Iubirea, mai presus de toate
Romanul ”Catia, gustul amar al trădării” este unul dintre romanele bine cunoscutei scriitoare canadiene de origine română Mara Popescu -Vasilca care face parte din colecția romanelor de dragoste : ”Dragostea, arză-o-ar focul” o ediție corectată, adăugită și reeditată la editura Globart Universum din Montreal, Canada, 2022.
Așa cum ne-a obișnuit scriitoarea Mara Popescu-Vasilca în romanele sale, aceasta prezintă diverse aspecte ale vieții creând personaje inspirate din viața reală, care trec prin perioade extrem de interesante și palpitante ale vieții cu greșeli pe care și le asumă și care vor influența parcursul acestora.
Cartea ”Catia, gustul amar al trădării” este o poveste tristă a unei femei care gustă din amarul vieții trecând prin perioade grele, crezând că a găsit iubirea, dragostea și fericirea adevărată urmate apoi de perioade de deznădejde, neîncredere, trădare și pelin.
Felul în care autoarea ne prezintă povestea printr-o destăinuire narativă, cu ajutorul unui alt personal Paula care este cea mai bună prietenă a Catiei și cu care nu s-a văzut de mult timp, punându-și la zi cele întâmplate în perioada cât nu s-au văzut, face ca cititorul să aibă acces la istoria acestei femei de la prima mână, fără intermediari, la persoana întâi, ceea ce face legătura cu cititorul mai solidă și mai interesantă.
Un alt aspect interesant este franchețea cu care sunt redate faptele, lucru întâlnit în toate romanele autoarei, care face din aceasta un scriitor al realității oricât de dură ar părea aceasta, al adevărului spus verde în față fără menajamente astfel oferind cititorului șansa la a reflecta și a înțelege el singur modul în care a judecat personajul respectiv într-un anume moment în luarea anumitor decizii.
Deși subiectul romanului este total diferit față de celelalte romane el are un punct comun care reprezintă epicentrul romanelor Marei Popescu -Vasilca și anume căutarea fericirii, căutarea iubirii plenare care te împlinește și care te ajută să înflorești și să rodești asemeni unui pom.
Un alt punct comun al romanelor Marei Popescu -Vasilca îl reprezintă greșelile pe care le fac personajele sale în alegerea partenerilor ce se dovedesc nepotriviți în mare parte și modul în care prezintă cititorului aceste greșeli ale tinereții personajelor fără să le acuze ci lăsând cititorului șansa să aleagă și să vadă ambele fețe ale medaliei, să discearnă singur dacă e bine sau nu cum au procedat.
Deseori confuzia între dragostea carnală și iubirea profundă și adevărata duce la rezultate dezastruoase care nu aduc armonie și clădirea unui cuplu solid lucru evident arătat în romanele Marei Popescu -Vasilca.Prin acestea, scriitoarea oferă lecții subtile de viață cititorului arătându-i cum să nu facă și unde poate greși în viață.
Modul în care scriitoarea face referire la divinitate ne arată legătură strânsă cu credința-n Dumnezeu , un alt aspect pe care îl vom întâlni în toate romanele sale și care dorește să inducă subtil ideea că atunci când suntem la ananghie toți facem apel la ajutorul divin, toți închinăm o rugă o cerere de ajutor de luminare pe calea adevărului și a pocăinței.
Greșelile pe care le face Catia în viața sa sunt asumate și recunoscute în fața prietenei sale Paula care este un personaj din altă carte a Marei Popescu- Vasilca,” Paula, împlinire târzie” un personaj care este la fel în căutarea fericirii, a dragostei a căminului plin de armonie , a stabilității înfloritoare și care și ea a trecut prin diverse experiențe și încercări ale vieții.
Deși sunt prietene și au crescut împreună în același cartier parcursul vieților lor este diferit însă tocmai acest aspect foarte interesant atrage cititorul și îl invită să citească și povestea Paulei din romanul ”Paula împlinire târzie” oferindu-i în acest fel o continuitate a istoriilor de viață ale acestor două femei interesante, Paula și Catia.
Fără a dori să dezvăluie cititorilor povestea romanului, lăsându-i să o descopere singuri, aș vrea să punctez un alt aspect interesant al romanului și anume că iubirea de mamă este evidențiată la fel ca și în romanul ”Ursula o mamă judecată de copii” unde se arată la fel ca și în acest roman că dragostea mamei trece dincolo de dragostea și iubirea pentru orice bărbat, este o dragoste mai presus decât orice greutăți pe care le întâlnește în viață iar maternitatea ca și o ancora oferită de Dumnezeu acestor femei, le ancorează în credință și le face mai puternice decât erau înainte de a deveni mame.
Catia trece prin gările vieții ca un tren care oprește în stații dar merge mai departe, chiar dacă încărcătura în vagoane crește, anumite personaje coboară din tren dar urcă altele, se nasc patru copii și responsabilitățile cresc dar acestea nu o sperie din contră o fac mai puternică.
Foarte interesant și sentimental este finalul cărții în care Catia trimite scrisori fiecărui copil mărturisind cine este tatăl lor, dând câteva detalii și unde pot fi aceștia găsiți și cerându-le iertare copiilor ca un semn al descărcării sufletului, un mod de eliberare de păcat și de eliberare de niște secrete grele pe care le purta în suflet.
”Catia, gustul amar al trădării” este o carte despre căutare, despre greșeli, despre trădare și iertare, despre durere fizică și psihică, despre răni adânci și despre pocăință, totul în numele iubirii. O carte cu valențe psihologice ce te poartă pe meandrele nebănuite ale sufletului unei femei.
Felicitări autoarei Mara Popescu -Vasilca , ctitor de personaje complexe ce lasă în urma sa lecții de viață și învățături interesante cititorilor români din lumea întreagă.
Mihaela CD
Membru al Ligii Scriitorilor Români
Membru al Uniunii Scriitorilor din Canada
Președinte al World Poets Association filiala Canada
Mai citește:
Mihaela CD -recenzie-Singurătatea poetului în cartea Păpușarul, de Aurelia Rînjea
Mihaela CD*Trǎdarea sufletului prin compromisurile vieții-RECENZIE-Străinii de Mara Popescu Vasilca
Mihaela CD -recenzie-Miracolul poeziei-recenzie-PRIMA IUBIRE, POEZIA de Aurelia Rînjea
Mihaela CD -Recenzie-Nora în căutarea identității -Arta folosirii imaginilor cu valoare de simbol
COMANDA cartile autoarei Mihaela CD
Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA
Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.
55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!
Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!
1,00 EUR