Recenzia romanului ”Bianca printre castele de nisip”
Romanul ”Bianca printre castele de nisip” face parte din colecția ”Dragostea arză-o-ar focul” a scriitoarei canadiene de origine română Mara Popescu -Vasilca.
Cărțile din această colecție sunt un omagiu adus femeilor în ansamblul lor, care se vor regăsi într-un fel sau altul în scrierile autoarei, cu gândurile, frământările, dorințele sau sentimentele lor în felurite ipostaze ale vieții zilnice cum ar fi: iubire, fericire, suferințe, dureri, dezamăgiri pe care le-au simțit în viață.
Autoarea Mara Popescu -Vasilca este îndrăgostită de personajele sale, ea este precum oceanul cu nesfârșirea lui, cu nisip fierbinte ce arde pentru că, pentru scriitoare, soarele răsare, apune și iar răsare vorbind interminabil despre ele cu sufletul ce se unduie pe valurile oceanului cântând. Iar din valuri se leagănă ecoul romanului, vântul îi trece prin gânduri tiptil și îi deschide lacătul scrierii în miez de gând , de melancolie și de vis, lăsându-i un răsărit romantic care ni-l povestește nouă lumii cu patos sufletesc.
În romanul ”Bianca, printre castele de nisip” ne este prezentată Bianca care este personajul principal și care este o femeie constructivă, inteligentă, care se contemplă în trăirea vieții libertine cu multe dorințe și speranțe. Ea primește indicații de la prieteni bărbați pe care le analizează cu lux de amănunt iar acolo unde nu-i convine ripostează verbal în speranța că poate îndrepta lucrurile, este persoana căreia nu-i place să fie mințită sau păcălită dar îi place să fie tratată cu iubire și cu dovezi în stil concret încât să fie câștigată. Aceasta nu vrea sa fie manipulată de bărbați după placul lor fiind pretențioasă încă de la o vârsta fragedă când nu i-a plăcut ca să se profite de fragilitatea și de naivitatea ei ca femeie.
Bianca Ionescu Poitiers este observator al scenei politice europene și internaționale , ține discursuri și pledează pentru parteneriatele strategice ale României. Aceasta, încă din trecutul ei , a avut o viață agitată ca și vântul și marea , de unde se trage și chinul instinctual din prezent , situațiile pe care caută să le înfrunte în orice relație.La un meci de box l-a cunoscut pe Vlad, cu 18 ani mai mare ca ea, el divorțat, ea văduvă, cu care a sperat să își facă o familie însă soarta i-a despărțit el mergând în India.Bianca are o imaginație bogată și chiar obraznică dar caută să deschidă ușa spre viață cu mult curaj, trăiește din plin și își asumă toate consecințele ce decurg din relațiile sale.
Viața în orice clipă are un mers grăbit, fie că este suportabilă sau insuportabilă, destinul ne curmă fiecare întâlnire și ne face să ne gândim spre viitor luându-ne de mână dar îmbrățișarea este a noastră, viața ne pictează la fiecare câte un tablou pe pereții sufletului ca să ne regăsim pentru totdeauna.Iubirea noastră se pierde pe drum se regăsește sau nu se regăsește niciodată , precum Bianca așteaptă primăvara sufletului crezând că cine știe? poate totuși mai vine?! Dar speranțele mor precum sufletele căzute la pământ, precum frunzele purtate toamna de vânt și sunt strivite de pașii grăbiți ai mulțimii.
Romanul ”Bianca printre castele de nisip” cuprinde 11 capitole interesante și pline de acțiune având o tematică a căutării iubirii adevărate, frumos prezentată de autoare. Romanul ține cititorul în suspans fiind marcat de acțiune, de întâmplări cheie și chiar de puncte tari și judecăți de valoare cu caracterizări de fond pe tema iubirii abordată de autoare. Eroii romanului sunt reali și imprimă cititorului sentimentul că fac parte din viața noastră reală într-o tipologie aparte creată de autoare.
Acțiunea prezentă a romanului este împletită cu trecutul Biancăi care o urmărește continuu. Bianca care vine dintr-o familie dezorganizată, înfruntă destinul prin acțiunile sale își asumă riscul comportamentului său pentru că vrea să își depășească condiția.Autoarea Mara Popescu -Vasilca ne introduce într-o lume a decadenței , a moravurilor ușoare, într-o societate a prăbușirii umane, prin Bianca, eroina principală care are o moralitate îndoielnică, în mod intenționat și conștient alegând calea compromisului.
Romanul ”Bianca printre castele de nisip” este ca un trup deschis în sala de operație în care chirurgul scoate tot ce-a fost rău și lasă sa pulseze viața în continuare dar care va lăsa cicatrici adânci.Romanul este o lectură captivantă cu întrebări și răspunsuri de natura psihologică și filozofică chiar, dar și educativă dacă romanul este citit cu mare atenție de către cititori.
