Construind pe nisipuri mișcătoare
Talentata scriitoare Mara Popescu -Vasilca ne invită din nou într-o extraordinară poveste de viață unde noi cititorii suntem cei care vom decide cei care analizăm și care tragem concluziile.De această dată este vorba despre al șaselea roman din colecția „Dragostea arză-o-ar focul” al scriitoarei Mara Popescu-Vasilca, ”Bianca printre castele de nisip” corectat, adăugit și reeditat la editura Globart Universum din Montreal, 2022.
La fel ca și în celelalte cinci romane din această colecție, romane ce poartă toate nume de femei și acesta poartă numele personajului său principal Bianca. Ea, Bianca este o femeie foarte frumoasă, inteligentă și foarte ambițioasă, fără prea multe scrupule, care își urmărește scopul său de înavuțire prin orice mijloace și care ascunde în colțul întunecat al sufletului său un trecut dureros și trist.
Viața Biancăi este una plină de lux și de scene de amor pasionale, fiind prezentată ca un observator politic care ține discursuri în țările europene și care are o poziție socială stabilă. Fiind o femeie foarte frumoasă și mult râvnită de cei din jur Bianca caută drumul spre fericire fiind văduvă, soțul său mai în vârstă decât ea murind în noaptea nunții.
Copilăria ei ascunde dâre de tristețe, sărăcie și umilință pe care le-a trăit într-o familie aflată pe drumul pierzaniei, între scandalurile tatălui și aburii de alcool ai mamei. Durerea și tristețea acelor ani nu poate să fie răscumpărată cu nimic nici măcar cu bunăstarea în care ea trăiește în prezent. Amintirile dureroase o vor vâna tot timpul vieții și taina aceasta îi este ca o povară grea pe suflet.
De la o vârstă fragedă începe să caute de lucru prin cartier curățând geamuri la casele bogaților și astfel ajunge în casa unui profesor de pian cu care începe o poveste amoroasă. Ambițioasă din fire aceasta își continuă studiile și își urmărește scopul mult râvnit de a ajunge prin orice mijloace într-o altă clasă socială.
Scopul scuză mijloacele își spune parcă în gând și în acest fel face compromisuri pentru a-și asigura reușita.Bianca este conștientă ca nu face bine dar în același timp se amuză de ceea ce realizează și își notează într-un jurnal toate întâlnirile sale amoroase cu diverși bărbați. Cât poți să fii de naiv să crezi că aceste scrieri nu vor fi găsite de cineva la un moment dat?
Bianca este o femeie sigură pe ea și pe farmecele sale, are încredere în șarmul său și nu-și poate imagina că cineva îi va afla secretul. Ea caută fericirea și încearcă să se agațe de iubire sperând că aceasta va da roade însă încercările sale sunt nereușite.Ea nu se gândește nicio secundă că cineva ar putea fi mai șmecher decât ea aflat într-o stare de și mai mare compromis cu cinstea, morala și chiar cu libertatea doar pentru a-și atinge scopul de înavuțire.
Astfel averea pe care o strânge de pe urma bărbaților este furată de un bărbat șmecher și perfid care o seduce și cu care intră într-o relație amoroasă, el având o identitate falsă, fiind un hoț de bani și bijuterii căutat de poliție. Când află acest lucru Bianca își verifică seiful și vede că au dispărut bijuteriile și banii practic lăsând-o săracă. Iată cum faptele sale se vor întoarce împotriva ei devenind o victimă și ea.
Scriitoarea Mara Popescu-Vasilca este o artistă desăvârșită a condeiului care face din scriitura sa o adevărată artă și descrie cu lux de amănunte fiecare gest, simțământ, fior, gând și fiecare imbold, atingere, reacție, din episoadele de amor lăsând să transpară emoțiile puternice care duc la dezlănțuirile pasionale.
Printr-o descriere directă și francă, cu o abilitate deosebită, scriitoarea ne prezintă tabloul complet prin care înțelegem situația Biancăi pentru că nu a avut cine să îi explice sau să o învețe ce înseamnă dragostea adevărată ce înseamnă morala și până unde poți să mergi, ea nu a avut parte de o educație sănătoasă din familie lucru care evident i-a afectat și scara valorilor neconsiderând grav ceea ce face chiar dacă ajunsă într-o lume a decadenței și a moravurilor ușoare știa că nu asta își dorea și că ea nu face decât să aducă puțină mângâiere sufletelor rănite.
Din păcate în viața reală de zi cu zi există aceste capcane pentru fetele tinere și frumoase care odată căzute în mâna acestor moravuri ușoare greu mai scapă. Pierderea sufletului este mai ușoară decât pierderea iubirii decât pierderea cuiva drag sau a unui bun material, mai ales pentru cei care nu au valori morale sănătoase bine înrădăcinate în ființa lor.
Binecunoscuta scriitoare Mara Popescu -Vasilca a ales ca prin cărțile sale din colecția „Dragostea arză-o-ar focul” să prezinte cititorului povești de viață care centralizează căutarea fericirii, dar pe drumuri întortocheate, dificile sau greșite pentru a face poveștile mai interesante, mai palpitante și pentru a da lecții de viață cititorilor. Nu ai cum să găsești fericirea când o cauți pe un drum greșit, fericirea nu înseamnă înavuțire și liniște materială, confort sau lux, fericirea înseamnă un suflet pereche cu care să realizezi vise comune și să împarți cu aceleași bătăi de inimă bucuria și viața în doi.
