Presa mondenă între obscenitate și false valori

269879678_384903760058831_1822845201141925087_n

Presa mondenă între obscenitate și false valori

Invitată fiind de domnul Ioan Romeo Rosiianu  pentru a participa la dezbaterile  Festivalului  de presă (27 – 31 oct) din Baia Mare am răspuns cu drag invitației  și am ales  ca subiect  ”Presa  mondenă intre obscenitate și false valori”.

De câte ori nu ne-a fost dat să vedem titluri  mari (în exclusivitate) în ziare, care atrag ca un magnet și care în fapt nu spun nimic, acuză, dezvăluie  și/sau presupun  niște fapte ”grave” care  nici măcar  nu ar fi de competenta lor, infidelități și știri trucate, senzaționalul stors din  orice imagine sau  întâmplare, interpretat  și para interpretat în fel și chip doar de dragul senzaționalului. Știri care bineînțeles  că sunt fabricate,  care  pana la urma dacă  urmărești cu atenție subiectul în cauză , nu se dovedesc a fi reale ci doar niște titluri  trucate care atrag, machiate grotesc  sau chiar inventate. Si pe bună dreptate mai vedem uneori printre cititorii cu bun simt, cei care nu vor să se lase asa ușor păcaliți de acești   ”fabricanți de senzațional” și care mai scriu  câte un mesaj în care li se scrie  jurnaliștilor respectivi  cu litere mari ”Rușine”

Din păcate  indiferent că ne aflam la Montreal sau la București, situația e aceeași,  as spune în România e chiar mai des întâlnită  această practică și această vânătoare de senzațional ,  decât aici în Canada..

Trăim într-o societate de consum care a îmbolnăvit precum o epidemie  întreaga lume …s-a demonstrat de-a lungul anilor că am ajuns într-o  situație jalnică în care  nu mai contează nici  bunul simt, nici bunul gust, nici măsura  în  protejarea și educarea corectă a tinerei generații, nimic nu mai stă în calea acestor devoratori  de  rezultate.

Cifrele și banii ( care culmea nu au miros,  dar vorbesc), acestea  vorbesc,  nu au valoare morală și de bun simt  nici atât, iar cifrele (în sondaje/vânzări) trebuie să urce mai mult decât înainte pentru că productivitatea  nu se mai măsoară decât în  cifre concrete și în bani.

Educarea cititorului  nu mai este o prioritate  decât  foamea de senzațional,  folosindu-se des sintagma ” doar rezultatul contează” nu și cum îl vei obține și prin ce mijloace.

Putini au fost redactorii de presă,  prezentatorii/moderatorii /realizatorii de emisiuni care și-au dat demisia  și au de voalat  faptul că li se cerea  să fabrice știri,  să caute subiecte care atrag, pline de vulgaritate, obscenitate sau  tragic doar cu dorința de a  avea un titlu de ziar de senzație  care să surprindă, să șocheze, doar ca să vândă. Au trecut și au fost complet șterse și uitate   vremurile când  frumusețea  și eleganta în comportament  și în scris erau o normalitate.

Până și  în poezie  am ajuns să promovăm  asa zise valori care scriu într-un limbaj obscen, fără pic de talent dar cu o nemăsurată  nesimțire și un tupeu cras. Si culmea sunt promovate și premiate în concursuri  literare care până mai ieri aveau un  statut dar care  trec  peste orice limită de minimă decentă și premiază  asa zise creații  care  sunt înțesate  de cuvinte obscene și vulgare. Astfel  ne tragem singuri apa pe cap și  ajungem să ne mai mirăm că falsele valori  sunt promovate și ridicate la rang de vedete! Din păcate situația este mult mai gravă decât ne putem imagina. Cei care promovează  asa ceva nici măcar nu  realizează cât de rău fac culturii românești, cât de rău fac noilor generații  și   în ce mocirlă imensă se bagă.

In  opinia mea totul pornește de la libertinismul prost înțeles,  de la emanciparea  greșită cu derapaje grave  și degradarea societății în general  iar  acum nu mă refer doar la România ci la majoritatea țărilor occidentale,  pentru că, dacă nu ar exista consumatorii de senzațional , de  obscen și de vulgar, nu ar exista nici  ofertă. Din păcate obscenitatea și vulgaritatea  au acaparat  toate ramurile, începând de la modă până la literatură și ce să ne mai mirăm căci am luat-o pe pantă în jos  și cu învățământul și  cu morala creștină… de unde să mai așteptăm decentă când atâția ani ne-am complăcut, am cumpărat  prostiile care ne-au fost băgate sub nas… ne-am uitat la ei, am citit presa de senzație și am dat din umeri.

Deși semnale de alarmă s-au tot tras,  iată că a venit și  momentul mult așteptat  al trezirii .Acum, ne-am trezit și  realizăm că e grav, că ne- a ajuns cuțitul la os  și chiar  trebuie să facem ceva, să mai salvăm ce se mai poate…  oare e prea târziu?

Mihaela CD

redactor  Globart Universum Publishing House

fondator al revistei Poezii pentru sufletul meu -Montreal

membru al Uniunii Scriitorilor din Canada, membru LSR,

Președinte World Poets Association -Canada

Mai citește: 

Reflecțiile zilei de joi * Mihaela CD

ȘTIINȚA ȘI RELIGIA PE ACELAȘI DRUM AL CUNOAȘTERII

Elena Grădinaru videoclip recitare: Iubiți-vă, voi oameni!

Poștașul meu are mașină!

Te iubeam, dar nu pe tine…

AMINTIRI DE PE DRUM-Autor: Simona Mihuțiu

Ce mai e nou prin librărie?

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

5 gânduri despre „Presa mondenă între obscenitate și false valori

  1. Felicitări, stimată doamnă Mihaela CD! Ați spus lucrurilor pe nume, cum nu se poate mai bine!
    De ar citi acest articol și cei care concep tot felul de articole de presă care nu sunt de folos nimănui și care sunt dăunătoare. Poate că ar începe să le fie rușine că mănâncă o pâine câștigată în timp ce fac mult rău societății.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Felicitări și mulțumiri din partea mea și cred că și a multor cititori care ,, De câte ori nu ne-a fost dat să vedem titluri mari (în exclusivitate) în ziare, care atrag ca un magnet și care în fapt nu spun nimic,…,, pentru că ați dezvăluit acuzativ acest subiect pe care îl numesc un flagel de ,, obscenitate și false valori,, în presa mondenă și în emisiuni televizate. Vă însușesc opinia ,, In opinia mea totul pornește de la libertinismul prost înțeles, de la emanciparea greșită cu derapaje grave și degradarea societății în general ,, vă felicit și repet,vă mulțumesc pentru abordarea acestui subiect
    ,, Presa mondenă între obscenitate și false valori,,

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.