Evenimentul cultural THE O.N.E

va asteptam cu drag

Evenimentul cultural

THE  O.N.E

Evenimentul THE  O.N.E,  organizat de UNIVERSUM VIP STUDIOS  în colaborare cu editura GLOBART UNIVERSUM  din Montreal a  avut loc duminică, 14 august 2022  într-un cadru privat, la sediul  UNIVERSUM VIP STUDIOS. 

Accesul la acest eveniment a fost pe baza de invitație, printre cei prezenți aflându-se prieteni,  artiști,  pictori, scriitori, interpreți, jurnaliști, editori, redactori, cu toții susținători  ai evenimentelor culturale  pe care le organizează editura Globart Universum .

297886982_516462653767683_895218159531357827_n

Elegantul eveniment în stil GARDEN COCKTAIL  s-a  derulat într-o  superbă grădină  care a dat evenimentului un plus de chic  prin natura și prin razele calde de soare care au strălucit abundent.Șampanie rece și gustoasă a umplut paharele așezate pe tăvi ce așteptau invitații. Rând pe rând în jurul orei 16.00 au  pășit pe covorul roșu  personalități  din domeniul artelor, rude și prieteni.Bucuria revederii cu oameni dragi, se citea pe chipul tuturor celor prezenți dar și  nerăbdarea  începerii spectacolului. Spectacolul  THE ONE a  îmbinat poezia cu muzica spre deliciul  auditoriului  așezat confortabil în scaune în jurul scenei. 

Doamna  Edviga Iordachi nu mai are nevoie de nicio prezentare fiind cunoscută în mediul cultural  al diasporei romane de la Montreal, prin nenumăratele sale apariții  și prezentări ale evenimentelor culturale  pe care le organizează revista  ”Poezii pentru sufletul meu”, editura Globart Universum  și Universum Vip Studios. O prezență charmantă și elegantă care cucerește imediat orice public prin prezența  sa, fiind răsplătită cu îndelungi aplauze de fiecare dată. 

În cuvântul său de început  doamna Edviga Iordachi  a făcut o scurtă sinteză a  derulării evenimentului  continuând cu prezentarea cărții ” La casa de nebuni”, subliniind  un aspect  inedit și anume  că este pentru prima data când  poeta Mihaela CD  se întâlnește cu  artista Mihaela CD în aceeași carte îmbinând  picturile sale digitale  cu  versurile poeziilor sale. Despre gestul Mihaelei CD de a dedica această carte tuturor prietenilor săi luptători pentru libertate, Edviga Iordachi a  spus: ” Un gest  mare și frumos ca și inima poetei  care dăruiește lumii frumusețea sufletului  său prin vers și prin culori”. 

Prima invitată  în scenă a fost doamna Ana Maria Surugiu o jurnalistă de carieră, un om dedicat  trup și suflet comunității și  valorilor  culturale românești, un mare susținător al  evenimentelor culturale românești din diaspora. Distinsa  doamna Ana Maria Surugiu a  început prezentarea sa prin impresiile proprii în urma citirii integrale a  cărții ”La casa de nebuni”  punctând faptul că ”Volumul cuprinde 174 poezii așezate în 17 capitole și este dedicat după cum afirmă autoarea: ,,Cu multă dragoste prietenilor mei dragi,luptători pentru libertate”. Doamna Ana Maria Surugiu a dat citire impresiilor scrise în ”Prefața” cărții de distinsa scriitoare Ana Munteanu Drăghici din Chicago pe care o considera o reprezentare exactă și concretă a înțelesului cărții, impresii la care subscrie și domnia sa. La finalul cuvântului său a mărturisit că i-a fost foarte greu să aleagă doar o singură poezie pe care să o recite publicului dar a ales totuși una și anume: Iubindpe-un fir de poveste.

Doamna Edviga Iordachi specificând că această carte a fost lansată în premieră în România în 3 iulie 2022 la Sinaia, a invitat apoi în scenă pe cel care a organizat acest eveniment, editorul cărții ”LA CASA DE NEBUNI”, jurnalistul Johnny Ciatlos Deak, invitându-l să povestească și despre evenimentul de la Sinaia în cuvântul său.

În calitate de editor  am  mulțumit tuturor pentru prezență amintind și despre efortul pe care l-au făcut doi dintre prietenii și susținătorii revistei Poezii pentru sufletul meu, venind și la lansarea de la Sinaia și anume: doamna Valeria Iancu și artistul Marius Luca. Evenimentul de la Sinaia a rămas cu siguranță  în sufletele celor prezenți. Poeți, scriitori,  președinți de asociații de scriitori, președinți de cenacluri literare, dramaturgi, artiști și simpli cititori din toate colțurile țării  au venit să ne cunoască și să ne întâmpine. A fost o mare bucurie întâlnirea cu acești oameni pe care în mare majoritate îi știam doar virtual  fără să îi fi văzut vreodată  în realitate.La  acest eveniment a participat și artistul și prietenul nostru Marius Luca  care a fost aplaudat și bisat  la scenă deschisă. Căldura  cu care am fost primiți și energia pe care am simțit-o la Sinaia mi-a confirmat încă o dată că arta, literatura și actul cultural în sine  leagă punți între inimile oamenilor oriunde  s-ar afla. Dacă  în România, cartea La casa de nebuni  împreună cu autoarea sa Mihaela CD a fost  atât de apreciată și bine primită  am fost sigur că și aici,  acasă, în Canada  ea va fi bine primită de  românii din diaspora. De aceea vă mulțumesc că vă aflați astăzi aici și că susțineți această carte.

