Despre poeziile Mihaelei CD -George Calin -cronica literara  apărută  in  cartea Interpretarea timpului -comentarii  literare  si articole vol II editura  Ro cart 2022

293524910_456840269297382_4379260865286223435_n

George Calin  -cronica literara  aparuta  in  cartea

Interpretarea timpului -comentarii  literare  si articole vol II

editura  Ro cart 2022

 

 

Mihaela CD

Montreal,Canada

 

               ”De fapt la mine versurile au venit singure…. din durere și din iubire…

               eu n-am făcut nimic deosebit… decât le-am scris…”

                                                                            Mihaela CD

 

   Mihaela CD s-a născut în România. A emigrat în Canada în urmăcu mulți ani împreună cu familia și s-a stabilit la Montreal.A iubit întotdeauna poezia și muzica dar a început cu adevărat să scrie poezie în urma unui șoc puternic când și-a pierdut tatăl pe care îl iubea enorm.

Versurile au venit singure, fără să vrea,o bântuiau noapte de noapte cerând să fie scrise.Un dar divin,un răspuns al universului care aplică parcă o lege a compensației.Îți ia și îți dă!

     Este fondatoarea revistei online: ” Poezii pentru sufletul meu”,revistă de artă,literatură și cultură a românilor de pretutindeni.Pune bazele revistei în 30 octombrie 2018 în Montreal,Canada ajutată fiind de soțul Johnny care este și editorul revistei. Aceasta colaborează cu nenumărați autori,artiști,pictori și muzicieni,revista virtuală fiind citită online în peste 100 de țări din întreaga lume.

      Mihaela CD este autoarea volumului de poezii ”Binecuvântare și chin” publicat la editura Celestium, în România în iunie 2019.Lansarea oficială având loc în 28 septembrie 2019 la Montreal,Canada.La un an de la fondarea ”Poezii pentru sufletul meu” Mihaela CD împreună cu soțul său Johnny publică la Montreal primul număr al revistei tipărite Poezii pentru sufletul ,Nr.1/ 2019 Noiembrie/Decembrie. Lansarea oficială a revistei având loc în 25 ianuarie 2020 la Montreal în cadrul evenimentului Gala artelor la ceas aniversar.

    Colaborarea cu compozitorul/artistul Dan Lucian Corb i-a adus nenumărate melodii pe versurile sale care pot fi ascultate pe youtube pe canalul autor Mihaela CD. Iar colaborarea cu soprana  Corina Maria Zosim îi aduce  o altă minunată melodie, un vals: ”Portativul inimii”, pe versurile sale fiind interpretată chiar de compozitoare și prezentată în diverse spectacole la Montreal.Mihaela CD participă la Antologia ”Parfumul clipei, vol. IX” apărută la Editura Scriitorilor din România, în februarie 2020 și tot atunci publică în revistele: Cutezător,Magazin Critic,Luceafărul din Vale și Vocea Literară.Mihaela CD participă în martie 2020 la antologia ”Floriile Poeziei”, editura Ecreator România.

     Autoare a volumului Focul din Noi poezii pentru suflet,volum care este împodobit de minunate picturi ale artistului Mircea Rustiuc,publicat în aprilie 2020 la editura Globart Universum din Montreal,Canada în colaborarecu editura Celestium din România.

     În aprilie 2020 i se acordă din partea World Literature Academy și World Poets Association,diploma și trofeul pentru promovarea literaturii la nivel global. În luna mai 2020 participă la antologia Cele zece porunci pe scara vieții editura Izvorul cuvântului din România și la antologia Visul copilăriei la editura Ecreator.

     În luna iunie 2020 participă la antologia Columna Iubirilor Eterne din România și publică în revistele Freamăt și Ecreator.

     În prezent autoarea lucrează la alte două proiecte literare, un al treilea volum de poezii pentru suflet și un roman de proză,continuând să publice zilnic în revista virtuală Poezii pentru sufletul meu și trimestrial în revista tipărită cu același nume.

     Colaborează cu muzicieni,artiști,pictori,participând la diverse proiecte literare și publicând articole,traduceri și creații literare în numeroase reviste și grupuri culturale.

