Mara Popescu Vasilca -Poveștile Parisului-Bianca  printre castele de nisip 

Mara hershey palarie noua 2019

Mara Popescu Vasilca -fragment din Romanul  Bianca  printre castele de nisip 

                     Poveștile Parisului

       – Din toate aceste sacrificii din partea mea, este o parte care m-a avantajat, cea a culturii. De exemplu Bazil frecventa cercuri elevate, culte, eu îi ascultam și învățam. Îmi amintesc că discutau despre povestea de dragoste a unui cuplu de care eu habar nu aveam, cuplul Sartre, Simone de Beauvoir a dominat peisajul cultural din Paris aproape trei decenii.

      – Erau, El și restul lumii. Că a fost o vreme când se oprea toată lumea la fereastra cafenelei Flore ca să-i zărească măcar o clipă pe cei doi scriitori, scrisul devenise un ritual public și ei se expuneau cu mult curaj.

        Ascultam toate discuțiile, erau foarte interesante. Bazil povestea atât de frumos, se vedea că este o persoană cultă, studiase la Londra, colindase prin toata Europa, în Rusia, China, America. Vorbea engleză și citise foarte mult. Eram în salon la cafea, era după-amiază.

       -Mai povestește-mi te rog, despre ei, Bazil. Mă privește surprins. Știa că am facultate, văzuse că nu sunt o femeie cu care să nu poată să aibă o discuție importantă. Îmi zâmbește. Lasă ceașca pe farfurioară și-mi povestește.

       – Draga mea, era un fel de spectacol comercial în serie, cu Moulin Rouge și Turnul Eiffel. Atunci când ei nu scriau, stăteau pe canapelele cafenelei făcând conversație cu alte personaje care făceau parte dintr-o curte existențialist-goșistă, de stânga, în jurul lor. Citisem romanul scris de Simone de Beauvoir, îmi spuse Bazil, Les mandarins, care fusese premiat de Academia Goncourt în 1954 – e prost. Și așa, astăzi e uitat pentru că e de necitit pentru contemporani.

      -Cum așa? întreb curioasă. El continuă.

    – Dar, îmi spunea, luându-mă de braț cu eleganță. Dar, repeta, știi ce premii literare pe lumea asta se dau pentru romane realmente bune?

    -Nu.

     Îi răspundeam sincer și interesată. Erau momentele cele mai frumoase pe care le trăiam alături de el. Atunci nu-l mai vedeam bătrân, eram bucuroasă că sunt lângă el, mă simțeam prețuită dacă discuta cu mine, o neștiutoare, o novice.

Bianca---4-carti

-Ar trebui să încerci să citești și tu Bianca, acele cărți premiate de diverse jurii literare – de la Nobel la Goncourt- ca să vezi ce mare decepție ai să ai.

     -Cum să fiu decepționată?

     -Așa bine, ce s-a întâmplat în 1954 a fost influența lor în redacții, în universități, în cafenelele pariziene draga mea. Ei făceau jocurile, erau tartorii vieții culturale pariziene, un fel de semizei în viață pe malurile Senei.

     -Și Jean Paul Sartre?

      Întreb curioasă.

     -Unde s-au cunoscut?

     -În liceu și au devenit un cuplu, asta în anii 30, atunci când erau tineri, și acei ani erau destul de tulburi. Au fost o grămadă de versiuni despre trecutul relației lor, că se despărțeau destul de frecvent, dar, mereu se împăcau, reveneau la matcă, și atunci își jurau iar, și iar iubire veșnică.

     -S-au căsătorit?

     -Nu, nu se căsătoresc, deși Sartre a cerut-o de multe ori de nevastă. Relația lor esra foarte ciudată.

     -Poate că nu aveau încredere unul în altul.

     -Vezi tu, legăturile erotice, Bianca, părerea lor despre fidelitate și astăzi contrariază. Amândoi aveau legături erotice în afara cuplului.

                                                       *** 

MPV-Dragostea2 (2)

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

FACEBOOK SUS-2

Mai citeste: 

Creații literare- Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune

În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul  editorului

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.