Recenzie de carte
Romanul de față face parte din colecția ”Dragostea arză-o-ar focul” în care autoarea Mara Popescu-Vasilca a ales să publice titluri de carte cu nume de femei, plecând de la ideea că viața fiecăreia merită scrisă. Aceasta a scris despre personajele sale care apar pe titlurile de carte: Vanda, Nora, Ursula, Bianca, Paula și Catia
În acest roman vom afla viața Catiei care este strâns legată de viața unui alt personaj de roman, Paula. Paula și Catia sunt două tinere care au crescut cu vise și dorințe și care au pornit în viață cu dorința de a le realiza și de a trăi intens.
Romanul ”Catia, gustul amar al trădării” este un roman sincer și plin de emoții care atrage cititorul la o lectură interesantă și îl ține permanent în suspans prin aspectele psihologice descrise de autoare cu scopul de a menține un echilibru între instinctul de femeie și contactul cu tristețile și bucuriile vieții.
În fiecare capitol al romanului se trăiesc clipe pline de emoție, speranțe și căutări care nu o descurajează pe Catia, personajul principal ci din contră aceasta își ia viața de la capăt până când dorința sa este împlinită. Absolut în fiecare capitol suntem puși în fața unor scene neașteptate, pline de acțiune și simțăminte, făcând din acest roman un roman complicat dar și foarte interesant.
Catia are parte de multe tristeți pe parcursul vieții , tristeți ce o duc spre amar, un amar pe care îl gustă și îl trăiește dar care îi dau putere și curaj de a-i înfrunta pe cei care i-au provocat amarul și suferința. Autoarea consideră că deopotrivă acest amar se poate întâmpla atât femeilor cât și bărbaților fiind vorba despre întâmplări din viață.
Scriitoarea Mara Popescu-Vasilca scrie despre femeia mamă, soție, soră, amantă, prietenă și despre femeia iubită având la bază familia care formează nucleul de bază al societății.
Romanul este interesant și captivant prin acțiunile sale , întâmplări din viața, care au scopul de a aduce în fața cititorilor lecții prin educație pentru viață.Autoarea Mara Popescu-Vasilca face aceasta într-un stil propriu, printr-o abordare care trece de la psihologic la senzațional cu o încărcătură emoțională bine dozată și pusă în valoare.
Profilele psihologice ale personajelor sunt bine conturate de autoare astfel încât cititorul să poată analiza și caracteriza el singur acțiunile Catiei. Catia este o tânără luată de valurile vieții fără capacitate funcțională de exercițiu și fără o capacitate reală de discernământ, de a decide, fără elemente constitutive care să îi permită orientarea în timp și spațiu pe drumurile vieții, nefiind matură.
Pentru Catia iluziile iubirii sunt amestecate cu iubirea în sine, acest amalgam o amețește, nefiind pregătită pentru viață, lucrurile se derulează total peste așteptările ei și ajunge să guste amarul trădarea, tristețea. Din acest gust amar însă se va naște iubirea pură pentru copiii săi, căci practic necazurile o maturizează și tristețea este omniprezentă în viața ei.Toate întâmplările din mediul ineluctabil o trezesc pe Catia pentru că îi creează suferințe fără milă pe care trebuie să le accepte așa cum vin încărcate de amar .
A înțelege firul acțiunii acestui roman în contextul social politic și moral înseamnă a înțelege rostul și sensul vieții în acea perioadă, de a fi demnă, de a rezona cu cerințele vremii, care pot fi ancorate și în trecut dar și în viitor căci oricui i se pot întâmpla aceste suferințe dacă nu sunt prevăzute din timp și la timp prin conjunctura dezvoltării personale.
Senzaționalul romanului se zugrăvește de către autoare prin menționarea unor reguli stricte ce apar în subconștientul personajelor prin trăiri și manifestări de comportament, ca rod al iubirii, consecințe ale eșecurilor și trăirilor patimașe, ale trădărilor.
Nerespectarea și neacordarea atenției cuvenite comportamentului, respectului de sine, respectului pentru ceilalți, respectul pentru instituția familiei, duce negreșit la certuri, bătăi, despărțiri, care produc răni și rupturi de conștiință și de fond al vieții în care omul își pierde statutul și uneori îl transmite o perioadă din generație în generație.
Educația de acasă este foarte importantă pentru că trebuie făcută cu foarte multă responsabilitate, dacă se face haotic așa vor fi și viețile copiilor, noi părinții suntem oglinda vieții copiilor.În opinia mea, la Catia relațiile de familie nu erau propice educării ei și de aceea ea a reacționat fără prea mult discernământ și fără responsabilitate.Lacrimile nu vindecă viața și eșecurile ei numai suferințele, care formează apoi lecții de viață, de învățare și de îndreptare a lucrurilor.
Romanul ”Catia, gustul amar al trădării” cuprinde 16 capitole. În capitolul 1: Reîntâlnire, autoarea ne prezintă reîntâlnirea celor două prietene din copilărie Catia și Paula care s-au despărțit cand Paula a plecat la București unde a studiat arhitectura cu ajutorul lui Mircea cu care s-a și căsătorit.