         IMPRESII:” Poeme dăltuite cu har nr dezvăluie o lume interioară subtilă,complexă,contemplativă ce se descoperă pe ea însăși, cu mirare și dor ca o mimoză literară,gingașă,ascunsă și caldă.Un poesis bun,de înaltă ținută care va avea multe de spus,de dezvăluit,în viitoare tărâmuri de vers,în următoarele coperți de carte!” Mugurel Pușcaș

         Expurgată de sentimentalism și pitoresc, poezia reprezintă sunetul cel mai pur al unui lirism profund,în linia lui Montale,în care biograful,drama existențială,în general,sunt inserate într-o vertiginoasă dramă cosmică…

         Legea care domină în mesajul poeziei este cea a dorinței de a schimba cursul nefiresc al lumii, de reîntoarcere la esența bucuriei, a dragostei,la tonica poftă de viață…

         Există în creația fiecărui poet un dialog și chiar un parteneriat cu divinitatea care se poartă firesc, căci despre poem, viață, moarte vine vorba. Și în general,despre lume,grădina experimentală a lui Dumnezeu, cultivată de moarte, de la căderea omului edenic în păcat și până în zilele noastre. Poetul, robul lui Dumnezeu, mândru și smerit, își face din reînsuflețirea poemului meseria de a trăi.

          Mihaela CD îmbină armonios substanța unei culturi temeinic asimilate cu o sensibilitate proprie,privind lumea cu înțelepciunea filosofului convins de antinomiile acesteia. Poeta excelează în arta sugestiei evanescente, în conturarea pastelului interior, fiind posesoarea unui lirism de esențe tari care cultivă îndeosebi diafanul și suavul.

          Poezia sa nu poate fi pusă în legătură nici directă,nici mediată cu suferințele/ condiția feminității,nu pariază,cum s-ar spune, pe simbolurile speciei,nepromovând o viziune asupra lumii marcat feminină.

          În acest sens,poeta ne face să ne gândim la Ileana Mălăncioiu sau Angela Marinescu scriind poezie pur și simplu,dincolo de orice limitare ontică.Aceasta este zona înaltă în care se situează și poezia sa. Nu se forțează pentru a-ntregi șiruri de metafore. Ele curg șerpuind în sufletele cititorilor recum un fluviu dens și arzător luminându-le prin tainice trăiri poetice Calea spre Mântuire:

                                   ”Zidită-i azi o lacrimă-n fereastră

                                    Și deloc nu mișcă, a-nghețat așa

                                    N-aude a iubirii pasăre măiastră

                                    A-mpietrit,nu se mai poate atașa

 

                                    Cândva se învolbura și-n valuri,

                                    De fericire ori de tristețe suspina

                                    Pierdută între deșertoase maluri

                                    Azi amorțită cu rugina se-mbina

 

                                    Visând să fie albia sa limpezită

                                    De săruri ce curg lin și domol

                                    Și-n nemurire să alerge repezită

                                    Tresărind iar pe al vieții bemol.”

                                                            (Lacrimă zidită)

 

Repetând, fără a se repeta,ineditele-i stări spirituale, poeta dă sacrului o concretețe vizuală,aproape fizică,umanizând relațiile cu Nevăzutul- Marele Arhitect al Universului -căreia I se încredințează emoționant.

    Se realizează,astfel, o aurie comunicare cu Divinul,timpul topindu-se în timpul proteguitor.În acest fel,poezia sa se transformă într-un izvor infinit de Iubire blând-tămăduitoare:

                                     „Pe Terra nu mai este loc de-atâta nebunie și-atâta populație

                                      Și-am hotărât c-ar trebui să ne mutăm în altă constelație

                                      Noi alergăm zi după zi,suntem grăbiți să ne-ncadrăm în grafic

                                      Nici pe șosele n-avem loc să circulăm și ne blocăm în trafic

                                      Înghesuială peste tot, în autobuze, în metrou,ne călcăm în picioare,

                                      Suntem prea mulți,ne strâmtorăm și n-avem loc sub Soare

                                       Nu mai e loc nici de un gând bun,nu mai e loc nici de-omenie

                                      Cui îi mai pasă acum de-un biet bătrân secat de energie?

 

                                      Spitalele sunt pline ochi de-atâtea suferințe, boli și leziuni

                                      Nu mai sunt paturi goale nici măcar la casa de bătrâni.

                                      Cu vorbe crude lui îi spun,fără regret și fără pic de grație:

                                      Nu mai e loc,plecați acum,lăsați teren la noua generație!

                                      Și crucile se-ngrămădesc, e mare aglomerație și-n cimitire,

                                      Doar sufletele merg în Rai unde e loc destul și unde-i pace și iubire!”

