AL FLORIN TENE -Destinul “zidit” în “mănăstirea”sufletului unei femei -Avancronica romanului FEMEIA CARE A UITAT SA MAI PLANGA de Mihaela CD

Untitled - Copy

Destinul “zidit” în “mănăstirea”sufletului unei femei

AVANCRONICA  

FEMEIA CARE A UITAT SA MAI PLÂNGĂ 

Primul roman al talentatei poete Mihaela CD, un excelent și harnic promotor cultural, este o frescă a soartei unei femei, nu întâplător numită Ana, ce duce cu gândul la balada Meșterului Manole. Autoarea “zidește” în cuvinte destinul acesteia  desfășurat pe parcursul a 17 capitole. Romanul ”Femeia care a  uitat să mai plângǎ”  este construit precum o mănăstire  cu ajutorul unor întâmplări secvențiale cinematografice, indepedente și în afara  voinței  personajului principal.Citind acest interesant roman în care autoarea dezvoltă un subiect tragic, mi-am adus aminte de zicerea unui mare poet român care spunea  că:”niciodată să nu zidești biserici în sufletul unei femei.“(  … )  Și totuși, Mihaela CD a reușit să  construiască în această femeie o “mânăstire” a destinului.

Mihaela CD încordează firul epic până la cea mai înaltă tensiune, relatând  soarta Anei.Subiectul este complicat pe factorul consangvinității, punând să evidențieze psihologiile personajelor precum tragicii greci, mutând drama elină a acestei femei, desfășurată, în secvențe cinematografice, într-un sat din Transilvania, scăldat de Someș, unde istoria a desfășurat întâmplări acute și dureroase, în contextual unor obiceiuri locale.

Numele Ana ce reproduce un vechi nume ebraic – Hannah, purtat de mai multe personaje biblice, care inseamna „a avea mila, a binevoi”, marchează multă energie și jovialitate, o puternică iubire față de viață și de tot ce implică ea. Persoanele ce poartă acest nume sunt persoane amuzante și glumețe, care știu să își facă prietenii să râdă până la lacrimi, dar care pot fi loiale și de încredere atunci când cei dragi sunt la ananghie.

al florin tene-3Ana se temea de destinul hărăzit de Dumnezeu, nu de visul ce-o urmărea. Romanul e în fond, istoria acestei dileme, a opta, adică, între realul uman și realul destinului stinsă , în fine de frica soartei.Totul  aici emană aerul greu al marilor tragedii cu spațiul redus la o simbolică viață reală asediată de vifornița acestor întâmplări dramatice.

Înainte de a încheia aceste rânduri  și a scrie finalul, esteticește, prin temă, acest roman de debut este admirabil prin profunditate, fiind modern de formulă analitică, fixată pe psihologii abisale cu mecanisme neguroase ale întâmplărilor, un model de roman expresionist în mediul provincial. Dens, abrupt, de felul marilor opere care se ivesc în chip imprevizibil, ca un fenomen natural.

Al.Florin Țene

 

Câteva curiozități despre autoarea Mihaela CD:

Este născută în Romania dar trăiește e peste 20 de ani în Canada, la Montreal, unde a fondat revista ”Poezii pentru sufletul meu” și a cărei aniversare este celebrată prin evenimentul  GALA ARTELOR LA CEAS ANIVERSAR ajuns la a 4 ediție în 2023  
A scris pana în prezent 15 cărți  și are încă 5 în lucru.
  • -are 12 cărți de poezie +2 în lucru
  • -are 2 cărți de articole eseuri și cronici literare +1 în lucru 
  • -are 2 cărți de reflecții și enunțuri motivaționale+2 în lucru
  • -are 1 roman 
Cartea sa Iubește-ma în fiecare anotimp a câștigat ”Premiul Cartea de Poezie a anului 2022” a Ligii Scriitorilor din Romania
A scris textul la 12 melodii 
Este regizorul  și scenograful emisiunii Salut Romanesc din Montreal 
Este Președinte al World Poets Association Canada
Este coautor în peste 50 de antologii 
Apare în  9 cărți de interviuri dicționare  și cronici literare 
Despre cărțile sale au scris peste 40 de  cronicari 
Publică în peste 50 de reviste din țară și străinătate
A avut peste 28 de interviuri  în mass  media internațională radio tv 
I-au fost acordate peste 60 de premii, medalii și diplome pentru literatură
Este și artist plastic, în calitate de artist câștigă  22 de premii  și distincții 
 
