Aurelia Rînjea recenzie Galaxy vol 4-BUCURII LITERARE ROMÂNEȘTI

301423933_1362406397620601_8435391513552058429_n

 

BUCURII LITERARE ROMÂNEȘTI

 recenzie de Aurelia Rînjea

 

GALAXY, AUTORI ROMÂNI CONTEMPORANI,

ANTOLOGIE DE ECOURI LITERARE,

Editura Globart Universum, MONTRÉAL • CANADA • 2022

VOLUMUL 4

Ne întâmpină ca de obicei distinsul Senior editor și coordonator, JOHNNY CIATLOȘ DEAK, care vine că confirme prin această Antologie că: „Poetul prin versurile sale unifică celestul şi realul, ziua cu noaptea, natura cu fiinţa, spiritul cu inima, pământul cu cerul pe ritmicitatea corzilor diamantate ale inimii, dansând la nunta creaţiei într-o armonie a iubirii universale”,

MIHAELA PODUȚ – IENUȚAŞ – România, încă de la început ne invită acolo „Unde dealul a adormit în iarbă / Şi l-au năpădit brânduşile de toamnă în somn”. În acel loc feeric unde „Tu însăţi nu eşti decât parte / Din vis”. Poeta culege umbre, iar Luna lunecă în fotoliu. Amintiri de poveste, dar ea scrie și se scrie, apoi se dăruiește.

CRISTIAN BODNĂRESCU – România, ne transmite „Bucuria absolută / A-nvierii Dumnezeieşti!”, dar și ecouri celeste din grădina stelară, alături de „zâna nopților albe”, cu „povești tainice, / Despre un alt solstiţiu”.

AURELIA OANCĂ – România, ne poartă prin viața-i ca o simfonie, bucurându-se de măreția ei. Dincolo de noapte, se lasă „Pătrunsă de lumină” și de speranță.  Printre depărtări și vise, scrie poeme pentru cei pe care îi iubește, pentru părinți, pentru țară, în care își exprimă „Toată iubirea şi tot dorul strâns”.

ANGELA DUMBRAVĂ – România, ne convinge că Iubirea nu are vârstă, dar aflăm și De ce pleacă berzele?, toate într-o așteptare de primăvară, „iar și iar…” Două proze scurte cu puternice amprente lăsate în sufletul ei, dar și al cititorilor.

EUGEN ONISCU – România, în lumina caldă a apusului, ne face dezvăluiri despre analiza vieții în vreme de pandemie, când prioritățile devin altele, când scara de valori devine alta. O spun și din experiența trăită de mine. Un prilej de a medita și de a căuta sensul vieții. Ne prezintă experiența de o viață a unui om, care a trăit cu credința în Dumnezeu.

MARA POPESCU-VASILCA – Canada, ne însoțește de astă dată prin Catia, gustul amar al trădării, un fragment din cartea cu același titlu,  care te invită la reflecții și la a descoperi sensurile profunde ale trăirilor unei femei puternice, pe drumul plin de surprize către propria fericire.  O carte pe care eu am citit-o, care este  dedicată atât femeilor cât și bărbaților, care te face mai puternic, mai încrezător în tine, capabil de a răzbate obstacolele vieții și de a ieși la mal din vârtejul destinului.

GELU DRAGOŞ – România, din dragoste pentru poezie, din dragoste pentru creația eminesciană, ni se prezintă poetic: „Sunt rouă / iarbă / izvor / vis / Sunt nenăscutul / dorinţă / plânset / carne / Sunt o întâmplare / drum / strigăt / rană / Sunt păpădie / Adiere”…  și continuă. Cu ochiul minții discerne „că mai mare dar decât Viaţa / E doar jertfa lui Isus pe Crucea Golgotei”. Povești și ierni și o rugăminte:  „Îmblânziţi şi iubiţi cuvintele limbii române / Cât mai avem minte spaţiu şi timp...”

GRIGORE CURCANU – România, ne aduce cu emoție chipul Mamei: „Mamă, tu, ai un cer ce-ntruna plânge, / Iar sufletul ţi-e fir de lumânare, / Iubirea ta alunecă prin sânge, / În ochii tăi, doar valuri sunt de mare”. Îndrăgostit de cuvinte, descrie feeric nopțile de catifea, cu dealul unde odată Dumnezeu l-a luat de mână.

