o legendă romană

final CATIA

fragment din romanul Catia, Gustul Amar al Trădării

Mara Popescu-Vasilca

Asta este o legendă romană, cum un cârd de gâște au salvat orașul Roma de la pieire. Era prin anul trei sute treizeci înainte de Hristos, când Galii, dușmanii de moarte ai Romei, invadează nordul Italiei, și avansează cu repeziciune spre Roma. Toate legiunile romane trimise în întâmpinarea lor sunt învinse de fioroșii războinici, dornici de sânge, răzbunare și jaf. În câteva zile, cetatea Romei se afla sub asediul hoardelor galice, ceea ce se întâmpla pentru prima oară în  istoria ei glorioasă, de sute de ani.

Într-o noapte fără lună, un detașament de războinici gali se aproprie de cetate și reușesc să intre înăuntru dând bucăți de carne otrăvită câinilor de pază. Tocmai când dușmanii se pregăteau să  deschidă porțile cetății să intre cei din afară, un cârd de gâște sacre, care dormeau în templul lui Juno, de pe dealul Capitoliului, se trezesc, încep să zboare și  să facă un zgomot îngrozitor, trezind toata cetatea. Detașamentul galic este înfrânt repede și, astfel, Roma este salvată.

Aceasta este legenda gâștelor care au salvat Roma de la pieire. De atunci, s-a creat tradiția ca la aniversarea acelui eveniment, o gâscă să fie purtată într-o litieră de aur prin cetate, iar un câine să fie omorât. Gâsca era onorată pentru străbunele ei care au dat alarma, iar câinele era pedepsit pentru strămoșii lui care au dormit în post.

-Domnule Carol, da’ de unde ştii matale atâtea, întrebă o doamnă durdulie, care avea în mână un coşuleţ cu struguri, pe care-i puse pe masă, în faţa lui.

-Am învățat la unitatea militară care m-a crescut, răspunde el modest.  Au trecut mulți ani de atunci, dar îmi amintesc de parcă nu ar fi fost ieri…

***

***

MPV-Dragostea2 (2)

Toate cărțile Marei Popescu Vasilca  au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Google play, Apple – book,  Barnes & Noble. Este suficient sa  dați o căutare  scriind numele autoarei Mara Popescu -Vasilca și veți găsi  cărțile sale în format electronic!

Mai citeste: 

Creații literare- Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune

În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul  editorului

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.