GELU DRAGOS-Poetei Marieta Coman îi curg poemele prin vene…

 

thumbnail (3)

Poetei Marieta Coman îi curg poemele prin vene…

Poeta Marieta Coman s-a ”compus/într-o poezie” ca să poată beneficia de toate minunățiile și magia lumii. Nichita Stănescu spunea că ” Poetul nu are biografie; biografia lui este de fapt propria lui operă, mai bună sau mai rea, mai măreaţă sau mai puţin măreaţă”. Cât adevăr! Prin această carte de poeme intitulată ”Șoapte rătăcite-n valuri”, apărută la editura ”Ecou Transilvan” Cluj Napoca, în 2022, ne dăm seama că nu putea fi decât o poetă,  fiind o iubitoare a frumosului, a mării, a Cerului care se oglindește în ea, dovadă că și volumul despre care fac vorbire  l-a împărțit, sugestiv și imparțial în două părți: ”Valuri” și ”Șoapte”.

De altfel, Victor Constantin Măruțoiu, coordonatorul colecției Poezie din cadrul editurii Ecou Transilvan notează în prefața cărții: ”Poemele doamnei Marieta Coman sunt de o sensibilitate aparte, de o melodicitate a romantismului renăscut din cenușa timpului, întru cele ce sunt ale devenirii împlinirii iubirii în cele a veșniciei. Simboluri precum stea, culoare, timp, trecere, tăcere, vânt, val sunt condensate în poemele prezentului volum în formele lor cele mai pure, rezonante, reclădind un neoromantism modern, care este descris și prin forma de versificație aleasă, anume versul liber”.

Poeta numără clipele în șoapte (”Șoapte rătăcite-n valuri”), cuvintele pentru ea dansează pe colile albe (”Stropi de cerneală”), tăcerile sunt cuprinse cu palmele (”O pană ca o amintire”), chiar dacă ar avea mai multe inimi pentru poetă există un sigur Cer (”Cât pentru șapte suflete”), clepsidra timpului o deranjează vădit (”Clipe prin clepsidră”), visele ei se îmbracă asemeni hainelor (”Șifonierul cu visuri”), viața reprezintă în esență, o mare de valuri, mai mari sau mai mici, line sau violente (”Prin valuri”), dat totul este să nu te sperii, în această viață de orice furtună (”Zbor alb”).

Marieta Coman continuă pe aceeași linie care surprinde plăcut cititorul: ar renaște în cineva compatibil pentru ca acele ceasornicului să nu-și mai aibă rostul (”Ceasornic fără ace”), nu caută răspunsuri din cauza întrebărilor care trebuiesc puse (”Totuna”), lacrima pentru poetă aduce doar alinare (”Lacrima”), uneori trebuie să mai facă ordine în suflet, în gânduri dar acest lucru e greu că nu poate să se debaraseze de clipele ei (”Gânduri”), este prinsă între realitate și imaginație și caută un refugiu în cea din urmă (”Slalom”), corespondează cu timpul (”Scrisoare”), a scrie ”când nimic nu ai a spune” vorba Poetului, e foarte greu iar cuvintele ei miros a cerneală vinovată fiindcă literele se-ncâlcesc (”Cerneală vinovată”), cerșește infinitul (”Infinitul…și-atât) fiind o ”petală plutind”.

gelu dragosDupă cum observăm, poeta mereu vine cu soluții surprinzătoare, cu medii edenice, dar tânjește după fericire, după iubirea ideală, după nemurire aș îndrăzni să spun: ”În seara asta mă așez comod/pe-o margine de stea/și într-o cupă îmi mai torn/secunde dulci în viața mea…//Le savurez tot una câte una,/să pară că e timpul lung,/să simt din plin parfumul lor,/c-ar semăna puțin a infinit…//În seara asta vom fi noi,/eu doar, cu a mea cupă,/poate vom păcăli cumva/secundele, să nu se ducă…” (”O cupă cu secunde”)

Alte teme și simboluri cuprinse în acest volum sunt: copilăria, anotimpurile, cântecul, culoarea, tăcerea, timpul, zborul, vântul, stelele, luna, dorul, dorințele, sărutul. Am să vă rețin cu câteva versuri din partea a doua a volumului, ”Șoapte”. ”Mă ascundeam în șoapta unui val,/alintul lui să-mi risipească zbuciumul,/el m-alunga mereu spre mal,/să-mi pară viața fină, cum e pe-o plajă/nisipul …//Șoptite valuri mă împresurau/și gândurile treceau ca o briză/când, înotând prin ele,se spărgeau,/lăsându-mă plutind/pe-o apă lină…”(”În șoapta unui val”)

Plus valoare aduce acestor minunate poezii semnate de Marieta Coman, de un neoromantism al vremurilor de azi,  ilustrațiile care le însoțesc, semnate de Raluca Diana Coman.

                                                                                    Gelu Dragoș

Mai citește: 

Cum pot publica si eu in revista?

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Clubul GOLD al revistei tiparite

EMISIUNI SALUT ROMANESC DIN MONTREAL-talk-show

Despre cartea Prin Roua Gândurilor

Ce mai e nou prin librărie?

Invitație de participare la revista numărul 11/2022

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-FORMAT TIPĂRIT(softcover)

Născut pentru a fi (alt)cineva/Born to be someone(else)-este o carte bilingvă de aforisme, reflecții, versuri și enunțuri motivaționale ce poartă semnătura autoarei Mihaela CD. Imprimată full color conținând imagini extraordinare, cartea te va cuceri pe loc datorită pozitivismului pe care îl degajă. Autoarea va oferă gratuit un semn de carte și livrare gratuită pentru comenzile făcute înainte de 31 decembrie!Comandă acum cartea care te va ajuta să iți descoperi forțele ascunse!

55,00 CAD

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.