Ce ușor este să faci RĂU… și ce greu este să faci BINE!

87163722_2712452698862006_1018614067624935424_n

Ce ușor este să faci RĂU… și ce greu este să faci BINE!

de Mihaela CD 

Titlul acesta o să vi se pară foarte real și sunt sigură că  vă veți regăsi în cel putin o ipostază din ceea ce eu am să scriu aici. Societatea noastră este într-o continuă transformare iar  în anii din urmă  realitatea ” care bate filmul” pană la  urmă  ne-a  arătat cât de experți am devenit asa deodată în toate domeniile. 

Se spune că la politică și la fotbal se pricepe toată lumea și că oricine își poate da cu părerea.Ei bine acest lucru a devenit doar asa un minuscul fâsăit fată de ce a urmat de la pandemie  încoace, căci  în ultima vreme am devenit cu toții experți și în alte domenii mult mai mari și mai importante  cum ar fi:  medicina, virusologie,  microbiologie, viata  în cosmos, economie internațională, robotică, terorism global și drepturile omului, investiții în crypto-monede  și altele.

Cel mai adesea întâlnim ”experți” în toate domeniile  pe rețelele de socializare  care  dacă nu reușesc să ne ”lumineze” atunci  sigur ne ” întunecă” și mai mult. Practica de a-ți da cu părerea  la orice doar de dragul de a comenta chiar dacă  nu ai nimic nou și interesant de spus face parte din acea dorință de a  spune ceva cu scopul de a se băga în seamă cu orice chip. Acest lucru nu face  decât să realizăm cât de  superficiali suntem în realitate  și cât de puține știm! 

Mai mult decât atât o informație greșită pe care o oferim cu atâta ușurință  poate să facă rău altora  chiar fără să ne dăm seama. Răutatea pândește intenționat sau neintenționat la toate colțurile  iar zicala” să moara și capra vecinului”  este în  vogă. De ce să-i fie lui bine dacă mie îmi este rău? Aceasta este gândirea  majorității iar aceasta concepție este tare greu de schimbat, devenim empatici doar atunci  când este vorba de moarte, dar  pană acolo suntem sarcastici, invidioși  și  răutăcioși.

Dacă am privi lucrurile din alt unghi am realiza că atunci când  facem un bine celuilalt noi  putem să ne facem un bine nouă și  într-o lume în care  binele și bunătatea triumfă  lucrurile  sunt înfloritoare pentru noi toți.  Conceptul de ”binele comun”  sau ”binele societății” a fost demult vandalizat și desființat de conceptul  prost înțeles al ”independentei individuale” sau al ”libertății individului”. Fiecare își croiește propria plapumă care uneori nu îl acoperă suficient dar care dacă am  coase-o  la un loc cu plapumele celorlați ar putea acoperi și încălzi mai multe persoane.

Vremurile pe care le trăim au arătat că interesul propriu depășește interesul comun chiar și în administrațiile la nivel înalt, corupția făcându-și loc ca un vierme ce scobește într-un măr pana ii soarbe toată dulceața și toată vlaga. Si-atunci evident ne concentrăm atenția  asupra acestora  de parcă  am putea să facem  sau să  reparăm noi ceva. Fără să vrem suntem îndemnați să judecăm și să acuzăm, suntem împinși să dăm verdicte și să arătăm cu degetul dar nu ne explică nimeni  cum să întoarcem lucrurile în mod pozitiv și cum să clădim noi înșine ceva  pozitiv. Si totuși ce-i de făcut?

Esența lucrurilor e simplă și pornește de la următoarea frază:Conștientizează că și tu poți sa faci ceva!

FĂ ACUM CHIAR TU UN BINE, NU AȘTEPTA SĂ FACĂ ALȚII! 

Indiferent la ce nivel financiar ne aflăm, noi înșine suntem capabili să facem lucruri pozitive care să aibă un impact pozitiv asupra celorlați.Exemple ar fi foarte multe eu am sa ma refer doar la trei: 

Vecinul tău nu și-a putut tunde iarba în fata casei? 

Tu ești vecin cu el dar nu  ești neapărat și prieten cu el, nu te bagi în viata lui și nici el în a ta, nu iți pasă ce face cu viata lui, vă salutați și atât. Iarba din fata casei crescută pană la genunchi te enervează, iți crează un ghimpe vizual căci  strică și aspectul casei tale, în plus  iți umple de buruieni și de păpădii și  gazonul tău.  In loc să îl critici, să îl suni ca să te cerți cu el sau să îl bârfești altor vecini  pe la colțuri, du-te și ajută-l tunde-i tu  iarba din fata casei!In acest mod  tu vei face un lucru pozitiv care va avea un impact nu doar asupra ta ( va fi mai frumos în fata casei)  dar  va avea un impact și asupra  vecinului care poate fi bolnav sau  poate trece printr-o perioadă grea, (care  efectiv  are   nevoie de acest ajutor dar nu a îndrăznit sa îl ceară) și  pană la urmă asupra comunității, asupra  altor vecini de pe stradă care vor simți un impuls pozitiv în a urma exemplul tău.