                                                                                                                              ( NU MAI E LOC)

 

        Pentru cine cunoaște creația literară a poetei Mihaela CD,își dă seama că, indiferent de forma aleasă,modernă sau clasică,înțelege că pentru autoare,poezia constituie o ardere, o combustie interioară permanent întreținută, un ciudat amestec de Dumnezeiesc dar și de diavolesc,fără odihna frământare:

                                      ”Când noaptea cerne doruri peste noi

                                        Ne-mbrățișăm pe-a timpului vioară

                                        Dezlănțuindu-se magnetizați în ploi

                                        Ne sărutăm timid,precum întâia oară

 

                                       Și ne lăsăm purtați în val de tinerețe

                                       Și-i degustăm prin patimă parfumul

                                       Ne-acoperim cu voal de frumusețe

                                       Și-nfometați îi soarbem clipei fumul

 

                                       Ne înălțăm cântând pe clape de dor

                                       Îmbujorând mugurii plini de fericire

                                       Și ne mărturisim în șoapte de amor

                                       Aceeași dragoste,plină de nemurire”

                                                                              (ACEEAȘI DRAGOSTE)

      Poeta pornește de la premiza că numai înțelegând și interiorizându-ne adevărurile vitale-datorită cărora echilibrul capătă caracter de stabilitate în ființa individuală, ca și în cea colectivă-,există șansa reală pentru a face din normalitate o necesitate de importanța aerului pe care-l respirăm.

       Răspunsurile există în toate poeziile Mihaelei CD și pot fi aflate printre rândurile scrise cu patimă și fierbințeală poetică:

                                      „Îmi poți lua orice de prin istoviri

                                       Dar tot nu-mi poți înfrânge visul

                                       Chiar de mă-ngheți cu reci priviri

                                       În veci n-ai să-mi poți tăia scrisul

 

                                       Îmi poți lua și glasul și romanța

                                       Poți să îneci iubirea-n isteric val

                                       Da’ nicicând nu poți lua speranța

                                       Cât nava vieții mele-i încă la mal

 

                                      Îmi poți lua doar avuțiile lumești

                                      Și-mi poți fura bunurile câștigate

                                      Dar nu-mi poți lua averile cerești

                                      Ce mi le strâng pentru eternitate

 

                                      Îmi poți lua binele prin suferință

                                      Poți să te-amuzi de mă chinuiesc

                                      Dar nu-mi poți frânge o credință

                                      Ce-o voi păstra atâta cât trăiesc!”

                                                                       (Îmi poți lua orice…)

 

                                      Săpând adânc în intimitatea poetei,dai de  un pământ reavăn,cu poeme care te încântă plăcut,aruncându-te într-o contemplare a respirației sufletului.

                                      Poemele impresionează prin simplitatea expresivă a discursului liric dispensat de metafore,despodobit,evocând o lume prin ea însăși simplă,comună,de fiecare zi.Nu mai puțin totuși,fiind astfel,plină de sensuri,de gravitate,de dramatism.Gesturile cotidiene,intrate în obișnuință,în rutină,comportă,cu toate acestea,o redescoperire a lumii și a timpului care vine și pleacă:

                                      ” Când ai plecat, iubito,sufletul mi-ai sfâșiat

                                        Tu cărbuni de haos mi-ai aprins în minte

                                        Și inima în franjuri de tristețe mi-ai tăiat

                                        De jale plâng a noastre sfinte legăminte

 

                                        Dulceața și parfumul serilor pline de iubire

                                        Divina ispită nechemată,ce mă chinuie

                                        Nu vrea să șteargă clipele de fericire

                                        În sufletu-mi pustiu, iubirea mai dăinuie.

 

                                        De-atâta dor, te-nalț pe stelare piedestale

                                        Și-un infinit de caste flori îți dăruiesc

                                        Angelica mireasmă din catifelatele petale

                                        Să-ți reamintească magic,că încă te iubesc.

 

                                        Vino înapoi iubito,și-aprinde-mi iară focul

                                        Dă-mi grandoarea clipei,când mă sărutai

                                        Iubește-mă din nou și întoarce-mi sorocul

                                        Dragostea cu spini trandafirii,te rog să stai!”

