Victor Manole-Recenzia romanului-”Bianca printre castele de nisip”

FINAL BIANCA

Recenzia romanului  ”Bianca printre castele de nisip”

victor manoleRomanul ”Bianca printre castele de nisip” face parte din colecția ”Dragostea arză-o-ar focul” a scriitoarei   canadiene de origine română Mara Popescu -Vasilca.

Cărțile din această colecție sunt un omagiu adus  femeilor  în ansamblul lor, care se vor regăsi într-un fel sau altul în scrierile autoarei, cu gândurile, frământările, dorințele sau sentimentele lor în felurite ipostaze ale vieții zilnice cum ar fi: iubire, fericire, suferințe, dureri, dezamăgiri pe care le-au simțit în viață.

Autoarea Mara Popescu -Vasilca este îndrăgostită de personajele sale,  ea este precum oceanul cu nesfârșirea lui,  cu nisip fierbinte ce arde pentru că, pentru  scriitoare,  soarele răsare, apune și iar răsare  vorbind interminabil  despre ele  cu sufletul  ce se unduie pe valurile oceanului cântând. Iar  din valuri se leagănă ecoul  romanului, vântul îi trece prin gânduri tiptil și îi deschide lacătul scrierii în miez de gând , de melancolie și de vis, lăsându-i un răsărit romantic  care ni-l povestește nouă lumii  cu patos sufletesc.

În romanul ”Bianca, printre castele de nisip” ne este prezentată Bianca care este personajul principal și care  este o femeie constructivă, inteligentă, care se contemplă în  trăirea vieții libertine cu multe dorințe și speranțe. Ea primește indicații de la prieteni bărbați pe care le analizează cu lux de amănunt iar  acolo unde nu-i convine ripostează verbal în  speranța că poate îndrepta lucrurile, este persoana căreia nu-i place să fie mințită sau păcălită dar îi place  să fie tratată cu iubire și  cu dovezi în stil concret încât să fie câștigată. Aceasta nu vrea  sa fie manipulată de bărbați după placul lor fiind pretențioasă încă de la o vârsta fragedă  când nu i-a plăcut ca să se profite de fragilitatea  și de naivitatea  ei ca femeie.

Bianca Ionescu Poitiers este observator al scenei politice europene și internaționale , ține discursuri și pledează pentru parteneriatele strategice ale României. Aceasta, încă  din trecutul ei , a avut o viață  agitată ca și vântul și marea ,  de unde se trage și  chinul instinctual  din prezent , situațiile pe care caută să le înfrunte în orice relație.La un meci de box l-a cunoscut pe Vlad, cu 18 ani mai mare ca ea, el divorțat, ea văduvă,  cu care a sperat să își  facă o familie însă soarta i-a despărțit el  mergând în India.Bianca  are o imaginație  bogată  și chiar obraznică dar caută să deschidă ușa spre viață  cu mult curaj, trăiește din plin și își asumă toate consecințele ce decurg din relațiile  sale.

Viața în orice clipă  are un mers grăbit, fie că este suportabilă sau insuportabilă, destinul  ne curmă fiecare întâlnire și ne face să ne gândim spre viitor luându-ne de mână dar îmbrățișarea este a noastră,  viața ne pictează la fiecare câte un tablou  pe pereții sufletului ca să ne regăsim pentru totdeauna.Iubirea noastră  se pierde pe drum se regăsește sau nu se regăsește niciodată , precum Bianca  așteaptă primăvara sufletului crezând că cine știe? poate totuși  mai vine?! Dar speranțele mor precum  sufletele căzute la pământ, precum frunzele purtate toamna de vânt și sunt strivite de pașii grăbiți  ai mulțimii.

Romanul ”Bianca printre castele de nisip” cuprinde 11 capitole  interesante și pline de acțiune  având o tematică a căutării iubirii adevărate,  frumos prezentată de autoare. Romanul ține cititorul în suspans fiind marcat de acțiune, de întâmplări cheie și chiar de puncte tari  și judecăți de valoare cu caracterizări de fond  pe tema iubirii abordată de autoare.  Eroii romanului sunt reali și imprimă cititorului  sentimentul că fac parte din viața noastră reală într-o tipologie aparte creată de autoare.

Acțiunea prezentă a romanului este împletită cu  trecutul Biancăi care o urmărește continuu. Bianca care vine dintr-o familie dezorganizată, înfruntă destinul  prin acțiunile sale își asumă riscul  comportamentului său  pentru că vrea să își depășească condiția.Autoarea Mara Popescu -Vasilca ne introduce într-o lume a decadenței , a moravurilor ușoare, într-o societate a prăbușirii umane, prin Bianca, eroina principală care  are o moralitate îndoielnică, în mod intenționat și conștient  alegând calea compromisului.

Romanul   ”Bianca printre castele de nisip”  este ca un trup deschis  în sala de operație în care chirurgul scoate tot  ce-a  fost rău și lasă sa pulseze viața în continuare dar care va lăsa cicatrici adânci.Romanul este o lectură captivantă  cu întrebări și răspunsuri  de natura psihologică și filozofică chiar,  dar și educativă dacă romanul este citit cu mare atenție de către cititori.

