Al Florin Tene -Ecouri literare românești venite din Canada

Antologia-Galaxy-768x530

Acum câteva zile am primit de la Editura Globart Universum din Montreal-Canada antologia “Galaxy-Autori români contemporani “și revista de literatură, artă și cultură,  nr 8, intitulată “Poezii pentru sufletul meu “, fondată în 30 decembrie 2018 la Montreal (Publicație trimestrială ). Despre revistă voi scrie cu alt prilej.

Activitatea acestei  edituri o aflasem  prin presa străină și românească, despre care atât eu, cât și mulți alți scriitori români, au numai cuvinte de laudă, pentru simplul motiv că promovează pe meridianele lumii cultura națională. Sufletul acestei instituții culturale din Canada este scriitorul Johnny Ciatoș Deak și poeta Mihaela CD, membră a Ligii Scriitorilor Români.

În acest articol voi prezenta Antologia despre care fac vorbire la începutul acestor rânduri și revista, cu scopul de a face cunoscute aceste publicații ce cuprind în paginile lor scriitori români contemporani din țară și de pe mapamond.

Antologia, de care fac vorbire, are coordonator pe Johnny Ciatloș Deak, redactor consultant pe poeta Mihaela CD, care semnează și concepția grafică a coperți, se deschide cu două motto-uri: “Limba este cartea de noblețe a unui neam “, aparținând lui Vasile Alexandri și “Iubirea mișcă Soarele și celelalte stele “ aparținând lui Dante Alighiere, “Divina comedie. “ semn că dragostea de Patria Limbii Române este prezentă și pe Paralela 45 Nord.

“Cuvântul editorului“ semnat de Johnny Ciatloș-Deak subliniază că Editura Globart Universum din Montreal este una din editurile din diaspora românească, care cu strădanie și iubire de neam, limba română și țară, promovează cu sârg cultura națională. Aflată la a treia aniversare, editura pe care o conduce, promovează “Stele ale literaturii române contemporane din întreaga lume… “, invitându-ne să lecturăm creațiile pe care le cuprinde antologia.

În continuare sunt publicate creațiile autorilor, însoțite cu fotografiile acestora și câte un motto-u care îl definește pe autor. Antologia se deschide cu poeziile Corinei Vlad din SUA, continuând cu Arpad Toth din România, membru al Ligii Scriitorilor, Mariana Moga din România,  Cristian Chistruga din Canada, Aura Ungureanu din România, care semnează cinci proze, Aureliu Belei din România, Ligia Grindeanu din SUA, Alice Puiu din România, care semnează o proză și un grupaș de poezii, Aurelia Oancă din România, membră a Ligii Scriitorilor, Delia Stamate, din Belgia Aurelia Rînjea din România, având moto-ul “Inima mea e o vioară la care Poezia cântă o Doină “,Maria trif din România,  Lăcrimioara Iva, din Italia, George Rîurel Bălan din România, Victor Manole, din România,  care semnează poezii, Cristian Pavel din Canada, Titina Nica Țene, fondatoarea Ligii Scriitorilor, din românia, având ca motto: “ Conflictul dintre două persoane nu poate fi rezolvat de cei doi fără înțelepciunea pe care o au.“, este prezentă cu frumoase poezii, Irina Vera Terebeși, din România, Ana Drăghici Munteanu,  din SUA, Simona Mihuțiu din România, Liliana Roibu, din România, Mara Popescu-Vasilica, din Canada, semnând o amplă proză, Timur Chiș, din România, Sergiu Gâtlan, din Republica Moldova, Al.Florin Țene, președintele national al Ligii Scriitorilor Români, are ca moto: “Gândul scriitorului face greșeli. Inspirația venită dinspre Celula lui Dumnezeu, niciodată “, semnează două proze  și eseul ”În literatura română au învins scriitorii canonizați de regimul comunist “, Konstantin Korcinski din România, Elena Netcu, Cristina Serghiescu, din România, Trandafir Sîmpetru, din România, care semnează proză și poezie, Geta Lipovanciuc din Republica Moldova, Violeta Bobocea, din România, Rodica Mijaiche, din România, care semnează o amplă proză, Nina Lavric din Elveția, Ecaterina Rolea din România, Roxana Turcu din România, care publică nuvela “Vacanța de iarnă “, Ileana Pascu din Spania, Vasile Bele, din România, cu poeme ce ne duce cu gândul la vibrațiile eului, Maria Petrescu din România, Gabriela Raucă din Austria, Maria Sângerean-Sibioară din România, Camelia Florescu  cu poeme cantabile, Mihaela CD cu motto-ul ce-i definește strădania în folosul culturii românești: “Dăruind frumosul prin artă, literatură și cultură, dăruim iubire în fiecare zi “.

Statistic vorbind, sunt în Antologie un total 42 de autori, din care 14 din diaspora, fapt ce denotă că evantaiul autorilor care poartă frumusețea doinelor noastre pe plaiul mioritic este mai mare, iar al celor cu dorul nesfârșit în suflet este mai mic.

Această Antologie se înscrie în seria nenumăratelor astfel de lucrări care sunt, practic, pagini, a unei mari Istorii a Literaturii noastre contemporane.Avea dreptate T.S Eliot când a scris rândurile ce urmează: „Știm prea multe și suntem convinși de prea putine. Literatura noastră este un substitut pentru religie, și astfel este religia noastră.”

AL FLORIN TENE

Al.Florin Țene

articol apărut în revista Luceafărul

Mai citește: 

DIPLOMA DE EXCELENTA -membrilor clubului GOLD -Gala Artelor Ediția a 3-a (literele A-D)

Evenimentul cultural THE  O.N.E

AURELIA RÎNJEA -recenzie ”Poezii opere complete vol 2 Lucian Dumbrava

Comanda antologiile GALAXY

Din culisele cărții LA CASA DE NEBUNI

 

GALAXY -VOLUMUL 1-antologie de ecouri literare TIPĂRITĂ(softcover)

GALAXY -VOLUMUL 1-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 384 PAGINI cuprinde 42 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

GALAXY VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare TIPĂRITĂ (SOFTCOVER)

GALAXY -VOLUMUL 2-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 380 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

GALAXY -VOLUMUL 3-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, FORMAT TIPĂRIT (softcover)

GALAXY -VOLUMUL 3-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 390 PAGINI cuprinde 37 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani,FORMAT TIPĂRIT (SOFTCOVER)

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 392 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

Un gând despre „Al Florin Tene -Ecouri literare românești venite din Canada

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.