MIHAELA CD-cronica-Dumitrel Plopeanu  aduce în actualitate tema întrebărilor existențiale

 

293738991_739990357312288_1252652219112561462_n

Dumitrel Plopeanu  aduce în actualitate tema întrebărilor existențiale

 

L-am cunoscut pe domnul Dumitrel Plopeanu  mai întâi prin intermediul Antologiei Universum  volumul 3  publicat  la editura Globart Universum din Montreal în care am fost colegi de condei  iar mai apoi a venit împreună cu soția  domniei sale la  evenimentul ”La casa de nebuni” organizat la Sinaia în 3 iulie unde eu  lansam 3 cărți și unde am avut surpriza să primesc în dar și volumul său de poezii ” Semne de întrebare”  publicat în colecția ”Cele mai frumoase poezii” a editurii Inspirescu din București  în anul 2022.

Extrem de interesant și inedit mi se pare faptul  că această carte nu  începe cu o prefață  ci cu o biografie a autorului din care aflăm  că poetul a debutat în anul 2015 cu  volumul de versuri ”Drumul către eternitate” căruia i s-au adăugat pe parcursul anilor încă zece titluri  de cărți personale de autor, dintre care 2 sunt realizate  în colaborare cu poeta Petronela Mocanu, publicând de asemenea în 5 antologii colective  și câștigând câteva premii.

Cartea ” Semne de întrebare” nu este voluminoasă, are 100 de pagini  și cuprinde 88 de poezii scrise în majoritate în vers alb cu unele potriviri de rimă.

Așa cum  se  lasă să se înțeleagă și din titlu,  cartea ‘” Semne de întrebare””  ascunde între coperțile de carte  poezii ce conțin multe semne de întrebare. O căutare dincolo de eul poetic, un motiv al descoperirii ,o întrebare a întrebărilor ce cuprinde  trecut și viitor și care interoghează  însăși  existența noastră, ființarea și viața.

Tema întrebărilor existențiale este o temă  foarte complexă ce presupune cercetare, informare,  argumente și contraargumente, o tema superbă  care se pare ca nu-l sperie pe autorul Dumitrel Plopeanu , din contra acesta o abordează cu seninătate și cu o oarecare inocență a  scriiturii  ce vine dintr-o pioșenie desăvârșită, dintr-o modestie a sufletului ce vrea doar un loc sub soare, vrea împăcare și iubire, vrea bunătate și normalitate.   

Astfel poetul se întreabă ” oare ce ne-am face fără primavară?”…”ce-ar fi viața fără un pic de poezie?” și tot  el răspunde la propriile întrebări  retorice concluzionând : ” E semn ca viața asta  însăși/Rămâne deocamdată un mare mister”(Ce ne-am face?)

Motivul timpului este de asemenea prezent în carte prin întrebări retorice:” timpul merge înainte?/se scurge înapoi?/Este la fel pentru amândoi?/Ori nu există timp?”( Explicații) , întrebându-se de asemenea asupra existenței lumii , cât va mai exista ea , o veșnicie sau  o clipă…  ”Mai este timp pentru o nouă simfonie?/Pentru un nou început?” ( Mai este timp?)

Întrebările esenței noastre umane, a vieții și a timpului care ne este dat fiecăruia   pe care le pune autorul  au fost și vor fi fără răspuns pentru ca în ele se află ascuns misterul facerii lumii, acel mister al devenirii noastre  la care numai Bunul Dumnezeu știe răspunsul.

Cu toate că de când e lumea lume oamenii au murit  iar alții s-au născut, anotimpurile s-au succedat  în etape  în fiecare an, perceperea vremelniciei noastre  pe pământ  nu  este percepută de oameni decât  în măsura în care aceștia  avansează spiritual și  devin mai lucizi. Așa a lăsat Dumnezeu  ca omul să nu realizeze că toate sunt trecătoare pentru a-și putea trăi viața, a putea visa  și a putea  evolua.

Motivul  adevărului iată prezent în poezia ”Până acum”, ” S-au spus multe până acum/Dar care este adevărul?”( Până acum)…”De ce clipesc stelele în noapte/Cine ar putea descifra mesajul?”( De ce?)

Întrebările pe care și le pune autorul, dorința sa de cunoaștere, se află mult  mai presus decât o simplă curiozitate, este vorba de o stare profundă  la care a ajuns  poetul printr-o  urcare spirituală dobândită de-a lungul timpului, o  luciditate înțeleaptă  care își impune setea cunoașterii.

