Mara Popescu Vasilca – Paula și Giovanni-Paula împlinire târzie

107687111_4158570954184119_5115636100302274126_n

Mara Popescu Vasilca -fragment din Romanul Paula împlinire târzie

Paula și Giovanni

Venise toamna, se răcorise, Giovanni se duse la fermă să aducă nişte struguri de masă. Paula trebăluia prin casă. Între ea şi Giovanni era o atmosferă de familie normală. Fără înflorituri şi pasiune. Momentele de intimitate erau lipsite de pasiune din partea ei. Nu erau compatibili. Dar intrase în joc şi trebuia să joace. Promisese mamei ei că o să aibă grijă de el şi aşa a făcut. Nici Giovanni nu s-a străduit să-i ofere ceva, a făcut totul la modul lui simplu. Oricum, acceptase situaţia, nu era cale de întoarcere.

Massimo era în Tanzania, mai ştia de el de la prietenii comuni, unde se cunoscuseră. Era tot singur. Nu ştia mare lucru deşi simţea prezenţa lui. E drept că totul prindea distanţă, dar tot ce-au construit ei rămăsese în urmă. Trăia cu gândul la el şi se bucura de câte ori relua amintirile fără să fi uitat nimic din tot ce fusese. Se bucura şi plângea. Erau lacrimi de fericire că poate să-l mai iubească deşi era departe. Îl visa foarte des. 

După trei ani, Paula plecă în Canada cu Giovanni. Acolo au luat-o de la capăt. Ea a făcut cursuri de limbă engleză şi o şcoală de tele-marketing. Imediat găsi de lucru într-o mare companie americano-canadiană. Aşa că, după numai trei ani, au plecat în Montreal, unde au cumpărat un bloc cu cinci apartamente pe care l-au renovat şi închiriat timp de şase ani. Apoi l-au vândut şi cu banii au plătit diferenţa la bancă şi au cumpărat o casă pentru ei. Nu se mai chinuiau cu chiriaşii şi alte multe şi grele probleme cu care s-au confruntat. Unica problemă mai dificilă decât toate a fost starea sănătăţii lui Giovanni. Fuma foarte mult, a trebuit să fie operat de anevrism, apoi alte şi alte multe probleme de sănătate până când a decedat la spital. Moment foarte trist, de fapt nu a fost singurul. Paula a suferit, se ataşase de el. O făcea din obligaţie. În acelaşi timp, în interiorul ei, el ocupase parte din partea sentimentala care mai rămăsese. 

A rămas singură. Multe telefoane de condoleanţe şi mulţi prieteni au fost alături de ea. Au venit şi copiii lui care au iubit-o şi respectat-o, pentru că au văzut ce viaţă frumoasă a avut tatăl lor alături de ea. Se vizitează. Paula îi iubeşte şi astăzi. Fiind singură, vorbeşte cu ei la telefon şi ei nu au uitat-o.

Cel mai neaşteptat telefon a fost cel de la Massimo.

-Ciao Paula, sono io.

Paula nu mai putea nici să respire de emoţie.

Abia reuşi să-i răspundă cu un glas pe care nu ştie pe unde l-a găsit.

-Ciao, Massimo!

Se făcu linişte.

-Paula, Paula, ci sei? 

-Da. Da, sunt. Unde eşti?

-La Roma. Am stat doar doi ani în Tanzania. După ce ai plecat tu s-a terminat contractul şi nu l-am mai prelungit.

         Paula---4-carti

-Ce faci? Cum eşti?

-Bine! Am adoptat doi copii şi stau cu Leila. Ne înţelegem bine. Ştie tot despre tine, cred că s-a îndrăgostit de mine în speranţa că va fi şi ea în măsură să mă facă să retrăiesc acea poveste de dragoste nemaipomenită. E profesoară de pian. Paula, de câte ori cântă, amândoi plângem, ea pentru că ştie că mi-e dor de tine. Vede că nu putem avea aceleaşi emoţii şi bucurii. Suntem, în schimb, buni prieteni. Dar cred am epuizat şi forţa şi dorinţa de a mai dărui cuiva toate emoţiile şi bucuria de a iubi aşa cum a fost cu tine.

Paula se aşeză pe fotoliul din faţa ferestrei. Se uita afară, în gol. Nu mai vedea nimic din cauza lacrimilor, da, lacrimi şi iar lacrimi. Nu ştia de ce se scurgeau, multe, multe şi ţâşneau, nu curgeau. Nu plânsese aşa nici când i-a pierdut pe cei dragi din familie. Credea că sunt lacrimi speciale, care se adună în locuri diferite, cele pentru cei iubiţi şi cele pentru cei dragi.

-Spunea Rocco că te-ai căsătorit cu Giovanni la Toronto, Paula. Să ştii că ştiu tot despre tine, despre voi. Paula, pot să-ţi trimit o cerere de prietenie pe Facebook ?

-Sigur! 

Paula îi dădu toate indicaţiile. După puţin timp erau conectaţi. Ea se grăbi să intre pe pagina lui, era curioasă să-l vadă. Cea mai recentă fotografie era el singur la birou, de aproape: un Massimo slab, cu ridurile accentuate şi cu o privire ştearsă, dezorientată sau fără speranţe. Părea un om obişnuit, nu mai avea farmecul şi şarmul anilor în care se iubeau ca turbaţii. Îi veni să râdă. Unde e Massimo care o făcuse fericită? În altă poză era sub nişte palmieri în Tanzania, mic de tot. Copaci înalţi de parcă erau ireali şi el acolo, în picioare, părea pierdut, asta a fost prima ei impresie. Mai căută câteva poze. Una de când erau împreună: frumos, maiestos şi plin de viaţă. Alta, cu familia.

MPV-Dragostea2 (2)

Următoarele cărți au fost publicate în format electronic pe marile librării digitale internaționale online, de exemplu: Googleplay, Apple – book,  Barnes & Noble.

       Vanda, între dorință și rațiune

       Nora, în căutarea identității

        Paula, împlinire târzie

        Catia, gustul amar al trădării

        Ursula, o mamă judecată de copii

        Bianca, printre castele de nisip.

        Stăinii

FACEBOOK SUS-2

Mai citeste: 

Creații literare- Mara Popescu Vasilca

Mara Popescu Vasilca -IMPRESII DE LA CITITORI

Mara Popescu Vasilca- o Zeițǎ a romanului de dragoste plinǎ de înțelepciune

Gustul binelui pe buze-recenzia romanului ”Ursula, o mamă judecată de copii” MARA POPESCU-VASILCA

În căutarea fericirii-recenzie de Mihaela CD- Vanda intre dorinta si ratiune

În curând- Vanda, între dorință și rațiune-ediția a 2-a -Cuvântul  editorului

Wow! Oferte promotionale!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.

55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.