MIHAELA CD-cronica-Jurnalul  de amintiri trăite

294876720_758053775233485_6809569602905400337_n

Jurnalul  de amintiri trăite

 Cunoscându-ne virtual și colaborând la  revista ”Poezii pentru sufletul meu’‘ am avut bucuria   să o  întâlnesc pe doamna Pica Maria Boștină  în România,  la Sinaia în  vara  anului 2021 cu ocazia evenimentului  ”La casa de nebuni”, ocazie cu care  domnia sa mi-a dăruit  volumul său de poezii  Mozaicul Vieții.

Stimata doamnă Pica Maria Boștină  este  un om de cultură  care se remarcă printr-un CV bogat ce s-a dezvoltat de-a lungul anilor pe multiple paliere  literar -artistice.

 Publicată la editura Dandes din Drobeta Turnu Severin în anul 2020, cartea Mozaicul Vieții  în cele 154 de pagini ale sale adăpostește 90 de poezii  scrise și oferite nouă, cititorilor, cu mult drag

De la prima vedere coperta  atent realizată  de Marian  Bamboi  invită  cititorul să admire  o lucrare de artă, un mozaic elegant ce înfățișează eleganța feminină iar pe coperta  din spate se află  un  frumos mozaic solar .

Viața  este ”Ca o piesă de teatru, așa este viața: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat” (Seneca)

Dacă  analizăm  titlul cărții  Mozaicul Vieții -un titlu semnificativ pentru creațiile ce sunt adǎpostite în interiorul cărții,  vom înțelege că  poeta a dorit să cuprindă în această carte  bucățele  din marea piesǎ de  teatru care este viața,  așezându-le superb una câte una   ca într-o lucrare de artă, într-un mozaic 

Viața în ansamblul ei este formată din bune și rele, din  necazuri și bucurii, din vise și realizări, din ani, zile și clipe care se aștern pe umerii noștri  pas cu pas pe măsură ce se scurge nisipul din clepsidra timpului, într-un mozaic al amintirilor. Totul devine în final o amintire, mâine este doar o promisiune iar  clipa de acum  trece în desaga amintirilor doar într-o singură clipire de pleoape.Si totul se poate schimba într-o secundǎ ṣi însǎṣi viața poate sǎ disparǎ aṣa cum spunea Alexandre Dumas: ”Averea cea mai de pret e viața, ṣi viața noastră, vǎ rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr” (Alexandre Dumas)

În prefața sa d-na  prof Simina Silvia Scladan  consideră  versurile distinsei poete Pica Maria Boștină  ”cristale de lumină”  subliniind faptul că  ”Scriitoarea Pica Maria Boștină   are un suflet minunat, frumos care-l simți în poezie dialogând, monologând, sculptând în cristalele timpului idei  pentru a le rescrie”

Cu eleganța-i caracteristică și cu o mare dragoste  poeta Pica Maria Boștină își începe volumul cu o poezie de mulțumire pentru urări și  pentru binecuvântările primite  numită ”Mulțumire” , care este adresată copiilor săi ,dar și lui Dumnezeu:”Vă mulțumesc dragii mei/Dar mai întâi  îi mulțumesc/Celui de sus, Lui Dumnezeu/Mi-a dat ce eu mult prețuiesc!”

Cartea Mozaicul vieții  adunǎ  în paginile sale scrieri de suflet,de mare sensibilitate sufleteascǎ, sunt scrieri pline de emoție, de iubire și de trǎire. Multe din poeziile domniei sale sunt dedicate rudelor cu ocazia  diverselor aniversări, nepoților, fraților,copiilor, dar în același timp  poeta nu uită nici de alte evenimente  importante cum ar fi : ”Ziua Pământului”  sau ”Ziua veteranilor de război”

Limbajul clar, tonul domol, plăcut și folosirea unui mesaj  deschis, necodificat  face ca versurile poetei din această carte să se adreseze cititorului universal care poate să primească mesajul său, să înțeleagă fără să aibă nevoie de un dicționar pentru a descifra un text sofisticat.

Cea mai mare forță a poetei este iubirea  ”Puterea mea a fost iubire/Și dragostea mi-a fost viața/Copiii fost-au fericirea/Lumina și toată speranța” ( Noi).Iubirea a fost cea care i-a cǎlǎuzit viața  și cu ajutorul cǎreia a mers mai departe, a învins obstacolele vieții ṣi a înaintat.

La fel ca oricǎrui bun creṣtin legătura cu divinitatea îi este determinantǎ, fiind foarte importantă pentru poetǎ, care  i-a închinat rugi adresate cu pioșenie și credință.”Și l-am rugat pe Dumnezeu /În slujbe și în închinări” ( Ploaia)

In poeziile sale observǎm  cǎ poeta trăiește  într-o bună  comuniune cu natura,  scriind în versuri  pline de  gingășie despre: ” stejar”, ”orhidee”, ”plop”, ”salcâm”,” ghiocel”, ”codru”, ”crini ‘‘ etc.

Cu cinste si onoare, plină de demnitate și de iubire de neam și de țară  poeta trezește în sufletul cititorului  sentimente de patriotism  prin versuri de înaltă trăire: ” Ei ne sunt eroii țării/Ne-au lăsat cu jurământ/Țara, Cinstea și Onoarea/De a păstra acest pământ!”( Ziua veteranilor de război)

Încetul cu încetul tonul domol se asprește pentru cǎ poeta  cu un spirit justițiar bine dezvoltat și cuprinsă de o revoltă în suflet,  încondeiază nedreptățile și nelegiuirile pe care le fac conducătorii, cei datorită cărora poporul este în suferință:  ”Unde e rușinea voastră/Putregaiuri ale țării/Schimbarăți traiul în lume”…”Dar ferească Doamne soartǎ/Să mai fie iar chemat/Țepeș cu a lui suită/Cum mai fu și altădată”  (Împărțirea posturilor)

232972839_818471112170660_6148535918964083029_n (2)Motivul dorului este prezent în poezia poetei Pica Maria Boștină care  scrie despre mamǎ, despre dorul de părinți  și despre locurile natale ”Un dor crunt aprig m-apucă/De meleaguri dunărene/Tu soarta mea nehotărâtă /M-ai dus pe meleaguri maramureșene”  (Departe de casă)

Amintirile  îi inundă sufletul  și versul curge ca un râu limpede  vorbind despre copilărie, despre tinerețe, despre întâlnirile sub cerul înstelat .

Cartea ”Mozaicul vieții”  este o carte-jurnal în care versurile sunt secvențe din viața trăită de poetă, bucurii, aniversări, doruri, tristeți, amintiri sau nedreptăți pe care le adună așa cum sunt, cu bune cu rele și le așează în rime pentru nemurire, pentru că poetul trăiește dincolo de timpul sau prin  creațiile sale.

Felicitǎri autoarei ṣi aṣteptǎm urmǎtoarele publicații editoriale!

Mihaela CD

TWUC, LSR, WPAC

Scrisă în frumoasele pagini cu povești.

 
Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

Ce mai e nou prin librărie?

AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

 

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.