În continuare  am  făcut o scurtă descriere a  specificului cărții ”La casa de nebuni”  subliniind  calitățile  autoarei, capacitatea de sinteză dar și spiritul pozitiv. Deși volumul ‘La casa de nebuni” este  o carte care în mod expres pune degetul pe rana sângerândă a mapamondului, totuși se face simțit caracterul profund pozitiv al scriitoarei Mihaela CD care aflată acum la fel ca și noi toți într-o adevărată casă de nebuni, nu încetează să creadă în izbânda binelui și în magica  forță vindecătoare a iubirii.Vă invit  să descoperiți tainele acestei cărți de excepție și să pătrundeți prin versurile răzvrătite ale poetei Mihaelei CD în adâncurile ce se ascund ”La casa de nebuni”

În  încheiere   am adresat o invitație deschisă tuturor celor prezenți  de a  participa la GALA ARTELOR la ceas aniversar   EDIȚIA A 3-A , la domeniul Roman  în  data de  27 AUG 2022 unde veți întâlni  oameni deosebiți  care ne fac cinste și cu care ne mândrim!


Prezentatoarea a invitat apoi în scenă o altă personalitate a mediului cultural românesc din Montreal și anume pe doamna Otilia Tunaru director și fondator al școlii JUNIMEA ROMÂNĂ din Montreal care a vorbit auditoriului despre evenimentele recente petrecute la Ottawa în ianuarie -februarie 2022 și care au inspirat-o pe poeta Mihaela CD să scrie aceste poezii răzvrătite din suflet, invitând pe scenă pe unul dintre eroii camionori, domnul Tudor Hogman, un om demn și curajos care a luptat pentru libertatea noastră a tuturor în acele zile de iarnă. Vădit impresionat și foarte emoționat, în stilul său modest domnul Tudor Hogman a spus: ”voi toți sunteți eroi, toți susținătorii sunteți eroi” iar scurta sa intervenție s-a încheiat cu un ropot de aplauze. Din nou vocea caldă și duioasă a doamnei Otilia Tunaru a câștigat imediat atenția publicului care a apreciat și a aplaudat îndelung superba recitare a poeziei’‘ Inimi unite pentru libertate”

Prezentatoarea Edviga Iordachi a invitat apoi în scenă pe autoarea cărții ”La casa de nebuni” scriitoarea Mihaela CD:  ”Oricâte cărți ar scrie și oricâte lansări ar face, Mihaela CD mi-a mărturisit că întotdeauna  are emoții la întâlnirea cu publicul și cititorii  săi. Ea dăruiește  bucățele din sufletul său  prin fiecare poezie  și prin fiecare vers pe care îl recită. Să o întâmpinăm cu  aplauze  pe Mihaela CD! ”

Foarte adevărate cuvintele distinsei prezentatoare Edviga Iordachi , Mihaela CD a început cuvântul său de mulțumire publicului prezent, vădit emoționată:”Cartea La casa de nebuniam dedicat-o special prietenilor mei,  luptătorilor pentru libertate, celor care au înțeles să  apere dreptul nostru suprem  acela de a decide asupra propriei ființe. Sunt fericită să am astfel de prieteni, buni cinstiți, cu inima curată, oameni demni și verticali! Vă mulțumesc că existați în viața mea!”

Scriitoarea a mulțumit apoi tuturor celor  prezenți aici dar și la prima lansare la Sinaia, a mulțumit celor care au susținut-o, familiei, prietenilor apropiați, revistelor , recenzorilor, criticilor literari, colegilor de redacție și posturilor de radio care au promovat această carte. Nu a uitat să mulțumească și bunului Dumnezeu pentru harul pe care l-a primit iar la final a cerut permisiunea publicului să recite câteva poezii: ”Și pentru că  mă aflu în fața dumneavoastră  astăzi în calitate de poet, dați-mi voie să vă recit câteva poezii din această carte.”

Recitările de excepție ale poeziilor : ”Să mă iubești, Prin oricare vremi” și ”Opriți pământul vreau să cobor” au fost răsplătite generos de public  cu îndelungi aplauze.

