Manipularea prin presă, o tristă realitate!

232329124_584328672576504_1819375668163837924_n

Manipularea prin presă, o tristă  realitate!

Manipularea prin presă este o realitate a zilelor noastre și din nefericire tot mai evidentă! Mainstream media cu resurse financiare imense are acest avantaj  de-a putea manipula mase largi atât în presa scrisă cât și în cea vorbită (radio) ne mai vorbind de televiziuni aservite intereselor politice cu audiență țintită din rândul  populației, de vârste diferite.

Sunt arhicunoscute metodele de manipulare de la cele mai evidente și amintesc aici publicitatea agresivă, persuasiune etc. până la cele mai rafinate și perfide tehnici de spălare a creierului prin intoxicare cu știri false folosind cifre care nu corespund cu realitatea, statistici măsluite pentru a declanșa panica, teroarea și haosul,  imagini trucate, fabricate în studiouri ultradotate sau folosirea de holograme în anumite cazuri, exploatând naivitatea celor care fac parte din grupa acelora care dacă ei nu cunosc atunci cu siguranță nici nu există, fiind lucruri inimaginabile pentru mulți.

Un alt fenomen deloc nou, dar care se utilizează încă în diferite state ale lumii este limitarea presei prin cenzură sau dreptul de difuzare, permis doar anumitor posturi agreate de putere. Nenumărate exemple se pot oferi drept dovadă,  dar cele mai concludente sunt acelea pe care le trăiești și le vezi cu ochii tăi.

Am fost martor ocular la evenimentele din ianuarie 2022  petrecute în capitala Canadei la Ottawa. Masivul protest numit Convoiul Libertății, declanșat de șoferii de camion din Canada împotriva vaccinării obligatorii dar și impunerea forțată a unor restricții abuzive impuse de guvernele provinciale cât și cel federal.Trei săptămâni de protest în care mainstream media fără scrupule sau urmă de bun simț au realizat materiale video prezentând fapte complet denaturate de realitate. Filmări cu camera direcționată în partea opusă mulțimii numeroase, spre a arăta pe post cât de minoră și nesemnificativă este  prezența la demonstrație, sau echipe de filmare sosite în toiul nopții când era o liniște relativă în care concentrația de manifestanți era net diminuată retrași în camioane sau în camerele de hotel datorită frigului la -35 de grade care persista zile în șir. Deseori toleranța mulțimii a ajuns la cote maxime și am asistat la cazuri unde reporteri și cameramani au fost salvați de furia manifestanților fiind escortați de trupe de poliție.

Însă există și reversul medaliei și anume media paralelă o voce tot mai stridentă care reușește să contracareze o bună parte din aceste știri false destinate dezinformării și manipulării în masă.Un rol important au jucat în cazul mai sus amintit platformele de socializare pe care se postau masiv live-uri,filmări realizate din elicoptere private sau cu drone, ori poze ce prezentau realitatea de la fața locului.Fără existența mediei paralele independente  si neaservite care prezintă în bună parte realitatea faptelor și evenimentelor, practic mainstream media n-ar avea nici un obstacol în răspândirea știrilor fabricate la comandă.

Mă voi referi la alt exemplu la îndemână petrecut la Montreal cu ocazia altor manifestații masive împotriva  limitării și îngrădirii drepturilor.Cu acestă ocazia media coruptă anunța participarea a câtorva sute de participanți versus cei peste 30000 de participanti reali. Un blogger ingenios a folosit o tehnică rudimentară, dar de mare precizie să demonstreze falsitatea mainstream mediei. Marșul pașnic a avut loc pe un bulevard central din Montreal unde au fixat un punct de pornire și un punct final al marșului pe o distanță  de 2 km.Astfel bloggerul a plasat o cameră de filmat la așa zisa linie de sosire pe unde trecea mulțimea aflată la protest. Fiind așezați destul de ordonat în linie, oamenii traversau o zonă cu marcaj pietonal,pe această zonă  a fost făcut stop film și numărați,  astfel a fost posibilă efectuarea numărătorii cu o eroare de +- 2%. A rezultat un număr de aprox 30000 de participanți versus cele câteva sute anunțate de media coruptă.Întâmplarea face ca în perioada martie -iunie 2020  sa fiu prezent în mai multe spitale din Montreal cu diferite ocazii în diferite perioade ale zilei.Mainstream media alarma populația să rămână acasă să nu solicite asistență medicală pentru că spitalele sunt pline la capacitate maximă de bolnavi infectați cu covid.   Ei bine, eu cunoșteam ce trafic aveau acele spitale înainte de declanșarea nebuniei,era un du-te-vino, un iureș permanent. Acum să vă imaginați agenții de securitate de la intrare stăteau cu lumina redusă la jumate de intensitate ,cafeteria unde mereu erau 40-50 de persoane acum în semiumbră  o singură asistentă așezată la masă, o liniște totală pe holurile spitalului,nici o forfotă nici o sirenă de urgență nu deranja liniștea serii cum o făceau înainte. Mă voi opri cu exemplele aici amintind doar faptul că, nu cu mulți ani în urmă media ( o bună parte din ea) era aliatul poporului și informa într-o manieră relativ corectă neregulile depistate în sfera politică, însă astăzi rolul s-a inversat, media reprezintă interesul politicienilor și implicit acelora care trag sforile ( o expresie veche românească, dar evidentă și de actualitate).

