despre răni adânci  și despre pocăință, totul în numele iubirii. O carte cu  valențe psihologice  ce te poartă pe meandrele nebănuite ale sufletului unei femei.

Felicitări autoarei Mara Popescu -Vasilca , ctitor de personaje complexe  ce  lasă în urma sa lecții de viață și învățături interesante cititorilor români din lumea întreagă.Mihaela CD - MARE

Mihaela CD

Membru al Ligii Scriitorilor Români

Membru al Uniunii Scriitorilor din Canada

Președinte al World Poets Association filiala Canada

Mai citește: 

Mihaela CD -recenzie-Singurătatea poetului în cartea Păpușarul,  de Aurelia Rînjea

Mihaela CD*Trǎdarea sufletului prin compromisurile vieții-RECENZIE-Străinii de Mara Popescu Vasilca    

Mihaela CD -recenzie-Miracolul poeziei-recenzie-PRIMA IUBIRE, POEZIA de Aurelia Rînjea

Mihaela CD -Recenzie-Nora în căutarea identității -Arta folosirii imaginilor cu valoare de simbol

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.