                                                                       (DRAGOSTE CU SPINI TRANDAFIRII)

      Capacitatea de mirare în fața lumii, a iubirii, ca șansă a fericirii,rămâne principala facultate creativă a Mihaelei CD,metamorfozată prin seninătate și vitalism în cutie de rezonanță lirică.Însă genul său propriu e discret,fără disonanțe,fără false reverberații,fără frisoane acute, Mihaela CD fiind o poetă care se reține de la orice fel de excese. Un echilibru muzical al Vieții și Morții,fixează scala tonalității la moderato cantabile, fără note în registrul fortissimo. Tematica abordată gravitează în jurul existenței creaturii umane- în ipostaza sa cosmică, în cea socială,dar și în raporturile sale cu întreaga natură și ciclurile Vieții…

      Viața și Moartea nu pot exista una fără cealaltă,ele se însumează pentru a forma întregul și se despart pentru a se distinge. Așa cum piciorul calcă lăsându-și urma e unde trece,trupul,umbra,mâinile zborul aripilor către înalturi,conduse toate acestea de sâmburele de lumină interioară,creierul spre funcționalitatea întregului,definind de fapt unicitatea și unificarea și nu singurătatea ființei umane:

                                         ”Familiile se mută-n cimitire

                                          Înșirați dispar să cânte-n cor

                                          Și ne-ntrebăm de ce deodată

                                          Moartea a prins curaj și spor

 

                                          Încărunțim în suflet iar și iar

                                          Ne-mbălsămăm cu întristare

                                          Că veșnicia-i piatră de hotar

                                          Trecem pe rând fără strigare

 

                                          Eternitatea-i un crud blestem

                                          Caută furișându-se pe poartă

                                          Să strângă fire-n al său ghem

                                           Alți mușterii în lumea moartă

 

                                           Lăsa-vom regretând o lume

                                           Cu bune și cu rele adunate

                                           Și-om pleca pe căi postume

                                           Să regăsim rudele plecate…”

                                                                                                 (Regăsire postumă)

 

             Asemenea momente sunt punți către normalitate.Odată ce fenomenul atinge punctul critic,trebuie să aibă loc implozia și,după producere,se va instaura normalitatea stringentă,în momentul de față și care cred că ar duce la împlinirea speranțelor înșelate…

                                              ”Azi s-a înecat pământu-n lacrimi

                                              Să zbiere,să se apere n-a putut,

                                              Căci asasinii de verzi împrejurimi

                                              Au tot tăiat până n-au mai avut!

 

                                              Și sărmana țară plânge revoltată

                                              C-ați dezbrăcat Carpații de-avuții

                                              Și-s triste crestele în zarea agitată

                                              Căci le-ați deposedat de bogății!

 

                                              Nu v-ați gândit la ziua de mâine

                                              Fi-va viitorul înecăcios din temelii

                                              Copiilor le-ntindeți fum pe pâine

                                              Vor beneficia de-aceste anomalii

 

                                              Lăsați-le pădurea să-nverzească,

                                              Căci veți plăti pentru nedreptăți

                                              Blestemul gliei să vă răsplătească

                                              Ca să simțiți a pădurilor greutăți!

 

                                              Căci rabdă săraca, îndoliata glie

                                              Cum mai răbdat-a de atâtea ori

                                              Feriți-vă de-a pământului vijelie

                                              Căci de-o veni,o să vă dea fiori!”

                                                                                         (Blestemul gliei desfrunzite)

 

       Expresivă și orgolioasă,răbdătoare și tenace,profundă și sensibilă ca nașterea lacrimii,pendulând între retină și departele accesibil,pe atât de surprinzător,utilizând forme și expresii blând îngemănate în curgerea poemului. De dragoste și despre sine,Mihaela CD trage osia lumii cât mai la îndemâna ei,încercând o tinerească și nepereche iubire,întru rămânere.

       Conștiința sinelui sapă răni în clipă,născând gustul amar al înfrângerii,unica poartă între Om și Cer-dintre nimic și Mântuire:

 

                                                ”Ne-a amorțit gândirea-n pribegie

                                                  Iar slovele ne-au ruginit de tot

                                                  În nebuloase-ntoarse spre vecie

                                                  Ne vindem neputința pe un zlot

 

                                                  Ne amăgim cu vise de un gram

                                                  Și cei bun se transformă-n rău

                                                  Căutând un criogenat balsam

                                                  Ne pierdem tot mai mult în hău

 

                                                  Că rămasu-ne-a numai speranța

                                                  În tine Isuse, ce te-au răstignit

                                                  Că doar Tu poți trezi ignoranța

                                                  Învie-ne Doamne, fă-ne de granit!”

 

                                                                                            (Învie-ne Doamne!)

 

            În întreaga sa creație literară Mihaela CD plămădește și cum aluatul dă să crească, răbufnind din cuptorul încins al trăirilor vulcanice,emanând permanent parfumul viitoarei lave, menită să se reverse peste răutățile omenești improprii firii sale, cascade tămăduitoare peste rănile sufletești și raze de lumină înmugurind speranța, dând vieții ceea ce de fapt căuta,dragostea.

