„Îngerul meu, Gabriel” : O carte ce poate face lumea mai bună!

thumbnail (2)

„Îngerul meu, Gabriel” : O carte ce poate face lumea mai bună!

            „Îngerul meu, Gabriel : Ghid de vindecare a suferințelor determinate de despărțiri” a  apărut în acest an la Editura Maris din Târgu-Mureș, iar împactul cărții asupra cititorilor se produce, de la bun început, chiar prin titlu. Apoi, după ce s-au familiarizat cu titlul și coperta volumului, aceștia resimt o intensă nevoie de a răsfoi cartea și de a-și satisface curiozitatea în privința unui subiect care a frâmântat omenirea din timpuri străvechi, și anume, iubirea.

            Deși, viețuim pe aceast pământ, de mai bine de două mii de ani, încă nu s-a găsit o unitate de măsură pentru a stabili de câtă dragoste are nevoie un om pentru a fi fericit, și de câte sacrificii este în stare un bărbat sau o femeie pentru a atinge nivelul de iubire și fericire care îi este menit. De-a lungul evoluției fiecărui individ, indiferent de gen sau de vârstă, atingerea nivelului de iubire dorit sau găsirea sufletului pereche a reprezentat mereu o bornă existențială crucială, în funcție de care oamenii și-au ajustat experiențele de viață, și-au calibrat așteptările, și-au șlefuit sentimentele, și-au croit carierele ori și-au anticipat dorințele.             Considerând că viața este o luptă, cu toții am făcut eforturi sau poate mai luptăm încă pentru atingerea fericirii prin iubire. De multe ori, mai ales în anii tinereții, confundam sensul vieții cu dragostea, neglijând faptul că iubirea are mai multe fațete și se așează în sufletele noastre în multiple forme.

            Ce se întâmplă însă atunci când nu reușim să ne împlinim prin iubire, când sentimentele provocate de destrămarea relațiilor cu persoana iubită ajung să ne captureze, în așa fel încât, ne atacă stima de sine și ne distrug echilibrul? La această întrebare a încearcat să răspundă Maria-Dorina Mațiș atunci când a decis să scrie ghidul de vindecare al rănilor provocate de dezamăgirile din dragoste. Chiar dacă la începtul lecturii avem impresia că răsfoim un roman psihologic, volumul este clădit pe evidente criterii științifice generate de faptul că autoarea cărții este licențiată în filosofie (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), are un masterat în Managementul Relațiilor Internaționale, este corespundent la AGERPRESS, dar mai presus de toate, a urmat o specializare în Hipnoterapie Medicală și Terapia Subconștientului, obținând și titlul de Maestru Reiki Usui.

            Cu alte cuvinte, așa cum subliniază profesorul Constantin Dulcan „Îngerul meu, Gabriel”, este „o carte performantă” construită pe dialectica dintre iubire și iertare, aceasta din urmă fiind, în definitiv, singura formă de vindecare pe care fiecare om ce suferă din cauza pierderii iubirii și-o poate oferi singur dacă este ghidat cum se cuvine, prin lectura cărții, și dacă, urmând indicațiile din fiecare capitol,  înțelege că vindecarea de suferințele provocate de lipsa iubiri se realizează doar prin practicarea iertării (adică tot prin iubire). „Nu suntem întregi dacă nu aparținem cuiva” stabilea George Anania în romanul „Ferma oamenilor de piatră”, scris în 1970 împreună cu Romulus Bărbulescu.

            La doamna Matiș,  Iubirea devine, într-un fel, o măsură a tuturor lucrurilor, iar o dată practicată poate aduce în viața fiecărui individ, pe lângă liniște sufletească și o cantitate suficientă de bucurie și mulțumire. Domnia sa a scris o carte bine articulată, convingătoare și atent documentată, cu un fir narativ ușor de urmărit deoarece se bazează pe experiențele de viață ale unor femei pe care autoarea le-a cunoscut, le-a înțeles și le-a tratat, ajutându-le să iasă din rolul de victime, devenind responsabile pentru propria fericire. „Această carte este scrisă special pentru tine – citim în „Introducere” – pentru a te ajuta să înțelegi de ce te-ai lovit în viață de cel puțin o iubire pe care ai numit-o inposibilă, de ce ai avut parte de decepții în dragoste și de ce ai simțit că inima și sufletul  tău sunt sfâșiate de durere.” („Îngerul meu, Gabriel, p. 10).

            Sfâșiat de iubire a fost sufletul Mariei atunci când a crezut că bărbatul iubit îi poartă o dragoste veșnică, praf i s-a făcut și inima Ioanei când a înțeles că trăiește „o pretinsă iubire”. În această situație regăsesc toate femeile care au suferit din iubire. „În timpul terapiei am întâlnit diverse feluri de relații, pe care le-aș numi mai degrabă dependențe decât atașamente.        „Această tânără, Ioana, vroia să învețe cum să îl recucerească pe bărbatul pe care  susținea că îl iubește, și care până la un moment dat, pretindea și el acest lucru, deși niciodată nu i-a oferit vreo atenție, nici măcar o floare culeasă de pe șanț.”

