Mara Popescu Vasilca – Despre mama-Paula împlinire târzie

240103649_6046991122008750_8835433844385743295_n - Copy

Mara Popescu Vasilca -fragment din Romanul Paula împlinire târzie

Despre mama

    Paula se duse cu gândul înapoi, la ce le povestea mama lor. Trebuiau să înceapă o viaţă nouă. Le mai spunea că tatăl lor pleca lunea şi se întorcea sâmbăta. Avea maşină personală, secretară, birou, covor persan. Şi că venea acasă din ce în ce mai rar. Ba că are şedinţă, ba că pleacă la Bucureşti, la minister, şi tot aşa până când nu a mai dat pe acasă deloc.

 Şi aşa a rămas cu doi copii de crescut, părăsită, tristă şi nefericită. Dar nu a avut curajul să recunoască faptul că modul ei de a fi l-a îndepărtat de ea, de casă şi copii. Păcat că nu ştia să-şi ţină gura, că, în rest, era o femeie gospodină şi muncitoare. Părea că nu are inimă în piept, ci doar o piatră. O fi fost din cauza suferinţelor şi a războiului care i-au pus la mare probă şi le-a luat şi cea mai mică urmă de sensibilitate. Sărea cu gura din orice şi cu urlete şi vorbe grele îl certa. Până când el s-a apropiat de secretara lui care nu era cine ştie ce, doar că poate era calmă, lucru pe care el l-a apreciat foarte mult.

          După plecarea lui, ziua se purta normal. Doar noaptea, Paula şi fratele ei o simţeau uneori plângând pe înfundate, dar erau prea mici ca să înţeleagă ce era în sufletul ei. Divorţul nu a durat mult, el fiind director, a aranjat cu avocatul. Deja secretara lui era însărcinată aşa că motivul era vizibil. Mama ei acum era tăcută şi preocupată. Erau timpuri grele şi nu ştia cum să o scoată la capăt cu salariul de mizerie pe care-l primea de la fabrică.

Paula---4-carti

După aproape un an, într-o duminică, mama Paulei o luă de mâna şi se duse într-o vizită. Pe drum îi spusese să se poarte frumos, să nu se bage în vorbă cu cei mari şi mai ales să nu se uite curios prin casă. Se duceau într-o vizită la o familie cu care lucrase împreună la fabrica de postav din Buhuşi, care, în timpul celui de al doilea război mondial, a suferit mari pierderi prin mutarea utilajelor fabricii de textile la Prejmer, atât prin distrugerile provocate de război, cât şi prin micşorarea numărului populaţiei. Familia Lazăr era o familie de treabă. Paula îşi aminteşte cornuleţele cu marmeladă de prune cu care îi servise şi ceaiul de tei aromat și gustos. În faţa casei era un tei sub care era o bicicletă, o masă şi o bancă. Pe masă era o faţă de masă cu fructe, cam decolorată. După scurt timp se înfiinţă un domn care era aşteptat. Cum ajunsese el, pe Paula au trimis-o afară cu o farfurioară pe care avea un măr şi câteva cornuleţe. Ea se aşeză la masa de afară. Era răcoare şi bine. Doar când mai trecea câte o căruţă şi se ridica praful nu-i plăcea Paulei. A înţeles că ea nu trebuia să fie de faţă şi că aveau de discutat probleme serioase la care nu era bine să asiste şi ea. De fapt aşa a şi fost. După câtva timp au ieşit cu toţii, au mai schimbat câteva cuvinte şi s-au salutat. Paula a ieşit în stradă.

MPV-Dragostea2 (2)

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

FACEBOOK SUS-2

Mai citeste: 

Creații literare- Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune

În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul  editorului

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.