Vanda, între dorință și rațiune -fragment -Flavia

59276234_840931639587348_190488637165535232_n

Vanda, între dorință și rațiune

Autor: Mara Popescu Vasilca 

 fragment

Flavia

Sună cineva la interfon. Mă  ridic şi apăs pe buton. Se aude uşa de la intrare cum se închide automat. Sunt curioasă să văd noua pacientă recomandată. Priveam pe biroul unde pregătisem fişa pentru care trebuia să o completez şi să semneze pacienta. Uşa se deschide şi, în faţa mea, apare Flavia, femeia pentru care Radu mă lăsase, colega lui de birou, mai tânără cu şaisprezece ani decât el. Ştia că sunt  fosta soţie şi vorbise cu Nicoleta să o recomande. Şi Nicoleta ştia cine e, dar nu-mi spuse nimic ca să nu cumva să o refuz. Era tristă şi plânsă, dar nu-şi pierduse ţinuta decentă de femeie, deşi era pe cale să-l piardă pe el, fostul soţ al meu. Nu mai era pieptănată şi nici machiată, de parcă voia să văd că Radu nu a ales-o doar pentru ţinuta ei impecabilă.

-Vă rog să luaţi loc, doamna Flavia.

-Care doamnă, Vanda? Doar ştim foarte bine cine suntem şi care au fost rolurile noastre în viaţa lui Radu. Două femei de care s-a văzut că până la urmă nu a avut nevoie de niciuna. Că nu corespundem, că nu suntem ceea ce căuta. Cine ştie ce naiba vrea de la o femeie.

Îşi trage sufletul şi continuă:

-Tu ştii, ai înţeles ce vrea, de ce nu se lasă implicat într-o relaţie?

-Asta nu ştiu dar poate că o să reuşim să înţelegem. Te rog să te acomodezi acolo.

Îi arăt locul unde stătuse Andrei. Atunci o apucă frica. Era şi ea ca Radu, nu ştia ce vrea. Mă repliez imediat şi mă concentrez asupra cuvintelor Flaviei care veneau de parcă erau mitraliate din  dorinţa de a scăpa de toate, aşa, dintr-o dată. Simt că vin asupra mea şi se lipesc, deşi eu nu aveam nicio vină, doar că trebuia să ascult ce nu aș fi vrut să ştiu niciodată.

-Mă simţeam puternică atunci când Radu mi-a propus să fim împreună. Nu am făcut caz că te-am rănit, că te-a alungat din viaţa lui, ca să-mi facă loc mie, voia să te înlocuiască pentru ca să te rănească pe tine sau ca să-mi arate că pot avea şi eu aceeaşi soartă?

-Cine e Radu, Vanda? Cum de nu am am înţeles atunci? Acum, când a venit acasă cu studenta de la arhitectură şi mi-a prezentat-o ca noua lui prietenă, credeam că-mi pierd minţile.

Flavia sare agitată, vine spre biroul meu lăsând dâră de lacrimi şi gesturi nervoase, care o însoţeau, prin care voia să-mi explice situaţia ridicolă. Îşi şterse lacrimile cu dosul palmelor apoi se aşeză pe scaunul din faţa biroului. Nu mai voia să fie pe patul durerilor şi al destăinuirilor sufleteşti, care distrug vieţi şi vise. Îi era teamă să nu mai ia şi problemele şi suferinţelor altora care au stat acolo înaintea ei, se cutremura. Eram aproape, aproape ca şi sufletul meu care abia acum plânge, dar nu plânge pentru el, plânge pentru ea, pentru atunci, la început, când nu a înţeles că omul este propriul duşman şi că are arme ascunse, cu care loveşte atunci când vrea să semene durere.

Poate că ei sunt mulţumiţi, îşi încarcă egoul, se autostimulează prin lacrimile şi suferinţele altora, ale femeilor care cred că sunt unice, dar nu e aşa.

-Flavia,  tu ce vrei acum?

-Să fiu cu el, iar, la nesfârşit, cu el şi numai cu el, Vanda.

-Şi nu te sperie că nu ai un punct de referinţă să trăieşti în minciună?

Întorc clepsidra care era aproape de Flavia. Ea întinde braţele spre mine neputincioasă. Le prind în ale mele, aşa au unit suferinţa unei femei disperate şi a uneia resemnate, conştientă că nu putea să meargă mai departe cu el. Deşi eu am fost prima lui victimă, acum văd alta şi mă întrebam câte au să mai fie. Acum chiar că mă simt eliberată. Nu ştiam cum să-i explic, eu, fosta soţie.