Ca să putem concluziona privind efectele pe termen scurt trebuie să privim doar acești doi ani de calvar prin care a trecut omenirea în timpul (pandemiei sau plandemiei) fiecare având propria părere personală, acum când lucrurile se sedimentează,  putem afirma și susține faptul că media a fost  cea care a avut rol cheie în informare respectiv dezinformare.Dacă situația va persista și populația va fi mereu dezinformată cu  scop malefic,fără a lua atitudine în masă, iar vocea mediei paralele se va estompa sau va fi redusă la tăcere în caz extrem, împotriva acestor stări de fapt , atunci vom asista la erodarea echilibrului mediatic survenind acel aspect  dezastruos în care vom avea o singură variantă și anume să executăm ce ni se comandă fără nici o șansă de a riposta.

O presă liberă,echidistantă, incoruptibilă și necenzurată este a doua putere în stat care are rol de a semnala  societatea  și expune atât lucrurile pozitive cât și derapajele unor reprezentanți ai puterii sau ale unor instituții ale statului, ca să nu folosesc un limbaj tăios și neadecvat. O presă coruptă va fi mereu oglinda unei societăți instabile,bolnave, cu corupți în aparatele de stat iar pe termen lung se va transforma într-o cangrenă ireversibilă.Conchid prin a susține rolul fundamental, de prim ordin al presei, de-a fi un liant sănătos și echidistant în societatea modernă, o sursă sigură ,obiectivă și de încredere, în a informa opinia publică indiferent de ce perioade traversează societatea și întreaga omenire.Dacă pe termen lung lacunele majore  din  presă nu se vor regla de la sine, atunci o reformă majoră se va impune în acest domeniu, iar acest lucru se poate atinge cu oameni de presă verticali și incoruptibili cu sensul eticii și deontologiei profesionale profunde și nealterate.

Dar ca să termin într-o notă mai hazlie îl voi parafraza pe marele nostru actor,muzician,poet Tudor Gheorghe care spunea așa:”Cumpărați că nu sunt scumpi /Câțiva jurnaliști de top/ Care spun că e senin/ Când afară e potop!”

Doamne ajută! Să avem parte de vremuri mai bune și de o presă liberă, demnă și cu coloană verticală!

Johnny Ciatloş Deak

Senior editor  Globart Universum Publishing House Montreal

Membru al Uniunii Jurnaliştilor Independenți din România

Senior Editor& Fondator  Revista ”Poezii pentru sufletul meu”

Realizator al emisiunii Salut Românesc din Montreal-Universum Vip Studios

Mai citește: 

Reflecțiile zilei de joi * Mihaela CD

ȘTIINȚA ȘI RELIGIA PE ACELAȘI DRUM AL CUNOAȘTERII

Elena Grădinaru videoclip recitare: Iubiți-vă, voi oameni!

Poștașul meu are mașină!

Te iubeam, dar nu pe tine…

AMINTIRI DE PE DRUM-Autor: Simona Mihuțiu

Ce mai e nou prin librărie?

Revista TIPARITA nr 8/2022 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 8 al revistei Poezii pentru sufletul meu, cu numai 20 CAD .De o calitate excepțională imprimata color revista de colecție Poezii pentru sufletul meu este o revista trimestriala de literatura, arta și cultura ce iți aduce frumosul în suflet.

20,00 CAD

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani,FORMAT TIPĂRIT (SOFTCOVER)

GALAXY -VOLUMUL 4-antologie de ecouri literare -autori români contemporani, este un dans al constelaţiilor cuvântului, plămădit din lutul iubirii eterne, într-o coregrafie unică cu tematica universală. In cele 392 PAGINI cuprinde 34 de scriitori contemporani. Transportul este inclus, livrare oriunde în lume! OFERTA LIMITATA!

35,00 EUR

2 gânduri despre „Manipularea prin presă, o tristă realitate!

  1. Domnule Ciatloș Deak,
    Articolul dumneavoastră este un exemplu admirabil de implicare profesională in viață socială a țării și lumii in care trăim și de aducere în sfera cunoștințelor cititorului lipsa de etică profesională a multor jurnaliști și corupția din mainstream media. Articolul conferă informația necesară pentru cititor de a evalua critic știrile și informațiile provenite din presă și – prin aceasta – de a-și clădi preferința politică, socială și culturală pe informații bazate pe adevăr. Perspectiva aceasta la nivel de cititor conferă speranța că viitorul societății în care trăim va rămâne ancorat în adevăr si respect social.
    Marian P. Belciug

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.