IRINA VERA TEREBEŞI – România, ne petrece prin anotimpuri viitoare, prin cartea vieții, O primăvară nouă, plină de culoare, cu dragostea-i nemărginită și doruri în  „Viaţa e ca o piesă de teatru”.  Poeta iubește din toată ființa ei,  „într-un nou anotimp, cu noi dorinţe, cu noi începuturi…”

AURELIA RÎNJEA – România, vă port într-o atmosferă romantică, cu tăceri și așteptări, când „Cerurile coboară pe pământ”, un Periplu prin infinitul care „Doar din când în când… ne lasă / Să devenim unul”, cu Fior „de primăvară” și răsărit de poveste, fiecare rotindu-se pe orbita lui, „În mijlocul universului / Respirând cosmic lumina / Contopindu-ne în poem”.

SANDU CHIVA – România, își joacă rolul cu demnitatea poetului, În timpuri noi, împărtășindu-ne bucuria de a găsi sens vieții prin copii. Deschide o poartă „spre o lume nouă, / Ca să intre fericirea şi iubirea”, visele să intre în casă.

NINA LAVRIC – Elveția, vorbește cu toamna, pe care o vede zână bună. Ea și dragostea: „Iubind, iubire tu să dăruieşti!…”, toate printre amintirile copilăriei când a învățat să tacă, tăcere care uneori o însoțește și azi.

MARIA PICA BOSTINĂ – România, ne oferă flori de Sânziene, ne invită „La coptul cireşelor”. Îndrăgostită de soare, hoinărește cu dorul în cântec sau „prin timpul bunicii”, amintiri de pe băncile școlii când a descoperit poezia lui Eminescu.

VICTOR MANOLE – România, este pătruns de dorul de Mamă. Și ce frumos:  „Când eu mă rog / Dumnezeu ascultă, / Când tu te rogi / Dumnezeu ascultă. / Când eu ascult / Dumnezeu vorbeşte, / Când tu asculţi / Dumnezeu vorbeşte”. Vede Poeții ca pe niște oameni de valoare „minţi luminate / Cu dăruire vie”. E un păstrător al valorilor autentic românești, „Voi păstra gena mea / În matca strămoşească, / Graiul meu şi limba, / Dulce, sfântă, românească”.

CONSTANTIN ANTON – România, iubește absolut, iar prin cuvintele sale „Şlefuiesc stări spre Absolut! / Din tăcere scot lacrimi şi rime, / Din cuvinte rugi adânci divine!” Se consideră „un rebel al clipei pierdute!”  Păsările abisului îl însoțesc, într-un pariu cu viața, în care are nevoie de Dumnezeu.

GABRIELA RAUCĂ – Austria, „A plecat cu picioarele goale, / Pe un drum încă necunoscut”,  într-o „Primăvară tristă”, dar scrie, iubește și visează. Dorul de Mamă, de Tată, o însoțește, printre zorii dimineții cu savoare de cafea vorbită. Este pătrunsă de misterul vieții, urmându-și „chemarea înspre libertate”.

CRISTIAN PAVEL – Canada, ne spune povestea „care izvorăşte din imaginaţia unui român care a trăit în Portugalia”. O poveste plină de tâlc, care mă duce cu gândul la basmele românești, o poveste captivantă, cu personaje legendare, în care ficțiunea poetul se desfășoară pe multe planuri și dimensiuni, realizând această minunată creație literară, agreată de cititorii de toate vârstele.

KESSY ELLYS NYCOLLAS – România, ne poartă într-un univers de toamnă, plic de căutări, dar și cu așteptări, în care Iubirea triumfă, un foc mereu reaprins, printre castanii unde odată se plimbau îndrăgostiți. „Focul nestins va fi mereu / Nestins şi în sufletul meu / Aşa cum este şi-n al tău / Aşa să ne ajute Dumnezeu”.

TRANDAFIR SÎMPETRU – România, cântec și descântec, între care sufletul poetului îndrăgostit își cântă în poeme iubirea. Clipe inedite, lascive, o zbatere între real și imaginar, căutări „într-un labirint de oglinzi”, la izvoarele curcubeului, cu ecouri marine, într-o simfonie de trăiri și ape, până la „buzele infinitului”.

LĂCRIMIOARA IVA – Italia, amintiri cu Bunici, satul cu amintirile „răsfirate pe un deal”, cu iarba proaspăt cosită, cu paparude și cu zilele de târg de unde ar vrea să cumpere puțină liniște. Poeta îi cântă dorului până adoarme. „Mii de întrebări” și cuvintele care se transformă „în tăcere”.

