Mihaela CD-Un volum- panaceu pentru suflet-CRONICA

332875285_739754851151184_5770087086489682509_n

Un volum- panaceu pentru suflet

 

Stimatul  poet buzoian  Sandu Chiva  ne surprinde  cu o nouă carte ce poartă un frumos titlu – o dedicație de dragoste: TE IUBESC ÎN ORICE ANOTIMP publicată în 2022 la editura Izvorul Cuvântului din România. Cartea este girată literar de  scriitoarea Mirela Minuța care scrie o frumoasă prefață unde subliniază farmecul deosebit al poeziilor poetului Sandu Chiva: ”Poetul are un stil aparte, reprezentativ, un pașaport poetic prin care versurilor sale li se netezește calea către istoria literaturii contemporane”.

Veșnicul romantic, poetul îndrăgostit de viață și de vers ne invită într-o călătorie printre superbele sale versuri, într-o cascadă de poezii pe parcursul a nu mai puțin de  230 de pagini frumos structurate  în 5 capitole.

Fie că este vorba de poezii vesele, melancolice, triste, satirice, patriotice  sau versuri de iubire, poetul Sandu Chiva își confirma și în această nouă carte talentul extraordinar și harul cu care l-a înzestrat bunul Dumnezeu.

Poeziile din cartea TE IUBESC ÎN ORICE ANOTIMP se citesc cu sufletul, Sandu Chiva fiind un adept al versului cu rimă și melodicitate, folosind  simplicitatea,  adresarea într-un limbaj universal  pe înțelesul tuturor și cu multă măiestrie umorul și satira articulând cu finețe derapajele din societate.

Binecunoscut lumii literare contemporane românești ca fiind ”Un romantic incurabil” Sandu Chiva deține secretul împărtășirii poeziilor sale ca pe niște povești cu tâlc. Astfel cititorul rămâne cu atenția ancorată în versul său până la final creându-i dorința de a citi mai mult și mergând mai departe filă cu filă până când observă ca a terminat de citit cartea și îi pare rău că s-a terminat. Această magie pe care poetul Sandu Chiva o deține se datorează pe lângă talent și faptului că în poeziile sale abordează teme diversificate iar cititorul nu are timp să se plictisească.

Iubirea în poeziile sale este un leac la tot și la toate, este iubirea pentru viață, pasiunea pentru scris, dragostea  pentru poezie, dragostea pentru partenera de viață, nostalgia amintirilor duioase ale tinereții, poveștile hazlii ale vieții dar și dragostea de țară, limbă și popor.

Printr-o abilitate firească poetul folosește personificarea și adresarea directă pentru bătrânețe, viață sau timp, simplificând astfel adresarea și făcând versul mai interesant și deseori mai haios.

Umorul fin de bună calitate face din poeziile lui Sandu Chiva adevărate pamflete pe care le așează la loc de cinste în cartea sa. El nu lasă să treacă niciun aspect al vieții neluat în vizor, vorbește de absurd și normal,  de bogați și  săraci, de tineri și bătrâni, de deștepți și proști, de frumoși și urâți, de șmecheri și de onești, toți trec prin vârtelnița versului său.

Jocurile de cuvinte sunt într-adevăr o joacă pentru poet, bucurând cititorul cu o logică perfectă și cu istorisiri savuroase. ”V-am trombonit” și ”Astăzi nu vă trombonesc” sunt doar câteva din titlurile care atrag atenția imediat.

Emigrația, situația din țară, greutățile vieții nu sunt uitate nici ele căci poetul își spune ”Nu mă vait! Cine aude?” , Să nu ne luați speranța” , ”Dacă se întorc nebunii” dar in final”Mereu se întoarce roata”.

Vârsta este unul dintre subiectele poeziilor sale și declară ” Sunt bătrân dar tot copil” și ”Bătrânețe, vreau să pleci!” dar el pune ”Sare și piper” în toate și până la urmă declară ”Fac ce vreau!”

