Vanda, între dorință și rațiune -fragment -Haine noi, viață nouă

59276234_840931639587348_190488637165535232_n

Vanda, între dorință și rațiune

Autor: Mara Popescu Vasilca 

 fragment

Haine noi, viață nouă

Iau maşina, mă opresc în faţa unui magazin cu confecţii pentru femei, unul elegant. Intru cu geanta şi trenciul pe mână,  privesc în jur, mirosea  a nou, a mister, ştiam că lucrurile noi au să-mi poarte noroc. Mă plimb printre galantarele cu multe rochii, când în fața mea apare o doamnă cu un căruț plin cu tot felul de haine, era foarte plin. Mă surprinde. Nu știam că așa fac cumpărături femeile. Mi se pare curios. O privesc mai bine. Ea se apropie.

-Nu ați cumpărat nimic, doamnă.

Mă surprinde. Era adevărat. Eu încă nu alesesem nimic. Eram blocată, nu puteam decât să dau înapoi. Ar fi fost urât din partea mea, așa că intru cu ea în vorbă.

-Nu încă, deocamdată vreau să văd. Nu prea știu cu ce să încep.

-Nu v-am mai văzut pe aici, îmi spune. Sunteți în vizită?

-Nu. Locuiesc aici, îi răspund fără să fac caz că nu am scăpare, trebuia să schimb câteva vorbe cu ea. Insistentă, mă întreabă cu ce mă ocup.

-Sunt medic, medic psihiatru.

Bag mâna în geantă ca să-i dau cartea mea de vizită. O ia o întoarce pe toate părțile. O bagă în geanta ei.

– Sunteți cu soțul?

-Nu,

-Sunteți divorțată. Am ghicit. Femeile divorțate, cum rămân singure, își fac de cap. Adică fac tot ce nu au putut face când erau măritate.

Zâmbesc, are dreptate. Din fericire, de noi se apropie o doamnă durdulie, machiată strident, îmbrăcată cam aiurea după părerea mea. Se cunosc. O trage aproape.

-Ce faci, dragă, nu te-am văzut demult. Pe unde ai fost?

Femeia lăsă privirea în jos și răspunde cu glas trist, foarte trist.

-Ce să fac, am avut mare necaz, mi-a murit soțul. Am rămas văduvă, doamna Pascu, așa, dintr-odată.

-Bine că a murit, doamna Vasilescu, că al meu m-a părăsit pentru una mai tânără. Ai scăpat de necazuri.

Eram în fața a două persoane care sigur aveau nevoie de mine. O prinde de mână pe doamna Vasilescu, și îi spune:

-Uite, o vezi pe doamna asta? Acum e în divorț cu soțul, ca și mine. Să vezi ce de probleme o să avem cu ei, fir-ar ai…  să fie de nenorociți. După 26 de ani, cu un băiat de 24, s-a încurcat cu alta care e și ea gravidă, ca să vezi ce se poate întâmpla în viață. Așa că-i mai bine că s-a dus, nu mai ai grija divorțului. Femeia mă privește surprinsă, eu nu pot să comentez. Ar trebui să facem o grupare a femeilor divorțate și una a văduvelor. Să ne povestim viețile și să ne unim experiențele triste, continuă doamna Pascu.

-Aveți copii doamna Pop?

-Nu, îi răspund cu jumătate de gură, poate că înțelege că nu-mi face plăcere să mă destăinui. Doamna Vasilescu mă salută trăgând-o pe doamna Pascu după ea, printre hainele noi, care sigur vor avea destine triste dacă ar trebui să fie purtate de femei ca ea. Oare știe că a exagerat cumpărând așa de multe? Și tot gândindu-mă la ce trebuie să fac, m-am trezit și eu la casă cu coșul aproape plin. După mai bine de două ore, uimită de cât am putut să probez şi să cumpăr, plătesc la casă, în timp ce un vanzător îmi punea în maşină cutiile şi pungile. Sunt fericită! Iar cred că am câştigat, că sunt puternică şi că voi fi cu siguranţă în stare să renasc.

Ştiind că nu am nimic de făcut, ies să fac o plimbare prin oraş, pe jos, să simt pulsul străzii şi a celor care nu au maşini, să intru prin magazinele pe unde, din lipsă de timp, nu am mai trecut. Eram mereu ocupată, casă, servici, soţ, prieteni, dar mai ales faptul că eram mereu preocupată să caut, să găsesc explicaţii şi soluţii problemelor pacienţilor care plecau acasă eliberaţi, dar îmi lăsau mie temă de casă, să găsesc eu soluţii sau să pot să le propun moduri în care ar fi posibilă o schimbare.

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

Mai citeste : 

Profil Gold: Mara Popescu Vasilca

AURELIA RÎNJEA-Recenzia romanului  BIANCA, PRINTRE CASTELE DE NISIP al scriitoarei MARA POPESCU – VASILCA

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Măiestria de a stârni emoții-Lacrimioara Iva -recenzie-Nora, in cautare identitatii-Mara Popescu Vasilca

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.