GHEORGHE AVRAM – România, cu poteci nocturne sau care duc în copilărie. După o coamă de deal urmează întotdeauna o vale, asemenea unui bioritm, al românului legat de glie, de pădure și de povești, cu „magia vieții de a fi”, sub aripa timpului. Cu amintirile „ rune” rescrise „de parcă nici n-aş şti c-am fost copil…”

AURELIA CODESCU – România, o optimistă desăvârșită, ne spune: Omule, să fii mai bun! Stă de vorbă cu codrul bătut de vânt, căruia îi adresează întrebări. Șoapte de înger, vise în nopțile de vară, cu „Luna mireasă…” Caută „urma părintească”, dar nu aude glasul Tatei, răscolește adâncurile „ancestrale”, pentru a găsi sensul adevărat al ființării.

SIMONA MIHUȚIU – România, ne oferă două fragmente, din două volume: „Liberi să (nu) gândim” și „Puteam fi eu” iar din volumul de poezii „Geometrii de suflet”, un grupaj de poeme, cu amintiri, cu magica iubire a mamei. Copilul lăuntric nu o părăsește, ci rămâne pur și armonios, însoțindu-i devenirea.

ECATERINA ROLEA – România, ne cuprinde cu Iubiri cu fulgi de soare. „În candele sufletului” ei, arde „veşnic un dor nebun”. „Plaiuri însorite”, „Florile iubirii” și așteptări. Îi mulțumește lui Dumnezeu, cu smerenie și respect,  pentru bucățica de Rai care i-a fost dăruită.

MARILENA DUMITRESCU – România, vine cu nostalgii pentru „casa dintre dealuri”, cu tăcerile în care noi  „Suntem frânturi de vise şi suspine”, alteori „Suntem un nor, o simfonie dulce”, sau „suntem suflete îngemănate”, stele aprinse în muzica divină,  cu fir de busuioc sub razele de lună.

ÁRPÁD TÓTH – România, e cucerit de vara „cea mai vară”, de murele coapte, cu vraja din glasul pădurii, Prin natură pribegind, ascult vântul iar doinind. Exclamă cu bucurie Ce frumoasă este viaţa! sau „Dumnezeu este iubire / Şi trăiesc într-o unire!” Aspiră mereu să fie mai bun, într-o comuniune cu Lumea, cu cerul și cu el însuși și asta în „Limbajul Iubirii”.

ANA DRĂGHICI MUNTEANU – Statele Unite ale Americii, respiră prin ochii Bunicii florile de liliac, albăstrelele, bujorii și macii, pe suflet visele îi sunt scrise, iar focul dragostei nu poate fi stins. O frumoasă dedicație este făcută distinsei scriitoare MIHAELA CD, al cărui dor a trecut oceanul. Frumos și definitoriu spune: „Mihaela-poezie! care a  „repatriat cuvântul / Purtând sufletul şi gândul / Spre inimi, fără hotare / Poezia ta, cântare!”

LUCIAN DUMBRAVĂ – România, aduce un pios omagiu, „Oamenilor din Ojeve,cu gratitudine”,  Noi… Acolo… în centrul satului Ojeve (în raionul Secureni din regiunea Cernăuţi, Ucraina, unde se află un Cimitir, al celor 518 soldați români, căzuți la datorie în cel de-al II-lea război mondial. Câtă emoție: „Ojeve… Partea mea de mine însumi / Şi partea mea de mine-a tuturor, / Unde a fost să cred că-i demnitate / Şi unde-a fost de-a pururea să mor”. În fiecare an, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, aici se ţine o slujbă şi o slujbă de pomenire în memoria celor 518 soldaţi români decedaţi. „Ojeve-a devenit un frate-al nostru / Iar noi am devenit ai tuturor”.

IOAN ROMEO ROŞIIANU – România, realizează o interesantă incursiune spirituală prin Jertfa de marţi a mameişi peste două zile Isus va fi iarăşi lovit”,  Prin mijlocul oraşului Dumnezeu „trece făcându-mi cu mâna” sau „Cina de Taină”. Întrebări care surprind: „Câte kilograme are liniştea azi / şi durerea ce formă?…” și confesiuni: „Lângă umărul Tău, Doamne / lumina înviorează simţirea”, iar Dumnezeul meu juca şotron printre cuvinte. Un stil personal, unic, pe care îl recunosc încă de la primul poem.

LAURA ILINCA – Franța, ne invită pe noi cititorii: Hai să ne rujăm împreună! (fragment de roman, editura Hermann, 2022) O provocare pentru a-i citi romanul, care este de factură psihologică: intuiție, căutări,  emoții, introspecții, regăsiri, oscilații între biosic și noesic, toate redate printr-un stil captivant și atrăgător.

