”LITERATURIZAREA UIMIRII”DE VASILE DAN MARCHIȘ

thumbnail (1)
 

VĂ PREZENTĂM VOLUMUL DE VERSURI ”LITERATURIZAREA UIMIRII” DE VASILE DAN MARCHIȘ

 
Majoritatea poeziilor din acest volum, peste 50 din 68 incluse în cartea de față, tipărită la editura Napoca Star din Cluj Napoca,(128 pagini) scrise de autor în ultimii 3 ani sunt publicate și în prestigioasele reviste:
”Convorbiri literare”, ”Hyperion”, ”Alba Iulia Cultural”, ”Leviahtan”, ”Argeș”,”Cuvânt românesc”,(Spania), ”Litere”, ”Feed Back”, ”Neuma”,
”Alternanțe”,(Germania), ”Caiete Silvane”, ”Nord literar”, ”Meridian Cultural Românesc”, ”Vatra veche”, ”Plumb”, ”Observatorul” (Canada), ”Portal-Măiastra”, ”Spații culturale”, ”Surâsul Bucovinei”, ”Caligraf”, ”Sintagme literare”, ”Banchetul”, ”Caietele Columna”, ”Mărturii culturale”, ”Urmuz”, ”Boem@”, ”Tecuciul literar-artistic”, ”Reflex”, ”Destine literare” (America de Nord), ”Arena literară”, ”Expres cultural”, ”Literatura de azi”, ”Timpul”, ”Lumină lină” (New York, SUA), ”Contact internațional” (Canada) etc
 
   Despre versurile scrise în această carte a consemnat elogioase referințe critice distinsul poet Petre Rău în Antologia ”Vibrația Metaforei”, alcătuită de Asociația Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice, Galați.
 
     ”Dumnezeu, muza, poezia, și literatura în general, sunt teme predilecte, pe care poetul Vasile Dan Marchiș le adoră și le manipulează frecvent, cu multă iscusință. În grupajul liric pe care ni l-a încredințat, hotărât lucru, muza este cea care domină chintesența creativă a poetului.

     Într-un limbaj ușor descendent, poetul încearcă alambicări inedite din cuvintele ce-i alcătuiesc versul: ”De aceea te voi face aprig să scrii / cum grădinarii la fete dedicații cu trandafiri. / Îi fi tu grădinar / dar cu muza nu te joci de-a urzicile / sau să mă îngâni ca pe acestea” (”Purificare”). Printre poeme întâlnim și unul dedicat unui subiect mai sensibil, mai capricios, cel al sărăciei, subiect pe care poetica, de regulă, nu obișnuiește să-l trateze la modul direct. Și totuși, poemul are suficientă consistență lirică și reușește să convingă lectorul că, într-adevăr, are ceva de spus: ”Sunt mesagerul sărăciei / pe care o etalez în regim de pantomimă / în gesturi, semne, suspine, / cum vântul în crengile goale ale copacului” (”Nu ajung cuvintele”).

Poemele sunt înțesate cu reflecții care reușesc să împingă sentimentele spre împrietenirea cu destinul, cu însăși muza. De pildă, uimirea este concretizată până la urmă în muza literaturii: ”La început a fost uimirea / cum că / Dumnezeu n-a avut prin ce-și concretiza gândirea”(Literaturizarea uimirii).

”Scrierea extremă”, un poem fabulos, reflectă, de asemenea, preocupările poetului de a comunica cu muza și de a descluși tot felul de taine ale creației: ”Acum mă opresc din criză acută de spațiu,/și pentru a nu așeza noile litere / peste cele scrise anterior, /lăsând mâna stângă nemișcată / dar nu înainte / de a așeza pixul ca literă în continuarea textului… /Vărs o lacrimă drept virgulă… / Spațiul s-a restrâns atât de mult încât / n-am avut altă variantă decât că / am atașat trupul meu ca penultimă literă la text…”.

Muza vine cu inspirația, dar mai vine, prin ea însăși, și cu interogații epistemologice și chiar ontologice: ”De ce-ți dorești să fii pasăre /
când m-ai deslușit chiar în gândurile tale…”.
O poezie cerebrală, dar și sensibilă și uniformă, tipică autorului, în care metafora își face loc de la sine, fără să fie articulată prin vreo
strădanie sui-genesis. O poezie curajoasă, de largă deschidere,
neîncorsetată prozodic, ce ne vorbește despre Vasile Dan Marchiș ca despre un poet cu pasiune și har.
 
          *Petre RĂU, în antologia ”Vibrația metaforei”, alcătuită de  Asociația Scriitorilor pentru Promovarea Realizărilor Artistice, Galați.
 
 
Mockups-All
 
 

Mai citește: 

Eroul de la Ottawa Csaba Vizi bătut și încătușat de politie – partea 1

Aurelia Oancă -DIN ZBOR DE FLUTURI

Recuperarea biografiilor „mărturisitorilor” în „NEÎNFRÂNȚII – Reeducarea de la Aiud” de Ionuț Țene

Johnny Ciatlos Deak câștigă PREMIUL LIGII SCRIITORILOR  DIN ROMÂNIA ” CARTEA DE ANTOLOGIE SI CULTIVARE A VALORILOR LITERARE 2022” cu volumele GALAXY  editura GLOBART UNIVERSUM! 

Aurelia Oancă- A SCRIE, A CITI, A TRANSMITE… *Postfață PRIN ROUA GÂNDURILOR

Descoperind  bulgǎrele de luminǎ Mihaela CD -despre ”O CARTE A CĂRȚILOR SCRIITORULUI AL. FLORIN

ȚENE”

Ce mai e nou prin librărie?

Camelia Florescu și Bela Andrași pe podiumul festivalului CRIZANTEMA DE ARGINT- CHISINAU 2023

Invitație de participare la antologiile tematice ”ÎMPREUNĂ” editura GLOBART UNIVERSUM *Montreal 2023

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.