Trebuie să luptăm cu clipele existenței și să ne agățăm cu bucurie de viață cu brațele deschise după o firimitură de bine fără lacrimi pe față căci toți alergăm după ziua de mâine, după ziua ce vine și pe care o numim iubire, unii mai bogați alții mai săraci în înțelepciune și gândire, cu scopul de a putea zâmbi fericirii.
Romanul are o prezentare amplă și complexă, ținând interesat cititorul până la final când rămâi impresionat de diversitatea momentelor, a acțiunilor petrecute în roman,a stărilor sufletești prin care trec personajele Marei Popescu- Vasilca care trăiește cu ele, plânge cu ele, iubește alăturea cu ele într-o activitate literară de excepție. Cititorul trăiește emoții pure ascunse în gânduri și în suflet.Amănuntele pe care le oferă scriitoarea sunt bine controlate psihic, scoțând la iveală un talent remarcabil și înduioșător care te face să trăiești în suflet bucuria cu inima deplină a tinereții care uneori e stropită cu lacrimi alteori cu bucurie.
Cartea ”Bianca printre castele de nisip” reprezintă un superb spectacol sentimental și psihologic prin emoțiile pe care le trezește și care sunt pornite din sufletul și mintea scriitoarei Mara Popescu -Vasilca cu talent și dăruire pentru cititori.Scriitoarea scoate în evidență aspecte importante pentru dorința personajelor de a-și îndeplini visele, fie din sărăcie, fie din orgolii de lux, fie din prea multă libertate.
Autoarea a stat de vorbă cu personajele sale cu multă răbdare și atenție și le-a captat în roman prin fibrele spinoase ale vieților lor, le-a evaluat în mod real și apoi le-a inclus în acțiunea romanului în fragmente, așezate la un anumit nivel, pe paliere de gândire în fiecare acțiune în parte, din copilărie, tinerețe și până în prezent în transformarea lor de caracter, prin capacitatea funcțională și de exercițiu sau prin compromisuri.
Toate romanele autoarei sunt de excepție și sunt lucrări ce se situează într-o analiză de fond profundă a unor lucruri reale care se petrec zilnic din ignoranță, din invidie, din nedreptate, din dezgust, sau din consecințele unor greșeli în viață.
Autoarea este plină de înțelepciune, emoție și talent literar căci ea caută, trăiește aievea și înțelege personajele, pentru că simte inima lor aprinsă ca jăratecul. Ea zâmbește la amintirile personajelor cu sufletul, le poartă taina și le plimbă prin lume, cu certuri, cu împăcări, cu suișuri și coborâșuri, câștigând bătălia până la final.
În fiecare roman al său autoarea Mara Popescu -Vasilca pune dorința și dragostea sa, și nu se teme să o ia de la capăt cu alt personaj și cu alt fragment, zâmbește lumii cu îmbrățișări sincere cu frumos, cu bunătate și cu mult curaj .Așteaptă cu sufletul la gură cu multă iubire un răspuns de la cititori căci ea scrie pe cerul albastru ca să nu-i poată șterge nimeni cuvintele, nici vântul nici ploaia, doar soarele să le mângâie cu lumina și razele sale.
În sufletul autoarei plâng așteptările și dorul de a scrie continuu romane ca să își ofere iubirea și dragostea cititorilor.Fiecare roman este o magie, un răsărit de soare, un miracol o frumusețe pe care o lăsăm cititorilor să o descopere cu suflet cald plin de iubire.
Uneori așteptăm ani întregi ca să vedem că în sfârșit s-a produs minunea și în sfârșit plângem de fericire, iar uneori adunăm lacrimi și plângem de durere este greu uneori să faci inima ca să vibreze definitiv sau să uiți definitiv.
Romanul ”Bianca printre castele de nisip” este o realizare extraordinară, un roman valoros de tip filozofic și psihologic . Vocea autoarei este vocea personajelor sale cu împlinirile și cu neîmplinirile concrete și adevărate drept pentru care recomand cititorilor să citească romanul ”Bianca printre castele de nisip” pentru că este interesant și captivant.
O felicit pe scriitoarea Mara Popescu -Vasilca și îi urez mult succes în continuare.
Prof. Victor Manole
Membru al Ligii Scriitorilor Români
Membru al World Poets Association -România
Mai citește:
Victor Manole-recenzie Ursula, o mamǎ judecatǎ de copii
Victor Manole-recenzie Paula, împlinire târzie
Victor Manole-Recenzie-Nora în căutarea identității
Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA
Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.
75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!
Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!
1,00 EUR
Felicitări tuturor!
ApreciazăApreciat de 1 persoană