OLGA VĂDUVA GRIGOROV – România. În poezia ei găsim iubire și culoare, vise și tăceri. Păsări albe, pescărușul, „Iubeşte ţărmul, depărtarea, / Adâncul mării necuprins”… „lebede flămânde”, și „ Ferestre deschise” … „Speranţele, tăceri în poezii, / Cuvinte nerostite pân-acum”, dar cel mai important lucru este: Iubește!

LILIANA BADEA CÂRSTEA – România: „Cu fiecare bătaie de aripă / De fluture, de pasăre, de speranţă, / Se duce-o clipă de vecie”, dar noi suntem mereu alții, „Mai gânditori, mai vârstnici”. O reverie în care și Soarele poate povesti. O Trecere prin timpul „ce picură” în jurul ei.

FLORENTINA DANU – România, plină de speranță, ne oferă o Nuntire de rouă, TU – mire de rouă, EU – mireasă de lacrimi.  Cu sufletul plin de lumină, dacă ar fi înger, ne spune că ar rezolva multe probleme pe pământ: ar face să dispară toată „răutatea pământului”…  ar exila „tristeţea”, ar înzestra tot pământul „cu iubire”, Iubire cu care vorbește la telefon:  „Alo mă auzi? La telefon e IUBIREA!”

MIHAELA CD – Canada, ne încântă de astă dată cu o frumoasă Romanță. O rezonanță subtilă între Iubire și Poezie, un vals al toamnei sau al valurilor înspumate. Privește în Oglinda destinului,  unde „Pe clape de pian îmi cânt iubirea / Cu eleganţa zborului marin”. Un balet în verde, doruri despletite, tăceri astrale, între care Iubirea-i unic leac lumesc, în Viața care este un foc ce arde viu.

O viață în care bucuriile vin de la Dumnezeu, prin oameni, cum este și această superbă Antologie literară. Cu rădăcinile adânc înfipte în pământul românesc, în istoria neamului, scriem și dăruim într-o frumoasă horă românească a păcii și a demnității umane. Remarc o atmosferă plină de sentimente  înalte, creatoare, scintilații profunde ale sufletelor celor care scriu, pe cerul plin de miracole al lumii.

Având în vedere statutul scriitorul român și carențele care există în promovarea lui, în aceste vremuri pandemice și tulburi, Antologia ne oferă o gură de respirație, o fereastră deschisă spre lume, semn că suntem și că vom fi. Ne oferă șansa de a fi împreună, de a ne cunoaște ,de a schimba idei, de a ne regăsi în noi sau ori în scrierile celorlalți.

Antologia este ea însăși o bucurie, adună aceste bucăți de suflet românesc, spre a fi împărtășite și dăruite lumii, cu generozitatea specifică a românului.

Cu siguranță acest demers literar va continua, drept pentru care mulțumim atât Coordonatorului Antologiei, JOHNNY CIATLOȘ DEAK, Editurii Globart Universum, cât și participanților.

AURELIA RINJEA

AURELIA RÎNJEA

Membru al U.S.L.R.

Membru al World Poetry Association, România.

Mai citește: 

GALA ARTELOR  ediția a 3-a Montreal 27 august 2022*Diplome de Excelenta -antologia GALAXY

Antologiile GALAXY 2022 in 4 volume un proiect de ecouri literare prezentat de UNIVERSUM VIP STUDIOS

Comanda antologiile GALAXY

GALAXY vol. 1* Aurelia Rinjea*O CONSTELAȚIE A POEZIEI

Al Florin Tene -Ecouri literare românești venite din Canada

Ce cumpăram, cărți tipărite sau eBooks ?

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani FORMAT ELECTRONIC (EBOOK)

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 380 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Comanda acest volum în format ELECTRONIC si vei primi in mai putin de 48 de ore în email cartea în format pdf. Comanda acum! MAI IEFTIN MAI RAPID, MAI ECOLOGIC!

20,00 EUR

PACHET 4 VOLUME GALAXY TIPĂRITE. Stoc limitat!

Comanda toate cele 4 volume ale antologiei GALAXY 2022 pentru a avea intreaga colectie de peste 1500 de pagini la un pret promotional de numai 125 euro (pret intreg 140 euro) Economisesti 15 euro si transportul este inclus in orice colt al lumii! Oferta valabila in limita stocului disponibil! Timp limitat!

125,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.