Liliana Moldovan -„Aripi de foc” – un volum de versuri cu valențe inspiraționale

XC

„Aripi de foc” – un volum de versuri cu valențe  inspiraționale

„Aripi de foc”, volumul recent apărut la Editura Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, atrage atenția prin titlul bine ales și designul editorial excepțional, care se asortează perfect cu conținutul versurilor: pasionale, pline de adâncime și savoare literară. Citindu-le, ai impresia că participi la un dans liric atent conceput, subjugat de trăiri intense, dincolo de care se ascunde un suflet plin de sensibilitate și candoare. La fel cum s-a întâmplat cu primele volume de poezie publicate de Rodica Rita Ruța : „Eu celaltă” și „Șlefuitori de vise”, autoarea ne surprinde, și de această dată, prin discursuri lirice profunde, clare, de o mare forță expresivă, ce se unduiesc în mod miraculos pe valurile unor metafore, epitete, personificări și invenții lirice care încântă sufletul și conferă o intensă strălucire limbii române.

Scriitoarea a avut suficientă răbdare pentru a-și șlefui gândurile și a reușit să ne surprindă cu o simfonie poetică fermecătoare  despre esența iubirilor eterne. Ținând în pumn praf de stele, poeta a alunecat înțelept într-o altă dimensiune, unde sufletul ei însetat de grăitoare cuvinte, face adesea popas și se desprinde din efemere visuri țesute din nisip. Efemeritatea lumii a devenit între timp subiect de meditație artistică, la Rodica Ruța și a fost transformată în tablouri lirice fermecătoare prin gingășia și unicitatea lor.

„Mă plimbi pe cerul nopții, urcând în Carul Mare,

Și mă-nvelești în vise, să nu răcesc zburând,

În timp ce lângă noi o stea rătăcitoare

Mirată e de oameni,  cum pot iubi arzând.

Înconjurați de gânduri, de ceasuri și de Lună,

Mai evadăm nostalgici prin alte galaxii.

Călătoria-aceasta ne-aduce împreună

Când vom pleca cu toții acolo într-o zi… ” („Impulsul clipei”)

Trăind cu intensitate sentimentul inutilității vieții dar și atinsă de teama scurgerii implacabile a timpului, autoarea știe, în egală măsură, că scrisul său are puterea de a se opune trecerii vremii, știe că e în stare să curme curgerea clepsidrelor și face acest lucru cu ajutorul penelului de aur ce are vârful înmuiat în lacul de cristal al poeziei. Astfel înarmată, domnia sa crează, din seva visului, o nouă poveste, apoi se înalță spre un tărâm, ce pare neatins. Acolo  învață a colinda pe drumuri colbuite, acolo întâlnește livezi ce dau în pârg într-una. E țărmul magic unde râurile repezi, clipocesc târziu. Rodica Rita Ruța, se află în căutarea unei destinații mirifice, iar pentru a ajunge la ea se lasă ghidată de eul poetic care o poartă spre  dimineți eterne, spre răsărituri care ne inundă viața, spre înserări fierbinți și primăvăratice liane.

Anotimpurile sufletului scriitoarei sunt atinse de șoaptele unor frumuseți fără magini, care se dezvăluie, implacabil, la întâlnirea cu primăvara care-i umblă poetei prin cotloanele ființei, la contactul cu vara îndrăzneață, la întâlnirea cu toamna cu frunzele ce îi acoperă, neglijent, porțiuni de suflet. Din catalogul nemuririi se desprinde apoi iarna cu veșnice ninsori, cu zăpada tremurândă, ce-i ține scriitoarei loc de fard.

Identificăm în acest volum, poezii care se topesc în focul iubirii, sunt versuri care emană viață, ori strofe care se dezmiardă pe malurile copilăriei ce nu se mai întoarce. Foarte clar și tăios formulate, sunt interogațiile sau concluziile ferecate în poeziile ce creionează portretul unei iubiri legendare, așa cum reiese din poemul „Penița inimii” :

222

„în cele din urmă își așază sufletul în palmă.

îi vezi striațiile acelea pline de sensibilitate, de nostalgie,

de visare și culoare?

aparțin unei lumi unde căutarea nu încetează niciodată

sângerează uneori din preaplinul emoțiilor.

pentru că nu știe să fie altfel.

observă-i doar neliniștea din pulsațiile fiecărei clipe când își strigă neînțelesul

da, sunt ei, poeții…

(evident că mai sunt

și dintre cei ca tine, necunoscutule,

care ponegresc semnificația acestui cuvânt, poate din neputință,

din lașitate sau indiferență)

harul divin va dirija mereu penița inimii

într-un fel indestructibil

sunt picăturile care nu vor lăsa vreodată

nesecat oceanul

așadar,

fii lumină

și reper

pentru generațiile viitoare!”

Iată un poem cu valoare de testament, cu versuri ce farmecă sufletul cititorului și îl teleportază într-o despicătură lirică  covârșitor de prețioasă. Identificăm, astfel,  în universul creator al poetei, tușe de viață arzătoare, împletite cu șuvite de bună dispoziție și optimism moderat. Truda ei poetică, consideră autoarea, trebuie să îndrume, să cizeleze, să producă schimbarea perspectivei, fiindcă, după cum crede Rodica Rita Ruța, acesta e exact rolul poeților.

Voi încheia această prezentare cu speranța că „Aripi de foc” va ajunge o carte reper pentru literatura poetică mureșeană. Apariția ei nu poate trece neobservată, deoarece mesajele transmise în volum sunt inspiraționale, invită la meditație și au o misiune călăuzitoare valabilă pentru toți cititorii, care se caută pe sine, pentru toți oamenii aflați în procesul descifrării farmecului lumii și  al înțelegerii sensului iubirii sau, mai exact, poate fi o carte de referință pentru toți cei atrași de vraja cuvântului zămislit într-un gând de poezie.

Liliana Moldovan

secretar –Filiala Mureș. Liga Scriitorilor Români

Mockups-All

Mai citește: 

Eroul de la Ottawa Csaba Vizi bătut și încătușat de politie – partea 1

Aurelia Oancă -DIN ZBOR DE FLUTURI

Recuperarea biografiilor „mărturisitorilor” în „NEÎNFRÂNȚII – Reeducarea de la Aiud” de Ionuț Țene

Johnny Ciatlos Deak câștigă PREMIUL LIGII SCRIITORILOR  DIN ROMÂNIA ” CARTEA DE ANTOLOGIE SI CULTIVARE A VALORILOR LITERARE 2022” cu volumele GALAXY  editura GLOBART UNIVERSUM! 

Aurelia Oancă- A SCRIE, A CITI, A TRANSMITE… *Postfață PRIN ROUA GÂNDURILOR

Descoperind  bulgǎrele de luminǎ Mihaela CD -despre ”O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN

ȚENE”

Ce mai e nou prin librărie?

Camelia Florescu și Bela Andrași pe podiumul festivalului CRIZANTEMA DE ARGINT- CHISINAU 2023

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.