Dragostea de țară  și neam, mândria și bucuria  de a fi român  se observă în capitolul: Cu sufletul prin ”Grădina Maicii Domnului”

Anotimpurile iubirii sunt frumos prezentate în cartea TE IUBESC ÎN ORICE ANOTIMP și cititorul este ajutat să le vizualizeze  prin imaginea frumoasă de pe coperta unde același copac trece prin cele 4 anotimpuri, în 4 culori, în patru stagii de viață diferite.

Astfel poetul Sandu Chiva, călătorește  printre anotimpuri  și declară ”Îmi este dor de primăvară” deși ”Este toamnă iubito”! Împreună cu draga lui soție călătoresc prin anotimpuri, ”Într-o zi caldă de vară”, ”Pe cărări de munte” strigând ”Stai vară unde pleci? și se trezesc ”Singurei in plina toamna” , plimbandu-se ” La braț cu toamna” care a venit ca o hoață … Dar oricât ar fi de triști, până la urmă ”Și toamna mai cântă cucu”, și vine ”Iarna” și ‘‘Ninge’‘ și în ”Diminețile de iarnă ”  ”Cad fulgi de nea” însă nu-i pasă pentru că el poetul, ”Se plimbă la braț cu iubirea” și atunci când iubești ”Bate vânt de primăvară”.

Capitolul ” La braț cu iubirea ” este așa cum era de așteptat un capitol  semnificativ  fiind un subiect  îndrăgit de poet. Iubirea este  prezentată și ca  un joc, o nebunie,  un flirt de tinerețe trecător,  dar și ca  o speranță , un vis, o fericire,o certitudine, o împlinire. Soția domniei sale este  amintită deseori în poeziile domniei sale  și în texte cât și  în imagini fotografice care îmbogățesc filele de carte și îi dau o savoare în plus pentru ca cititorul poate să  vizualizeze poezia.

Ultimul  capitol: ”Viața cea mai fidelă muză ” este unul foarte savuros  inspirat din  viața de zi cu zi în care poetul  satirizează  și  îi  încondeiază pe  cei care greșesc.

Autorul se simte responsabil  să amintească cum era odată pentru a arăta viitorimii ce înseamnă valori, ce înseamnă munca,  să poată alege  binele de rău, să poată înțelege   limitele  până unde este  admisibil  un anumit comportament sau  situație,  de unde devine  deja  prea mult și  inacceptabil.

Satira este o formă plăcută și educativă pentru că subliniază  greșeala cu un zâmbet pe buze dar cu punctul pe i  apăsat acolo unde  trebuie. Este o bună metodă de memorare  în același timp  deoarece prin exemple se  reține mult mai ușor.

330476821_2985593364908578_4849758626542513524_nPoetul Sandu Chiva  este ”poetul de modă veche” așa cum îi place să își spună chiar domnia sa  dar foarte  actual foarte bine ancorat în realitate, poetul care  înțelege  să folosească  metodele cele mai  potrivite și mai la  îndemână spre a transmite ceva valoric tineretului dar și viitorimii, respectiv versul clasic cu rima, limbaj clar, curat, simplu, personificarea, satira și umorul.

Mărturisesc că am citit  această carte dintr-o suflare  dimineața  la cafea, recitând cu voce tare pentru cei dragi și zâmbind în același timp. Poeziile din  volumul  TE IUBESC ÎN ORICE ANOTIMP sunt un panaceu pentru suflet, o bucurie pentru spirit și un mod extraordinar de a începe o nouă zi!

Recomand cu toată căldura  această carte  cititorilor, pentru că binedispune instantaneu,  are un farmec aparte!

Sincere felicitări autorului, mult spor și la cât mai multe bucurii literare!

Mihaela CD

membru  TWUC, LSR , președinte WPAC

 

 

 
Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

Ce mai e nou prin librărie?

AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

 

 

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.