-Flavia, ei au o tendinţă să înşele soţia sau amantele, asta ţine de personalitatea individului, poate că le e teamă de eşecurile sexuale. De aici şi schimbările pe care le cred necesare prin a avea noi stimulente.

-Adică cum? O lasă şi pe asta?

-Caută să facă sex cu o altă persoană din afară, poate ca să nu fie nevoiţi, în cazul nereuşitei, să mai stea cu acea persoană.

-Da pe tine cum de te-a lăsat, Vanda?

Nu aş fi vrut să fiu pusă în situaţia să explic cuiva motivele mele personale. Dar ca să o fac să găsească o logică, acum eliberată, parcă voiam să înţeleg şi eu mai bine.

-Noi nu am fost compatibili, aşa că el a căutat şi caută în continuare. Odată ce înşeală, o face mereu, indiferent de relaţie. Nu este universal valabil, dar se pare că avem nevoie să ne validăm în comparaţie cu alte persoane. Şi asta nu numai din punct de vedere intim. Este ca şi necesitatea de conversaţie sau de compania prietenilor. Important este să pui pe plan pozitiv.

-Ceeee? Cum adică, pe plan pozitiv, Vanda?

-Uite aşa, bine. Imaginează-ţi că mai stăteai cu el câţiva ani, până când se plictisea şi atunci ar fi fost inevitabil. Ce făceai? Îmbătrânită şi pierdută, nu-l mai aveai, el era proaspăt că nu suferise, dar tu? Măcar acum ai posibilitatea să cunoşti pe altcineva, această tristă poveste poate fi o experienţă neplăcută Flavia, dar aşa e viaţa, pierdem şi câştigăm. Flavia se ridică din nou,

– Adică să mă bucur că m-a lăsat?

-Da. Că te-a lăsat acum, şi nu când nu mai aveai nicio şansă să-ţi refaci viaţa. Caută-ţi serviciu în altă parte, nu lâncezi, asta te va face nefericită. Trebuie să fii responsabilă, să nu ceri şi să nu aştepţi nimic de la nimeni, independenţa îţi va da putere, banii, stabilitate, cei munciţi de tine. Trebuie doar să fii atentă, să înţelegi ce vrei de la viaţă. Cel mai bine e să te redirecţionezi. Termină-ţi studiile, intră într-un mediu nou. Viaţa ta va fi cu multe satisfacţii care nu trebuie legate neapărat de prezenţa unui bărbat fix în viaţa ta. O să te încurce. Ai răbdare.

Flavia se ridică, se duce spre Vanda, se reazămă de biroul ei şi o priveşte cu multă curiozitate. Descoperise o femeie care dintr-o situaţie fără soluţii a reuşit să se restabilească şi, pe deasupra, acum arăta şi al naibii de bine. Era radioasă, era confirmarea celor spuse de ea. Se uită la ceas, apoi la clepsidră, nu mai era nisip demult, dar eu nu o mai întorsesem.

-Trebuie să plec, a trecut de mult ora de consultaţie. Ia geanta şi dă să scoată portofelul. Mă ridic, îi întind mâna prieteneşte şi cu cealaltă o impiedic delicat să încerce să mă plătească. Mă eliberasem acolo, în faţa femeii care mă eliberase pe mine, şi asta am înţeles doar acum. Aşa că serviciu pentru serviciu. Se opreşte în uşă, se uită înapoi şi mă salută cu un gest simplu, aşa ca regina să nu iasă din gândurile ei sau să nu uite ce auzise şi se minunase. Rămânea doar să pună în practică şi să poată să ţină cont.

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

Mai citeste : 

Profil Gold: Mara Popescu Vasilca

AURELIA RÎNJEA-Recenzia romanului  BIANCA, PRINTRE CASTELE DE NISIP al scriitoarei MARA POPESCU – VASILCA

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Măiestria de a stârni emoții-Lacrimioara Iva -recenzie-Nora, in cautare identitatii-Mara Popescu Vasilca

Revista TIPARITA nr5/2021 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 5 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!

15,00 CAD

Revista TIPARITA nr 6/2021 Poezii pentru sufletul meu

Cumpără numărul 6 al revistei Poezii pentru sufletul meu, 15CAD si participa la concurs ! Semnează cu o culoare închisă ,[pix negru sau albastru ] pe globul pamântesc de pe coperta revistei tale , fă o poză revistei semnate și trimite-o pe adresa de email concurs@poeziipentrusufletulmeu.com Nu uita să lași coordonatele tale ca să poți fi contactat dacă ai câștigat un abonament gratuit!

15,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.