Vanda, între dorință și rațiune -fragment -Destin și diamant

 

mail

Vanda, între dorință și rațiune

Autor: Mara Popescu Vasilca 

 fragment

Destin și diamant

Am hotărât să ne întoarcem la hotel. Suntem fericiți. Ajunși în cameră, mă așez comod pe divanul din fața ferestrei. Andrei își scoate haina și o pune pe umeraș. Mă privește curios. Se apropie, mă privește în timp ce se așază pe fotoliul din fața mea.

-Așa doamnă, ia să văd ce planuri ai.

Scot cartea „Destin și diamant”, o port cu mine în geantă peste tot. E citită și răscitită, din ce citesc mai mult, descopăr noi interpretări.

-Mă întreb cum poate să scrie un inginer o carte de psihologie aplicată?

– Cine știe, poate că are experiență și cunoștințe psihologice.

-Hai să vedem ce spune  despre:  inițiative nereușite, ce mă așteaptă și care ar fi consecințele acțiunii mele în cazul tău, Andrei.

-De ce vrei să mă implici pe mine? Am putea discuta doar la modul general. Ce zici?

-Bine, așa să fie, dragule. Ia să văd.

Vanda---4-carti

Mă așez comod.Redeschid la  ”Prefață”, mă concentrez de data asta asupra începutului sau a motivului pentru care a scris, să înțeleg mai bine, de ce? Iată cum începe. Citesc cu mare plăcere, e scrisă frumos și interesant. Cred că o să-ți placă, dragule. Asculți?

-Da, cu mare interes și atenție.

-”Într-o seară plăcută, de toamnă, a anului 1993, stăteam pe terasa locuinței președintelui firmei Casmyn Vector Group din Reno, Nevada. Împreună cu câțiva colegi de afaceri și prieteni apropiați. Urmăream derularea unei casete video de importanță deosebită pentru noi. Caseta fusese adusă de geologul șef care sosise chiar atunci din Johanesburg, Africa de Sud, și conținea imagini detailate despre rezultatele unui foraj exploratoriu, într-o proprietate diamantiferă. În timpul vizionării, un coleg a exclamat: ”e greu de imaginat cum soarta firmei noastre depinde de găsirea doar a unui pumn de diamante, în adâncul acelei gropi!”

-Interesant. Spuse Andrei. Citesc mai departe.

”Din păcate, remarca a fost profetică, deoarece rezultatele sondajului captat pe video au fost sterile. Ca urmare, imediat după ascultarea raportului geologic, toți cei de față am fost de acord să suspendăm activitățile de explorare din regiunea respectivă.”

-Bună idee, și eu aș fi făcut la fel.

”Deși remarca a fost trecută cu vederea de cei prezenți, eu am reflectat mult timp asupra ei. Îmi răscolise un șir de întrebări intime, cărora căutasem să le dau răspuns de-a lungul anilor, dar fără prea mult succes. ”Ce este soarta?  Există, oare, o legătură între succes și noroc?  Ce aș putea face să-mi influențez destinul în direcția dorită de mine?”

-Aha, interesant.

Mă uit la Andrei plăcut impresionată. E atent și interesat, totodată. Continui să citesc.

”Răspunsul la frământările mele nu s-a lăsat mult așteptat. Mi s-a cristalizat complet convingerea că destinul omului nu depinde de descoperirea diamantelor în substraturi geologice, ci de găsirea și șlefuirea diamantului din adâncul sufletului fiecăruia.”

-Ia mai citește o dată, te rog,  trece pe partea umană. Îi mai citesc o dată, completez, parcă-i văd pe toți dezamăgiți de nereușită, transpirați ca și căutătorii de diamante care ies din mină cu mâinile goale. Știi că Africa de Sud e cea mai emancipată țară a Continentului African, și că oferă cea mai ieftină energie electrică, este cea mai mare producătoare de aur din lume și să mai știi că între Cape Town și Pretoria rulează cel mai luxos tren din lume, Rovos Rail pentru voiaje de lux?

-Hei, hei, ia uite la el ce multe știe.

Îl privesc ștrengărește.

-Da tu știi că au descoperit cel mai mare diamant din lume în 1905, pe care l-au oferit după doi ani regelui britanic, Eduard al VII-lea, ca recompensă pentru acordarea independenței statului Transval?

– Nu, nu știu. Bravo, drăgălașo.

Se apropie, mă ia în brațe și mă aruncă în pat. Vrea să-mi ia cartea, dar eu nu cedez. Ne potolim și continuăm întinși comod să discutăm. După cum ai văzut nu toate inițiativele reușesc, Andrei. Vezi cazul tău, nu ai reușit să-mi iei cartea, spun râzând.

-Așa spune și psiho-inginerul american. ”Nu toate inițiativele reușesc. Nereușitele sunt inevitabile pentru că ele fac parte organică din inițiativă.” Mai spune că: ”Eșecul este fața cealaltă a succesului” citându-l pe T.J. Watson, fondatorul firmei IBM.” Inițiativa este ca o sabie cu două tăișuri: unul care taie în direcția dorită de mine, și altul care poate tăia împotriva mea. Cu cât inițiativa contemplată e mai  importantă, cu atât riscurile sunt mai mari. Eu pot să-mi aleg acțiunile, dar nu le pot garanta succesul.”

Închid cartea. Sper să nu ai dreptate, domnule. Cred că știu să gestionez situația, mai ales că Andrei este foarte aproape de mine. Se întoarce pe o parte și mă cuprinde de mijloc. Inchide ochii și adoarme. Eu sunt intrigată, cum e posibil, eram în plină lectură. Conclud, e obosit. Mă ghemuiesc la pieptul lui…

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

Mai citeste : 

Profil Gold: Mara Popescu Vasilca

AURELIA RÎNJEA-Recenzia romanului  BIANCA, PRINTRE CASTELE DE NISIP al scriitoarei MARA POPESCU – VASILCA

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Măiestria de a stârni emoții-Lacrimioara Iva -recenzie-Nora, in cautare identitatii-Mara Popescu Vasilca

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.