Printr-o măiestrie deosebită scriitoarea Mara Popescu Vasilca aduce fiecare din personajele sale pe drumul bun și arată cititorului că nicicând nu e târziu să te îndrepti, să o pornesti pe un drum nou și curat cu iubire, respect și dragoste adevărată.
Scriitoarea Mara Popescu -Vasilca este creștină și ea încearcă și reușeste în romanele sale să amintească cititorului mai mult sau mai puțin direct, de importanța lui Dumnezeu în viețile noastre, atrăgând atenția prin câteva sugestii extrem de fine că atunci când avem nevoie Lui ne adresăm, atunci când ni se îneacă corăbiile Lui îi cerem ajutorul deși păcătuim în fiecare zi mai mult sau mai puțin. Însă noi existăm pe această lume prin voința divină care ne-a făcut pe toți la fel, buni și iubitori. Crescând devenim răi învățăm să facem lucruri rele și să încălcăm legile creștine însă tot el ne iartă și ne oferă mântuirea sufletului dacă ne pocăim și ne recunoaștem păcatele chiar și în cel din urmă ceas. Puterea Divinității este extrem de mare, el ne face, ne creează și are grijă de sufletul fiecăruia dintre noi.
Printr-o construcție atentǎ a profilului psihologic al fiecărui personaj, scriitoarea Mara Popescu Vasilca dǎ naştere unor poveşti de viațǎ incredibile, extrem de interesante, palpitante şi foarte bine redate astfel încât cititorul intrǎ în poveste şi participǎ afectiv si emoțional.Scriitoarea nu acuzǎ comportamentul personajelor sale lǎsând cititorul sǎ judece şi sǎ desprindǎ lecțiile pe care aceasta le insereazǎ în mod subtil în romanele sale. Autoarea doreşte sǎ tragǎ un semnal de alarmǎ cititorilor cǎci din nefericire, în viață, deseori iubirea este confundată cu pasiunea carnală, dar aceasta nu are nimic de-a face cu iubirea adevărată. Dragostea pasională este atracție pur fizică, este atingere, fior și trăire de moment care nu înseamnă planuri de viitor, vise comune, țeluri comune sau întemeierea unei familii.Pentru a te căsători cu cineva și pentru a întemeia un cămin trebuie mult mai mult decât atracție fizică.
Aceste atracții fizice de moment reprezintă acele castele de nisip ale Biancăi care se năruie odată cu consumarea pasiunii pentru că nu sunt clădite pe fundații solide iar aceasta este lecția pe care în mod subtil o prezintă scriitoarea Mara Popescu-Vasilca cititorilor, in romanul său ”Bianca printre castele de nisip” căci ce construiești pe nisip mișcător ca valul trece, nu va deveni nici puternic nici statornic în timp.
Romanele Marei Popescu-Vasilca sunt extraordinare lecții de viață în care învățăm ce înseamnă greșeala, ce înseamnă trădarea, ce înseamnă iubirea, ce înseamnă durerea și ce înseamnă căința, iertarea și pocăința. Autoarea ne arată că drumul vieții nu e presărat cu flori întotdeauna, el trece prin văi și lunci pe serpentine întortocheate și numai cu voință puternică putem să ținem drumul drept rămânând demni chiar dacă viața ne îngenunchează uneori.
Lecțiile pline de înțelepciune pe care scriitoarea Mara Popescu-Vasilca ni le dă prin romanul ”Bianca printre castele de nisip” vor servi la cugetare și autoanaliză cititorului, judecând și analizând prin ochii proprii viața în ansamblul ei.
Felicitări autoarei Mara Popescu-Vasilca și așteptăm cu mult interes alte romane la fel de interesante!
Mihaela CD
Membru al Ligii Scriitorilor Români
Membru al Uniunii Scriitorilor din Canada
Președinte al World Poets Association filiala Canada
Mai citește:
Mihaela CD -recenzie-Singurătatea poetului în cartea Păpușarul, de Aurelia Rînjea
Mihaela CD*Trǎdarea sufletului prin compromisurile vieții-RECENZIE-Străinii de Mara Popescu Vasilca
Mihaela CD -recenzie-Miracolul poeziei-recenzie-PRIMA IUBIRE, POEZIA de Aurelia Rînjea
Mihaela CD -Recenzie-Nora în căutarea identității -Arta folosirii imaginilor cu valoare de simbol
COMANDA cartile autoarei Mihaela CD
Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA
Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.
75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!
Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!
1,00 EUR
Înalt Prefericitul Părinte Patriarh Daniel îl binecuvântează pe scriitorul Al. Florin Țene
| | | | | |
|
| | | | Înalt Prefericitul Părinte Patriarh Daniel îl binecuvântează pe scriitor…
Mariana Tomescu Înalt Preasfinția Sa Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, printr-o scrisoare semnată de … |
|
|
ApreciazăApreciază
„Nebunul” lui Friedrich Nietzsche a omorât pe Dumnezeu. Omenirea a făcut la fel?
| | | | | |
|
| | | | „Nebunul” lui Friedrich Nietzsche a omorât pe Dumnezeu. Omenirea a făcut…
Însă miturile l-au modelat pe om. Al. Florin Țene Spre sfârșitul secolului al XIX-lea a început separarea dintre… |
|
|
ApreciazăApreciază