fragment din romanul Catia, Gustul Amar al Trădării
Mara Popescu-Vasilca
În parc
Pe Mircea îl cunoscusem într-o duminecă de început de vară. Mă duceam la plimbare în Parcul Cișmigiu cu Doina, noua mea prietenă și vecină de apartament cu mătușa mea. Voiam să povestim despre planurile noastre de viitor, dar mai ales despre băieți. Doina era bucureșteancă. Eu, Catia, abia venisem la mătușa Ileana care se oferise să mă găzduiască până la examenul de admitere la facultate, din toamnă. Eu studiam zilnic cu sârguință, dar duminicile și serile ieșeam cu Doina la plimbare.
Astăzi este duminică dimineața, am hotărât să mergem în Parcul Cișmigiu, renumitul loc de plimbare a bucureștenilor. Luăm autobuzul 59 din fața blocului, are stație chiar la intrarea principală a parcului. Lume multă și binedispusă, majoritatea tineri, îmbrăcați frumos. Noi două, vesele, viața ne așteaptă să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară.
-Catia, ce ar fi să mai mergem o stație? Sau vrei să intrăm pe intrarea principală din Știrbei Vodă?
-De ce? Vrei să mergem pe jos? întrebă Catia.
-Păi tu cum crezi că e mai bine?
-Știi ceva, hai să mergem pe jos, să mai vedem lumea.
Așa am și făcut. Doina, fiind bucureșteancă, începe să-mi povestească despre acest parc.
– Catia, domnitorul Țării Românești, Alexandru Ipsilanti, asta era în 1779, a poruncit să se facă pe locul acesta două cișmele mari de apă. Pe prima, au făcut-o acolo unde este grădina dinspre Știrbei Vodă, dar acolo se făcuse o baltă urât mirositoare. Pe la 1830, generalul Pavel Kiseleff a dat ordin să fie secată balta și să transforme terenul într-o grădină publică. Dar lucrările s-au tărăgănat mulți ani buni, până în timpul domniei lui Gheorghe Bibescu. Acesta, exasperat de ritmul de melc al lucrărilor, a chemat pe vestitul arhitect peisagist Wilhelm Mayer, fost director al Grădinii Imperiale din Viena. Cu ajutorul unui grădinar tot austriac, Mayer a transformat Cișmigiul embrionar de atunci într-o grădină spectaculoasă, în tradiția stilului clasic european. Inaugurarea s-a făcut în anul 1854, spre delectarea și mândria tuturor bucureștenilor.
-Da’ tu de unde le știi pe toate astea, Doina?
-Tatăl meu, de când eram mică, m-a dus prin toate parcurile și locurile importante din capitală. Spunea că nu se poate să nu cunosc orașul în care m-am născut și unde familia noastră trăiește de trei generații. Pe atunci, parcul era vizitat mai ales de protipendada orașului, de iubitorii de nou și aventuri galante. Cel puțin așa scria presa de atunci. O să te duc și la Foișor, care era un punct de atracție important al Cișmigiului. Acolo erau organizate concerte publice, fie de fanfară, muzică clasică sau populară.
– În Cișmigiu, Catia, se amestecau oamenii care cunoșteau luxul, orgoliul, vorbele dulci și complimentele. Se etalau toalete, veneau toți membrii familiilor înstărite, de la mic la mare. Fetele în toalete vesele flirtau cu frumoșii ofițeri care se plimbau câte doi, trei, în uniforme impecabile. Alte femei veneau cu câte un cățeluș ca să atragă atenția. Aveau pălării mari și umbrele elegante, toalete aduse de la Paris. Protipendada Cișmigiului căuta să imite atmosfera marilor parcuri ale Vienei, Pragăi și Parisului. Ce crezi tu, nu mai era nimeni ca ei! Când fanfara militară cânta, toată lumea dansa pe alee și pe iarbă. Nu aveau altă distracție, plimbarea în Cișmigiu era evenimentul duminical al lor.
***
Toate cărțile Marei Popescu Vasilca au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Google play, Apple – book, Barnes & Noble. Este suficient sa dați o căutare scriind numele autoarei Mara Popescu -Vasilca și veți găsi cărțile sale în format electronic!
Mai citeste:
Creații literare- Mara Popescu Vasilca
Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI
Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune
Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA
În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune
În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul editorului

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA
Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.
55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!
Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!
1,00 EUR