***

Iata  un mic fragment din romanul FEMEIA CARE A UITAT SA MAI PLÂNGĂ:

***
 
”A început dansul dar Ana nu voia să danseze. S-a îndreptat spre barul din colț încercând parcă să lase loc perechilor care valsează.
-Dansați? se aude un glas prin muzica învăluitoare
-Mulțumesc, desigur! Răspunse Ana adresând un zâmbet bărbatului care îi și întinsese mâna.N-a mai dansat de câțiva ani dar se pare că valsul la fel ca și mersul pe bicicletă odată învățat nu-l mai uiți. Dealtfel pantofii aceia franțuzești cunoșteau pașii de vals de ani mulți și-ar fi purtat-o oricum.
În timp ce valsa cu partenerul necunoscut simțea cum toate privirile erau ațintite spre ei.Simțea cum o bucurie interioară îi cuprindea ființa! Valsa! Era vie din nou!
La sfârșitul melodiei, sângele i se înfierbântase, obrajii îi luaseră parcă foc. O deochease cineva? A ieșit pe terasă să ia puțin aer și să se răcorească.
-Bună seara! se aude o voce din întuneric
-Ah,n-am știut că aici este cineva! Bună seara! A răspuns Ana surprinsă
-N-am vrut să vă sperii, scuzați-mă! răspunse un bărbat care se apropie din lateral prin întuneric.
În razele lunii îi vedea doar profilul și forma capului cu o ceafă frumoasă parcă cunoscută. Un val de parfum de mosc dulceag îi umplu nările.
-Vă cunosc de undeva? Ne-am mai întâlnit? întreabă Ana
-Nu, n-am mai avut plăcerea, numele meu este Ion
Ana își dădu seama că vocea aceasta o mai auzise undeva.Coborî privirea și observă pantofii lui de lac.Un flash rapid îi brăzdase mintea.
E imposibil se gândi! Imposibil!Acela a fost doar un vis!”
 
***

 

Mai citește: 

Cercetătoarea dr ELENA HAIDET invitata la Salut Românesc din Montreal  

Johnny Ciatlos-Deak *ÎNTRE CER ȘI PĂMÂNT-recenzie CĂLĂTORIE  UNICĂ de A. Rînjea

In curând va fi publicată revista de colecție cu nr 11 

MIHAELA CD *JUDECATA DE APOI  

Johnny Ciatlos-Deak *UN COMPENDIU PENTRU SUFLET-recenzie DRUMUL SPRE ACASĂ de A. Rînjea

MIHAELA CD*Frica de moarte încuiată la porțile minții 

COMANDA cartile autoarei Mihaela CD

Comanda antologiile GALAXY

PRIN ROUA GÂNDURILOR TIPĂRITĂ (softcover)

Cartea PRIN ROUA GÂNDURILOR autor MIHAELA CD este o carte de proza scurta, articole, eseuri și cronici literare care va va purta prin roua de gânduri a scriitoarei ajutându-va sa pătrundeți în lumea sa plina de iubire și bunătate. Comanda cartea în format tipărit și beneficiază pentru un timp limitat de transport gratuit și un semn de carte cadou!

35,00 CAD

ÎNDUMNEZEIRE TIPĂRITĂ (softcover)

ÎNDUMNEZEIRE este o carte de poezii în care Mihaela CD ne arata importanta de a ne trai viata frumos făcând pași către ascensiunea noastră spirituala, spre Indumnezeire. O carte care nu trebuie sa lipsească din biblioteca ta. Comanda cartea în format tipărit și beneficiază pentru un timp limitat de transport gratuit și un semn de carte cadou!

35,00 CAD

MĂSURÂND CLIPA format ELECTRONIC (ebook)

MĂSURÂND CLIPA este un volum de versuri nemuritoare scrise cu pană sufletului de doua dintre cele mai îndrăgite poete contemporane Mihaela CD și Aurelia Oanca care reușesc sa tina cititorul în lumea nemuririi pe tot parcursul lecturii. Comanda acum volumul de versuri în format electronic și vei primi cartea în emailul tău în format pdf în mai putin de 48 de ore! Mai ieftin, mai rapid, mai ecologic!

20,00 CAD

PRIN OCHII MEI -format TIPĂRIT (softcover)

PRIN OCHII MEI este o carte de proza, eseuri, articole și cronici literare. Cartea este tipărita color si conține 242 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa priviți lumea prin ochii ei. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea Prin ochii mei în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.