Liliana Moldovan *ISTORII INTIME

LILIANA MOLDOVAN

ISTORII INTIME

Autor:  Liliana Moldovan 

FRÂNTURI DINTR-UN HAOTIC JURNAL SENTIMENTAL

           

– Hai, spune-mi o poveste! Spune-mi cum erai copil. Pe unde alergai. Cât de repede și cu cine.

– Ridicam zemee, îmi spuneai. Și alergam pe drumul prăfuit, prea rar străbătul de vreo mașină. Casa în care stăteam avea o curte generoasă. Intram în curte pe o poartă mare, cu arhitectură săsească. Gospodăria era destul de mare : aveam două case: una mare, alta mai mică. În curte creșteam păsări și alte animale. La un moment dat s-a aciuit în curtea noastră o văcuță. Noi o hrăneam iar ea ne răsplătea cu lapte. Îl beam, așa nefiert, cu spuma norilor plutind deasupra lichidului călduț.

            Prietenul meu cel mai bun era un cățel. Un câine vagabond, slab și nehrănit, cu ochii blânzi ca ai mei. Cu mintea ageră, ca a ta. Trecuse prin multe aventuri. Îmi povestea, noul prieten, că avea 100 de vieți apoi mă însoțea pretutindeni. Dimineața devreme mă aștepta la poartă, să ieșim, să interogăm lumea. Dădeam bună dimineața fiecărui cunoscut, salutam arborii de pe marginea drumului și ne pierdeam în pădure călcând atent pe cărarea noduroasă. Uneori, după vreo ștrașnică rupere de nori, mergeam să culegem ciuperci. Cățelul înainte, eu după el. Priveam gomoloațele cărnoase cu pălăriile lor cu boruri largi sau mai înguste. Le cercetam cu atenție mare  ca nu cumva să se strecoare printre ciupercile prietenoase, vreo surată cu otrăvitoare intenții.

-Mai spune!

– Îmi plăcea să merg la cules de ciuperci. Cum eram cu băiat singuratic, mă mulțumea fidela companie a câinelui și liniștea adâncă a pădurii, bruiată, din când în când, de lătratul prietenului meu patruped. Mă întindeam pe pătura de frunze moarte și cercetam cerul. Stăteam acolo până târziu. Când se făcea noapte, mă prefăceam că dorm cu stelele. Luna o ignoram. Eram prea tânăr pentru pretențiile ei de asteroid înflăcărat și romantic.

– Dar adolescența cum ți-a fost?

– Când am plecat din copilărie, știam că fac un pas important, nu pentru lume, ci pentru mine. Părăseam locul natal, plecam din țara copilăriei mele, printre străini, cu gândul să cuceresc lumea. Plecam să-mi fac un rost împreună cu familia mea care se întregea.

– Cu ce regrete ai plecat, iubitul meu?

– Nu voi uita niciodată privirea tristă a cățelului meu fără nume. Simțea că plec. El m-a iertat demult, eu nu mă voi ierta niciodată.

-Și care a fost prima ta bucurie în „lumea nouă”?

– Primul popas, din  călătoria care mi-a schimbat destinul, l-am făcut la o bibliotecă. Era o bibliotecă mică, îndesată cu cărți. Stăteam, după cum îți povestisem deja, într-un fel de spațiu de triaj, un lagăr pentru refugiați. Când am ieșit pe străzi, m-au orbit strălucirea și abundența din magazine. Mă amețea aglomerația lumii celei noi, dar mă simțeam bine, eram, în sfârșit, liber.  Când m-am plictisit de atâta strălucire, de vitrinele apetisante, de străzile perfecte și de oamenii care nu se cunoșteau între ei, m-am retras, din nou, în bibliotecă, la adăpostul cărților, al minților luminate de altădată. Știi doar, au fost prima mea dragoste, cărțile. Le-am adorat. Le răsfoiesc hipnotizat și-acum . Nu le voi trăda niciodată. Probabil nu voi trăda nici iubirea mea pentru tine. Probabil…

 

Abonament PENTRU CITITORI revista TIPARITA

Abonament 4 numere/an. Revista de colectie de o calitate exceptionala, integral color, care cuprinde literatura, arta, interviuri, articole si evenimente culturale. Aboneaza-te si colectioneaza fiecare număr al revistei tiparite timp de un an pentru numai 75 dolari canadieni.

75,00 CAD

Doneaza din suflet pentru sufletul tau!

Vino alături de noi! Arata ca iti pasa! Sustine munca si seriozitatea de 4 ani a revistei noastre prin donația ta de azi! Nicio suma nu este prea mica sau prea mare! Prin donatia ta de azi ne vei ajuta sa continuam sa oferim bucurii pentru suflet romanilor din lumea intreaga! Sterge cifra 1 si scrie in locul ei suma pe care doresti sa o donezi! Iti multumim anticipat!

1,00 EUR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.