Ai un prieten artist plastic care lansează o campanie de finanțare a  unei picturi foarte mari pe care vrea să o creeze și să o dăruiască unei școli.

Tu ești la rândul tău un artist și nu te-ai gândit niciodată să  creezi o campanie, ți se pare prea greu  și  pană la urmă  te gândești  că  fiecare  se descurcă cum poate. Deși  tu nu i-ai cerut niciodată să te susțină la o campanie pentru că nu ai avut curajul  și inițiativa să creezi una, totuși te macină invidia și gelozia,de ce sa îl ajuți tu pe el? Si atunci în loc să construiești ceva bun, în loc să faci bine,tu faci rău. In loc să ii porți ură, dușmănie și invidie mai bine te-ai alătura campaniei sale și ai face un lucru bun care ii va aduce un câștig nu numai lui dar și ție și până la urmă comunității. Concret cât te costă să anunți mai departe această campanie? Nu te costă nimic doar bunăvoința ta, dacă vrei efectiv să faci o faptă bună!  Lasă-ți la o parte toate frustrările și neîmplinirile tale și ajută  atunci când poți ajuta, fă un lucru bun  când poți sa îl faci, fii  alături când ți se cere ajutorul, iar aceste lucruri se vor întoarce înzecit asupra ta fiindcă atât prietenul tău artistul cât și școala căreia ii va dona lucrarea iți vor mulțumi,ai câștigat un prieten de nădejde, apoi comunitatea te va privi altfel  iar în cele din urmă UNIVERSUL te va răsplăti conform acelei nescrise și binecunoscute legi a compensației.Fă bine și așteaptă bine, fă rău și așteaptă rău,Universul te va răsplăti. 

Biblioteca  dintr-o localitate  face un apel  tuturor scriitorilor și oamenilor de bine să doneze cărți sau bani pentru a achiziționa  cărți  căci  autoritățile locale nu  au  un buget pentru asta iar  cei de la biblioteca sunt  amenințați cu dispariția bibliotecii.

Tu  ești un om modest nu ai bani multi câștigi un salar mediu  și nici nu iți place să citești prea mult.Te gândești în primul rând la autorități care în mod sigur au  cheltuit banii pe altceva și te cuprinde o furie care iți întunecă mințile și în loc să gândești pozitiv o iei pe panta inversă făcând câteva comentarii pline de injurii și acuzații la acest anunț. Si apoi te gândești că nici nu mai ai copii de scoală iar ție nu ți-a prea plăcut să mergi la bibliotecă, e un subiect care nu te privește dar în mod sigur  ai să ții minte să scrii câteva cuvinte aspre despre administrația orașului sau a județului.     

La polul opus nu ai fi mai sărac dacă ai dona și tu câțiva lei dar iți lipsește motivația, ”de ce să faci bine?!” că doar am fost educați să facem rău, să criticăm și să acuzăm nu să ajutăm! Dacă stai bine să te gândești  chiar ai putea să vorbești cu câțiva prieteni scriitori care știi  că au cărți publicate și care poate ar vrea să doneze câteva cărți din ce au scris și ai putea chiar să publici această știre pe rețele de socializare dar ce ai tu de câștigat? Întrebarea aceasta te macină mereu și este prima pe care ți-o pui oarecum ca să iți motivezi impulsul pozitiv neașteptat care te pătrunde. Pe lângă faptul că ai face un bine acelei biblioteci prin donația ta directă oricât de mică sau mare ar fi, ai salva și joburile oamenilor care lucrează în bibliotecă, ai putea să influențezi și comportamentul în grupul/comunitatea din care faci parte pentru a da un exemplu pozitiv și nu  în ultimul rând  ai contribui la  educarea prin literatură a noilor generații care vin după noi, căci asa cum am mai spus, biblioteca este un loc magic,un tezaur în care se păstrează valorile culturale ale literaturii, artei și neamului românesc și care  trebuie să fie  acolo nu numai pentru noi dar și pentru generațiile viitoare ca și un punct de reper, un soclu moral  pe care să se clădească și să se înalte noi opere.

Concluzie

Iată deci cum un gest mic poate să facă o diferență mare! Iată că, atunci când  vrem, putem să facem și bine nu doar rău și ați văzut cât de mare impact și însemnătate poate să aibă gestul dumneavoastră. Iar cel mai important aspect de reținut este că putem să facem rău nu doar intenționat dar și neintenționat,prin neștiință sau neimplicare. In concluzie este mult mai ușor să faci rău, decât bine dar cu toate acestea eu vă doresc tuturor să faceți MULT BINE, să vă implicați și să ajutați  cât de mult puteți,să puneți umărul la vindecarea societății! 

