Mihaela CD*Pașii de dans poetic ai Adelei Conciu

293550024_898630288195819_6677697399347622872_n

Pașii de dans poetic ai Adelei Conciu

În cadrul evenimentului ”La casa de nebuni ” derulat la Sinaia  în 3 iulie 2022, am avut bucuria și surpriza sǎ o întâlnesc personal pentru prima dată, pe mai vechea noastră colaboratoare de la revista” Poezii pentru sufletul meu”, distinsa scriitoare Adela Conciu care mi-a dǎruit cu mult drag, douǎ din cǎrțile domniei sale.

Având nenumărate cărți care așteptau să le citesc iată că a trecut ceva timp  până am  ajuns la momentul reîntâlnirii cu versurile acestei poete. Cele două cărți primite în dar sunt: ”Transparența (în)sângerărilor ” publicată la editura Ecreator în 2021,Baia Mare, România  și ”Iubire cu gust de mir” aceasta   fiind o carte realizată în colaborare cu  poetul Daniel Luca, publicată la  editura Castrum de Thymes în 2022, Giroc, România.

Autoarea Adela Conciu  binecunoscută în mediile literare românești, publică în  numeroase reviste literare și antologii colective semnând și 6  volume personale de autor fiind apreciată pentru scriitura sa de factură postmodernistă ce poartă eticheta unui rafinament deosebit.

Cartea ”Transparența (în)sângerărilor ” stârnește interesul cititorului de la bun început  chiar de la coperta realizată cu multă maiestrie și talent artistic de Florin Dochia,  care prezintă  o intrigă feminină senzuală și  electrizantă.

Ușor de parcurs, cartea de 96 de pagini se vrea o lectură plăcută, relaxantă, conținând doar 50 de poezii  pe care cititorul trebuie să le citească cu sufletul căci  aceasta este cheia  scriiturii Adelei Conciu versurile sale  fiind scrise cu sufletul.

Cartea ”Transparența (în)sângerărilor ” începe cu un motto ce lasă să se întrevadă tematica  pe care autoarea o va aborda în carte  : ”Căutând cuvântul ai sperat ca, dincolo de oglindă, să poți citi iubirea ca pe o carte!”

Iubirea  atât de cântată de poeții lumii din toate timpurile este subiectul favorit pe care poeta Adela Conciu clădește altar de dorințe carnale pline de erotism  între fantezie și mistificare ce duce până la victimizare și exil.

Dorința de iubire, foamea de amorul  dragostei împărtășite sau doar dorite, sunt omniprezente în  poeziile Adelei Conciu prin simboluri pe care le așează în vers cu dibăcia  și iscusința unui bijutier cu spiritul  liber ce-și permite să experimenteze noi creații ce vor da  cititorului senzații tari  din cele mai eclatante.

Unul dintre simbolurile  alese de poetă  este  sângele care  în poeziile Adelei Conciu are rol dual, de la crud la pasional, de la dragoste la ură, un rol de vehicul, un transportator al emoțiilor între viață și moarte, între zi și noapte, între trup și suflet, între bine și rău ,între  lumină și întuneric.

293332569_730215714875762_8063040520476619865_n

Poezia Adelei Conciu  este o poezie  de sugestie ce cuprinde, emoții puternice, vibrații și   trăiri,  din cele mai intense ce sunt  îmbrăcate în haina cuvintelor  alese să troneze și să se impună, dezvăluind sensuri multiple. În același timp poezia Adelei Conciu șochează prin forța cu care este zugrăvită durerea despărțirii, suferința din dragoste, folosind anatomia umană pentru o mai bună vizualizare a intensității trăirilor. Franchețea limbajului folosit pe alocuri dureros de sincer este defapt o armă a adevărului poetei ce surprinde intens și emoționează puternic.

În viziunea poetei atingerile sunt  un factor esențial și  determinant al tabloului creat  făcând parte atât din actul erotic al împreunării trupurilor cât și din  acela al dorințelor carnale și al dorului de amor.

Trecerea timpului este surprinsă de poetă de la lumină la sumbru de la bucurie la tristețe, privindu-l cum se scurge prin oglindă ce este  martor al schimbării chipului.

Se spune ca speranța moare ultima. Ei bine speranța  este prezentă în poezia Adelei Conciu sub forma bucuriei de a trăi în comuniune cu natura folosind simbolul verii și al florilor de maci.

După citirea celor 50 de poezii cuprinse în cartea”Transparența (în)sângerărilor ”  concluzia mea este că în acest volum poeta Adela Conciu  scrie  o poezie elegiacă, într-o formulă postmodernistă ce întruchipează erotism și senzații.

Cartea”Iubire cu gust de mir” este un dans în doi între poeții Adela Conciu și Daniel Luca, un duet elegant și emoțional ce surprinde  prin coeziune. Versurile lor  explorează sensuri, îmbogățind cititorul  prin trăiri interioare date de metafore cu  vibrații înalte.

Dansul celor doi artizani ai cuvântului scris se desfășoară între real și ireal, între cer și pământ, fără limitări  jucând roluri parcă scrise în mod expres pentru ei, roluri care le vin  precum o mănușă.

Indiferent de tipul de dans sau de ritmul melodiei cei doi poeți actori Adela Conciu și Daniel Luca își sincronizează  pasul, din mers, cu foarte mare ușurință.Uneori dansând un tango mai ferm cu un pas mai apăsat și un ton mai nuanțat, alteori valsând pe  valuri de cuvinte tandre, de căutări romantice, dovedesc o bună adaptare la orice schimbare a melodiei, creând un dialog perfect între parteneri.

Cu siguranță un astfel de tandem reușit ar trebui repetat prin noi experimente și explorări creatoare  ale celor doi artiști poeți.   

232972839_818471112170660_6148535918964083029_n (2)Iată prin cele două cărți ”Transparența (în)sângerărilor ” și ”Iubire cu gust de mir”  pe care le-am parcurs, poeta Adela Conciu  demonstrează încă o dată că forța pașilor săi este aceeași, indiferent de dansul poetic pe care îl dansează, pentru că  știe să danseze la fel de  bine  în  doi  sau singură.

Mihaela CD

TWUC, LRS, WPAC       

 

Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

Ce mai e nou prin librărie?

AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

 

                                                                

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-FORMAT TIPĂRIT(softcover)

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-este o carte bilingvă de aforisme, reflecții, versuri și enunțuri motivaționale ce poartă semnătura autoarei Mihaela CD. Imprimată full color conținând imagini extraordinare, cartea te va cuceri pe loc datorită pozitivismului pe care îl degajă. Autoarea va oferă gratuit un semn de carte și livrare gratuită pentru comenzile făcute înainte de 31 decembrie!Comandă acum cartea care te va ajuta să iți descoperi forțele ascunse!

55,00 CAD

Un gând despre „Mihaela CD*Pașii de dans poetic ai Adelei Conciu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.