Trebuie să luptăm cu  clipele existenței  și să ne agățăm cu bucurie de viață cu brațele deschise după  o firimitură de bine fără lacrimi pe față căci  toți alergăm  după ziua de mâine, după ziua ce vine și pe care o numim iubire, unii mai bogați alții mai săraci în înțelepciune și gândire, cu scopul de a putea zâmbi fericirii.

Romanul are o prezentare amplă și complexă, ținând interesat cititorul până la final când rămâi impresionat  de diversitatea momentelor, a acțiunilor petrecute în roman,a stărilor sufletești prin care trec personajele Marei Popescu- Vasilca care  trăiește cu ele, plânge cu ele, iubește alăturea cu ele într-o activitate literară de excepție. Cititorul trăiește  emoții pure ascunse  în gânduri și în suflet.Amănuntele  pe care le oferă scriitoarea sunt  bine controlate psihic, scoțând la iveală un talent remarcabil și înduioșător   care te face să trăiești în suflet bucuria cu inima deplină  a tinereții  care uneori  e stropită cu lacrimi alteori cu bucurie.

Cartea  ”Bianca printre castele de nisip”   reprezintă  un  superb spectacol sentimental  și psihologic prin emoțiile pe care le trezește și care sunt  pornite din sufletul și mintea scriitoarei Mara Popescu -Vasilca  cu talent și dăruire pentru cititori.Scriitoarea  scoate în evidență  aspecte importante pentru dorința personajelor de a-și îndeplini visele, fie din sărăcie, fie din orgolii de lux,  fie din prea multă libertate.

Autoarea a stat de vorbă cu personajele sale cu multă răbdare și atenție și le-a captat  în roman prin fibrele spinoase ale vieților lor, le-a  evaluat în mod real  și apoi le-a inclus în acțiunea romanului  în fragmente, așezate  la un anumit nivel, pe paliere de gândire în fiecare acțiune în parte, din copilărie, tinerețe  și până în prezent  în transformarea lor de caracter, prin capacitatea funcțională și de exercițiu sau prin  compromisuri.

Toate  romanele  autoarei sunt de excepție  și sunt lucrări ce se situează într-o analiză de fond profundă a unor lucruri reale  care se petrec zilnic din ignoranță,  din invidie, din nedreptate, din dezgust, sau din consecințele unor greșeli în viață.

Autoarea este plină de înțelepciune, emoție și  talent literar  căci ea  caută, trăiește  aievea și înțelege personajele, pentru că simte inima lor  aprinsă  ca jăratecul. Ea zâmbește la amintirile personajelor cu sufletul, le poartă taina și le plimbă prin lume, cu certuri, cu împăcări, cu suișuri și coborâșuri, câștigând bătălia până la final.

În fiecare roman al său autoarea Mara Popescu -Vasilca pune  dorința și dragostea sa,  și nu se teme să o ia de  la capăt cu  alt personaj și cu alt fragment, zâmbește lumii cu îmbrățișări sincere  cu frumos, cu bunătate și  cu mult curaj .Așteaptă cu sufletul la gură cu multă iubire un răspuns de la cititori  căci ea scrie pe cerul albastru ca să nu-i poată șterge nimeni cuvintele, nici vântul  nici ploaia,  doar soarele  să le mângâie cu lumina și  razele  sale.

În sufletul autoarei plâng  așteptările și dorul de a scrie  continuu romane ca să își ofere  iubirea și dragostea cititorilor.Fiecare roman este o magie, un răsărit de soare, un miracol  o frumusețe   pe care o lăsăm cititorilor  să o descopere cu suflet cald  plin de iubire.

Uneori așteptăm ani întregi  ca să vedem că în sfârșit  s-a produs minunea  și în sfârșit plângem  de fericire, iar uneori adunăm  lacrimi și plângem de durere  este greu uneori să  faci inima  ca să vibreze definitiv  sau să uiți definitiv.

Romanul ”Bianca printre castele de nisip”  este o realizare extraordinară, un roman valoros de tip filozofic și psihologic . Vocea autoarei este vocea personajelor sale cu împlinirile și cu neîmplinirile concrete și adevărate drept pentru care recomand cititorilor să citească romanul ”Bianca printre castele de nisip”  pentru că este interesant și captivant.

O felicit pe scriitoarea Mara Popescu -Vasilca și îi urez mult succes în continuare.

  Prof.  Victor Manole

Membru al Ligii Scriitorilor Români

Membru al World Poets Association -România

Mai citește: 

Victor Manole-recenzie Ursula, o mamǎ judecatǎ de copii

Victor Manole-recenzie Paula, împlinire târzie

Victor Manole-Recenzie-Nora în căutarea identității

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Un gând despre „Victor Manole-Recenzia romanului-”Bianca printre castele de nisip”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.