Mihaela CD 

 
Vă invit să mă susțineți în proiectul pe care l-am demarat, lucrez la 6 cărți în paralel și doresc să le public în anul  care vine și am nevoie de ajutor pentru a le putea tipări în câteva sute de exemplare ca să le distribui la biblioteci. Asa cum vă spuneam am fost în această vară în mai multe biblioteci  și am promis să revin cu noi cărți însă pentru a putea să realizez acest proiect am nevoie de susținere. In acest sens sper să reușesc să strâng banii necesari pană la sfârșitul anului pentru a putea demara în 2023 derularea acestui proiect grandios care sper să dea roade și să îl pot dezvolta și mai mult în anii următori incluzând și alți autori.
Majoritatea dintre voi îmi cunoașteți scriitura, mă cunoașteți ce fel de om sunt și sper să doriți să îmi fiți alături. In acest sens am deschis o campanie de strângere de fonduri pentru creație literară pe site ul GO FUND ME
 
Ma puteți ajuta:
-donând bani
– distribuind linkul campaniei ”Susține nașterea a 6 cărți noi, pentru a fi donate la biblioteci ”
– făcând comentarii și spunând și altora despre acest proiect.
-cumpărând alte cărți pe care deja le-am publicat pentru ca și acele fonduri se vor regăsi în noi publicații.
 
Pentru donații de 100 dolari voi oferi o carte la alegere cu autograf iar pentru donații de peste 500 de dolari voi oferi toate cele 6 cărți și un print personalizat cu o pictură de a mea.
Vă mulțumesc foarte mult pentru suport și susținere vă doresc tot binele din lume, sănătate, bucurie și împliniri!

Fiecare mic efort este apreciat!

Pentru a susține acest proiect : 
puteti dona  la GO  FUND ME https://gofund.me/2eb81559
 
sau puteti dona   prin butoanele de mai jos in USD dollars, CAD dollars  sau Euro :
 
 

Susține proiectul 6 cărți noi pentru biblioteci !

Susține proiectul scriitoarei Mihaela CD de a crea , a publica și a tipări 6 cărți noi pe care sa le distribuie în biblioteci din țara și străinătate. Participând la acest proiect vei ajuta la consolidarea fondului de carte din biblioteci și iți vei arata susținerea pentru scriitorii romani contemporani. Pentru sume peste 100 scriitoarea va trimite cărți cu autograf donatorilor în semn de recunoștință.

20,00 CAD

Susține proiectul 6 cărți noi pentru biblioteci !

Susține proiectul scriitoarei Mihaela CD de a crea , a publica și a tipări 6 cărți noi pe care sa le distribuie în biblioteci din țara și străinătate. Participând la acest proiect vei ajuta la consolidarea fondului de carte din biblioteci și iți vei arata susținerea pentru scriitorii romani contemporani. Pentru sume peste 100 scriitoarea va trimite cărți cu autograf donatorilor în semn de recunoștință.

20,00 USD

Susține proiectul 6 cărți noi pentru biblioteci !

Susține proiectul scriitoarei Mihaela CD de a crea , a publica și a tipări 6 cărți noi pe care sa le distribuie în biblioteci din țara și străinătate. Participând la acest proiect vei ajuta la consolidarea fondului de carte din biblioteci și iți vei arata susținerea pentru scriitorii romani contemporani. Pentru sume peste 100 scriitoarea va trimite cărți cu autograf donatorilor în semn de recunoștință.

20,00 EUR

2 gânduri despre „Ce ușor este să faci RĂU… și ce greu este să faci BINE!

  1. Ce frumos și ce plăcut este să citești proză, poezie autor Mihaela CD…Atunci va fi mai puțin,,Rău,, … și mult mai mult,, BINE,,.Citind articolul ,, Ce ușor este să faci RĂU… și ce greu este să faci BINE,, mi-am adus aminte de ,,FERICIREA – VIS NEPĂMÂNTEA,,…Chiar dacă sunt numai ,,un cititor,, vibrez la tot ce scrisul distinsei doamnei Mihaela CD îl dăruiește mie și la multe alte persoane ca mine .De aceea mulțumesc, felicit din tot sufletul meu pe distinsa scriitoare pentru tot ce a scris și totodată pentru laurii primiți la festivalul ,, FERICIREA – VIS NE PĂMÂNTEAN,, lauri ce se alătură celor ce deja poartă pecetea,, MIHAELA CD,, . Ce frumos, ce plăcut este să citești ce scrie autor Mihaela CD!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Sunteți o scumpă, un fan adevărat și totodată un foarte bun cronicar. Ador să vă citesc fiecare comentariu nici nu știți cât de mult mă motivează! Vă mulțumesc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.