Iată ca a venit și momentul mult așteptat de iubitorii muzicii, doamna Edviga prezentându-l pe artistul Marius Luca astfel: ”Albumul  muzical pe care îl lansăm astăzi, ”E pluribus Unum ” este rezultatulunei munci de 4 ani pe care membrii trupei  ORGANIC NOISE EXPERIMENTl-au depus împreună , atât Marius Luca cât și Louis Dore .Vocile sună admirabil, instrumentele la fel.  Unrezultat  remarcabil pe acest dublu albumcare  așteaptă și ascultători pe măsură. Muzica are proprietăți terapeutice iar MariusLuca  trăiește muzica indiferentdacă  o ascultă sau o compune.Motto-ul albumului  ”E Pluribus Unum ” a fost:“ascultă și execută cerințele cântecului!”. Marius Luca  ne-a declarat :”Ca trupă, am intenționat să realizăm un album organic, și să ne flexămmușchii muzicali în formula de duo dinamic – O.N.E. Cred că pentru primadată, în ce privește influențele muzicale, am reușit să combinăm marea lormajoritate într-un fel caracteristic, original. Am realizat că muzica nu esteneapărat competiție. Dacă nu încerc să concurez, și sunt natural, găsesclucruri noi de comunicat într-un mod original. Și toate aceste realizări secâștigă cu trecerea ireversibilă a timpului.”Louis Dore  și-a pierdut partenera de viață șia trecut printr-o perioadă foarte dificilă motiv pentru care  trupaO.N.E.  are acum un singur membru ,Marius Luca, care spune:  ”Abordarea meaeste diferită: culori, dinamică, sunete, melodicitate. Punctul meu forte este suma a ceea ce sunt: “there is onlyO.N.E. Marius Luca”! Sun ca mine și nimeni altcineva. Cred că am găsit acel“sweet spot” unde blues-ul se întâlnește cu hard rock-ul și devine progresiv,mânat de evenimentele și energia secolului XXI(21). Continui să-mi găsescprovocări și mă dezvolt ca muzician.”Să-l ascultăm așadar  și să-l primim cu aplauze  pe  unicul THE ONE: Marius Luca

Într-un ropot de aplauze Marius Luca a intrat în scenă și a mulțumit publicului invitând apoi pe colegul său de trupă să spună câteva cuvinte. Louis Dore canadian de origine quebechez, a impresionat publicul adresând câteva cuvinte în limba română iar apoi a continuat cerând permisiunea să vorbească în limba franceză.

După o pauză în care artistul Marius Luca a invitat publicul la un bufet românesc cu open bar, pauză în care s-au făcut și fotografii pe covorul roșu și s-au acordat autografe, melodiile au curs în acorduri de chitară, voce și sunet dulce de muzicuță, până la lăsarea întunericului. Melodii noi și vechi , cunoscute și îndrăgite și melodii noi, compoziții proprii ale artistului Marius Luca au făcut deliciul publicului care a aplaudat, a cântat și s-a bucurat de un spectacol inedit și exclusiv Marius Luca The one! După mai multe bisuri Marius Luca a oferit autografe alături de colegul său de trupă pe cd-uri și afișe promoționale, cei prezenți au făcut poze cu artiștii, au schimbat impresii, au povestit și au gustat din bunătățile tradiționale românești. Seara s-a încheiat târziu în noapte cu promisiunea revederii la Gala Artelor ediția 3-a în 27 august 2022 la Domeniul Roman.

 Johnny Ciatlos Deak

senior editor Globart Universum

jurnalist, membru  al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România

Mai citește

In curând va fi publicata ”Bianca printre castele de nisip”-Cuvântul editorului Johnny Ciatlos Deak

Datoria scriitorului de a lumina tânăra generație-Johnny Ciatlos-Deak-cronică-COPIII ȘI POEZIA, Aurelia Rînjea

Johnny Ciatlos Deak-Iubește-mă în fiecare anotimp

A sosit revista!Comanda revista de colecție nr 8/2022 Poezii pentru sufletul meu

In curand va fi publicat volumul 2 al antologiei Galaxy

A aparut videoclipul volumului 2 al antologiei GALAXY

Comanda antologiile GALAXY

Ce mai e nou prin librărie?

 
 

LA CASA DE NEBUNI format tipărit (softcover)

LA CASA DE NEBUNI este o carte de poezii răzvrătite din suflet si pentru suflet Cartea este tipărita color si conține 262 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa pătrundeți alături de ea în tainele ”Casei de nebuni”. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea LA CASA DE NEBUNI în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

GALAXY -VOLUMUL 1-antologie de ecouri literare TIPĂRITĂ(softcover)

GALAXY -VOLUMUL 1-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 384 PAGINI cuprinde 42 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

GENESIS-INTERVIURI -format TIPARIT(softcover)

Comandati acum cartea GENESIS – interviuri -AMPRENTE SCRIITORICESTI , la pretul de 35 de euro .In cele 400 de pagini veti gasi 40 de  interviuri  care vin sa dezvăluie 40 de personalități marcante care lasă amprente scriitoricești incontestabile asupra literaturii romane contemporane. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit! Comanda acum cartea GENESIS!

35,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.