            Poveștile  Mariei, ale Ioanei și al celorlalte protagoniste feminine din carte se aseamănă cu poveștile tuturor oamenilor care, într-un anumit moment din viața lor, au simțit ascuțișul durerii provocate de abandonul unei persoane dragi.

            „După plecarea lui Gabriel din viața ei, Maria își amintește că avea momente în care mâinile îi tremurau atât de tare încât scăpa stiloul iar în zona stomacului simțea un discomfort accentuat, care i se răspândea în tot corpul”. (p. 172) Erau simptomele firicii de abandon. O frică generată, după cum scrie autoarea, de egoul nostru căruia îi plac melodramele și care se hrănește cu scenarii inventate și prejudecăți adânc înrădăcinate.

            Din fericire, așa cum demonstrează Maria Matiș, suferința din iubire are leac iar chiar  atunci când simți că umbli cu cioburile inimii în palme, când nu mai poți să respiri și nu mai știi cine ești, există o soluție.  Interesant este că scriitoarea nu se referă la niciun remediu miraculos, nici la vreo formulă magică de vindecare a suferinței, soluția, scrie Domnia sa,  se află în noi înșine iar tratamentul începe să funcționeze atunci când ne abandonăm părții spirituale din noi și ne punem egoul la colț, întorcând spatele prejudecăților, schimbând perspectiva asupra experiențelor din trecutul nostru și asupra scenariilor din viitor. Sau cum scrie doamna psiholog : „Atunci când vă doare ceva sau când simțiți că se rupe inima în voi în urma unui abandon, gândiți-vă că totul, inclusiv corpul vostru, este energie.  Din această stare, concentrați-vă pe zona care vă doare și spuneți : totul este energie iar eu nu am nevoie de durerea aceasta.”(p. 174). În plus, cu cât învățăm mai repede lecția iertării și a iubirii necondiționate cu atât suferim mai puțin. E o lecție deloc ușoară dar nu imposibilă, este o lecție scurtă și profundă care începe și se termină cu repetarea sinceră și necondiționată a cuvintelor din carte : „TE IERT, TE BINECUVÂNTEZ, TE IUBESC”, adresate persoanei care ne-a provocat suferința. 

            În concluzie, citind volumul de debut al jurnalistei, maestrei Reiki și psihologului Dorina Maria Matiș, începem să ne întrebăm câtă dragoste a mai rămas în noi, apoi, încercăm să înțelegem că nimic nu este întâmplător, că destinele noastre sunt legate de mersul vieții oamenilor care ne-au precedat, al celor care ne sunt aproape dar și ale indivizilor pe care urmează să îi întâlnim. Ajungem, pe baza acestui demers de interogație interioară, să respectăm viața. Învățăm, în același timp, să ne respectăm pe noi înșine, convinși fiind că, în definitiv, mereu există un înger Gabriel, care își așează aripile peste suferința noastră. Există mereu o fereastră deschisă pentru visele noastre cele mai îndrăznețe, sau așa cum scrie autoarea în cartea prezentată : „atunci când vrea să salveze pe cineva, Dumnezeu îi trimite un om să îl iubească și să îl protejeze”.

         LILIANA MOLDOVAN   Deschideți-vă inimile și priviți în jurul vostru, lumea e plină de îngeri și de oameni care și-au găsit salvarea iertând și iubind.

Liliana Moldovan

Mai citește: 

TRĂDAREA ȘI OPORTUNISMUL LA ROMÂNI DE-A LUNGUL ISTORIEI S-A STRECURAT CA O VIPERĂ ȘI ÎN ACADEMIA REPUBLICII POPULARE ROMÂNE

Paula Alecu, 10 ani de cântec la Montreal-26 noiembrie 2022

MEDIA-interviuri-evenimente

Mihaela CD castigatoare a trofeului POETICUM HEDERA la marea GALA 7 INIMI ROMANIA

Scrisoare pentru fratele moldovean

Aurel Roşca –“Îndorurarea”

Clubul GOLD al revistei tiparite

Ce mai e nou prin librărie?

LA CASA DE NEBUNI format tipărit (softcover)

LA CASA DE NEBUNI este o carte de poezii răzvrătite din suflet si pentru suflet Cartea este tipărita color si conține 262 de pagini. In aceasta carte scriitoarea Mihaela CD va invita sa pătrundeți alături de ea în tainele ”Casei de nebuni”. Primele 100 cărți vor beneficia de transport gratuit ! Comanda acum cartea LA CASA DE NEBUNI în format tipărit și primești și un semn de carte gratuit!

35,00 CAD

FOCUL DIN NOI -format tiparit -SOFTCOVER

FOCUL DIN NOI-poezii din sufletul autoarei pentru sufletele voastre contine 240 pagini color. in care veti gasi minunate picturi ale talentatului artist Mircea Rustiuc care au fost o sursa de inspiratie pentru autoarea Mihaela CD. Cumparati aceasta minunata carte pentru numai 35$ CAD si beneficiati de transport gratuit si de un semn de carte gratuit.

35,00 CAD

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.