            Optimismul creator o face precum turturica când în cântecul ei cheamă ploaia rătăcită în vremuri să stâmpere setea însetată de dorul norilor plângăreți:

                                                  „M-ai dezmierdat în primăveri

                                                   Săruturi aburinde-ntr-un alint

                                                   Cu-o mantie fină de mângâieri

                                                   Și-am ars clipele într-un sprint

 

                                                   Mi-ai picurat în glasuri de viori

                                                   Stropi cu dragoste-nmiresmați

                                                   Parc-a fost ieri cascada de fiori

                                                   Cu-a lor tuș fost-am imprimați

 

                                                   Și mi-e drag să-mi aduc aminte

                                                   Toride veri cu ploaia de mătase

                                                   Și-a noastre-nflăcărate jurăminte

                                                   Pe când dragostea ni se-arătase

 

                                                   Fire de-argint au răsărit domol

                                                   Alergând prin ale vieții mlădieri

                                                   Iar inima-mi doinește în răscol

                                                   Când a trecut? Parc-a fost ieri!”

                                                                                            ( Parcă a fost ieri!)

 

            Poeta abordează una dintre temele mari ale liricii dintotdeauna,omul în fața Timpului,a Istoriei și Utopiei.

            Fie că sunt scrise în vers alb, fie cu rimă bine stăpânită,poemele-chiar și cele de dragoste-reliefează caducitatea ființei într-o lume a contrastelor,între diafan și agresiv:

                                                   ” De-atâtea ori în gând m-am întrebat

                                                     Oare de ce suntem așa inconștienți

                                                     Puternic ne luptăm ca-ntr-un combat

                                                     De parc-am fi în viața asta permanenți

 

                                                     Că suntem doar niște bieți călători

                                                     Ce grăbiți trecem prin al timpului tunel

                                                     Și orișicât am vrea să fim stăruitori

                                                     Spre capăt ne-ndreptăm, încetinel

 

                                                     Dar nu ne pasă și-alergăm mereu

                                                     Ne zbatem s-avem bunuri și palate

                                                     Însă când se sfârșește al vieții traseu

                                                     Nimic nu luăm cu noi,aici rămân toate

 

                                                     Dar vine-o vreme când ne deșteptăm…”

                                                                                                    ( Tunelul timpului)

          Poemele sale integrează reprezentări dintre cele mai diferite,neoromantice,onirice,postmoderne,ale unei naturi generoase (de genul celei din poezia lui Octavian Goga sau Ioan Alexandru) ale cosmicității sau- surprinzător -ale vieții interioare. Sunt texte care se citesc cu interes și emoționează cu rezonanță în conștiința cititorului, nu plictisesc. Ele pot fi traduse cu succes,întrucât valorifică în primul rând o idee artistică și nu pitorescul cuvintelor.

          Mihaela CD este o poetă care și-a obișnuit cititorii cu bogăția ideilor și frumusețea stilului,precum și o calitate excepțională a cadrului pe care așază frumusețea întâmplările trăite cu ardoare.

 

George Calin

Interpretarea timpului -comentarii  literare  si articole vol II

editura  Ro cart 2022

Mai citește: 

Mihaela CD -Al vieții dirijor   

MIHAELA CD *De ziua ta ești fericită 

Iubind clipa-prof. Mircea Marcel Petcu – recenzia cărții Măsurând Clipa

Dunia Pălăngeanu – Prefață -Măsurând Clipa*Un intermezzo pe câmpia sufletului

Secretul succesului și deviza lui Sensei Sorin Alexandru: ”Da, eu pot!”-invitat la SALUT ROMANESC DIN MONTREAL 

Invitație la concurs: Gala Artelor la ceas aniversar ediția a 4-a- cu participare în revista de colecție nr 12 tipărită

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

 

 

 

TRIO! Cadoul tau de suflet! FORMAT TIPARIT (softcover)

Cumpara cele TREI ”bucatele de suflet”ale autoarei Mihaela CD volumele ”Uneori elefantii zboara”(250 pag) ”Focul din Noi” (240 pag) si ”Binecuvantare si chin”(250 pag) in format tiparit si ofera-ti un cadou de suflet tie, sau celor dragi tie! Comanda acum la pret promotional de 95$ (Pret intreg 115$) Pachetul TRIO contine 750 pagini color pentru sufletul tau!

95,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Un gând despre „Despre poeziile Mihaelei CD -George Calin -cronica literara  apărută  in  cartea Interpretarea timpului -comentarii  literare  si articole vol II editura  Ro cart 2022

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.