Catiei i-a trecut vârsta visurilor și varsă lacrimi pentru cei care i-au făcut viața dificilă însă Dan îi spune Catiei că mai are o misiune în viață să stea lângă ea. „Lasă-mă să stau alături de tine să-ți șterg lacrimile să vezi că mai sunt raze de soare , bucurii și oameni care să te țină la pieptul lor , să te iubească și să dea sens vieții ”
În capitolul 2 ”București” ne este prezentată plecarea Paulei la Catia la București , bulversată și derutată, unde este așteptată de Dan, cu care au loc discuții despre cum au ajuns Dan și Catia împreună după moartea Ancăi.Dan Dogaru se arată foarte atent la suferințe și spune că el înțelege ce se întâmplă în sufletul Catiei deci hotărăște să rămână alături de ea.
În capitolul al treilea, autoarea ne povestește despre mătușa Ileana și unchiul Carol care se oferă să o țină în gazdă pe Catia pe timpul facultății. Aceasta ieșea duminică în parcul Cișmigiu cu vecina Doina, loc unde s-au petrecut multe evenimente, glume, întâlniri cu prieteni și prietene și s-au depănat multe amintiri.
Capitolul patru este dedicat unchiului Carol cu povești din copilăria sa legată de război și de viața grea a României. Romanul ”Catia, gustul amar al trădării” în capitolele sale, cuprinde multe lacrimi și zâmbete, sentimente și trăiri cuprinse în palate de cuvinte profunde și fierbinți de prea multă dragoste și lumină. Autoarea Mara Popescu-Vasilca trimite către fiecare cititor câte o scânteie care să-l îmbie la citit, la o lectură atentă și profundă a romanului încât între cititor și roman să se creeze o îmbrățișare care să-i dea cititorului o senzație plăcută, de bine,să se contopească cititorul cu lectura cu sufletul și inima, ținând-o în viață.
Romanul este o călătorie plină de vise, de sentimente și de bagaje grele pline de planuri de călătorie prin viață, pentru viitor. Într-o liniște și o așezare vindecătoare a lucrurilor , romanul are un final cu aceleași bătăi de ritm interesante și fascinante.
Mara Popescu-Vasilca scrie dincolo de clipă pe altar de cuvinte, ca să oblojească, să învingă și să ierte aducând o odă omului stăpân pe slăbiciunea sa și pe puterea sa, între două extreme, cer și pământ. În romanele sale există o zbatere , o plutire într-o rochie de sărbătoare cu pasul greu ce nu se teme de niciun vânt.
Amărăciunile, răul , eșecul , necazurile, sunt ca o povară cosmică dar și ca și o consecință a comportamentului omului, pentru că dragostea nu are întotdeauna gust de grâu și iubire ci și de învălmășeală de amurguri.
În alte dăți scrierile autoarei au imagini de oglinda de vis ca într-un zbor multicolor sau cuprind o nuntă de povești descrise cu grijă de Mara Popescu-Vasilca , scriitoarea ce stă la rădăcina cuvintelor de unde dăruiește și creează!
Amănuntele deosebit de interesante pe care le oferă scriitoarea în carte sunt ancorate în rădăcinile adânci ale trăirii lăuntrice a minții timpului. Dumnezeu a înzestrat omul cu două daruri, cu rațiune și cu libertate, dar ne-a lăsat și liberul arbitru pentru că numai prin voința proprie se ajunge la marea desăvârșire. Îndemn pe fiecare scriitor să scrie cu sufletul, cu inima, realități și adevăruri, trăite, lecții de viață care să ajute viitoarelor generații.
Plasarea creației sale literare în tezaurul literar și cultural românesc are un drept bine definit fiindcă aceasta nu scrie despre un lucru ce nu este util ci din contră este necesar.
Romanul ”Catia gustul amar al trădării” este bine scris, bine lucrat, curat și exact, în care scriitoarea se identifică, face parte din operă bucurând inima și sufletul cititorului.
Marile iubiri n-ai cum să le uiți, ele ne unesc, ne împlinesc și cu ele umplem pământul, lumea și întregul cosmos ca un izvor cu apă rece. Timpul lasă amprente în urma noastră iar în spatele nostru rămâne un destin din care facem parte, în care am savurat tot ce este frumos curgător și hrănitor pentru suflet. Totul este de o transparență delicată în mijlocul căreia se găsește figura conturată a iubirii noastre care trăiește cu noi în artă, pe altarul literaturii, în zborul nostru către eternitate.
Dacă citim literatura vom vedea că întreaga istorie literară este presărată de întâmplări, minuni, imagini construite psihologic și educativ de aceea este important ca atunci când scriem să fim sinceri curajoși și onești. Romanul acesta este scris de Mara Popescu- Vasilca cu mare patos și devotament , o lectură curată, sinceră și plină de emoții alcătuite și selectate după experiența sa scriitoricească într-o oază de stări ce prin cuvintele sale va dăinui peste veacuri.
Recenzia mea sper să fie ca o invitație adresată cititorului de a descoperi și a culege singur informații și amănunte din povestea prezentată în această carte.
Felicitări autoarei Mara Popescu -Vasilca mă simt bucuros și onorat să fiu invitat să fac această recenzie de carte, iar eu ca profesor am creat și am dăruit lumina.
Prof. Victor Manole
Membru al Ligii Scriitorilor Români
Membru al World Poets Association -România
Mai citește:
Victor Manole-recenzie Ursula, o mamǎ judecatǎ de copii
Victor Manole-recenzie Paula, împlinire târzie
Victor Manole-Recenzie-Nora în căutarea identității
Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA
Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 55 dolari canadieni.
55,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!
Vino alaturi de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 2 ani a revistei noastre prin donatia ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!
1,00 EUR