Și totuși neîncrederea îi dă târcoale poetului și se întreabă în cine mai poate avea încredere :” Când și de la cine , vom primi răspunsuri/Cine va garanta că-i adevărat/În cine ne putem încrede/Când prea mulți dintre noi ne-am înșelat?”( Semne de întrebare)

Este cunoscut faptul că omul devine cu atât  mai nefericit cu cât află mai multe adevăruri. Cu fiecare nou lucru pe care-l învățăm sau îl aflăm se nasc alte mii de întrebări ”Iar când descoperim ceva întâmplător/Apar în loc zeci de mistere”( Cine deține răspunsul?)

În tumultul  întrebărilor  mai răsare o întrebare privind relațiile interumane care sunt oare întâmplătoare sau  dirijate:  ”De ce tocmai tu?”  pentru că ”Dintre sute de mesaje/Tu  pe mine m-ai ales” ( De ce tocmai tu?)

O mare nebuloasă  a vremilor pe care le trăim naște bineînțeles și o întrebare a  întrebărilor: ” E cineva drept calauză?  Care deja a și venit? ”…”Oare este cineva conștient /De ceea ce se întâmplă?”( Care este drumul?)

Într-o revelație absolută poetul  declară ” Suntem doar baza piramidei/A piedestalului suprem/Pe care ierarhia se sprijină, la fel/Fiecare dintre noi contează/Orice cuvânt, orice silabă”( Va mai dura mult?)

În opinia poetului va trebui să  vină vremea adevărului  când ” Nu putem bate pasul pe loc, o veșnicie/ Trebuie să părăsim cercul/Odată pentru  totdeauna/Să găsim calea spre infinit/O cale, numai una/A venit timpul marilor schimbări/O nouă eră va cuprinde omenirea/Când visul se va uni cu realitatea/Pentru totdeauna” (Adevărul adevărat)

În concepția poetului  ”Ar trebui să uităm trecutul” pentru că este important  doar viitorul  iar ”Ziua de azi poate fi un nou început”

Fiecare  răsărit de soare  înseamnă un nou început , este prima zi de viață pentru un copil nou-născut, este prima îmbobocire pentru o floare dar poate să fie și  începutul  unei  noi etape, o  trezire a conștiinței universului, o apropiere de lumina Divină.”La răsăritul soarelui pare că se trezește conștiința universului”.(Victor Hugo)

Iubirea este o altă temă pe care o abordează poetul în cartea sa” Semne de întrebare”  , aceasta reprezentând  un adevăr, o iubire mărturisită și împărtășită plenar ‘‘Te iubesc și pentru tine /Aș fi în stare să iau viața iarăși de la capăt”( Pentru tine) … ”Trăiesc o stare de vis /Când sunt cu tine/Aș vrea să țină o veșnicie/Să nu se mai termine”( Stare de vis)  dar care dacă e  analizată apare întrebarea  : ” Până când mă vei iubi ? (Până când?)

Observăm în poeziile autorului  Dumitrel Plopeanu o nevoie de confirmare a permanenței,  o nevoie avidă de  stabilitate care să-i asigure confortul lumesc și sufletesc. Din păcate trecătoare sunt toate, și noi suntem trecători, lumea este într-o continuă transformare, nimeni nu   deține  răspunsul la întrebările  domniei sale  pentru că: ”Nimic nu este permanent”.(Buddha )

Prin cartea ” Semne de întrebare” poetul Dumitrel Plopeanu  aduce în actualitate tema întrebărilor existențiale,  un subiect deosebit de complex  și interesant.

 

Mihaela CD

TWUC, LSR, WPAC

 
Mockups-All

Mai citește:

Cv literar-artistic Mihaela CD

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Clubul GOLD al revistei tiparite

Mihaela CD*Ai grijă de sufletul tău!

Impresii de la dubla lansare autor Mihaela CD -evenimentul Magia Slovelor

Ce mai e nou prin librărie?

AURELIA OANCA-TARAMUL IUBIRII -Iubeste-ma in fiecare anotimp

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Despre cartile autoarei Mihaela CD

Susțineți proiectul: 6 CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE DIN ROMANIA !

 

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Globart -antologie de artă în imagini (Softcover)

Antologia Globart de artă în imagini este un album al artiștilor contemporani români de pretutindeni, ce adună în cele 198 de paginile ale sale, pictură, mozaic, fotografie artistică, icoane pe sticlă sau pe lemn, icoane din mărgele și pictură digitală, creații aparținând celor 17 artiști cuprinși. Imprimată full color pe hârtie de cea mai bună calitate, antologia este acoperită cu jachetă de protecție. Comandă ACUM această bijuterie de artă! Stoc limitat!

125,00 CAD

Un gând despre „MIHAELA CD-cronica-Dumitrel Plopeanu  aduce în actualitate tema întrebărilor existențiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.